Dec 3, 2008

bawang dan kentang itu...

tijah nyelongkar peti ais, buat housekeeping sket. lap2 segala tumpahan kicap, sos & tinggalan2 yg sewaktu dengannya tu. buang segala sayur2 lembik & ikan yang dah tersimpan dekat 4 bln tu (nampak na si tijah tu jarang masak).

check bakul bawang tengok. hoihhh!! dah nak tumbuh daun pun hah! tengok kentang plak...nak betunas gak. tabley jadi nih. harus diselamatkan segera seblm busuk. check tepung tengok...ada 1/2 peket lagi. orait!!! lestat bebeh!
.
bila dah betunas ceni baru la terhegeh2 nak masak!!

blend bwg merah, bwg putih, ikan bilis, cili api, serbuk kari sket...lebur sumer2 tu dlm kuali. siap!!
.

4 bijik kentang dapat 21 bijik karipap. jimat rm8.40. bleh gi makan megi goreng giant lagi 4 kali

sungguh enak dimakan begitu sajaaaaaaaa!!!! (abes takkan nak pandang je kan??)

37 comments:

*ayu* said...

sedapnya!
nak skets leh kak?

aishifa said...

chantik jer karipap tuh.. pandai akak kelim..

cokolat said...

tahniahhhh... boleh buat jual ni... ko jual rm1 dpt 5 bijik tau! kita kena jadi pemurahhhh... lagi maju bisnissss...

Anonymous said...

uish karipap laaaaa!!makan lak time paneh2,minam lak mo kopi...perhhhhhhh..

-acu-

Kos Serani said...

Adoi...pening la..selalu rasa macam salah pilih Channel kalau masok Blog Kak jah ni...kalau Xde masak2 bagai X sah. tapi kagum juga...mcm2 Kak Jah boleh masak...kira pakar la ni.

P/S:Tetiba dapat Idea busuk...post lagi banyak2 hal masak memasak ni, Next year tetina kuar buku masakan bertajuk FROM KOS"s SERANI KITCHEN...wkakaka

ita.itu said...

kj ko mmg rajin nok..tabik spring aku kat ko..kalo aku beli sajo..hehe

pearlEJ said...

meh skettttttttttt.... lama giler tak makan karipap kelim nihh....

azreen said...

adoh hai jah...sedapnye nengok karipap ko tu...cantik ek ko kelem....nak blajar bleh ker? setiap hari mcm tak sabar nak jumpa ko jah...nak makan air tangan ko yg lazat dan menggoda iteww...huhuhuhu

julietchun said...

kalo tak tumbuh daun bwg & kentang tuh tak jadiklah karipapkan,nampak sgt kerajinan tahap gaban ko tu Jah.

siggplus said...

inti apa kak?
susah nak cari yang inti ayam sekarang.
dan yang penting, ada ayam dalam tu, bukan kentang je..

chronicles of angelzz said...

kembali bersiaran uollss...
wah rajinmain masak2...
bosanya cuti nie x ska x ksa xska...
tetiba plak kan ha3

linn said...

asik entry masak memasak jelah si TL inniew. roh rajin masak dah mari ye kak? sebaik aku dah mkn. kalo tak berdangdut perut ni haa..

KV said...

lawa pulok karipap kak jah!

Mrs Maznan said...

sedap nyer karipap ko tu jah! hmm..

Hidney said...

Wah... kak tijah. mcm sedap plak karipap tu. ehem... kelim acuan kah? hehe

adibah said...

TJBeauty,

Sungguh menggiurkan karipap tu.. 21 bijik ni.. habis sekelip mata je ke? Best! Best!

Alicia said...

nengok kentang ngan bawang tumbuh gitu tak tahan tu..sebab umah aku pun gitu! leh wat ladang dah..

Ungku Nor said...

cehh..den ingat kok la ekau antar barang setapau duo ko sban jaya..;p

lupekanje said...

yo lah kan ungkunor...citor siap tanya lgi nk wat aper ngan keripap tu...klu antar pos laju ke...sempat lagi kita ngappp..

Tijah Lawa said...

ayu, hokalohh...dah abes dikk!!! :P

aishifa, kredit to mak aji yg telah memburuhpaksakan akak masa kecik2 dulu...

cok, nok...bahulu panas leh la jual 5biji singgit. ko nak meniaga kat mana ni? kat CM nok? wakakakaka

acu, apo brg kopi..minum milo paneh la. kan laki aku keje milo...

kos, wooo..ada hati nak ciplak yer? takpe..ko bg aku royalti tiap2 bln pun jadi la.

ita, sbb bawang tu dah tumbuh spring yg aku rajin tu. kalu tak nan ado la...hehehe

ej, raya haji meh dtg pokok tampang tasek gelugoq. cheq buat spesyel kat hang. tapi kena tukaq dgn kek lapis mebeles tuari la...hehhe

azreen, nanti aku bawak karipap tem jemput ko kat epot nanti.

juliet, tau xpe nok. tang tumbuh tu yg buat sodap tu...ada perisa tambahan

siggplus, inti kosong jer. lenkali buat nak buh ayam chunky2 sket...misti syok kan??

angelz, lama x nampak. bz nok?

linn, mana ada..br 2 kali maa...ko mkn apa? karipap??

KV, karipap dgn tuan karipap haruslah seiringan. wakakaka..larikk

amy, sodap? buleh la kat tekak aku..hahaha

hidney, a'ah..pakai acuan. tapi pastu kelim blk manually..kalu tak masa goreng harus isis perutnya terburai nok.

deeb, 2 kali goreng nok..tak sempat tunggu esok

lisa, dah tumbuh dah? haa..leh la gi buat karipap jap lagi

ungku, tak sompek kak. tapi takpo sok2 den buek laie. pakai keledek lak..buh ayam kit. laie stim kak oi...buleh tutup kodai abg pasa mlm tu. hahahah

acik, agak2 kok pos...ado tak abg posmen tu akan balun karipap tu dulu? hahahah

en_me said...

ammvoiii, sudah lamer me tak pekena epok epok kentang ittewwww..

Teacher said...

serious nampak sedap... kalau datang umah ko kau kena masak karipap dari bawang yang dah ada daun dan kentang yang dah ada tunas. Itulah rahsia karipap sedap... and lagi satu, tepung yang dah ada kumbang... I dah pernah try masa belajar kat obesi dulu

cendawanintim said...

pandai la ko masak TL...saspek betullll..

Tijah Lawa said...

en_me, kan?? kuwe suda naik harga skrg. haruslah buat sindri..

ticer, yer..TUNAS. dr tadi aku tercari2 pekataan tuh.syabbas bete!! tepung berkumbang?? hahahah..nanti mak try! ladybird bleh???

Tijah Lawa said...

cend, karipap cendawan jer aku lom try lagik. huhuhu...mak pun saspekkkk gak ngan ko nok...

Abahnajwa said...

Salam Tijah..

Dah lamo dah raso eh nak buek Tijah ni kawan..Terutamo eh bilo nampak baik bonar dongan Kak Ungku tuu..

Mintak izin nak link blog ni kek blog abah yo Tijah....

Salam dari Liverpool
Abah

Tijah Lawa said...

abahnajwa, wiiii ai!! bosa ati tijah raso eh. silo lah...kang tijah link abah lak yo.
*apolak tetibo tijah raso cam becakap mo abah tiri lak nih...

salam dr mencester, senawang
tijah MU

A D I A said...

akak, nak order leh?

Tijah Lawa said...

adia, 3 singgit jer dik. akak tak naik hager....huhuhu

Nad Eusoff said...

bercucuk tanam lam peti ais ye kak...
ahaha sampai bertunas..hish...ehek

Tijah Lawa said...

nad, menyahut seruan krajaan tu dik. ala2 hydroponik...

afiq said...

deyy kak tijah lawa...pingsan*
xpost la sket ke kg btu... apa daaa.. mkn sensorg....

Kak Piah said...

jah.. mcm sonang yo den nengok ko wat karipap..
pekato ko tepek lebih keikhlasan skek cecara nk wat karipap tu..
sian kek den jah..
tawon dpn den nih dah piah di usia 30an.. karipap pon tak reti buek laiee... *mahapkan aku nok.. aku org utara yg cuba berbaser n9.. sekian.. hehehe*

Tijah Lawa said...

afiq, ko dah la sesekali muncul pastu seskati nak pingsan kan?? ala..uwan kau buek laie sodap gek eh tu...

piah, resepi ado tecongok topi tu piah. step by step laie tu. kau try la buek sebijik dulu kontang eh...wakakaka!!! buek tesolit colah gigi yo tuh...

Cakap Kosong said...

nokk.........pasnih, ko bukak stall depan umah jer , jual karipap dan segala macam kuih yg ko tau buat.

Tijah Lawa said...

ck, umah aku ni tepi utan nok...harus x laku kuih mak de org beli. hahaha...

Mummy Cool said...

pencen esok2 ko boleh berniaga kedai makan lah yang... dan akak suka sebab ko tak pandai membazir.... hehehehe