Jan 20, 2009

bersangka baiklah...

tengah2 menggugel tadi, akak jumpa nih...
Bila Allah cepat makbulkan doamu...
Maka Dia menyayangimu...
.
Bila Allah lambat makbulkan doamu...
Maka Dia ingin mengujimu...
.
Bila Allah tidak makbulkan doamu...
Maka Dia merancang sesuatu yang lebih baik untukmu...
.
Oleh itu...
.
Sentiasalah bersangka baik pada Allah...
Dalam apa jua keadaan sekali pun...
Kerana kasih sayang Allah itu mendahului kemurkaanNya...

21 comments:

Umie said...

TL... 2 thumbs up utk entry ko kali nie... Bila ada masalah,aku selalu turn to think in positive way & mmg betul ia lebih menenangkan daripada makan pil penenang..hehehe

Ungku Nor said...

nak komen tapi takut tersilap komen..
den takyah komen la yo Jah?

*cecopek lari masuk bawah simut*

cokolat said...

mekaseh jah.. kasi mak sedikit keinsapan tatkala berada di dalam jiwa yang kacau bilau ini....

tentangseseorang said...

kak...ekau domam an?

:p

kakpah said...

Akak tak ado nak monyangkal ekau kali ni do jah. Memang boto tu. Kalau kito doa-doa tak dapek mungkin sok-sok kito dapek apo yang kito ondak tu di akhirat.

Jangan ekau bodoa bondo yang hampeh dah lah.

Err.. apo lak ungku tu no komen tu. Tadi dio ngobaan akak cam artis. itu pun gayo-gayo artis gak tu.

Tijah Lawa said...

umie - betul tu. tiap yg terjadi misti ada hikmah kan?

ungku - takpo la kak. kau tak antar cendawan goreng tu misti ado hikmah eh tu. kan? kan? sbb tu kau keracunan makanan...wakakakaa...(masih terbayang2 lagi goman eh cendawan goreng kek blog ko tu...)

cok - sesekali kena insap gak kan? takkan nak riang gembira jer. makpun tgh dukacita ni...bujang mak tak sehat dr semlm. domammmm yo...huwaa...

ady - anak den yg domam tu ha. cem siap sakit mato laie... beselupat'an taik mato eh bilo bangun tido.

k.pah - hahaha..klaka la akak ni. iyo boto tu kak. kekadang apo yg kita mintak tu tak sesuai dibagi eh skrg ni kan?? DIO yo lah yg tau apo sobab eh tu. k.ungku tu mmg centu...kalu bab muhasabah diri ni dio mmg salu lari masuk bawah selimut.

veeda_areena said...

yerr kak bed setuju.............

azreen said...

anak ko demam ko jah....alahai siannya la budak hensem tuh....banyak2 bersabar ek jah....cem jgn lupa makan ubat ye sayang....

adibah said...

Amin.....!!! Aku pun skrang ni ada berasa sangsi sangsa sikit dalam idup.. Bila nengok entry ni.. rasa sejuk je perut...! Tima kasih, TijahLawa!

tentangseseorang said...

lah...takpo dio buleh MC

NUR ZIHAN NASZERI said...

assalamualaikum warahmatullah
assalamualaikum warahmatullah

err..baru abes sujud syukur sat neh..

Tijah Lawa said...

k.bed - wah!!! k.bed muslimahhhh...rindunyer mak kat ko nok. lama kita tak borak kann?? bz giler la tuhhh.

reen - iyo. anak domam...omak pun rasa cam nak domam gak nih

deeb - tu la tu. bila panas2 hati tu...kena ingat la benda2 ni kan?

ady - dah mc dah...2 hari sejak semlm. huhuhu

zihan - ko kan...ko kan...(huhuhu)

||alis|| said...

moga cepat sembuh bujang akak tuh.. *domam nak dapat adik ko dia tuh? uhuks!
benar; kasih sayang Allah 70x melebihi kasih sayang seoarng ibu.

cendawanintim said...

sejuk tekak aku membacanyer...

pe motip tekak lak??aku tengah minum vitagen nih!!

~Eila @ Along~ said...

eila selalu berpegang pada kata2 ni..mmg bagus tuk ketenangan dan positifkan pemikiran diri..

Tijah Lawa said...

alis - domam nak dapek adik?? aminnnnn...kalu jadi mak belanja ko tose sekeping.

cend - aku pun sejuk tekak. motip? tgh minum milo ais. wakakakaa

eila - ya betul. bila ingat ni...baru rasa lega kan??

:: AYU AYUMiE :: said...

mmg botul tu tijah... cam mak nie hah, dulu masa dok peknen kan dania, selalu berdoa moga 'dimudahkan bersalin'... skali mmg lagi mudah ko... sbb kene 'operation'... tak pyh mak nk pushhh...pusshhhh bagai... hahahahhaha!

09892 said...

thank you. i need this :)

shija said...

aku pon dapat email nie smalam ado owang kasik nok!.tenang jiwe bace email nie smalam.

*cem domam ko!ala cian eh dak tuh.dah bawak pi klinik lom?ko gajin2 tuam an palo eh mo ais tau,biar ilang paneh.

-acu-

Tijah Lawa said...

ayu, kan?? keluar ikut tingkap yo...osah sonang eh. ayomat gesek gooo...keluar la deh!

zt, i oso need this...haih! opsss...tak baik mengeluh!

ja, kannnn?? a'ah. cem domam dah 3 hari. mlm2 yo paneh kemain mmg kono tuam...takut tarik yo kang.

shija said...

wawawawa...takutnyerk!ko tukar time tido la nok!jago malam tido siang.leh pantau dak cem.mlm2 skang cem tido ngan mami daddy la erk?