Jan 21, 2009

wtf!

patut tak kita rasa mcm nak mencarut bila dengar orang tu kata (dgn nada bersungut)...
.

" mahal betul la susu budak sekarang nih. 900g jer tapi harga dekat rm 30 ".
,

berkira. bukan sekali dua dengar dia bersungut nih. sedangkan kita tau income dia dekat 5 angka sebulan. anak baru sorang. baru2 ni bleh plak "terbeli" bag COACH & kasut NINE WEST dlm 1 resit. takpe plak kan??
.
meh kita kira sket. katakan la budak tu pakai 3 tin susu sebulan.
.
30 x 3 tin = rm 90
90 x 12 bln = rm 1080
1080 x 6 tahun = rm 6480
.
alaaa! kot budak tu mengada2 menyusu sampai 6 tahun sekali pun...baru rm 6480 je total cost dia. apa ada hal?? 3 bijik COACH jer tuuu (mungkin la...)
.
p/s : ujung2 akak rasa cam nak usha handbag la pulak. errr...akak takpe. cem dah tak minum susu tin lagi.

42 comments:

bungaditepijalan said...

LAWA BEG TUE!
:)

lupekanje said...

habih tu jah.. cem minam susu apa skrg???

Abahnajwa said...

Jah..

Kau cakap pasal COACH tu kan jah..Semalam abah poie kek TK MAX (Cam boutique ala2 branded lah dokek sini Jah)..

Ado lak handbag COACH tu dalam 99 pounds yo Jah..(RM 600 duit RM)..Ori tau Jah...Murah ko Jah?

p.s- Tahniahlah Jah..MU kau tu masih dokek ateh laie..sodih den jah..

kakpiah said...

heceh..
ko ckp je la ko nak beli henbeg COACH tu..
kesian susu Friso tu lak yg jadik mangsa perbandingan..
*psst jah.. gigih aku masok blog ko pepagik buta.. sila rujok waktu di bawah hehehe..*

azreen said...

anak2 saya 3 tin seminggu tu....hehehe....biasela tuh....anak2 tengah nak besar, tak payahla nak berkira sgt kan.....

iina said...

aikk jahh kalo ko nak boli handbag tu beli jolah.. takyah de ko comparemarket.com ngan susu tu de.. pehtu jgn lupo tunjuk kek blog nie ahh.. agak2 kalau ado tin susu tu bentuk beg coach tu ado dak ko nak beli agak2 ehh ;).. leh dapat dedua tak kan kan

kakpah said...

akak nak bosangko baik mo kau ni jah. memang patut oghang tu kau kutuk-kutuk yo jah sobab ado ko pasal nak bagi minum anak bokigho amek. ish..ish..ish..memang tak patut. kalau akak jadi kau jah, akak polangkung yo kopalo e tu mo handbag e yang maha tu ha.
(psst...Boto ko dio boli henbag ori tu. Ontah-ontah dio boli kek sompadan siam tak!!)

Teacher said...

Tij, bagi tau sapa tu to buy susu yang biasa2 ajer.. besar gak anak2 aku tu.. minum 123 and 456 jerrr. Tak payah nak belik mahal2 ni. BUkan mak kedekut nokkkk cuma khasiat nye sama aje... kalau nak ikut frisco claims that theirs better, apa empirical studies yang membukti kan dia lagi bagus dari susu2 lain? ek elllerr.. samtaim aku rasa parents beli susu mahal2 sebab nak menunjuk ajer kat tesco or giant tu... sapa2 nak beli handbag boleh melayari web
http://begtangan.blogspot.com
hihihihihi kau kalau tak belik dari aku... jgn mengaku childhood friend aku tau

:: AYU AYUMiE :: said...

ingatkan mak ajer suka berfikiran sebegitu... ekau pon gitu jugak ehh tijah... mak mmg pantang larang betul la org berkira ngan anak nie...

satu lagi kes yg best bab Yuran Sekolah & Buku Sekolah anak... mak aihhh, berkira betul... kalu yg mmg sah-sah yg berpendapatan rendah tu takpe laa... ini kereta menjalar mewah mcm ular sawa... umah mmg taraf banglo la (mcm umah tuan punyer blog nie hik hik hikkk)...

ko tijah, kalu berkira ngan cem bab2 mende mcm nie... mak sumpah ekau jadik handbeg coach cap petaling street... hahahaa!

KV said...

lawanya beg!!
telan air liur je lah!
ops, kt pasar minggu pun ada. Hihi

Amy Maznan said...

tj, bag tu wish list birthday aku tu..huhuhu aku suke coach tapi x mampu nak beli lagi! huhuhu

09892 said...

aku part susu2 fresco ke fresno ni, aku no komen ler, aku tak reti...tapi babe! lawa tu beg-beg tu...hiks :), boley beli from mate kot...

Weed and Bandages said...

(ketatkan tocang rambut dulu)


haaa..tijahh jelitaaa.. tang anak semua nak komplen kan.. bila tengok pradapurda..furlaferlip..ok pulak kan?

sebelum buat anak kena pikiaq banyak kali ok!

cendawanintim said...

cem tak minum susu dah ker???

beli jah..jangan tak beli...

kakngah said...

kok nk jimat susu buleh boli beg maha, bg yo anak minam susu ibu sampai tadika...

chronicles of angelzz said...

eee berkiranya, mak pak mak slalu cakap klaw makan n pelajaran jngan berkira sngat smua tue jd darah daging...

beg tue kejap jer tue da bru satg buang jugak...

tp i sukala beg itiew... melerttzzz yaamat...
bleyh bwak p court gtew...

julietchun said...

Ko paksa Cem minum kopi jantan apo? hahahahha.

Tijah Lawa said...

bunge, lawa kann??? selawa harganyer...

acik, cem minum dutch lady kotak tu jer. lebih macho katanya...susu bancuh2 tak main dah.

abah, murah ko tu? ontah la bah...utk sey masih mahal kot. sey mano biaso designer punyo brg nih. croc pun sey pakai cap asadi yo...huhuhu. MU leading kan bah?? carlos tongah girang tuhh...

piah, takdo do piah. kok aku la...baik boli omeh. pelaburan tuuu...

reen, kan? bukan forever dia nak menyusu pun...masuk dajah 1 berenti la dia sok

iina, tak jadi la boli hbag...den nak usha kodai omeh la pulak. den kan otak semenet..kekojap nak itu, kekojap nak ini. hahaha

kpah, haa...centu la. sayang den kek kpah kali ni. kok tak tu manjang den konooooo yo. hahahaha. samo gak cam tadika kan? ado duit lobeh tu antar la tompek yg elok kit..ni nak gak antar KEMAS tu. bukan tak bagus...tapi kasi can la org yg kurang mampu utk anak diorang belajar kek situ. ni habih sumo nak dipudat'an dlm KEMAS tu.

ticer, kenot be la wey!! mana buleh khasiat dia x sama. sama gak cam olive oil...the mahal the better bak kata tic. hahaha. sompek promote lagi tu. yo la..kok nak boli pun den boli la kek kau. aigner tu ok lagi kot...coach/lv tak dapek la dooo....mak sayang duhettt okes! lagi pun mak malas nak window2 soping nih..tgk mak masuk kedai pakai croc nanti sekor pun xnak layan...

ayu, mak tau bab duhet ni mmg ko sama cam mak. err...mak ada gucci vietnam gak taw. usd8 jer. wakakakaa...

kv, pasar mlm?? laa...setarap la ngan bag ben-10 tuu...

amy, ko koch koch ho ta hey jer la jawabnyer nok...huhuhu

zt, blehhh!! cer tanya mate ko. dia tu bag stok sumbat camera & lens jer tu. penuh 1 bag...kalu ikutkan aritu dgn nanas/limau mandarin sekali muat. wakakakaa...

ms.weed, pasni seblm mengawan kena buat calculation dulu ek?? ms.weed ajar maths tak? ajar sket subject pengamiran/kebarangkalian tu...

cend, dia tak minum susu tin dah nok. susu kotak jer...

Tijah Lawa said...

kngah, a'ah...mengopekkk yo kojo eh kan?? sudah eh abah eh lak marah. anak tak kasi can. wakakaka

angelz, wahhh!! beli besar sket bleh isi robe segala. misti fishchild2 terpegun tengok masa ko catwalk ke court kan nok??

juliet, weyyy..sekrg bukan takat kopi jantan. kopi janda pun ada. ko dengar la iklan kat sinar...tepahapa tah. siap nyanyi2 lagik. wakakaka...

Aza Hisham said...

lorrr.. ekau cakap yo nak kirim coach kek jakarta / bandung kan3.. montang2 petito nak poie sabtu ni... sajo yo ko hint2 henbag kan3, tapi kao kirim, tak gerenti kalo sampai somban coach jadi cockroaches... hahaha... sobab kek bandung pong ado sejibik crocs, tapi bilo tengok dokek2... rupo2 eh... frogs... muahahaha

hasifdanish said...

Nih biasa lah beb... owang pompuan yang jenis sayang diri lebey dari sayang anak dan somi susah... nasib minie gua lebeykan hero2 gua.. BTW nice blog and story gua suker....

aLeenA Adli said...

hehehehe..
akak,sy suka bc blog akak..
sy jd follower akaklh..
byk citer..

Tijah Lawa said...

petito, wakakak!!! kok kokroc tanak la mak. ko blk bila? anter CNY kita jumpa yer? anak aku angka lagi nih...cian dehhh!!

hasifdanish, tks..gambar ko kah ittew? wah! awet muda yer...apa rasier?

Tijah Lawa said...

aleena, pewitttt!! kalu akak masuk AF nanti ko afundi akak eh??

Ungku Nor said...

den masih angau.

baru lopeh jumpo cem..hihihihiiii..

||alis|| said...

henbeg2 tersebut ternyata kelihatan lebih lazat daripada susu dlm tin itu...

MasNurin said...

beg pierre cardin aku dah tercabut zipnya. Sedey aku nok baru jer aku beli pas raya ari tu. Ganas ler aku ingatkan pakai yang murah jer tercabut rupanya mahal pun sama.

azila said...

pelagi kak jah!jgn coach jek,LV,prada,ferragamo,nine west,smua pun bole dibolot,memandangkan si cem dah tak menyusu!!haruslah feeling2 manja disamping beg2 mahal tu kak jah oi!!

NUR ZIHAN NASZERI said...

hoi kak

akunye anak2 tu lagilah..mmg tgh kuat meminum..kalu beli tu mmg berstok2 nyimpan kak oii..
utk anak2 nak berkire watpe kan..tulah yg nganto kite ke kubo haiih..

lagu yuna zarai utk kakak ku tijah di blog aku..spesel utk akak..kekeke

Ungku Nor said...

den dah gugel, mang ado yg sobut noneh batu utk yg nak jarangkan anak tapi yg den dapek ni tak dikoba an pulak;

Nenas Batu/Bunga Kembang Setahun Nenas Batu (Disonia Stylosum).
Ianya juga dipanggil Bunga Kembang Setahun.

Nama Bunga Kembang Setahun diambil berdasarkan keunikan bunga ini yang tidak layu atau rosak walaupun selamanya disimpan.

Ianya telah digunakan sebagai Herba untuk perubatan sejak turun temurun lagi terutamanya bagi masyarakat Timur Tengah (Catatan Perubatan-Naskah Khoja Muhamad Turki).

Bunga ini sememangnya telah dijadikan amalan (digunakan) oleh Puteri-Puteri Raja Mesir Kuno zaman dahulu (Permaisuri-permaisuri Firaun-Mesir Purba) dan ianya ditanam di taman-taman istana firaun.

Menurut kitab lama, India ia merupakan juga ubat rahsia yang digunakan oleh Ratu Shah Jehan (Mustaz) yang terkenal dengan kecantikannya sehingga Shah Jehan sanggup membina Taj Mahal sebagai lambang cintanya.

Nenas Batu ini amat baik digunakan untuk
mengatasi masalah kelesuan, masalah libido (penurunan daya seksual),
menjadikan pengaliran darah seimbang,
mengembalikan tenaga serta memulihkan segala urat yang rosak selepas bersalin,
Awet muda serta kehebatan luar biasa terutama sekali dalam soal seksual.
Mengatasi senggugut, keputihan dsbnya.

(catitan-rujukan
a) Kitab Khoja Muhamad Turki).
b) Kitab Tajul Muluk
c) Kitab Seribu Hikmat
d) Kitab Hukum Jemak
e) Kitab Yoga.

huhu..den nak carik la sumo kitab2 nih..hahahaha ;p

p/s Jah, kok ekau takut dio menjarangkan anak, kau toksah minam la. risau lak den haa..

biar den sorang yo minam..tapi kau jangan jeles lak kok den lagi awet dari kau sok yo?
;p

Teacher said...

OOOOO ko petito nak pegi bandung tak habaq dengan mak nokkkkk!! Nak kirim gak!

adibah said...

Tijah, beli.. jangan tak beli. Hari tu mak beli beg LV & D&G & Versace. Harga ketiga2 baru equivalent to stok susu Friso 2.5bulan. Gittew!

Tijah Lawa said...

ungku, angau apo jumpo budak domam tu...hahahaa

alis, kelihatan sgt lazat dan berkhasiat kan??

masnurin, ko pakai mahal2 pun kok ganeh mmg habes la nok. hahaha...

azila, takpe la..aku pakai jer la bag mengkuang yg aku beli kat expo pertanian tuari. huhuhu

zihan, mano lagu eh. tu kate perry la nokkk...

ungku, kau kannnn...lawan tokey taw. den baru nak lotak n3 tu kek sini. huwaaa...tapi tu la. takpo...dio tak rosak kan? den koringkan blk la bondo tu...

ticer, a'ah..petito nak pegi bandung soping. mak dah kirim LV dah...hahaha

deeb, waahhhh...ko mmg khayer nok. meh jual kat aku barang seketul dua..

Shifu67 said...

tak yah beli susu tin tuuu....mahalll... pkai je susu free yg dah ada kat ko...

bajet susu tin bleh beli beg banyak2 lg

yeee dah boleh masuk semula umah kekawan

linn said...

uiiii...aku ske hembeg yg tgh2 tu. kalo dpt kaler merah tu lg meletup tuh.

Tijah Lawa said...

shifu...takkan sampai 6 taun nak "bergantung" jer. kasi can la apak eh lak. hahahaa...

linn, kot la ada buy 1 free 1. kasik aku sebijik k...

sheila said...

kok ghaso mahal bona..hulurkan yolah tetek yg ado tu..gi simpan dlm baju buek apo kakakakkakak..

Tijah Lawa said...

sheila, tetek tu abah eh dah chop dulu nok. wakakaka...berobut2 tu yg susah tu...

sheila said...

alah..
amiklah sorang satu hahahha

Tijah Lawa said...

mano bulehhhh...tak samo tumbesaran eh sok!!! woihhh. kau kalau menjawab bab ni copekkkk yo kan??? hahaha

Umie said...

kah kah kah...lawak aku baca komen ko ngan si sheila ni nokss...adoiyaii.. btw,aku mcm tau je gerangan org yg berkira ittew tp I've no comment...kekekeke

Tijah Lawa said...

umie, wey. dak sheila tu kannn...dio mmg lajuuuu bab nih. wakakaka...