Jan 13, 2009

kalau boleh hafal...kau mmg teral!

dulu masa kecik2 misti korang penah kena suruh hafal ayat2 al-quran kan? mak suruh ke...cikgu suruh ker...tak kisah la. biasanya surah2 lazim, surah yaasin (haa...ni akak hafal sbb dulu kat asrama tiap2 malam wajib baca secara berjemaah kat depan korridor. asrama mak keras uolss!) atau apa2 saja ayat/surah utk dijadikan amalan.
.
masa sekolah dulu, mak akak merangkap cikgu mengaji mmg banyak bagi akak ayat/surah utk dihafal & diamalkan. terrrrrrlaluuuuuu la banyak sampai stress kekadang. ye la...mana nak hafal jadual berkala lagi, formula maths lagi, fakta sejarah lagi. dan antara yang agak mencabar...nak hafal selawat azamiah ni (antara 3 wirid terbesar). tapi alhamdulillah la...berkat paksaan ittew akak berjaya amalkan ayat ni sejak darjah 5 lagi.
.

selawat azamiah - insyaallah dipermudahkan urusan dunia akhirat


ayatul kursi - teragung dlm al quran. ada byk fadhilat dia. korang check la sindri ok.
.

ayat seribu dinar - barangsiapa bertaqwa, Allah akan tolong dalam kesusahan dengan rezeki yang bertambah

tapi lately akak kena menghafal lagi...cuma kali ni bukan surah!
.

ada 22 ekor semuanya. up to hari ni ada lagi watak2 tambahan. baru jumpa masa google image tadi. mereka adalah ripjaw, echoecho, humungosaur, bigchill, brainstorm, chromastone, darkflame, goop, spidermonkey & swampfire. banyak tuuuuu!!!

nak nanges ok! cem paksa akak hapal watak2 ben10 ni. bukan setakat kawan2 ben yg 10 ekor tu, nama2 musuh pun akak kena ingat sama tau! sbb nanti on the way gi sekolah dia suke bagi kuiz...

"mami...how to spell articguana (ini musuh ben10)?"

kalau tak bleh jawab misti malu kan? saya kan seorang emak yang ego!

39 comments:

cokolat said...

haper kene cem dera ko niiii? padan muka ko kena menghafal.... hahaha....ske mak tauuu!!!

tentangseseorang said...

muahahahahaha
mak kena dera dengan anak
muahahahahahahahahahaahah

KAKTINY said...

surah2 tu semua mmg byk kegunaannya... mmg bagus jadi amalan harian.. (nak gak berterima kasih kat mak saya yg suh hapal surah2 ni dari dulu... hhiihihi)

dan lagik kak jah.... aku sanggup je hapal member & musuh Ben10 nih daripada ngadap formula statistic nuun... (selamat aku lulus gak.. kehkehkeh)

che-mie said...

kasihan dia

kasihan dia


kasihan dia

kasihan dia

||alis|| said...

ben10? alis kecik2 dulu layan kartun doraemon jer... doraemon takde musuh, yg ada, giant jer! hahaha~

aishifa said...

kalau dia tnya akak pasal ben 10, akak tanyer dia balik pasal hafazan surah surah plak.. baru lah adil kan..

Ungku Nor said...

alaaa..cakap yo la ko pun dah terBEN10 sebona eh..

psstt..kek pasar mlm aya ado buku sticker BEN10. rm3.90 yo satu.
aritu Anjib dah meleleh2 air liur dah tapi den buek koreh ati..tanak layan..ehehehe

09892 said...

bagus betul dia ni...aku tabik dgn daya usaha dia nih.
siap bley list down tuh nenama tu..(aku kenal tulisan dia okes).

Teacher said...

Mak aii.. ada ketikanya nanti anak2 dara aku akan menyuruh aku ajar diorang ayat quran ni juga kan? takkan nak rely on ustazah kat school jer kan? u know my history with ustazah tak bagus sangat. Hopefully ana2 I tak ikut genetics aku yg suka melawan ustazah ye... There will time to come for them to ask me about names of bugs... ni ben 10 apa ke bendenyer??? anak mak tak layan pun...

Tijah Lawa said...

cok, ni la masanya mak mengetest kembali kemampuan daya ingatan mak nok. hahaha..

ady, alaahhhhhh....mcm la dia tak penah kena dera ngan anjib. hahahahaha (golak blk..)

tiny, kan??? kalu tak kena paksa dulu sowi ler nak hapal. siap nanges2 tuuu...

che-mie, kasih kan anakkkk...layan kan ajer la. :)

alis, katun dulu2 tak byk karakter. skrg jer..menjelma kemain sampai 10 watak.

aishifa, a'ah kan?? misti terkesima dia disittew. gd idea...

ungku, abeh 1 umah menyangkit dah kak. aritu abah eh berio2 boli puzzle plak. kemainnn...

zt, aku lagi kenal tulisan ko yg kecik2 tu. dulu skerrrr jer pakai pen artline 0.5 tu kan? bajet paling halus la tu? wakakakaak...(teringat buku otograf aku yg ko tulis dulu. mana pegi ntah)

ticer, anak dara ko harus la layan powerpuff girls & barbie kan? tapi seriyes...aku tgh suh cem hafal ayat seribu dinar tu skrg. bagus ajar sekrg...diorang memory byk space lagi tak mcm kita. dah tepu. hahaha....

Ungku Nor said...

anjib siap mengaruk suh boli monopoly ben10 lagi.
den boli an jugak laa..kek tesco.
monopoly tipu-tipu yang murah tu yo Jah..ehehehe
den ni kan ko bakhil..;p

Umie said...

surah2 tu semua mmg bagus tau di hafal...kot2 dlm kesusahan...ayat tu jugak yg nak dibaca kan.. tapi aku tak tahan ko nak hapal list yg last tu nokss... adoiyaii si cem nie... kalo aku, aku bg je list tu kat Cem.. nah nak, ko hapal la sendiri nak...kekeke

KV said...

wah, sungguh tercabar mami cem. Mujur mama danish takyah hafal watak kartun cenggitu. Tp kena hafal segala mak nenek jentera berat.

Abdul Wafi said...

haha. funny lor.

sian KT.

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

ben 10, paling takut jumpa ben 10 kat kedai, abis rabak duit kena beli semua yang anak akak minat

Weed and Bandages said...

tijahhhhhhhhhh..hang memang emak yang ikut peredaran kartunnnn!!!

aku suka hanggggg...

hahahhaha.. takpa, hal hal keduniaan cepat menghapai!!

jangan risau okeh!

(mai blog tijah, terus gedik! gedik ceria gitu! awww)

kakpiah said...

di saat aku membelek blog ko nih..
anak aku si Rantaro bleh tepasan gambo ben10 tu..
pelagik.. teros la dia meracau2 soh aku biarkan blog ko terbukak jer ..
sbb dia nk tatap wajah ben10 tu..
peh tu dia tanya yg sebelah kanan ben10 tu saper.. yg blakang tu saper..
sib baik ko dah list down kan nama2 menatang tu..
aku ngan kompidennyer.. main sebot je la sesuka ati aku..
tengkiu jah..

azreen said...

bgus tul ko nih tijah....susah tau nak jumpe mak yg sanggup menghafal smua watak kat dlm citer ben 10 tuh....cayala!!!!

chronicles of angelzz said...

uollsss i da siap2 pakai tudung bagaii nak trun ke msjid maklumlah tersentap ngan statement uollss awal2 itiew...

tp kan masa sampei kat pintu ternampak si ben 10 trosss bertukar jd cat woman gtew, maklumla super heroin katanya...

hu2 jaga kaw ben 10 siap la ak kejekan...

tp ka tp kan sapa ben 10 tue?

Ungku Nor said...

salam puansri,
ada 2 orang dok meracau2 kat aku, cakap takleh nak bukak blog ko.

aku cakap, ko nye blog dah berat. pehtu header retro tu je makan hari baru dapat kuar abis..muahahahaha

Tijah Lawa said...

ungku, capo yg xleh bukak tu? alahai...mintak mahap la ha. cano nak buek nih. nak ejas blk den tak ghoti.

umie, dia mmg dah hapal nok. tu saja nak uji IQ omak eh pulak tu.

kv, tu la..kite dulu main patung ketas jer kan??

wafi, ko try duduk dgn anak mak tu sehari amacam? hahaha...

crazy beautiful, musim kan skrg? sumer budak laki nak ben10. nak g pasar mlm pun cuak skrg...merata2 ada.

ms. weed, aku pun suka hanggg! kalu rasa stress kat anak murid meh datang suka suki kat blog gedik mak nih. mak okey jer!! hehehe

piah, hahaha. lepas ni aku nak letak ben10 kat tiap n3 la. biar ko bukak blog aku lama sket...kan piah kan??? *ala, ckp jer la ko rindu kat aku...

reen, ko ingat aku rela nok?? terpaksa okkayyyy. huhuhu

angelz, mak tau la ko muslimah nok. merasa lantik ko jadi peguam syari'e mak nanti. hikhik

♥.misz luna.™ said...

hahahhahaha...

akak kne buli ngn anak sndri..
cian nye..
tp chomel...
sorg mak yg sgt2 la sweet..

alololo...

umyra said...

mukadimah dah menginsafkan. aku baru nk pose-pose simpuh sambil buka muqadam. tetibe...ade plak pasal ben10.terus pitam.

aiyooo..bebudak zaman skrg.sangat mencabar.tapi kan kak, kalu ko buat sistem barter ok gak. kalu dia tanya camno nak eja articguana, ko cakap laa.."kalau nak jawapan,kena baca surah al-ikhlas dulu". hah, sangat give n take kaedah pembelajarannya.

cendawanintim said...

yessssssssss, sohkong cem...i lap u!!dera mommy ko sepuas2nyer!!

Nad Eusoff said...

hazab nok..
cem, sian mak ko
ekekeke
nyway pertahankan EGO kak
ekeke

Nazali Noor said...

Jah...

kau memang lawak lah jah...wakakakaka

iina said...

adeihhh.. sok ko jah ko soal lak anak2 ko.. soalan peksa.. ahh sok kalau si cem tak leh jawab.. ko leh bg alasan.. dulu omak tanyo ekau tak leh jawab.. nie omak tak nak jawab lak wakakakah.. maso nie ahh ekau nak balas dendom suh si cem lak hafal buku sekolah lak ;)

muadzlife said...

keh keh keh keh keh..

julietchun said...

pasni ko bleh join kekanak dlm rancangan ADIK DITV9,hahaha.

kakngah said...

anak den pun taksub ngn ben10 ni... den fobia ngn kodai yg jual produk ben10.. rabak...

Tijah Lawa said...

huda, suwit kah? hahaha. eh..apasal nak tutup kedai pulak nihh?? 10 reason plisss...

umyra, give n take ek? bagus..bagus. trus dia tanak tanya apa2 dah pastu. huhuhu

cend, ko memanggg kan?? tunggu la turn ko plak nanti. hahaha

nad, harus tuhhh...ego misti dipertahankan sampai matik. matik laaa...

abah, nazali ni namo abah ko? sajo tanyo...

iina, kauuuu....ngaja den dondam mo anak lak yo? kau x blk jelobu ko rayo cino? wakakaka...cam dokek yo tak?

muadz, apo golak2??? wakakkaka...

juliet, aku nak tom-tom bak...bleh nok??

kngah. sey pun k.ngah yo..samo la kito. jgn kan kodai, pasa mlm pun bahaya skrg ni

kakpah said...

Ado elok e omak tijah suruh monghafal ayat-ayat tu. Buek polindung.

Jah, akak nak tanyo ni. Ekau ni bokeh srikandi ko. Sajo yo tanyo.

Tijah Lawa said...

kak pah, bokeh srikandi cano tu kak? bokeh pelajar silat ado la maso skolah maghin. tu pun takat nak cukup'an kredit ko-ku.. blaja2 mandi minyak batin2 ni sumo xdo lak do. takooooot sey..hikhik

Ungku Nor said...

KAK PAH, dio kok suh lancar camno niat nak nikah batin yo baru dio lajuuuuu bawak keroteh mo pensel nak nyalin..hahahaha ;p

haa..yang itu den lancar tau Jah..hahahahaha..mesti ko nak ngecek kan? kaann??

tentangseseorang said...

kot yer pun busy ngapal kak.
sile apdet yer???

artis milik masyarakat yer. harap maklum..

shija said...

kahkah..balik aritu somel jerk anak ngko kehulu kehilir ngan koteh gmbr ben10 ngan kengkawan eh tu nok!

*part mak paling suke giler time tanyo anak ngko,ariff!ape yang penting,pehtu dio lak smbung..KEJESAME!ape yang penting....KEJESAME!muahahahahha..i loike it!

-acu-

Tijah Lawa said...

ungku, ko memang kann??? tapi kak, den bukan takat nak salin niat nikah batin yo, cara2 nak ngurut pun den nak blaja skali buleh?? ado pengoreh eh tak???

ady, wakakakakaa!!! stetmen koooooo...buat mak terasa cam selebreti nih...

ja, kejesame tu yo yg kuek kit bunyi eh kan? wakakakaa...dah bosa dh anak den tanak tgk katun playhouse laie. layan anime plak dahh...hayo lah

ita.itu said...

kah.kah.kah..mcm tu skali anak ko.gelak beso aku..haha

Tijah Lawa said...

ita, anak ko kasi ilang pensel ben10 aritu ko meroyan tak? hahahaa