Jan 14, 2009

masak masak makan makan

tadi tapau daging masak lomak cili api kat makcik ikhlas. rm5 jer tapi byk giler stok bleh makan sampai malam. mmg ikhlas betul la makcik tu (saya doakan agar bisnes makcik bertambah maju yer makcik!!! aminnn!!!).
.
agaknyer sbb dah makan daging siang tu, mlmnya cem tanak makan lagi dah. nak suapkan pun dia tak mau. mati akal omak eh! nak keluar cam malas. nak masak lain brg lak tak cukup. ni la masalah biasa bagi org pompuan ni kan?? pening pikir nak masak apa.
.
last2...
.
rebus makaroni. tumbuk bwg merah, bwg putih, daging (dr gulai daging tadi tu. takde basuh2 pun, belasah masuk piuk dgn kuah2 dia skali). tgk tomato ada tinggal sebijik...masuk gak. last skali letak italian spices sket. dah siap!!! lagi cepat dr masak maggi...

daging yang dah tinggal 2 ketul

lompap'an mo losung tu. kasi hancur kekonon minced-meat.

makaroni tak bertajuk. licinnnnn cem makannnnn!!!!
.
kesimpulannya. menjadi pompuan/bini/omak ni kekadang memerlukan daya imejinasi yg melampau yer puan2.
.oh yer! akak jugak buat puding ceklat nih. pakai dadih instant tu je. mcm biasa lah tebiat, dah dedekat expired baru terhegeh2 nak buat. bubuh kastard sket kasi pekat. sejukkan dulu. pastu time nak makan tu taruk susu pekat + serbuk koko van houten sket. wallawehhhh!!!

dan eskrem ni jugak. lama tak jumpa nih!!! lebihan puding ceklat tadi. bekas dah abis so bubuh dlm plastik plak. stok seminggu utk cem. dia salu paw akak eskrem sehari singgit, sebulan dah rm30 kan?? matik la omak eh bakhil!!! saje jer...cuba nak masukkan amalan berjimat cermat dlm aktiviti belanjawan 2009. esok dah kojo, dah byk duit, kok nak tolan häagen-dazs semenet sekali pun omak kau tak kisah!

20 comments:

kakpah said...

Umang ai kreatif e kau jah. Untung anak omak dapek omak yang kreatif macam ni, hik..hik.. Aiskrim tu buek stok sobulan ko tu.

cokolat said...

puding tu... puding tu.... tuu... puding tuuu.... nak!

NUR ZIHAN NASZERI said...

ko kak...pehal ko rajin dan pandai masak ni kak...

sejuk perot en carlos eh mak aji ngandong ye kak..

haih...leleh ni air liur...

iina said...

wahh best tul tgk makcik ikhlas yo masak lomak.. teringin masak lomak omak den kek jelobu

eskrem btg cenggitu lamo tak nampak ehh.. dedulu sellau wat eskem asam boi.. mau ngulang bukak tepi ais seminit sekali wakakakh.. baguih tu jimat cermat jah.. sok ko gak sonang nak p jejln glasgow kan kan ;)

Ungku Nor said...

den elergik ko sobut-sobut eskrem ni..hahahaha ;p

tentangseseorang said...

apo umah ekau takdo blender kak?

Amy Maznan said...

tj..resepi puding mano???

aishifa said...

bleh buat jual kak ice cream m'sia tuh.. sedap..

Tijah Lawa said...

kakpah, huhuhu. gondang gondut tali kecapi, konyang porut suko ati kekdah eh kak.

cok, nak ko kena dtg sini nok...best served chill kekdahnyer. amacam ada bran??

zihan, mak terpaksa nyah!!! wakakaka...

iina, sodap eskem asam boi tu kan? lupo nak nak boli maghin...kok campo mo oren laie sodap tu.

ungku, apasal ko elerjik?? cer explain sket? wakakaka...

ady, wuish ko nih...org maleh yo pakai blender nih. bwg 2-3 uleh yo kan eh byk pown. wakakaka...

amy, aiyooo...beli dadih instant jer nok. instruction ada kat plastik eh tu..

aishifa, huhuhu. seb baik ko tak mintak resepi eskrem plak.

Ungku Nor said...

den elerjik pantang jumpo 'eskrem' la kekdah eh..lupo diri tu tekaauu
hahahaha ;p

ekau paham ko tak paham nih?
eden cerito hal2 yang tulus murni yo tau? tauu?? ;p

Tijah Lawa said...

ungku, yerrrr...aku pahammmm tu. kau kan pantang jumpa banana split.
:P

angah said...

salam... selamo nih jd silentreader yo haa.. sangat laa kreatif eh kak tj nie... nak tanyo kodai makcik iklas tuh kek mano? sobab eh.. nak gak poei serbu kodai tuh .. kito pun duk senawang gak hehhehhe... slam perkenalan yo kak tj..

Tijah Lawa said...

angah, kodai makcik tu kek food court giant tu. ala..dia sorang jer jual nasi campo kat situ. sebelah cendol tu...aa..cendol tu pun sodap!!

Ungku Nor said...

tokak ekau Jah..megi mamak fudkot giant tu pun sodap.

tapi mang sodap pun kan? kaann??
;p

p/s 'banana split kesayangan den' laie la sorgaaaaa dio punyo sodap..hahahaha

shija said...

vavavvava...kretip ko nok!cam sodap yo goman puding cekelat ko tu nok!

-acu-

Tijah Lawa said...

ungku, den mmg tokak stukin kak. apo buleh buek. hahaha. banana split kesayangan ko tu ado "jual" kek mano kak?? buleh share tak? hahahah

ja, haaa...kau blk rayo cino sok kito buek. weyyy...sazah ajak g kelantan tu. ujang nak nikah. den tengok la dulu. lamo tak jumpo atok kan??

Ungku Nor said...

share?? tak buleh!!

den kan spesis tamak & very the bakhil gituuu..

carik kek muzium pun takkan jumpo do Jah ooiii..cempion punyo tuuuu!!

akakakakaa ;p

Tijah Lawa said...

alahhh...den tau. kau mmg tamakkkkk kak kannnn???? boncikkk.

azreen said...

ko mmg kratip nok....bertuah cem ade mak mcm ko....

Tijah Lawa said...

ala nok...masak bodoh2 jer tu.