Jan 11, 2009

party secara 30-an

dah seminggu dah. lupa plak nak cerita. ni sumer zetty la punyer pasal. tunggu gambar dr dia tak kunjung tiba. huhuhu!!!
.
ok. last week akak pegi new year celebration merangkap house warming & baby shower party kat rumah laila, platinum lake condo setapak. baby shower tu utk dr. mary @ mrsm muar pamela anderson. dia ni ex-rumet akak kat asrama tun fatimah dulu...skrg dr. gigi kat ukm. perghh!! korang kalu repair gigi...confirm lupa segala kesakitan lepas tengok body dia. hahaha!!! try aaa...buat apt!!!
.
tema adalah potluck secara santai. borak-borak, minum-minum, makan-makan. maklum la semua dah kertu tak larat lagi nak countdown kat dataran. dan berikut adalah menu pada hari tersebut...
..

laila (tuan rumah) - mi goreng, puding koktel, karipap & kuih seri muka. signature beverage...teh tarik kaw!!! mmg sodap! ni la minah yg baru naik pelamin tuari. dia ni mmg teral masak. masa zaman skolah dulu akak rajin merempat rumah kakak dia kat tmn bukti. time tu dia dah expert masak kari ketam dah pun. akak...masak kicap pun tak lepas lagi. sedeyyy!

zetty - bawak nasi carrot. next time buat nasi tomato plak yer nok? sayang lauk kita tak mecing tuari kan?? kalu ada ayam masak merah & acar timun lagi shiokkk!!!

ticer bai - bawak olio baked macaroni with shitake mushroom & brocolli in extra virgin olive oil. wakakaka!!! mati la tajuk membunuh. tak lupa juga fruits & kuah mak bee untuk rojak buah. sedap giler kan? sapa la tukang kupas nanas & tukang gaul aritu ek?? teral betul la dia. :)

akak - bawak paprik seafood & kek batik. tu je yg paling senang pun.

dr. mary - bawak moist chocholate cake. sangat lembab & sedap!!! pandai ko buat chubb! nak resepi boleh? hehehe!!!

ayu berry - sambal udang spesyel. pun sedap jugak. merasa ko masak kali ni nok. selalu asik ngelat nak bawak KFC jer. mane aciii!!!

kamilah geng firdauz yang sangat dibenci warden! cikgu noraini pernah denda kitorang duduk tepi longkang sebab lawan sumo sampai 3 pagi. dr 1992 sampai la sekarang. 17 taun dah kitorang kawan & still counting!!! mak sayang korang sampai mati tau. muahhhhh!!!

duduk dr kiri : dr. mary @ pamela anderson, ticer bai.

diri dr kiri : laila, tijah (bukan nama sebenar), zetty & ayu berry.

tak cukup korum nih. zaza, azlina, atie & ajer takde. takpe lah...next time ok?

32 comments:

||alis|| said...

makanan akak semua sedap2 hingga mencarik ujung rambut sendiri nih.. Dr mary aka Pam Aderson? giler oo, beliau 99x lebih cantik drpd Lana, artis mesia yg ala2 gediks tuh, uhuks~

cokolat said...

skrg mak tau kenapa ko bikin kek batek tempoh hari..

yang bukan nama sebenar tu mak tau nama sebenar dia... kak yus. kak yus... kak yus... adik su kan.. adik su kan..
haaaaaa... mcm kentot!!!!!

Tijah Lawa said...

alis, dr mary ittew asset nyer sgt memukau yer...huhuhu. ko jgn la carik2 rambut nok. dah cam arab jahiliah lak ghopernyer nanti. larikkk!!!

cok, jom jumper kat ym. mak rase cam nak maki org jer nih.

*tapi mak tetap nak gelak dulu. wakakaka!!!

Umie said...

ko nak maki sape nokss??? tuan tanah kedaung ke??? wakakaka... wei,apsal aku nmpk paprik ko dah mcm salad seafood..kekeke

ita.itu said...

wah KJ..meriah tol lauk2 yg korang bawak..best ek korang stil kolling2 ek..

iina said...

ingatkan parti ago2 hehehhe.. semuanya 30an.. bab makan tu yg xtahan tu.. mmg seronok melantak ngan geng2 yang tak kisah n selamba kan ;)

adibah said...

Sronok kan bila jumpa geng2 lama nih...

Kalo celebrate new year kat dataran, bukan best pun.. bukan ada makanan bebanyak yang sodap2 macam ni..

Nad Eusoff said...

kejam noks..men sumo tuh
ekekeke

peej said...

bestnye..
pija pun sebenarnye dah x larat nak menyambut di daratan ke apa..
tp nak buat mcm ni..belum ade umah sendiri pulak..akhirnya..new year di dlm kereta sambil drive thru kfc sajo..

serious makanan semua mengiurkan..
membuakan lapar di tgh pagi..mcm mana tu??

chronicles of angelzz said...

akak meriss btol makanan itiew smua...
x sabarnya nak habes decorate umah nak buat house warmin...

harusla idea pot luck itiew dikekalkan save bajett uollss kuikuikui...

chronicles of angelzz said...

akak meriss btol makanan itiew smua...
x sabarnya nak habes decorate umah nak buat house warmin...

harusla idea pot luck itiew dikekalkan save bajett uollss kuikuikui...

Hidney said...

meriah nyer... choc moist cake tu... NAK!!!

Ungku Nor said...

apesal den tado dalam gambar haa??

uuppss..den lupa.

den skolah kek gontam..mang la tak kono jomput..ahakss

Tijah Lawa said...

umie, aku nak maki cok la. wakakak. ala, maki lite2 jer. manjer2 gittew...

ita, tu la...tiap kali jumpa mmg syok. citer blk hal2 lama...

iina, a'ah. ater alang2 sumer dah membulat..belasah jer la kan??

deeb, tu la. paling tak makan asap jer..pastu berlengas tak hengat.

nad, kitorang dulu ada tikar getah petak2 tu. tu la buat gelanggang sumo nok..

peej, mana2 pun bleh. next time kitorang nak try berkelah kat rimba ampang plak. sambil mandi manda...syok gak tuh...

angelz, tu la..nak suh tuan rumah buat kesian plak. potluck adalah best taw...

hidney, ahhh...kek tu mmg serius sedap dan topping ada perfect...isk! citer blk ni pun dah meleleh rasa air liur.

ungku, ala...kan ko ado geju gathering tem tu kak?? kau skolah stj ko?

muadzlife said...

wah2..sesi makan2 gini yang giler syokk nih...

julietchun said...

nampak muka korang cam budak baru lps SPM jer, tak nampak di mana 30an itu.

azreen said...

wah syok ek berkumpul ngan geng2 lama....mesti tak habis2 ko gelak kan tijah.....smua makanan tu hbis tak....atau korang smua kenyang ketawa.....hehehhehe

mummycool said...

alahai bestnya tijah.. sampai dah beranak pinak sempat lagi gather gather cam gini...

Tijah Lawa said...

muadz, yer...xtvt paling syok adalah makan2 dah gossip2

juliet, puji ada makna tuuu! ker ko nak choc cake tu? aku suh dr maru postkan nak?

azreen, tak habis. sumer tapau bawak blk...mula2 nampak cam x cukup tapi berlebih sbenarnyer...

mummy, tu ler. harap2 sampai ke akhir hayat la kitorang close cengginih.

aishifa said...

kak.. olio bake macaroni tuh nampak cam sedap jer.. mana nak carik nih?

09892 said...

salah aku? ko yg kejam! aku kan takde pekakas nak aplod
:( ...aku dah pegi cuci gambar and nak scan dah untuk ko tapi..takpela entry pon dah kluar...so tak perlu la ya :) hehe...

eh...ha'ah lah...bukan tuari ade org tu kata nak bawak acar timun ke?? patut aku rasa cam ade benda yg tak kenaaaa jee...

Tijah Lawa said...

aishifa, nanti akak tanya ticer bai okes.

zt, nak jugak la. sbb gambar dr ko xde nih. acar timun? a'ah laa.. aku dengar ada org nak bawak. tapi saper ek? hahaha

cendawanintim said...

bestnyer ko nok, makan reramai cenggitu..kir apotluck la tu yer...

kakpah said...

salam. eden baco. eden komen sobab takut lak kang pendek umo. Sodap-sodap makanan korang. Tak takut gomok ko.

Tijah Lawa said...

cend, a'ah potluck nok. nak suh tuan umah masaksumer cam kesian lak...

k.pah, takut yo gomok kak. tu yg makan secara moderate yo tu. hehehe...

lupekanje said...

tijah...ko lawan sumo???? acik suker....hahah...

shija said...

17 taun dah kowang kawan nok!muko masing2 mak nampak cam baru lopeh spm yo.wahhhhh!!motip tetibe puji bagai!blanje mak jonis nok!kihkih

-acu-

Tijah Lawa said...

acik, skrg masih buleh lagi. nak try ko? hahahaa

ja, jonis? bleh...brp jonis ko nak? 5 jonis? 6 jonis?

Teacher said...

Sabar aje aku tau... aku tak bawak acar tapi aku bawak macaroni virgin oil tu tau... keji keji

Ni recipe tij:

macaroni satu bungkuih
olive oil... setengah botol sederhana
minced meat 2 papan (ala kalau belik kat tesco kan letak atas benda tu.. dalam RM7 satu papan tu
basil leaves: tak tahu nama melayu dia... maaf
onion besar 1 (diced)
garlic satu clove (diced)
tyhme, seasoning, parsley tu semua secukup rasa
chilie powder secukup rasa gak
cheese
shitake mushroom: Tij: tic guna recipe shitake lah.. brocolli kita tak suka sangat kan?

boil the macaroni sampai sedap mata memandang
tumis all the bawangs and minced meat uols masuk jer sumer tu sampai minced meat tu ala 2 garing
semuanye macam goreng mee
masukkan macaroni
gaul macam goreng mee.
oh kalau minyak nampak macam kurang.. gunakan ajer semua yang ada dalam botol tu sebab olive oil is good for your heart
then, masukkan dalam caserole dish...
susun shitake mushrooom yang dah dipotong agak halus...and put the cheese (preferable kalau pakai cheddar cheese) susun atas shitake tu...
bakar for a while.. sampai shitake nampak masak and cheese dah cair (mang aiii time ni sodap kalau gatah)
pastu tu ready to be eaten weeh... make sure makan masa tengah panas ... kalau melocur lidah lagi elok

Tij.. tu jer aku rasa cara buat macaroni tu.. tak sama dengan cik ani nyo.. tapi bulih tahan la kan..
tuan tuan and puan puan.. kalau nak try... try la masa weekend. Lagi ramai lagi bagus.. suh tunggu kek dopan oven tu tengok cheese melting.. better than sex gitewwwww

Tijah Lawa said...

thanks tic...

melted cheese is better than sex?? wakakaka...tu pengakuan ikhlas ke tak tu? jgn tipooooo tak baik tawww!!!! i know u.....

MasNurin said...

Dapat gak den mengomen kat blog ekau, selalunya asyik golap yo.Susah nak masuk.ko dulu sekolah tun fatimah ker? Aku nye kawan lama masa mengaji Quran dulu sekolah tun fatimah. Kawan aku tu nama Noor Masliza Sulaiman. Pas SPM rasanya dia fly p US kot. Noor Masliza ni lahir tahun 1975. Senior ko lah kot.

Tijah Lawa said...

masnurin. ehh..bukan. den maghin skolah mrsm muar. ado 2 asrama ppuan. 1 - asrama tun fatimah, 1 asrama tun teja. huhuhu. nama dorm jer tu...