Jan 24, 2009

perempuan dan pemanduan

aji usop & sazah (ustazah) jamilah

akak ni kan. kadang2 kesian sangat kat mak akak tu. alahhh!! sazah jamilah tu la. lawa kan mak akak?? tapi skrg lawa tu dah turun kat anak dia yg no.2 tu. anak yang no. 3 & 4 tu lawa2 gitu je la. tanpa sabun papaya babyface berhidrokinon & bedak kompak miyami tu...siapalah mereka. opsss!!! lari topik plak. hahaha!!!
kenapa kesian?
sebab mak akak tu tak reti dan tak bleh drive. keta ada seketul kat rumah tapi takleh drive takdo makno kan? yang aji usop tu plak...kehulu kehilir dia prefer merempit saja. senang mencilok katanya. tak jam dan minyak pun jimat...isik 2 engget lepas sbn - pilah (tipu jer nih).
contoh kejadian :

  • ngah! (akak ler tu...kakngah), tolong anta ibu pi pilah jap ah. atok kau tingin nak makan mi berahim!

  • ngah! jom kito poie kodai kak kam jap. ibu nak kirim kek pisang kek metuo kau!!!

  • ngah! anta ibu pi pasar ampangan jap ah!! nak boli mi melayu tu. mi cino ni tak maun deh tokak ni doh!

  • cija! moh pi jasko. ibu nak carik aleh mejo nak pakai rayo!!!
  • joe! ayah kau mencungap (semput) ni hah! moh anta pi spita jap ah!!!
  • anor! moh pi nilai 3 cari bungo nak?? (anor adalah minik kepada joe. dia 2 org ni kaki bunga2an. akak kureng sket)

contoh la tu. oppp!!! oppp!!! jgn salah faham ok. akak bukan nak komplen atau bersungut pasal kejadian2 di atas tu. akak & adik beradik akak (kecuali cana yg aji usop sangat bimbang & ragu dgn cara pemanduannya itu) memang sedia jer berkhidmat kalu sazah yang suruh. cumanya...kalau mak akak tu boleh drive lagi baguskan?? dia boleh kesana kesini sesedap rasa sesuka hati. ye la, anak2 semua keje. kalau nak menyupir pun kena tunggu petang2, mlm2 ataupun time cuti je la. kalau ada majlis / kelas kat masjid belah pagi atau tengahari...nak kena tunggu kawan dtg jemput segala. leceh kan??.

senang citer...kalau sazah boleh memandu, misti dia lebih happy sebab bebas bergerak kan?

jadi korang. disini akak nak ambik kesempatan...menyeru pada sapa2 yang...

  • takde lesen dan tak boleh drive
  • ada lesen, ada kereta (buat tukun kat rumah) tapi takut nak drive

nasihat akak...keluarlah dari ketakutan itu dgn kadar segera. cuba la belajar bawak keta pelan2 mula dr kawasan perumahan ke dulu...pastu slow2 keluar la ke tempat yg crowded sikit. lama2 nanti ok la tu. semua org pun mcm tu. akak dulu dapat lesen penuh tahun 1996...taun 2000 baru akak berani masuk KL. tu pun takut2. nak celen diri sendiri la konon...last2 akak nanges sorang2 dlm keta kat area bukit bintang. gilo apo...dah pusing 2-3 round tak nampak2 gak signboard nak balik seremban. nak kol aji usop for the rescue? memang cari nahas la tu. "yang kau gata2 poie klumpo sensorang tu sapo suruh? bas kan ado???"

bukan apa korang. in case of emergency kan??? anak demam ke, kena gigit lipan ker (mcm aji usop penah kena dulu), eksiden ker (mcm akak dulu main kejar2 sampai terhantuk kepala kat bucu mesin jahit. membuak2 darah keluar) pastu kena plak husband takde kat rumah...outstation ker, keje shift mcm carlos ker. malam2 mana nak cari teksi? bas? nak mintak tolong jiran? kawan2? sekali dua boleh la. kalau selalu sangat orang pun menyampah kan???

so, kesimpulannya...

dah...dah...gi la belajar start enjin dulu!!! dah pandai sok tolong bagitau. akak nak gi KL, akak naik komuter je. sampai plaza sentral nanti akak roger...korang tolong fetch akak yer?

p/s : pesanan kepada adik akak - yushana yusof (cana). nok!!! lesen ko yang mati taon 2006 tu dah renew lom?? ni lagi sekor...bawak keto melambung2 cam bawak kudo. tengok cija...bawak keto cokap yo. (wink! wink! cija...bilo nak belanjo mak sushi nih?)

kini saya sudah mampu bermultitasking semasa memandu. huhuhu!!!

28 comments:

mebby a.k.a ezza said...

wahhh lau dh terror tu moh le kita g DRAG ke DRIFT ke cik jah oiiii...ekekek anyway org lelaki skunk jgn nk pandang sebelah mato yo ngn lady driver ni kannn.....meh sini rentap ler lau x berani..hikhikhik..

kakpiah said...

yg bawah tu cam gambo aku la jah..
yg paling samo kek taik lalat atas molot tu.. x cayo jom deting..

Umie said...

cik jah lawo...moh pi me-race!!! Kaki aku dah gatal nak tekan minyak...wakkakaka

Cakap Kosong said...

ada makna ko suruh semua org belajar drive......senang nak fetch ko kt komuter.gooood idea!

cokolat said...

mak nak gelak guling2 jeeee!!!!! wakakakakakakakak!!! hohohohohoho!!!!!!

mummysya said...

Kak, mee berahim tu dah tak sodap... pak sedara den, duk asyik melanguk kat kodai mee berahim tu. ontah apo yg sodap pun den tak tau...

Utk pengetahuan ko kak, den nie orang pilah. Ko konal tak Usop lahan, alah yg ada rumah ateh bukit tu!!!

Ha!!! tu ada kono mengono dengan den tu...

hehehehe!! rindu plak kat kampung koboi den....

iina said...

Setuju sangatlah jah.. elok sesgt pompuan reti drive.. senang nak p mano2.. masuk kl?? aku dah terrorist dah.. sesat dah bawak kali usah cakap lah.. ko kata jolah pukul bape aku takpenah masuk kl sorg2.. dr awal pg.. sampi ler lewat malam drive sorg kat kl tu.. sesat barat kek kg baru muahahah akhirnya pusing2 jumpa gak jln kuwa.. 1 jek masuk kl nie kena beranikan diri.. kalau agak2 nak cilok buat jo.. jgn takut kena hon ke apo.. belasah jek janji selamat.. kalau ko sopan santun.. nk jln pun memalu.. alamat kat roundabout berzaman ler ko kek situ..

Tapi kan Jah.. kalau pompuan nie pandai drive lak.. pakwe kito lak apo2 sikit2 kalau mintak hanto ko apo ko.. sonang yo cakap ehhh.. alah kan leh drive.. pergi ler sendirik... itu lagik den tensen tau.. nyampah dengarrr..nak manjo2 pun takdo makno tau

Abdul Wafi said...

haha. kelakar. kelakar.

saje je kasih sayang ibu dan anak tuh.

Tijah Lawa said...

mebby, wuiissh. skrg lady driver jgn pandan sebelah mata kannn?? moh ler drift KL-SBN

piah, yo ko?? aku kalu dating ngan ko aku x koser nak perati taik lalat tu. kang org speku mak lesbo plak belek2 muke ko

umie, wa no hal. esok2 nyah. niari kaki aku sgt penat...semlm jam dr KL ke SBN 3 jam kat h/way. bangang tull...

ck, haa...ke s.alam pun aku nak nek komuter jer nanti. tunggu aku kat stesen padang jawa okes?? hahahah

cok, aku tau asal ko gelakkkk!!!! hahahahah....mengong la ko nih.

mummysya, dah sihat dah??? alhamdulillah. org pilah ko? wiii aiii...sukoooo ati tijah ni ha jumpo org kampung. usop lahan? wuish! kok tak kona bukan org pilah namo eh tu doh kan? suku sakat eh ramai 1 skolah kek TKS maghin tu. skrg xdo org kek parit tu dah..sumo dah dok tmn fatimah. haa..mi berahim tu cam dah cair skrg kan? dulu2 mmg best..pokat kuah eh.

iina, mmg iyo..nak masuk KL mmg kono hati koreng kit. kok teragak2 tak maun deh do. dihon2 eh kek org nanti. maun sakit jantung dek eh kan??

wafi, ye la kot kan?? cam iklan ubat batuk ko ek??

||alis|| said...

ibuku lesen sejak 17thn lalu.
ayahku lesen sejak 30tahun lalu.
ibuku driving ala2 drift, tapi selamat.
ayahku driving ala2 pemanduan berhemat, tapi bahaya.
ku+adik2 prefer ibu yg driving drpd ayah.
kalu kes camnih, camno ko nak klasifikasikan yo kak jah..???

Ah Chai said...

btul tu nok....kalo pandai bawa kete panjangla sikit langkah tuh kan....kan...kan....

NUR ZIHAN NASZERI said...

kak oi

bukat takat sazah jamilah jo..aku pon dulu mcm tu gak gayanye..
lesen tu takat renew 3 tahon pastu gantong..

tapi sesejak aku mengandung anak ke 2 dulu..aku mendapek keberanian..aku xpasti dr mana datangnye..aku masih lagi mencari2 punca keberanian aku tersobut kak..
oh tidak..

benarnye..aku dah maleh nak berebot naik komuter bagai..aku peknen dulu org wat tak tau je aku ni peknen..silambam je xkasi aku duduk..sebbaik aku tak pelankong paler die..
skang aku da jd pemandu yg berhemah dgn kelajuan 110-dan kadangkala mencecah 120 km se jam..di highway kajang itu kak...11 speedtrap aku da kumpoi kak..hee

Ungku Nor said...

Drift kek hewey KL-Sban??
setakat jalan luruih cemtu nak drift apo kelassssss..

moh kito start dari lavender height sampai ulu bondul nun haa.
tak pun dari jalan Pantai sampai Joramtoi.
tu baru botul real punyo initial D!!!

kakpah said...

jah, bosaaa pahalo kau nolong omak kau tu jah. tak payah lah kau sughuh dio bolaja keto lak. takkan maun de doh (agak e lah.) Ekau continue jolah servis kau tu menyupir.

weh, kek pilah ado mi berahim ko. kek mano. tak ponah jumpo pun. jumpo cendol adolah kek basten pilah tu.

amaran: ekau jangan donga cakap ungku tu. kang kok landing lak bolah baghuh bukit tu. tak sompek sampai ulu bondo.

Tijah Lawa said...

alis, kalu mcm tu...bawak jer la keta sindri. lebih safety. hahhaha. buleh tak jawapan tu???

ahchai, pastu kang selang 2 hari pegi ikea kan?? sanggup tu drive all the way dr seremban. huhuhu

zihan, aku pun byk speedtrap...tapi wat derk jer. kalu nak bawak berhemah sket pun masa ops sikap jer. hahaha. mati la saman xde diskaun kekdahnyer.

ungku, kau jgn kak. ulu bondo tu tompek sey tu. takat nak drift situ mmg buleh bona la...jelobu pun dah luruih bukan cam maghin laie doh. lopeh tu kan...den celen kau pakai manual kak. oto tak advencer laaa...hahah

k.pah, sazah tu ado yo hajat hati nak blaja bawak keto tu kak. tapi nak pogang kunci pun tergige2 cano tu. ado..mi berahim kek sebolah pasar pilah tu. kek pokan rabu yg org byk jua brg plastik tu. karipap ayam kek situ pun best. bosa2 inti ayam eh. cendol basten tu pun best kan? nampak cam simple yo tapi sodap. lopeh tu org kato omeh pilah yg terbaik selopeh kelantan/tganu. ontah yo tah tidak la sbb sey pun pakai golang manik yo. omeh maha skrg nih. huhuuh...

adibah said...

JahLawa,

Akak aku pun takleh driving, harus aku menjadi driver untuk pergi situ sana sini..

Memang kena blajar driving maaa... kot merajuk2 bleh start kete gi shopping sana sini. hahaha..!

jyss said...

ah rindunya nk drive kat bukit putus :D

kp corner pun best..nih dah teringat2 dah ayam goreng dia nih

Tijah Lawa said...

deeb, bab bawak diri time merajuk tu mmg aku sokong sangat tu. sbb aku salu buat centu...hahaha

jyss, sikit taun lagi jln tu dah lurus tak best lg dah nak drift. kp corner kek mano ek? lupo lak dah...hehehe

erna said...

salam,akak terujo pulak raso e nak komen kek n3 kali ni,tajok e memang kono batang idong akak.lesen dah umor 20 tahun.tapi ak ponah bwk keto.takut pun iyo tak do keizinan pon iyo.bilo tengok dan anmpak org pompuan bwk keto,teringin boto.tapi tak bwk yo.sudah e lesenpun dah tamat skolah.bilo sebut sakit poning ni,memang boto dan memang teraso susah e.ponah cik abg domam akak bwk keto nak anta poi klenek.terus elok domam e,dio gak bwk.akak dok sebolah.apo namo e camtu kan.kalau dio poi kusus tepakso la akak cuti,sobab tak dapek nak poi kojo.tak buleh bwk keto punyo pasal.tepikat boto akak baco n3 kali ni.mokasih banyak yo,buek tajok ni.

jyss said...

kp corner yg jual nasik beriyani tuh. ada ke kedai lain yg jual nasik tuh eh? aku tau kat situ je hahah

kat kedai2 pisang, pets store ngan repair barang letrik. susah gak nk mendescribe nih :D

jane said...

salam jah,

eheh....ada lesen untuk warga emas - 45 tahun ke atas tau!!...suwohlah ustazah amik..! minggu ni ada..

chronicles of angelzz said...

nokk tag jantan biler lagi nokk??
kak senduk n kak bed settle... uollss?

Tijah Lawa said...

k.erna, haa..nampak gayo eh kono la berani2kan diri bawak keto lopeh ni kak. sok dah teral sok buleh kito drift samo2 pi melansit ke soping kompleks. sudah eh heran lak abg tu..bini eh kojap2 ilang. huhuhu. btw...akak kek mano ni? sbn ko?

jyss, haa...cam familiar tompek tu. takpo...sok2 sonang2 lalu pilah buleh carik. tak tau tanyo yo tak...

kak jane, tak maun den do kak. kok kito bawak laju kit kang dio lak tokan2 kaki kek bawah tu...cam la ado brek kek situ. huhuhu. copek comeh (cemas) sazah tu...

angelz, ko saja taw...tu karang laki mak jeles caneh?? takpe..mak tgh cube gigih menggugel nih...

:: AYU AYUMiE :: said...

hukkk...hukk...tiba2 aku ter insaf seketika... hahahaha!

09892 said...

haah! ko buat apa pg KL sorang2 time 96 tuh Tij... (eeewah..pangge Tij skang, bunyik dewasa sket kan kan kan)...

Tijah Lawa said...

ayu, hukhuk. apa lagi nok. taun nihhh...taun nihhhh..amek lesen cepat.

zt, kan tij baru putus cinta masa tu. tij nak nak release tension la konon. terus tension kuasa 2 kat BB tu. huhuhu... (tij la pulak!)

shija said...

hinsh hinsh hinsh!!sushi jerk?lagi2?anytime pok!githuuuuu..

Tijah Lawa said...

lagi? jap mak pikir yer...hahaha