Jan 2, 2009

terkenang semasa dulu...

iskk!! anak sapaaaa la nih??? rambut nipis bergris (minyak zaitun), hidung pesek, muka cengkung, mata bereye bag (motip kecik2 dah ada eye bag?), kulit itam tapi ada hati nak berbaju pink leher smocking.
.
haaa!!! kalu nak tau, ini la tijah masa 7 tahun. sekolah dah nak bukak balik nih. tu yang tetiba teringat balik masa mula2 masuk darjah 1 dulu.
.
akak dulu sekolah kat sek. ren. keb. tuanku kurshiah (TKS) kat kuala pilah nun. punya la jauh sekolah tu, kena naik bas padahal bukan takde sekolah yg dekat dgn rumah (akak duk sawah lebar temtu). bleh jln kaki...sepelaung jer. tapi sebab nak ikut kawan2 setadika yg sepakat nak sekolah kat TKS, terpaksa jugak la aji usop register akak kat situ. kalu tak takut akak tak nak sekolah langsung la pulak. tak pasal buta hurop!!!
.
seingat akak, sehari je aji usop teman akak kat sekolah. tu pun sbb nak setelkan yuran, buku2 & confirmkan kelas segala. dapat kelas 1 teratai masa tu. kebetulan plak klasmet akak mostly budak2 yg sama tadika jugak...seronok la!!! bila dah ada geng, cepat2 akak halau aji usop balik. seblm tu harus la mintak duit belanja dulu kan? 50sen beb! kayaaa tuuuu!!! kat kantin pakai 30sen jer. mi goreng 20sen + sirap 10sen. duit lebih tu dah plan dah...balik karang sementara tunggu bas, akak nak shopping dulu kat apek roda 3 tepi pagar sekolah tu (ticer salu jaga pagar ni sbb dia pengawas. amek nama sapa lambat datang. mencik taw!)
.
korang agak akak beli apa???
.
beli makanan? takkkk!!!
.
beli minuman? pun takkkk!!!
.
beli buku? lagiiii la takkkk!!!
.
niihhhh!!! akak beli patung kertas yg bleh tukar2 baju nih!!! akak ske! akak ske! benda ni bleh buat akak kenyang 3 hari tau!!! mana tak kurus...bapak ko bagi duit suh makan tapi ko beli benda tak berpaedah nih! tapi seriyes! sangat layannnn ok!!!!
.
baju tu siap ada lipat2...bleh sangkut kat bahu kan?? best giler main benda ni dulu!! terus tijah feeling gegirl disittew!!
.

40 comments:

tentangseseorang said...

mana tak kurus...bapak ko bagi duit suh makan tapi ko beli benda tak berpaedah nih! <---- yang kurus tuh sapa? pakcik usop ka akak? kalau akak...ady takmo percaye. wakakakakakaka

KAKTINY said...

hahahha... tingat jugak masa dulu.. mmg femes d emes ler patung2 kertas lipat sangkut nih..

siap tukar ngan member2.. ada gaun ler.. ada bikini ler.. dari hujug rambut sampai ujung kaki patung tu ada 'suit' dia kan kak jah kan.. hhehheee...

syok oo perasaan main patung liapt sangkut nih.. (tersenyum seketika mengenangkannya...hehheheh)

MAMA IQA said...

hoho..ade lg ke menan tu zaman skrg ni? dh lama tak jumpa..dulu2 mmg buat koleksi gak le!

muadzlife said...

wah...den pun goma mondo tu dulu..tapi kojap yo..sobab suka laei nak main bola ngan budak jantan..kuang3..

09892 said...

wakaakaa...

ko main jugak benda nih?
tak kusangaka...!!

sungguh berlainan dgn penampilan sewaktu di maktab dolu...kekeke...

Tijah Lawa said...

ady, skrg ni tak kurus sbb laki akak kasi cukup makan. wakakaka!!

tiny, tu la. sbb tu kena beli 3 hari sekali. harus la dapatkan latest version dipasaran kan?? yg best...dia ada topi sekali kan?

mamaiqa, skrg kalu ada pun xde sape nak beli dah kot. budak2 skrg demand barbie jer..

muadzlife, den flexible. bila mo gegirl den main anak patung, bilo mo boboy den main polis sentri wan tu jaga...hahaha

zet, ko jgn pecah rasier nok!!! hahaha...nasi carot jadi ka??

cokolat said...

haaaaaaaaa... akupun tetiba teringat akan permain patung kertas sangkut2 baju itu!! sangat2 best ok layan main tu... koleksi akupun sgt banyak masa tu... tiap2 minggu beli yang baru...
aku rasa kalo skrg aku jumpa maybe aku beli!
motif? nak main dengan laki aku laa... ahahah!!!

Ungku Nor said...

limo pusen?
mak aiihhh..nek moyang kayo aji usop.

den dulu dapek duopusen yo..hehehe

HappyIrfa said...

salam kak..
wakaka..terkenang masa dulu.tp jarang dapat beli mende alah tu so sy buat sendiri.yg pasti kena buat gaun kembang2 ala2 cinderela gitew

jane said...

salam tijah,

hohoho, beshnyer menantang nih ! lama x nampak dah.

Cakap Kosong said...

ko mengimbas kenangan tol lah...tapi memang layan tol main benda nih!

Anonymous said...

mencikkkkkkkkkkkkk!!kek pc aku nan ado tenet tekau.tepakso numpang nengok blog ko kek pc en leman dak opis niek ha,alang2 dio pi smayang jumaat jap..aku ngan shana dulu pon layan gaks patong koteh tukar2 baju ni nok!besttt oo,lg manyak baju lg best kan..pehtu start feeling gegirl disittew kan nok kan!

-acu-

09892 said...

dikja..rasier pe eh? aku tak paham laaa...kekeke...

hik hik...acu ni sape? adik ko eh? sepupu ko eh? siap ada feeling gegirl gitew, ko pun mesti sama kan? tak tahan..tak tahan...nak gelak terguling2 dah ni...

nway...aku pun men gak bendatuh..siap lukih sendrik lagik..aku pahammm...*hiks ;)*

nasi carrot insyaAllah jadik...tunngguuu!!!!

Tijah Lawa said...

cok, motip main patung ketas dgn laki nok?? ko biar betik?? wakakaka!!!

ungku, kaaakkk!!! zaman ko temtu 5 sen ada value lagi kak! inflasi tu, inflasiii...wakakaka..

irfa, akak pun rajin gak buat sindri. abes majalah wanita mak akak kena gunting2...

jane, harus kak!! agak eh anak akak kenal tak pemainan2 cenggini ek??

ck, ko misti main dgn ik kan?? ada gaduh2 tak tem tu? ke ko beli 2 set??

acu, patut la kau sonyap yo. misti ko curi patung koteh aku kan?? ko kan dintis tem tu...

zt, acu ni cija...adik aku merangkap bibik yg ko jomper kat wedding chubby tuari. ko mmg la...ko teral lukih!! huwaa!!! (tingat buku otograf aku yg ko buat dulu..lawa2)

julietchun said...

Ko kecik2 dulu kulit kaler milo, apsal skang ni kaler lite2 soya, ko ada injek2 ke weiii? hahaha.

adibah said...

TJ,

Biasanya 2-3 hari lepas main tukar2 baju ni.. kena marah ngan omak den. Sebab abih suma sepah2 satu rumah. Hehe. Those were the days lor....

KaSiH said...

mmg noltalgia kak natang ni..balik sekolah terus main...ckp sensorang...mcm best sgt main natang ni kan...

linn said...

tau tak menan ni sekarang kuar semula tau. aku nyer anak buah selalu gak cukai menan ni kt kedai2 terpencil kt kg tu. sekarang dah rm2 ok nok.

||alis|| said...

kak jah... ku suke itu patung sangkut-ganti baju tuh.... comel2... tak sangka betol, bende tuh dah lama round2 dlm life kiter ekk.. pasal, time kak jah dah ada, sampai *time alis pon ade jer bende tuh... *perasan muda.

Tijah Lawa said...

juliet, biasa la nok. cam ular gak...selepas bbrp kali salin kulit dapat la mak kaler lite2 soya akhirnya. bak kata ko. wakakaka...

deeb, tapi tu ok lagi. jgn ko sepah2kan lego...tu kalu terpijak. mmg satu pilah bleh dengar mak wa jerit...

kasih, betul tu. nak2 kat anak yg kurang kasih sayang cam mak nih. hahahaha

linn, ada blk eh?? tak tau la plak. wuishh!! mahal tuuu 2 hengget..

alis, mude sgt la ko dik?? hahahaha..tapi dulu murah bleh beli byk2. mmg best giler tu..siap bawak g skolah

azreen said...

nokkk...aku pun suke main benda alah tuh...syok kan nok...cantik2 kan baju dia...siap bleh tukar2 lagi ek....patung dia pun comel2 kan.....syokkk ek zaman bebudak dulu...hehehehe

azila said...

kak,panahan mata tu yg x thn!perghhhhhh ticer sure takut kalo nk saman akak dtg lmbt kan?kan?kan?ekekekeke

eh menan tu kan,sama le,kita suka!!tiga posen kan??????best woo,feeling2 diri sndiri konon,udahnya beso gedabak!!wakakakaka

iina said...

jah..

kek uk nie pun den jumpo mainan koteh nie yo.. siap den hanto kek anak buah den tahun lepeh maso betday dio.. mmg asyik main bondo nie.. famos amos gitu :)

cendawanintim said...

ye ar nok, memang patung kertas amat pemes dolu2...tak ingat baper sen rege dia dulu2...

pas main mak aku marah sebab sepahkan mende2 nih!

kakpiah said...

blues beb.. blues.. wa pon tekenang2 jaman menggila men mendalah tuu..
aperlagik nok..? ko tak pasan ker? itu la resepi utk kurus!! jom kita gi carik anak patung ketas tu dgn kadar segera!! *semangat beb.. nak kuros.. muehehehehe*

idajer said...

ha'ahla. hampir terlupa dgn fesyen2 tukar baju patung kertas nih. gile best main benda nih!

Teacher said...

As usual, i will be the last to read your entry especially I am so bz kat gombak doing u know what. Hmmmm I remember we used to exchange the bajus and also the patungs.. hihihihi rasa cute pulak... tapi aku nak tanya kau and kau kena jawab dengan jujur ya...
Mana lebih best, doll aku yang sebesar Tysha atau patung kertas yang kita slalu main depan rumah bawah pokok berbunga putih yang banyak ulat bulu itewww???
Esok aku buat macaroni goreng versi che zubaida ok...

♥.misz luna.™ said...

tomei btul kak jah ni ms tecik2...

eceh...
huda pon dlu ske men patung kertas tu...
hehe..

comel btul la kj ni..

Tijah Lawa said...

reen, mmg syok kan? rasa nak patah ke zaman tu blk. senang xyah pikir apa..

azila, ticer mmg akan lepaskan aku kalu lambat pun. kata kamceng!!! hahahaa..kalu tak sape nak kasi dia pinjam patung ketas tu?

iina, oo...ado gak ko? tapi takut patung tu versi2 nude la plak yo tak? hahaha

cend, rege dia dulu 20sen jer nok. skrg dah mahal dah...

piah, resepi kurus piah?? xde mananyer derr...aku tetap akan makan ikut time! hahah

idajer, best kan?? kretip jer sape2 yg rekacipta mendalah tu...

ticer, 2-2 pun best nok. mak tak diskriminet. cuma patung ko tu bosa bona...mano muek masuk bag sekolah! maknyer patung ketas lebih ittew portable. wakakaka!!

huda, metacih!! hikhikhik..wah! nampaknyer menan tu mmg femes ek dikalangan gegirl 1 malaysia...

NUR ZIHAN NASZERI said...

kahkahkah

ko xbaek kak doa pendek umo..

oi kak..xkusangka tijah lawa layan patung sangkut2 baju yeeee....

kkekee..kak..sungguh2 akak da ingatkan balik patung2 ni..siyes sy xingat da
mmg sy pon layan kak..sungguh..
siap kdg2 feeling jd pompan dlm kertas tu lagi..
bebudak jaman skang da xlayan kan bende2 gini...

hOOdedLicIOUS said...

Betol la..patong kertas leh tukau2 baju ni memang femes time dolu2..ahaha..tingat zaman school dulu..banyak sangat kenangan suka duka..haih..

hOOdedLicIOUS said...

Betol la..patong kertas leh tukau2 baju ni memang femes time dolu2..ahaha..tingat zaman school dulu..banyak sangat kenangan suka duka..haih..

Tijah Lawa said...

zihan, budak jaman skrg layan barbie jer nok. satu set dah drp tu...

norul, btul...byk kenangan suka duka. duka kalu tangan dier ker..leher dia ker tercabut kan?

DrSam said...

salam tahun baru,

nostalgia betul tengok mainan kertas tu. teringat adik-adik pompuan yang selalu sepahkan. masih ada lagi ke mainan tu ye?

sharamli said...

erm..akak p0n main gk?

best2..ad gk yg ckp kna ltak tanda pangkah kt leher ank pat0ng tu sbb t tk0t dy amek nyawa kita..

huh..mcm2 t0l...

tp mmg best..

Tijah Lawa said...

dr sam, budak laki plak ske kumpul terup yg ada gambar robot tu kan? pastu main tekap2 dgn tgn nak kasi dia flip...ahahah

sharamli, tang pangkah leher tu bukan patung tu jer. kalu lukis apa2 gambar org pun misti ada pangkah tu jugak kan? tepahaper tah. hahaha...

kakpah said...

Salam. Tongah moghayau-ghayau. Tojumpo lak blog oghang kampung ha.

Tijah Lawa said...

kakpah, weee..sey mmg suko jumpo org kampung ni. org mano kak? sey org pilah tapi dok sbn...

afiq said...

adek i skola tks gak....

Tijah Lawa said...

budak tks kurus2 kan? hahahaa. kata harus mendaki bukit 45 dajah tetiap hari...