Feb 1, 2009

antara 2 budaya (cam seriyes yo bunyi eh kan?)

aritu akak makan yee mee sizzling kat giant food court. dah mcm terbiasa...kalu makan jenis2 mi ni, misti nak pakai chopstick. padahal garpu lagi senang. dan disposable chopstick kayu itu adalah paling userfrenli. tak suka jenis yang licin buat dr plastik tuh (biasa kaler oren...)
dan tiap kali tengok chopstick ni misti teringat sazah jamilah. dulu masa akak kecik2 dia salu marah kalau makan pakai chopstick nih. "cam cino!!! tak senonoh!!!". tak pasti la tang mana tak senonohnya tu. tak penah lak nak tanya. tapi memandangkan kecik2 dulu tak pandai menjawab, bila kena sound tu diam je lah.
agaknyer typical malay theory mak akak tu dah set mcm ni. cina makan babi + cina makan pakai chopstick = cina makan babi pakai chopstick. (apo yg den carut'an nih!). tak kisahlah. yang penting dia memang tak berkenan betul tengok akak makan pakai kayu tu.
pic credit to budiey
tapi skrg sazah dah tak bising lagi. aritu akak bagi dia tengok Rasa Halal Orient kat oasis. chopstick sini...chopstick sana. tak semestinya utk sepit babi je kan?
sama gak kes masjid al-azim kat melaka tu. masa singgah solat mak akak penah cakap "apo cam tokong yo ghoman eh nih". padahal itu cuma architecture. kat china semua masjid centu rupa dia.
kesimpulannyer. pasangkanlah astro utk ibubapa anda. supaya mereka lebih terbuka minda. astro kan macam-macam ada!!! hahaha! (bila la astro nak amek akak jadi duta nih??)
chopstick! hobi terbaru selain kumpul fridge magnet. lawa2 lah design dia skrg!!
p/s :
1. apa2 pun, makan dgn tangan la lagi best. tapi pehal lak nak makan benda berkuah dgn tangan kan? takkan nak kobok lak?? (kobok=celup)
2. mak akak adalah seorang yang senang terima nasihat dan pandangan org lain. dia tak kisah kalau anak2 nak betulkan dan sedia belajar benda2 baru. isk! sayang eh kek omak sey tuhhh!!! (cium kit ah!!)

36 comments:

NUR ZIHAN NASZERI said...

aku kan kak mmg tak reti guna soptik..

plus aku tak gemo ar kak..

||alis|| said...

aku nama jer hidup dikelilingi bangsa cina 10tahun, chopstik kat umah ku buat tukun, hahahaha~

linn said...

best gak ek hobi kumpul chopstick. aku bnyk shopstick utk cucuk kt rambut jer. bleh laa gak kan.

cendawanintim said...

aku kan nok kalu makan laksa teganu tu kan, aku gaul sebati dulu kuah n laksa pehtu baru makan ngan sudu...hevennnnnnnnnnnnnnn!!

F A R Y N said...

owhh kak tijah...ayat kobok tak bley blah tol...hahahaha

♥.misz luna.™ said...

hoho...
xpenah reti guna chopstick..
tp enchek siggplus terer...


hee

Tijah Lawa said...

zihan, aku gemor sbb aku salu ske cedok mi jer. kuah kureng sket

alis, bak sini stok copstik ko nok...

linn, aku ade gak 1 cucuk rambut punyer. versatile kan?

cend, laksa tganu caner rasa dier ek? aku x penah lak makan.

faryn, apasal? bunyinyer agak lucah kah? wakakkaaa...tapi maksud dia suci gittew.

huda, cer suh dia makan laksa dgn copstik tengok? confirm terpelanting mi tuh...huhuhu

dak wan ... said...

oh tijah

ghajin boto ekau menghapdet blog nih. meriah lak ghaso ee. tetibo akak ghaso cam gomar bona masuk sinia. jgn kau kutip tol nanti dah la.

kobok tu lamo tak donga.
colopla.. hehe bukan celup!

cubo ekau buek entri pasal "menginte" pulak.. akak nak tengok keterrerran kau. buleh la jah.. you are my fren...


dak wan comot

jane said...

salam jah,

eheh...best pandai guna copstik ek ? aku dah coba guna bertahun tahun. x kenyang beb....x banyak yg dapat.

tentangseseorang said...

teringat dulu mula belajar pakai chopstick guna ranting kayu yang tak sret pehtu kutip daun kering pakai kayu tuh. eheheh

kakpah said...

akak ado satu cito kolaka. kau nak donga tak. kau tak nak donga akak cito yo. Ado sokali tu kan, akan anak boranak poi la makan kek restoren ni. Lopeh tu dah belek belek menu kitorang pun oder la. Anak akak yang kocik tu cakap, 'mak adik nak makan chopstick". Maso tu dio baghu jah onam la. Apo lai, kono golakan. yang sobona e dio nak makan chicken chop. Tosalah sobut lak.

azreen said...

kahkahkah...lawak la citer kakpah tuh.....blehla pulak nak makan chicken chop tapi tersebut chopstick.....hehehehe.....dah dekat2 kot sebutan dia..... :-)

adibah said...

Tijah, kalo adik aku nampak chopstik Hello Kitty tu, mesti dia nak jugak. Kat mana beli tu, Jah?

IRA said...

dulu2 masa kecik2 akibat daripada pengaruh cerita cina sanggup beli chopstick sendiri semata-mata nak makan nasik macam cina.tapi last2 pakai tangan gak pasal banyak nasik atas meja daripada dlm mulut. tapi skarang dah mcm pro dah...ingat, usaha tangga kejayaan!

Nad Eusoff said...

ahaha
selame nih pakai chopstick tk tepikio lak smpai ke dalam cam nih..
bagus gak erk..

ehehe

Tijah Lawa said...

dak wan, kok la buleh kutip tol...mmg ado niat dah tu. hahaha. menginte yo? jarang pakai tu. apo ayat yg sesuai gek eh? gentel sey tau la. hahaha

jane, sementara nak teral mmg centu kak. kok tak tu habis bersepah2 jatuh. dapek makan pun 2% yo...

ady, gigih eh lak kau aiii...apo tak kutip mo tangan yo..

k.pah, hahhaa. sey sampai skrg pun kekadang ado yo tersasul centu tu kak. konfiden yo order "bang...chopstik blackpepper 1"

reen, sbb ada chop2 tu kan? confuse nyah!

deeb, tu gamba gugel tu nok. akunyer copstik blm sebyk tu lagi. baru kumpul 2 pasang. huhuhu

ira, nasik mmg advencer sket kan? ko kena tekap mangkuk tu betul2 dekat molot. mmg gelojoh la ropernyer. tapi mi takpe...

nad, aku mmg ahli fikir nok. wakakakaa...sebenarnyer aku bosan. laki aku kongker tv, anak aku pun sama...sumer buat hal sindri xnak layan aku. huwaa!!!

mugiwara said...

sizzling ngan chopstick mmg dh cm irama dan lagu...
xbely dpisahkan...

yg pelastik tu licin sgt...xreti nk gne...

Teacher said...

Untuk mengelak dari memalukan diri sendiri... I always use garapoo and suduewww. Aku pernah juge mencuba pakai chopstick ni masa makan kat restaurant vietnam kat memphis dulu... mengelonsor ke bawah mejo mee den.. malu bukan main... bf mak orang somalia pun pandai pakai choptTIK.. Aku asian pun tak ghoti... osah malu ehhh

Cakap Kosong said...

nok....aku kan kalau makan pakai chopstick nih tak kenyang.....arituh pergi taiwan , menggelupur mamat cino tuh cari sudu, diorang tuh bangang sket , blehplak stock sudu tak de...huhuhu

Shifu67 said...

errkkkk.... baru balik makan mee kari kat Chicken rice shop... kepit ayam je dgn sepit tu..... :)

tentangseseorang said...

sebab masa tuh ngah kemaruk kak. kemaruk pandai pakai sepit kayu. ahahahaha

peej said...

pija pun suka yg kayu tu..kalau yg plastic ni licin la..pastu mee elok je nak masuk mulut..boleh lak melorot..keji..kalau la ade mamat handsome tgh tgk aku ke..kan ke malu..
wah...mcm la ade mamat handsome nak pandang kan.. ;p

iina said...

Den mmg tak roti ahhh pakai choptick de.. pakai sudu plastik boleh ahh heheheh ;).. tetap carik sudu gak jadi pujaan hati den ;)

Tijah Lawa said...

mugiwara, yer...kalu mkn sizzling pakai kayu plastik tu cnfm sampai esok pun x abess kan? hahaha

ticer, hahahaha..centu skali nok? seb baik kau tak kobok mitu kan? abis beselumak tangan.

ck, lenkali kalu ko pegi mana2 bawak jer sudu garpu sindri nok. cam mejik la sudu kuar tang handbag kan? hahaha

shifu, kepit ayam takpe bang...hahahah. *terbang tak ayam tu ke meja sebelah? hehehe

ady, hahaha...pasnih bleh la main bowling pakai copstik. ada brani?? wa bet rm50!

peej, hahahah. ko mmg klakar...tapi perasaan bila teral pakai copstik tu adalah macam best jer kan??? rasa cam bleh geng dgn takeshi kenichiro (betul ke eja?)

iina, kau kek sanun makan ayam pakai sudu/garpu gak ko?? ko main siek2 yo? huhuhu

azila said...

kak,siyes i tak pandai pakai chopstick! susah gile,penyudahnya pakai sudu,laaaaagi konyang den! hahaha

cokolat said...

mak ske makan pakai chopstick... suka sangat! adakal mak sangat berlagak ko.. pelayan kedai tu bg mak sudu gerfu, mak request nak chopstick! dapat yang kayu lagi best, senang... betol kata peej itu!

HappyIrfa said...

SAMALAH NGAN MAK SAYA ZAMAN SAYA KECIK2 DULU.SAYA PUN TERIKUT SAMA,MASA MULA2 KENAL HUBBY,SAYA JADI BENGANG BILA DIA MAKAN MEE PAKAI CHOPSTICK NI..LAMA2 BARU OPEN,TP MAAF..SAMPAI SKRG SAYA X RETI PAKAI CHOPSTICK

muadzlife said...

dulu mmg payah kit kan..
skrg sumer mak pak da ok..:)

bungaditepijalan said...

mkn pakai chopstick lagi cpt!
:)

IBU KUMBANG said...

hehe.. aku kalu makan maggi sensorang aku pakai tangan (tokleh buat depan anak, tak senonoh), kobok pun kobok la... tapi jgn risau aku dah bersihkan tgn aku tu dari tercemar ngan taik idung! wakakaka..

zarazaznan said...

salam kak jijah,

pes time zz taruk komen dlm neh sbb tgah syahdu dengar lagu kenny g kak jijah neh hah....ada rase cam mellow sket neh...

Tijah Lawa said...

azila, aku br nak sponsor ko gi korea. x jadi la. ko gi la india sorang2. leh mkn pki tgn...wakakaka

cok, mak pun sama. eskrem pun kekadang mak makan pakai copstik gak. teral tak teral kan???

irfa, nak kursus kah?? mari sini aku ajarkan. hehehe

muadz, yer. skrg diorang dah lebih open minded kan??

bunge, betul! sokong! jolok jer mknan tu masuk molot kan??

ik, ko lagi dasat eh? mmg xleh bg anak tgk tu...kang dier buat kat kantin skolah sok. marah cikgu. hahaha

zara, tu salah satu cara nak suh korang baca lama2 sket la tu. hahaha. syahdu kan keniji ittew???

shija said...

meh aku bina ayat dari pekataan kobok erk nok!.nie ayat slalu aku gune kat anak ko ye!....arifff!!jgn kobok air lam besen tu la!!koghoh deh nanti!dirty la ariff!!gitteww!harus ye acu guno bahase rojak kat anak tijah niek uolls!baru cem paham kaedahnyerkkk!!muahahaha..larikkkk!!tijah nak lempang mekkkkk!!

Tijah Lawa said...

ja, ko tgk kan pelempang aku bosa mano?? hahahah

eddie dewanaga said...

zaman blaja dulu, time rebus megi, bila terdesak takde sudu, gua guna ballpen jenama Reynolds buat chopstick... guna belah belakang je, pastu cuci balik...

Tijah Lawa said...

pastu magi ko berkaler biru kan?? heheheh. sangat enter sandman...