Feb 19, 2009

budi bahasa budaya kita...

perghh!! tajuk cam soklan karangan PMR...


ini satu contoh yang baik.
akak dah lama jer perati tapi cam malas nak tegur kan! kang org cakap akak belagak plak. cam bagus jer walhal nan ado. hehehe!!!
akak sememangnya mengalu2kan sesiapa yg nak tumpang buat biz advertisement kat cbox akak tu. melayu misti mau tolong melayu maaa! blogger akaun pun free, apahal lak akak nak gatal2 charge kan?? free country...demokrasi...bebas bersuara (err...ye ke?? cam tak jer...hahaha!!!).
tapi sekurang2nyer kalu ada courtesy "tijah, mintak ijin iklan kat sini yer..." haaa...sejuk la ati sket kan. silap2 akak siap promote lagi. jgn memain, akaknyer marketing skill agak power ok. pastu nak iklan apa pun iklanlah...jgn ko buat iklan urut batin sudah. harus akak delete karang! hahaha!!!
senang citer. kalu kita nak petik selai daun kari jiran sebelah pun kena mintak ijin tuannya dulu kan? begitu la kekdahnya...
maaf yer kalu ada sapa2 terasa. ini akak tujukan utk diri sindri jugak ni. yang baik itu datangnyer dr Allah dan yg buruk itu dr tijah.
wahhhh!!! tazkirah khamis mlm jumaat kauuu! keliwonnnn beb!!! keliwonnn!!!!

52 comments:

shija said...

tq nok remind kan mek.yeeeeehaaaaaa!!!malam niek keliwonnnn!!gegegege...wah!motip,lom apo2 dah takot..miahahaha

*nak singgah kodai la balik kang boli popcorn nak ngunyah dopan tb,gittuu!

Tijah said...

nok, ko harus la tgk keliwon sajork kan? kata nan ado piring estro. wakakaka...

azharjaafar said...

"tijah, mintak ijin iklan kat sini yer..."

sapa nak buat insuran kete, tak yah gi jauh-jauh.. boleh buat kat sini..

http://takaful-am.blogspot.com

ok ke iklan tu..?

julietchun said...

Jah,mtk ijin nak mengomen bkn beromen yer,hahahahhahaa. Apepun nak buat kena ler hormatkan lenlot kan,sib baik ko dah jahit mulut kalo tak musti ceramah lagi pjg,hik,hik.

cokolat said...

assalamualaikum tijah...
cok datang ni... cok tumpang lalu yer!
sekurang-kurangnya cok belum pernah lagi hantar komen sepanjang 8mm sebanyak hamper 8 kali di mana2 blog di mukabumi ini!

ok tijah... cok ciawww dulu!

azreen said...

nok...aku pun nak minta tumpang lalu ni....assalamualaikum....

shija said...

piring estro jiran2 mak manyak na nok!besolang soli.kang mak lotak laie kang,ponoh lak luar bgunan kondo mak tu ngan piring segalo.tak santik dah view luar kondo tu kang,nampak kusut tekau.kanz2!

KV said...

tijah, nak mintak ijin yer...

err...aku nak iklan apa tatau. Lupa dh.

NUR ZIHAN NASZERI said...

mintak ijin kak akak sesapa nak berkenalan ngn sy sila ke blog sy..

waaah..gitu...

MasNurin said...

malam ni tak keliwon ler jah sebab mak bulan mengambang niari.

PKP is me..... said...

assalamualaikum kak jah dan yang lain...

adexx dah lama tak tinggal komen walaupun hari-hari baca...hehehe adexx nak minta izin ni akak...

eerrr boleh ka minta izin ni??

akak izin kan ker?? boleh la ek..kalau akak izin kan adexx tak kisah... no 2 pun tak pa... wahahahaha... LAAAAARIIIIIII.....

hehehe rindu akak :-)

i.am.belle said...

wah bodoseng telingo keliwon mndongar eh. tijah ekau nih memang lazer berhemah gitu.

den pun org N9 gak. lalala....

F A R Y N said...

aku pun setuju ngan entry ko ni kak..
tak kisah la nak promot apa pun,tapi mukadimahnya perlu la mintak keizinan tuan blog dulu..ni main terjah cam gampang,mmg nak kena pelempang la kan...

lebih2 gi kat shoutbox,suka2 ati main taruk link nak promote barang..
tu mmg kurang ajar dan takde adab langsung.agaknya org mcm tu kalau pergi umah sape2,sure tak reti bagi salam.

sekian,ulasan agak panjang kerna udah makin sehat dari penyakit nyamuk...ahahahah

kakpiah said...

assalamaualaikum puan jah..
saya nih pembaca senyap puan jah.. saya mmng minat giler ngan blog puan jah nih..

saya nak mintak ijin agar puan jah membenarkan saya buat iklan kat blog puan jah..

saya nk iklan kan perkhidmatan urut zahir... zahir jer.. sumpah!!
puan jah tak kesah kan?
oh.. satu lagi.. saya nih melayu.. tapi ada kacok siam sesikit...

*sambil kelip2 mata*

kakpah said...

Ado ko orang buek iklan. Tak porasan lak. Akak tak ado buek iklan doh kan. Eh.. kato nak poi padang bosar. Buek iklan sini bagus ni. Dapek satu bas dah kiro orait. Untung kito split duo. Apo macam...(haha.. kok otak bisnes tu ingat UNTUNG yo wakaka..)

Nadine Zuharra said...

emm,bertambah2 la iklan duk menerawang atas karpet merah kak jah ni ye..hehe
*pengulas sukan kene tukar jd pengulas iklan plak dah..huhu tkpe,kak jah kan sporting.. :D

muna said...

assalammualaikum kak jah,
se org n9 gak. slalu baco blog akak diam2. ni ha tetibo nak off-topic jap, akak tau tak mano ween poie? se baco blog dio sonyap2 gak, tetibo dah private lak, owhhh sodihhh :((

tentangseseorang said...

assalamualaikum tuan rumah...
mintak izin tinggalkan komen yer?

tolonglah buat marketing utk company ady sekali yer. ahahahaha

tipahvogue said...

baek dak tijah nih!!! anak sapa la nih nooooooooo...

peej said...

betul la tu..esp yg tepek2 kat cbox..mmg free2 je pija delete..x suke ok..x bg salam..x bg apa..tetibe tepek..semak ok..semak..
wah eksyen je..
tp betul la kan..kene la bg mukadimah ke apa kan...

zarazaznan said...

muaahaha...

clap2 to kt kaktijah okeh!

ekceli tatau pon name leh nahek arini....nk masuk umah org kan, wajib ler kasi salam/knock2/ting tong ke kan kan kan kak....

blog zz tgah tukaq sekin, mlm sket kasi lawa2 yek......mati eden kena fired kang abused time kojo neh hah....

||alis|| said...

salam tuan rumah/tuan tanah/tuan blog...

kan... aku dah start poyo kak jah!
tapi mmg laa depa2 nih, bagi laa salam kot yer pon..

aku gerenti kak, tak lama lagi kuar balik hantu2 nyer komen eg: "alaaa, si jah tuh, tau la blog dia glemer, nak menumpang iklan pon siap nak buat2 n3 bagai, pigidaaa.."

kak, kalau mereka2 itu berbisik shyaithon gaya itu, kabo kat aku, biar aku lesing mereka2 itu, dengan apa? optionalnya ada pada kamu.

eg: telur busuk, milo+clorox+air patau ali, air rebusan noneh batu+mas cotek yg siap2 peram 5minggu.

contohnyer laa kan...

Cakap Kosong said...

ko memang betul anak sazah jamilah lah jah! sebab dah buleh bagi tazkirah!

mugiwara said...

kak jah,
bisnes export mas cotek kiter camane?
nk wat iklan gak?

dlm n3 tu ada warning tuk sape2 yg gatal tgn petik daun mas cotek....'
cume ditukar nama jd daun lain....
taknak la obvious sgt...

btol x, kak jah?

Tijah said...

Azhar, buleh. sila ke cbox yer. Sini takut org tak perasan jer…mekasih. :D

Juliet, nak beromen? Mak ada sediakan bilik dibelakang yer. Wakakakaa…gilo ko nih..

Cok, ko mmg nak kena lempang kan cok? Komen jer tau..ngapdet tak reti kan??? Penat aku refresh taw…

Reen, ko pun ngengada2 taw…

Cija, abes ko lotak yo la apo2 piring yg ado nok. Tutup tapawer sazah pun buleh yo. Wakakaka…

KV, ko tanak jual budu nok? Kerdas ker? Hahaha..

Zihan, ni expose diri namanyer nih. Hahaha

Masnurin, mak okeyyyy. Wakakka. Jgn jeles nokkkk…

PKP, wakakakaa….budak ni kan?? Ko ingat aku tak tau apa maknanyer tu? Makan dlm okeehhhhh!!! Hahahahaha….

Tijah said...

Belle, tu lezer tahap 1 tu. Kok dah keluar tahap 3 tu aku rasa azwan ali pun bleh dapat kenser payudara. Wakakakaa…

Faryn, ko bila dah sihat makin garang ek? Adakah yg menggeget tu nyamuk jantan? Hahahaha…

Piah, ko dgn cok kan. Kalu bleh 2-2 ekor berdiri sebelah2 rapat2 bleh tak? Senang aku nak lempang sekaligus picit sepan. Err…sepan ko jer. Cok aku tak pasti dia bersepan ke tak. Hahahaha….

Kpah, cam best yo idea tu kak. Tajuk eh : rombongan blogger ke padang bosa kan? Perempuan saja…suami sila tinggal jago anak. Wakakaa…osah best eh tu…

Nadine, takpe ah. Etlis mintak ijin kire ok la tu ek??

Muna, tu la tu. Akak pun hari2 ym dio buek derk yo. Ado hal la agak eh tu. Nanti akak suh dio buek kambek yo.

Ady, ko jual apa plak? Anak pokok keladi ko? Hikhikhik…

Tipah, anak sazahhh laaa…anak capo laie. Ko jgn ingat puji2 aku akan lupa pada kes bellamy tipah. Hahaha…

Pija, haa..mcm ko salu buat tu kan? Kalu mintak izin baik2 kita bleh siap buat sticky post lagi nak tolong punyer pasal kan?

Zz, haa…sila update secara pantas yer? Kang org masuk tgk umah tengah renovate cam x best kan? Alaaa…abuse sesekali apa salahnyer. Hahahaa…

Alis, wahhh! best la mak ade tukang pukul nih. Mak sker..mak sker. Option mak bagitau kendian ok. Takpe la…org nak nyampah2 kat mak ujung2 kang mak gak glemer cam azwan ali. Amboi3x. Hahahah

CK, sbb mlm tadi sazah tido umah aku. Tu yg aku masuk jin sket niari. Hahaha…

Mugiwara, syyyy!!! Jgn la bagitau sapa2 kita bisnes partner. Hahaha…gilo la ko nih!!

kakpah said...

haha.. pehtu entry kito sumo e cito samo yo wakaka..

iina said...

tokojut den tgk entri ko samo yo ngan entri den.. nasib den takdo chatbox.. dulu den pun ponah gak keno.. nasib shoutbox.. kalau leh lotak entri sekali jah.. lagik angin ;)

chronicles of angelzz said...

noxx klaw mek nk promote perniagaan (perniagaan apa tataw) mek gmana perlu kerr izin bagaii?
kata raka comolot... tetiba muahahaha

lupekanje said...

mintak ijin ya buk...acik tk de nak ngiklan apa2 yek...hehhe

Tijah said...

Kpah, Tu la kan? Kang samo2 yo n3 promot rombongan ke padang bosa cano lak tu. Kak…bukan bagian sey 70% ko kak?? Hahaha…

Iina, a'ah la. Baru perasan kan?? Tapi siyes..mak xde niat nak memplagiat yer kak. Huhuhu….suratan atau kebetulan namo eh tu..

Angelz, perniagaan apa tu nox? Mak speku yg bukan2 dah ni. Wakakakaa…

Acik, tanak buek iklan amek order pinggan korel ko apo cik??

cokolat said...

yeay.. cok adalah soka!!!!!! hohoho!!!

julie^beth said...

budi bahasa budaya kita..

Aza Hisham said...

tij, ijinkan aku nak tukar enjin keta... bole tak??? lalalalala... (lari!!! => adalah senaman yang menyihatkan ;P)

Monkey D Luffy said...

keliwon ker? apakah? malam jumaat beb

Tijah said...

Cok, apa yg kau soka cok? Kemain ko kan??

Julie, kenapa? Tak perchayer? Ahhaha

Petito, kenapa injin saja?? Hahaha. Kejar…juga senaman yg menyihatkan.

Kapten, mlm jumaat baca yaasin. heheheh

xiiinam said...

Jah....keliwon...keliwon ni...? Ko orang Jawa gak ke?
.
.
.
.
.
.
.
Aku Jerman!

somewhereonlyweknow said...

kak tijah, mintak ijin membace entri2 ye...muahahah!

Tijah said...

cikgu, sey org minang, bukan jawo. wakakakaa..tapi sah la tak best cito keliwon tu...tak paham

somewhereonlyweknow, humang panjang eh namo kau. yo lah...baco lah. mak x kesah!

kakpiah said...

jah.. ari nih jemaat jah...
jadik ke tak nk gi bellamy nih??
muehehehe...
musti tipah ketaq nih...

Ungku Nor said...

malam tadi keliwon yang tengok aku.

penat siyot kena bahan dengan PIAH semalam..huh!

Tijah said...

piah. tah...tipah sonyap yo. misti tgh nyuruk bawak tanah tu...

KD, kliwon sgt tak best lah. aku x sabar nak bergusipan dgn piah nih. hahahah

zarazaznan said...

kaaaaaaaaaaaaakkkk..!!

nanti kalo bisnes kencang ka, apa ka bukan jek henbag elbi zz kasi, kotak + paperbag+resit zz kasik kt skali nanti....muaaaaaahahahah!

p/s : episode keliwon mlm tadi tak besh ler.....oh ya, arwah abah mmg jawo + family dia keturunan sane tpi zz sepatah haram pon tak reti seh nk speakin. tpi my bro yg dok somban tu adalah fasih speking jawo...*wink2*...mato eden dah cam sleepy fish dah neh....nk pi mtg kt port klang cam xsggup jek nk pi...help help help...

kakngah said...

malam keliwon pakai bj kelawar...
motip????
wakakakaka!!!
apo lak budi bahasa budaya kita dah jd mlm keliwon ni jah???

09892 said...

babe, hehe, aku mintak izin komen terlebih panjang kat N3 sebelom ni...hehe...

masey...

tompang lalu ye...

mentallyaddicted said...

wahai kak tijah yang pendiam lagi pemalu, nak mee rebus satu! ehehehe

tetiba iklan :P

Tijah said...

Zz, waa…I like!!!! Hahaha…ooo. Keliwon tu ado episod yo? Ingat'an bersambung2. osah lombab eh cito tu sampai ngantok dibuek eh…

k.ngah, keliwon..kelawar. Wahh!!! Cam sesuatu yo kan?? Biaso buek la tuhhhh. Hahaha

Zt, hahahaa. Ngengada ko kan? Errr..bila ko nak buat open house? *tetiba…

MA,
*tanak jawab sbb pendiam & pemalu.
Hahaha...

~LIZA~ said...

memang patut mcm tu la caranya.. nak advertise kat blog org, at least ada courtesy nak bgtau the blog owner. satu sikap yg terpuji :D

cendawanintim said...

perghhhhhhhhh, bernas weiiiii, tazkirah ari khamis malam jemaat ko!

Tijah said...

liza, harap2 org lain pun buat centu ek??

cend, wey..semlm aku tanya kopok lekor nak rebus ke dulu ko tak jawab aa....tapi aku dah rebus so dia tak meletup...

veeda_areena said...

assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuhhhhh.......
kak bed tompanggg promote business kak bed....... sapa2 nak mengandammmm dengan mandremmmm bolee berhubung ngan akakk...... sapa2 nak kenall ngan akak luar dalammm pownnn bole....... katanyerrrrrrrrrrrr

Tijah said...

k.bed. yer...ko buat la mcmm umah sindri nokkkk!!! wakakakak