Feb 17, 2009

saya, kawan saya dan gambar...(tiada unsur saspen kali ini)

ini zt ex-skulmet akak. nama penuh zetty rosella. sedap kan nama dia? tiada ada kena mengena dgn minuman kordial roselle di sebelah. itu sekadar gambar hiasan saja.

zt adalah ex-rumet ticer bai merangkap jiran bilik sebelah akak di skolah muar dulu. bilik dia ada byk makanan (seperti roti gardenia berserat tinggi, pringles & biskut digestive - antara makanan yg mahal satu ketika dulu) & juga cerek letrik otometik yg menyebabkan akak selalu lepak di situ. ye lah! nak tumpang rendam maggi kan? nak beli sendiri tak mampu. MARA bagi biasiswa cuma rm30 sebulan. cukup utk beli sabun, ubat gigi & modes saja di pasaraya SENYUM. lagi pun tak kuasa la akak nak meredah gelap & rumput tinggi berkemuncup ke dewan makan tetengah malam ambik air panas kan? kena lalu longkang besar plak tu. kalau jatuh mcm mana? tak gitu zt? (maafkan aku kerana mengajak kau ambil jln pintas secara melompat longkang yg menyebabkan kau terjerumus ke dalamnya dulu) ngeee!!! takpe lah, longkang tu kering apa!

syoknya bila ingat balik memori lama! antara yg paling best...kita keluar ke bandar muar pakai uniform pastu sepantas kilat bertukar ke jeans & t-shirt baggy ala2 4U2C di surau UPWELL kan? kendian kita ke KFC dan sambung karaoke di pasaraya HOCK HAI sampai ke petang. celebrate bday kau rasanya time tu. oh ya! seblm tu sempat ke BSN dulu utk keluarkan baki akaun sebyk rm20. petang tu kita tukar uniform semula, naik bas bakri dan balik ke asrama tanpa rasa bersalah. hahaha! seronok giler!!

btw, cantik kan dia? orangnya bijak, duitnya banyak, kerjaya yg stabil, pandai masak, boleh memandu dgn cekap di bukit putus, ulu yam & genting klang dan juga sangat berdikari. (nak berkenalan? sila ym akak...)

panjangnya intro. ekceli cuma nak cerita yg akak dapat kad dr zt semlm. dlm kad tu ada 3 keping gambar yg dia ambik masa housewarming rumah laila tempoh hari. sebulan lebih aku tunggu...3 keping jer babe? takpe lah. tapi sbb aku dah puji2 ko kat atas tu...makanya processing fee kira halal la yer? hehehe!!! (tapi seriyes pujian tu ikhlas ok...)

cantik. akak suka semua gambar2 tu. gedik2 belaka. tapi antara 3 tu, yang 1 ni buat akak sentap sedikit...

zt, tijah & ticer bai (yer! aku tau itu DSLR). maaf! akak memang tak pandai bergambar. tapi gaya akak posing tepi tiang tu nampak macam familiar kan?

tu jer nak cerita. hehehe!!!

40 comments:

Kujie said...

huhuhu.....keji tau....edit tak leh komen...tau arr zt tu lawa....takut mencemar duli ke?

hehehhe....tgok pinky tu dah lupa apa nk komen!

Tijah said...

k.jie, hhaha..dah buleh dah komen dah. tadi ada masalah mempublish. terstuck disitu...hehehe

zarazaznan said...

ayaaaaaaaaaaaaakkkkk...!!

aha kak, kali ni entry tiada unsur2 18PL & tiada bintang diperlukan utk di kasik....muaahaha!!

lenkali kasi tmbah bckground musik kali susssspen tahap dewa ye kak!

aha, kak zt tu canteek. kalo name2 "zety" ni kan mmg ado rupa kot....
(sbb name ku pon zety gak sobona nyo)..jgn marah kak, nk perasan sket kt blog hakak ni hah....huhu.

F A R Y N said...

akak....sila tampal pic lelaki kacak...takmo ar awek2...tak besh...

Tijah said...

zz. ko pun nama zetty jugak? wakakakaa.. patut la ada nada riak disitu.

parin. maaf la dik. lepas kawen tiada lagi mana2 lelaki yg kelihatan kacak dimata ini. wakakaka!!!! (harap laki aku baca dan menghadiahkanku diamond ring)
*wey. aku tgk ramai jer jejantz komen kat blog ko tuh..tamak taw!!

bungaditepijalan said...

nk pink panther tue.
kurus dan mengancam.
:D

iina said...

Patut ko pakai baju pink tau jah.. baru samo tau.. ecehh siap silang kaki tuhh ko berangan ke apo jah oiii.. ;)

lupekanje said...

jah...ko tk do cito best2 ngan istana bunian kat Muo tuh...cito kisah cinto kau ngan anak raja bunian ke....ndak gak tau....bukan ke ko ponah kono histeria dulu kek situ??? muahaha...

azreen said...

kdg2 aku suka gak gimik ko nok....hehehehe...

ko dulu sek MRSM Muar ke nok....kalo btul sama ngan husb aku... :-)

Ungku Nor said...

caro ko posing sebijik cam Hail Amir..;p

chronicles of angelzz said...

uollss oink oanther 2 dinchh yaamat...
menyesall jerr gigih tgk cter tue hanjj sngat...

Tijah said...

Angie, kaki pun panjang macam tyra banks kan? Hehehe

Iina, mak x sket pink nyahhh! Tiada kaler ittew dlm kloset mak. Hehehe…merah ada la…

Acik, xdo. Sbb nek moyangkan nakal sampai bunian pun tak bekonan tgk kitorang. Hikhik…

Reen, yer. Aku skolah mrsm muar batch 92/93. alamak…cape asben ko eh? tah2 aku kenal plak…

KD, ko lak cam uji rashid kan kak? Hahhha

Angelz, muvi dier mmg sentap nox. Tu yg mak layan katun jer..lagi hepening kan??

julie^beth said...

bestnya kawan dari sekolah sampai sekarang.. indahnya ukhuwah!!

KV said...

cara posing jah tak boleh blah!!

sheila said...

hahahha..apsal ko amik gamba ala2 pailang kak oooiiii..

cokolat said...

blah nak ym... manjang offline!!!!

Tijah said...

Julie, yer. Dah berbelas taun kitorang kawan n still counting. Annual gathering adalah wajib…potluck yg best biasanya…

KV, ada cam hero pelem tamil tak?

Sheila, tak sengajer nok. Wakakakak

Cok, bukan offline la wehhh. Semunyikkk!!! Aku ade jer salu…buzz jer. Kalu rajin, mak respon ah… hahaha

julietchun said...

posing ala2 uji rasid ngan saripah aini tuuuu,hahahhaa.

DrSam said...

posing memang nampak power!

Cakap Kosong said...

ko sesuka tukar gambar muka ko jadi gambar kartun!!

tentangseseorang said...

ooo pink panther le tuh

NUR ZIHAN NASZERI said...

haaah..mmg cam hail amir
hail amir tunggu uji rasid deting

cendawanintim said...

asyik berdatingggggggggg ajer nok!

Tijah said...

Juliet, tungguu...ada sekuel tu…

Dr sam, nampak jer ke? Hehehe

CK, ko masih tak poti dgn aku nak nok? Hahhaa. Mari la berjumpa secara LIVE. Dengar sore dah kan?? Best kan sore aku?? Hahahaha

Ady, yer. Ada efek kuruskan posing centu? Hahaha

Zihan, laaa hai. asal sumer org ckp aku cam hail amir jer nih?

Cend, dah tu…aku nak deting dgn ko…ko jauh nok! hehehe

asyraf bin ismail said...

salam,


jemputlah melawat ke blog saya. menjuual mutiara dari sabah =)

http://mutiarasaya.blogspot.com/

Umie said...

nokss..apsal aku takleh tgk gambo2 kat entry ko nih..dah puas aku refresh nie hah tak jugak kuar gambo nya...ko mandrem erk blog ko nih??? hohoho

Teacher said...

Comey mate aku tu kan? Tulah dia.. Kau dengki kan... Dslr aku yang dah tua ituwww..

MasNurin said...

Aku dolu2 pun suka lepak kfc. Pantang outing mesti kfc. Tak pun outing p pasar malam. Aku tak penah karoke, nyanyi dalam bilik air adalah.Pastu kuarkan duit pun skema je, tak penah 50 hengget memanjang RM 10-20 je.

09892 said...

Salam Pn. Tijah.
Saya adalah kawan kepada subjek matter dlm N3 Pn. Tijah. Saya mewakilkan beliau utk buat senaman jari disini sbb...beliau sedang bungkam kat tepi saya tatau knp? sedih? pengsan? terkejut? malu2 kucing? terharoo? tak dapat nak dipastikan. Walaubagaimanapun, berikut ialah pesanan beliau...

1) pasal jatuh longkang. ko saje kan? short cut la konon langkah longkang tu kannnn...
2) pasal outing. hahaha!!! seriyes la sampai skang aku tatau saper mastermind event tesebut sebenarnya? tapi that was the best besday saprais laaa. thanks uols. tp rsnya motif sbnr just utk outing kali terakhir dan merasa jadi budak nakal sblm SPM kan?
3) apesal ulu yam? ade memori yg aku x ingat ke?
4) 3 keping jelah...mmg itu je gambar dr camera akupon, maklumla bkn DSLR. Free...mmg free dont worry.
5) antara ko ngan Pink Panther, ko lagi best :)... echey!!

Sekian dari beliau....

aKu buDaK CeWeK said...

~alahai cik puan tijah..nasib baik bdn x kaler pink,pastu tumbuh bulu ngan misai pulak..tak ke haruuu! Apapun..hidup cik tijah!!

Tijah said...

Asyraf, insyaallah…

Umie, ko sorang jer kot centu nok. Hehehe…

Tic, tapi utk food review camera aku lagi bestkan? Hehehe

Masnurin, masa tu nak kuar duit kan kena thru kaunter. Bosan jer kan? Skrg jer dah byk atm…

Zt, eh..ada lagi tau. Yg citer ko bawak keta sangkut2 kat jln pramlee tu lepas kita blk dr kofibin depan modesto's tu. Reason aku gi KL?? Warden masuk IJN…apakah? Aji usop percaya bulat2ko. Wakakakaa…

Budakcewek, yer. nasib baik aku masih hidup. Ehhehee...

kakpah said...

sodap namo kawan kau tu jah. Kok akak ado anak nak lotak namo tu lah.. eh..ehh..ehh anak eh anak..(molatah lak)

Tijah said...

kpah. ko jgn kak. sensaing dapek anak mo cucu sok. cano tuh? wakakaka...

mugiwara said...

hah!
die available lgik keh?

ehem ehem....

kak jah!

saya..

saya..

saya...













saya nk daun mas cotek sepasu!

Monkey D Luffy said...

lawa ler member ko... ish ish ish

kakpiah said...

ngade dak mugiwara tu jahh..
ko nak wat per mas cotek tu?
tu utk pompuan je laa..

bagi aku jah.. jgn bagi dia..
*Sambil hentak2 kaki*

Tijah said...

mugiwara, err...sila email aku utk keterangan lanjut. hehehe

kapten, mari email aku juga. ish ish ish...

piah. salah nuntut tu piah. mas cotek utk laki pun bleh..nanas batu jer utk pompuan. laki minum kang jadi ya'aa'awww caner?? huhuhu

mugiwara said...

ha...baca tu kak piah!!!
salah nuntut. sesat tu.

tu a akibat jeles bila tau saya nk wat bisnes export import daun mas cotek ngan kak jah.

haha~

Tijah said...

mugiwara, kalu dgn kakpiah ko nak bisnes join venture apa plak agak2 eh???

09892 said...

akan terpandang aje wajah hj. usop kat sebelah ni, aku tetiba rs besalah pulak...

*MINTAK IZIN panjang sket ye komen yg ni - bley jd cam 1 n3 blog nih*

mula td ingat tanak buat komen balasan dan biarkan diriku terus dibuli (aku tau soklan no 3 aku tu soklan menempa cercaan dr ko....)..akan tetapi gambar hj usop kat teppppiiii tuuu....

hehe...keter tu sangkut2 tu, pasal ko tak dapat restu Hj. Usop la tu. Sib baek parents aku, ticer bai & ati (kak cik ade tak temtu?) dah bg restu, maka selamatle kita.

sib baek gak kita gi kofibin je kan. coba ko bayangkan kalau kepala hotak kita yg adventurous time muda remaja tu tepikir nak melangkah ke modestos yg kat ddeeeppppaann tu je? aiyo! eksiden ape?

nway terima kasey la dikja kerna ko sudi tipu sunat kat hj. usop semata nak dtg open house umah aku temtu dan seterusnya membawa kpd aktiviti melepak di malam hari(almaklum temtu kan ko jrg2 dpt turun KL, lalu kesempatan yg ade digunakan semaksimum mungkin untuk kau melawat semua kawan2 di KL kan? - dan kite ke kofibin tu pun sebab nak menjejak Azlina kan. Barula berbaloi tipu sunat ko tu kan?) lebiu too la dikja :).

so? moral of the stori? mintala restu ibu bapa waima nak ke kedai runcit depan rumah sekalipun...

lagi satu moral of the stori? silalah buka blog sendiri... (iyer! aku tau! :P)

p/s: kim salam kemaafan aku pd hj usop k...