Feb 10, 2009

saya yang pendiam & pemalu

Silence is golden

Meaning : A proverbial saying, often used in circumstances where it is thought that saying nothing is preferable to speaking.
mcm2 benda akak belajar & perhati selama lebih setaun berblogging ni. salah satunya...peel manusia. macam-macam ada! dan lately, antara yang agak annoying...
manusia yang sangat rajin jaga tepi kain orang. siap buat komen/entry khas lagi kat blog sendiri konon2 tak suka sekian-sekian blogger (siap mention nama/url) dan sebagainya. tapi end-up tengok kat traffic, "dia" jugak yang kuar-masuk baca blog kita. terharunya!!! tak suka tapi tetap datang baca.
yer!!! ada spisis yang sebegitu datang blog akak nih! tapi takpe lah. akak tak kisah. malas nak melenting lebih2. konsepnya bebas bukan? sukati ko la labuuu!!! dan setakat ni adalah lebih baik akak diamkan je dulu selagi tak overdose. sebab pada akak, "dia" sebenarnya...

BENCI TAPI RINDU kat tijah!
atau pun...
RINDU MEMAKSAMU MENYAYANGI tijah...

sbb tu dia asik ulang-alik jer kat blog akak ni hit 1 hari sampai berpuluh2 kali kan? kan? kan? pesanan akak pada si"dia". jangan terlalu membenci, takut kelak kau jatuh hati. kahkahkah!!! (power kan pantun 2 kerat nih?)
satu contoh terbaik. dulu akak penah menyampah giler dengar org cakap utara. (dibantu pula oleh faktor taksub yg teramat dgn mother's tongue sendiri). cukup tak suka! (sila salahkan mazlan pet pet atas suara dia yg sangat annoying tu) tapi skrg apa jadi? dah kawen pun dak tijah tu dgn org penang. padan muko den! dan laa ni cheq dah teral cakap utara hang tauuu!!!
p/s : tiba2 rasa cam entry ni takde kena mengena dgn tajuk tapi sebab malas nak tukar2 maka biarkan sajalah. bleh?

48 comments:

Abdul Wafi said...

haha.

sukenya,


very funny.


and i totally agree.

IRA said...

hah...sapo la yg menci tapi rindu kek tijah ni?

cubo story sket.

(jaga tepi kain ala2 wartawan meludi)

MisSy F said...

suka pantun tu!!haha memang kena sangat la kan.sure dia rindu abes punya kat tijah.hehe.

iina said...

Biaso lah jah oii.. mmg ado manusio gini.. mmg btul tuh.. sapo kato bonci tuh.. lelamo jadik rinduu ooo

abanglong said...

setuju ngan entri ni... sama gak percaya... jangan kasi 100%. kena ada skim pencen sket. 90% ker. langkah keselamatan!

chronicles of angelzz said...

mek suko ngan pantun 2 patah itiew...
nie musti bm dulu dapat 1 kan kan kan...

peej said...

betul la tu..
ade manusia yg lebih nak jaga tepi kain..
kadang2 over2..semua nak tau la...tension ok..

e eh teremosi pulak kan..i'm corry..

kakngah said...

den nyampah kek tijah tu.. tp tiap2 hr den mosti skodeng blog dio
<<< bkn kngah yo...
soba yo jah.. tu tando eh topi kain ekau sggh pemes bebanding org lain

Ungku Nor said...

seb baik den tak sepemes ko..hahahaha ;p

p/s lenkali tulih entri sesiap dulu, kendian baru poning an palo carik tajuk eh..baru la tajuk tu cam releben sikit.
den kasik tips pree nih.

kakpah said...

Sobona e dio tak bonci kek kau tu doh. Cumo ado sistem lam sarap e tu dah terpeleot sikit.

azreen said...

nok....itu buktinye ko femes nok....kalo tak femes org tak heran nak skodeng blog ko.....

hOtMaMa said...

kak jah...tu tando eh ekau pemes... glamer kau samo taraf dng diva2 tersohor mcm anita sarawak..opssssss!hihihihi..

lupekanje said...

Jah..ko dh pemes nnt jgn luper kan acik yo....nnt pueh acik melambai2 kat kau....kau wat tk pdulik yooo..tk dpt ku bayangkan waktu tuh, acik kojau kau, nk mintak sain otograp...

jyss said...

nk buek camno kan? dah femes bonar nih hikhikhik

monas2petronas said...

wei ...tak benci ke aku ckp indon? hahahahah,,,lek2 jah...tiap org lain peelnya..kadang2 blog menunjukkan jugak kepribadian masing2....*kena kat diri sendiri

sheila said...

den x bonci ngan akak..tp kengkadang den nyampah..sobab eh bilo dah masuk den ghaso nak masuk laie..nak laie nak laie...hohoho..

abaikan yolah lalat2 2 kaki yg suko na jago kain org..dio sendiri ntah pakai kain ntah tidak..

azila said...

alah kak,celebs memang camtu! ada ramai no paparazzi & mamarazzi mengekor,bior la depa kak,orang2 macam tu memang ada satu penyakit : tak bole tengok orang lebih! hahaha

tentangseseorang said...

dah tera na cakap utagha? hang dah dapat sijil ka belum kak? kalau belum jgn claim kata hang tera cakap utagha :p

Teacher said...

agree with the statement: jgn benci sangat nanti kawin dengan orang tu. In my case, my dad hated orang from a district in negeri ni.. tup tup i married a guy from the district. As a conclusion, aku kena curse membenci bapak aku la ni!

adibah said...

Tijah, begitulah asam garam menjadi glemer dan pemalew.. Macam kes Mawi & Tokti ramai yang suka & ramai jugak yang tak suka kan..!!!!

Tapi aku tau.. ko pun MARAH MARAH SAYANG kan nok??

Hiks!

hOOdedLicIOUS said...

hmm..sape la mangkuk yang bernama "dia" tu..memang mangkuk bertingkat2..kak jijah..pasal tak suka orang utara..sedih cek..huhu..

mummysya said...

Kak, den raso sesuatu yang MISTERI...

Hahaha!!! Bukan apo kak, maybe dio tu mmg nak create satu url mengantikan si piah kot "tepikaenaku"...

Den cayo "ORANG" tu mmg dilahirkan utk itu kak...

F A R Y N said...

kak tijah,wajib dongar lagu benci tapi ghindu kat blog den tu..hahaha..
apa kata,akak pi request lagu tu kat radio era ke,hot Fm ke...tujukan khas kek org yg ghindu akak tu..haha

09892 said...

waaahhh...kawan aku ni siap ade org benci nih...pergh! adekah ini tanda2 aku berkawan dgn blogger yg pofuler? adekah? ... biar kan aje Tij :). Janji blog kau aku dan peminat2 kau suka bace untuk menghilangkan tense...

cthnya cam skang...aku ade byk keje sbnrnya nih!!!!

||alis|| said...

kak jah, toksah amek hati, baik ko buat resepi2 baru and tepek kat sini pon ade pekdahnyer~ *ini komen yg takde kaitan ngan topik gak nih*

zarazaznan said...

olla bebeh...................!!

aiiiikkkk, kak ni cam tak mengerti pule, maknanya kak ni selevel lah wit selebriti tanahair kite ni hah, glemer seantero camtu...

ape kak ckp tu adalah betul, sebenarnya that is smething they like to know about us tpi they dont want to be frank/directly to us. so jadilah cam gossip among their frens to talk about.
as for me kak, silent is wonderful.
bukan dpt pingat dato' sri pun kalau layan gossip ni. rendah diri adalah terbaik. ramai lgi yg kenal diri kite siape sbnarnya..

chill out yo'.......!

cendawanintim said...

itulah regeeeee yang perlu dibayor apabila menjadi seorang blogger nok....

regeeeeeeeeee...regeeeeeeeee okeh!

NUR ZIHAN NASZERI said...

ko tu pemes kak
sana sini org bercerita TIJAH LAWA SI BLOGGER

cuba ckp kopibin mane takde org ckp2 pasal akak?cuba ckp?cuba ckp?

KV said...

ada gak org dengki kan ekau eh jah! Takleh ke org2 ni nak hidup secara aman ek. Nak baca, baca je lah. Kan jah?

Tijah Lawa said...

huhuhu!! korang jangan!!!

kang dia makin benci lak kat akak kang. takpe la...biar la dia. akak buat n3 ni pun sj nak kasi dia baca dgn harapan jgn la ada sapa2 jadi mangsa dia plak lepas nih.

blogging is sharing & sharing is caring.

pergh!!! tiba2 tijah skema!!!

mummysya said...

yolah kak... cubo ko surf, mana ado orang berani lotak LAWA kat kat blog atau url diaorang...

Harus dicerca okay...

Tapi sobab ko maintain, kokalkan subject LAWA tu, itu sebab montot "DIA" panas kak oi.... Tu sobab "DIA" tak puas hati jer...

Anyway, HIDUP TIJAH LAWA...

Den sajor jor nak saketkan hati musuh den plak nie... Tetiba jujur boleh....

Hahahahahha!!!

mugiwara said...

knape cm sensitip je ni...

cokolat said...

entrymu ini memaksaku untuk mengetahui apa rahsiamu itu yang tidak engkau kongsikan bersamaku?

aku menantimu di pintu YM ku dengan harapan kau akan buzz ku!

dari cokolatmu yang merinduimu gituuu....

F A R Y N said...

akak tijah!!
den bonci kek ekau sobab tak kasi den makan cekodok pisang..ahhahaa

julietchun said...

dia dah terlepas komen ckp tak ske tu yg pastu jadi shy2 cat nak masuk balik tu. Satu tak ske seribu yg ske kat ko Jah, keep bleeding luv,hahahha.

Tijah Lawa said...

tu ah. tapi tak payah la kita panjang2kan isu ni lagi. benda2 cenggini kekadang kena handle dgn lembut (bersesuian dgn tajuk kan? huhuhu).

cuma harap2 dia baca jer la dan berubah. kita ni berblog nak cari kawan, bukan lawan.

kakpiah said...

pehal jaga tepi kain ko nokss.. kalo aku baik dok dendiam teros lam kain ko.. musti bawu noneh batu... muahaha!!

mmng vangang blogger centu..
aku pon ader sekor yg dok merayap kat blog aku..
peh tu sendri sentap..
peh tu wat tajok entri guna nama aku.. walopon peh tu kaver2 cam tak kenal..
puiii..
sgt meroyan oke..

tp satu laa...
aku baru taw hari nih.. ko bencik loghat utara..
dan aku amat terasa..
huh!

bungaditepijalan said...

sumtime being silent is better thn give any explanation kan kak?
:)

Tijah Lawa said...

sbb tu sailen is golden kan??? atau org jawer kata diem itu pinter!

Kujie said...

seumur hidup berblog , tak pernah sekali pun buat entri tak suka itu tak suka ini ttg blog org....hormat hak individu gitu..hehehe

suka dtg, tak suka tak yah dtg..kan..kan

umyra said...

kak jah..saya memang sangat tak faham dengan orang-orang macam ni.dah 2 kali terkena. tapi saya buat tak reti bahsa je. kononnya mengaku diri bijak agama, tapi nak nasihatkan orang macam org takde agama *ni dalam kes aku la kak*

untuk org-org mcm ni...dinasihatkan supaya toksah la ngengadakan diri mencari bahan cercaan pada orang lain. kalau rasa panas hati, tak suka...takyah la masuk blog tu. yang lahabau sangat keluar-masuk-keluar-masuk sapa suruh?? vodo sangat tauu!! kalau rasa tak suka pun, simpan sensorang dalam hati. toksah canang sana sini.

kak jah...dalam 10, ada 8 suka dan 2 benci. tapi saya rasa lagi raaaamai yang suka stori mori the morning glory kak jah, banding yang benci. aaaahhh..persetankan sama mereka!!!

Nad Eusoff said...

benci tp rindu ye sis...
tp kalo kes sy...suka tp benci cmne
bkn benci ape...
asal dtg
je mesti ketawe..
penat taw
wakakaka

Tijah Lawa said...

yer betul. kita pun tak mampu nak puaskan hati semua ye tak? mak bukan selebriti noks. huhuhu

Aspalela said...

oit kak Tij??? akak maksodkan eden ko? eden ni pon suko membelek blog ekau, kak peah, cokolat ngan Tipah.....tp ni la pes taim den anto komeng..eh! komen kat rmh ekau kak oi!!!
Ekau mawah eden ko??? sob sob sob...
**ni dah tmonong kek topi lombong nih..nak tojun tirok...**

AiZa'S said...

akak, memang lawak sangat lar..posting2 akak..
kitaorg kadang2 layan kat opis..mau nak berguling jugak baca..best ahh..
way to go kak tijah..!! :)

Tijah Lawa said...

korang skodeng tijah yo? hahah. leklok..jgn sampai kantoi kono buang kojo lak. den tak tau doh...

eddie dewanaga said...

gua slalu mengendap blog lu ni beb, nak tinggal jejak, kadang2 tu tak tau nak tulis apa...

Tijah Lawa said...

eddie, lu nak ngendap lenkali bagitau la awal2. bleh wa tacap sket. hahahaaa..