Feb 7, 2009

siri pemanduan berhemah bersama tijah [ lesson 1 : cara keluar simpang ]

akak adalah seorang pemandu yang berhemah! tak percaya? boleh tanya cok, piah & tipah. mereka ber-3 sudah merasai betapa selesa dan safetynya menaiki kereta ditengah2 kotaraya dgn akak sebagai pemandunya. kan korang kan? kan? (buntang2kan mata sket sambil tangan kanan genggam steering lock kuat2...)
jadi lepas ni mungkin akak akan kongsi sket tips2 pemanduan berhemah setakat yang akak tau secara bersiri yer. tajuk adalah seperti di atas dan hari ni mari kita mulakan dgn tips pertama.
lesson 1 : cara keluar simpang
mungkin ada yang dah tau pun. tapi tak kira la...nak bagitau jugak. andai kata la kan, korang berada di parking tepi jalan atau pun kat simpang 3...nak keluar. tapi kereta plak bapak la banyak. apa korang akan buat?
kalu ikut sazah jamilah, dia akan tunggu sampai jalan tu betul2 clear baru keluar. tapi kematu la pungkoq nak menunggunya kan?? (tengok...ingat akak tak tau ckp utara??) atau pun terimalah hon2 yg berunsur cercaan dan kata2 nista dari kereta belakang. "terhegeh-hegeh dok umah la woiiii!!!!"
ngesot pun tader hal kalu ceni...
tapi kalu ceni??
tips :
  1. bagi signal nak keluar...
  2. pandang cermin belakang & side mirror...
  3. bersedia...
  4. perhatikan kereta yang datang dari arah belakang / tepi...
  5. pilih kereta yang agak2 mewah (merc, bmw ker) / kelihatan baru di jlnraya (masih cantik & berkilat) dan...
  6. GO!!! sila keluar dgn konfiden SEBELUM kereta tu sampai. jangan teragak2 lagi...
  7. dan kereta belakang tu (walaupun dia tgh belagak laju dgn cc 3.0 nya itu) secara otometik akan slowing down sbb tanak lentung kereta buruk korang...eh! akak...
percayalah! dah byk kali akak buat cenggini dan sakses!!! memang terbukti keberkesanannya. korang try la eh! sbb kekadang tu panas hati gak tengok org yg terkemut2 nak keluar simpang nih especially pempuan. korang!!! jangan malukan tijah plis?? marilah sama2 kita sharpenkan driving skill ittew yer kawan2!!!
akhir kata...don't drink & drive!!!
daa...

27 comments:

Kiddouz Kiddoulicious said...

waa.. xpnh t'pk care ni..

sgt kreatif tp mcm ade risiko

what if tbe2 je kete tu xsmpt brake

n lggr kite?

xke naye nnt klu die mintak ganti rugi?

eh, jap.. kite da bg signal kn?

klu die xpuas hati gak kite repot polis la

tgk sape yg btul

haha

kakpah said...

woi jah, manyak la ko punya tip. akak da puluh taun bawak keto tak ponah eksiden tau. kang ikut caro kau, nayo den....

adibah said...

Aku sokong Tijah...! Kadang2 aku lupa aku ni pempuan bila nengok cara beberapa orang pempuan yang lembab bawak keta. Siap boleh kata "Hmm.. ni pempuan la nihh!!" Tensen kan Tijah?

muadzlife said...

alaaaaaaa......pompuan maner der lembap..sajer taw... (eh cam terasa pulak saya ni kan)..hiks...

ok2..lepas ni ikut tip tu lar...

azreen said...

hahahaha...ko mmg bijak ek nok....bguihh2

Tijah Lawa said...

kidd, yer...sbb tu wajib bg signal dulu. kalu dier langgar jugak mmg sindri mau ingat la kan?? tapi selaluyer berjaya.

kpah, ni misti akak antara yg bawak mesedis blakang tu kan? kemain beking laie...hehehe

deeb, aku pun sama cam ko. pastu dapat potong siap tengok lak tu..betul tak drebar dier ppuan.

muadz, hahaha. aritu yg slow kat bulatan bank negara tu ko eh?? m corryyyy!!!

reen, aku share apa yg aku tau jer. wey..ko tu x update2 apa cer?

IBU KUMBANG said...

betul tu kak jah, aku selalu gak buli kete mewah, walaupun diorang bagus taqpi diorang kecut... hehehe almaklumla mahal.....

linn said...

clap...clap...clap utk tijah dan kelas memandunye.

aku ni suci murni, sopan santun di jlnraya. kalo lalu pun siap tunduk alaa mcm lalu dpn org tua tu. haaa...gitu. cemana nak ikut petua ko tu eh?

cendawanintim said...

harus aku print pehtu aku pi jilidkan nanti tuk jadikan naskah panduan tuk aku yang ijo lam pemanduan ini...

mekasih333 jah...jasamu dikenanggggggggggg!!!!!!!

cokolat said...

yang penting bila dekat simpang.. jangan lupa jolok ke depan sket kete ko.. kalo ko tak jolok.. jangan harap orang dgn baik hati nak bagi!
aku sangat tak suka ok tgk pompuan bawak keter tehegeh2... pehtu dia dgn stereng dah mcm nak bercium je kekdahnyer....

tapi kalo nak rasa sangat nyawa terancam.. bleh je naik keter dengan tijah!

hOOdedLicIOUS said...

bagos benor tip akak ni..kalau kete wira ke..kancil ke yang datang tak bleh ek..cam mana plak kalau kete tu kete mercedes yang lama..atau volvo yang lama..bleh gak ke?

Cakap Kosong said...

ko kan jah......kalo sazah jamilah tu tau ko slalu cerca dia harus dia murka , ko tau?

Tijah Lawa said...

Ik, lagi baru lagi bagus ek?? Pastu jgn lupa tgk muka diorang pucat masa membrek. Wakakka. Aku sukerrr….

Linn, yer. Ko kalu memandu sambil tunduk bila nak sampainyer. Bek ko naik bas jer…hahaah

Cend, ko kena prektis bawak keta kat KL nok. Hahaha

Cok, yer…harus jolok2 kan?? Pastu aku x sker org bawak keta tinjau2 kedepan tu…ala2 dia nak tengok moncong keta dia tu ada langgar apa2 tak nanti. Huhuhu

Hoodedlicious, ekceli bleh jer keta apa2 pun. Jgn lori tanah sudah…mmg sengaja jer dia sondol ko nati…

Ck, huhuhu. Dia tau nok…adik aku tu salu jer report.

lupekanje said...

SGGUH berguna tip ngko ni pija ooii..btuah sazah dpt anak yg kteatip cam kau kan..lenkli kau duk soblah acik, betulkn cara pmanduan acik yoooo..

Weed and Bandages said...

tijahhhhhhh..hang di tag oleh ms weed ok.. p click blog ms weed!

KV said...

wah, tenkiu jah. Bernas sungguh idea hang!

kakpiah said...

aku tak penah cuba lagik jah..
tapi aku akan pastikan bila aku cuba nanti ko ada di sebelah..

sekurang2nyer kalo terjadi apa2. kita dapat berkongsi derita..
kan jah kan?
hehehe...

zarazaznan said...

kak,

nanti zz lakar puisi yg smlm tu lgi skali. puisi suruh join gaza fund rising sabtu aritu kt amcorp mall yg zz join. best, 8tv buat coverage situ.

oh ya. tajuk entry kak arini amatlah interesting. 1 of the main factor dlm pemanduan selamat adalah
pkai seat belt + pggunaan signal.
tak dinafikan rmai driver kek mesia adalah pro cam david schumaker. main laju je padahal bukan jln dia sorang pun. pastu malas guna signal baik for men either lady driver.

kekadang terfikir, kete mahal tpi takan signal takde, perrghhhhh zz meluat tahap dewa kalo camtu. bukan kena byar pun kasi signal tu kan kan kan kan kan kak....

p/s : sesiape yg nak derma pkaian yg tak guna lgi utk fund rising for gaza, can contact zz ya.
next event will be update soon...

||alis|| said...

hola kak jah! sorry ekk, aku pi berjimba2 kat JB 2hari lpas, ptg tadi baru pulang.
wah, kereta laju dan aku, mmg tak boleh dipisahkan~ malah akan terasa panas je kalu kete depan bawak slow.
aku pon tak reti dok dlm kete yg dipandu perlahan.
genetik kita sama laa, kan kak? :P
petuamu akan ku guna 1 hari nnt, psal melaka tak brapa sesuai nak guna. KL/SERMBN/JB, oke kut!

Tijah Lawa said...

Acik, buleh takdo hal punyo. Kemain sms tadi yo…sey tongah membuto mo cem tadi. Ekon lak full blast…hahaha. Mmg tak donga apo la jawab eh.

Ms. Weed, yer..udah check. Tijah buek later okes.

KV, bleh buat kat parking rantau panjang nun. Huhuhu

Piah, ko bleh try buat kat simpang keluar ke kanan nak pi lanai tu. Huhuhu. Pasni aku nak nek keta ko plak tau piah…

Zz, laju tapi cekap takpe. Tapi signal mmg misti mau kasi la. Kekadang bengang jer kitapenat2 tunggu sekali dia main masuk jer simpang… ingatkan dia nak terus kan..

Alis, isk! Kat melaka pun bleh guna per. Aku lagi stress jln kat melaka tu. Huhuhu. Dah la byk 1 way…

MasNurin said...

Oklah tijah, tenkiu sebab bagi info ni. Mak kan dalam poses amik lesen jadi info ni sangat berguna pada mak. Adik mak bawak keta sadis, dkt simpang terus bagi signal n masuk. Naik ngan dia, mata mak mesti pejam2 dan mulut kumat kamit doa sebab takot.

xiiinam said...

Errr...ko ade bau-bau bacang tak dengan pengarah JPJ tu...kalau ada tak pe..he..he..


psst; kak sini, hon digunakan untuk tunjuk marah kan! kalau kat Mekah...sepanjang hari dengar bunnyi hon...tanda ramah mesra..hi..hi..

kakngah said...

wwwoohhh... tijah leh partime kt metro drvg ar...

mugiwara said...

saya rasa was was plak nak naik keter kalau yg bawk nye adlh manusia bernama tijah ni...

huhuhu~

kak, terime kasih atsa tunjuk ajar...
ni bukan ajaran sesat kan? kan?

ya. saya yakin!

iina said...

drive mesti berani.. alah jgnkan keto mec ke apa keta kancil pun kalau kuwa pun dio pun akan slow.. yg penting kena berani ;)

Ungku Nor said...

nih sumo yang buek den tawar ati nak boli merc nih!!

hahahaha ;p

Tijah Lawa said...

Masnurin, haaaa…prektis mek perfek nok. Dah ada lesen sok sila try yer? :D

Cekgu, sedara ngan JPJ takde..tapi kastam ade la. Buleh gunapakai tak agak eh tu kak?? Hehehe

Kngah, takleh kakkk…sey pembongih. Kang lombab2 masuk spita budak2 tu kono kotuk kepalo kang. Huhuhu

Mugiwara, tidak. Ini hanyalah tips dr seorang pemandu yang sangat berhemah. Silalah cuba yer? Anda pasti tidak kecewa.

Iina, iyo…tapi agenda utamo eh nak menjobo mo keto mahal2 sebona eh. Hahaha

KD, tak nak pakai bagi den. Wakakaka!!! Kladi kau dah alih kak. Minggu ni buleh la bagi… kau kono rajin siram tau.