Feb 11, 2009

sazah jamilah v/s encik wahab

tarikh : minggu lepas (date tak ingat)
lokasi : berdua2an dlm kobau bajak bersama sazah jamilah
cenel : sinar fm (frekuensi sbn 96.9)
iklan : dialog iklan ini adalah agak kurang tepat. tapi lebih kurang mcm ni laa...

anak : wahhhh!!!
mak : apa yang wah! wah! tu??
anak : mak masak sedap lahhh!!!
mak : tentu lahhh!! mak kan guna sos tiram wahab
________________________________________

sazah pandang akak dan berkata...

sazah : sodap gek eh sos tiram wahab tu kan??

tijah : a'ah! iyo la gek eh!!!

sazah : buleh la kito terai carik sok!
________________________________________

dan tadi...tengah2 gugel image ben10 dgn cem, akak teringat la nak tengok sos tiram wahab yg sangat sedap (seperti yg diwar2kan dlm radio tu) mcm mana rupa dia. akak pun taip la [ SOS TIRAM WAHAB ] kat search tu.
wah!! sekali keluar nassier wahab kauuu!!!

tak putus asa. cuba lagi! cari punya cari punya cari (gigih nih, demi omak tercinta). sekali jumpa. rupa-rupanya nama sebenar dia adalah sos tiram WOH HUP.

huhuhu! matik la sos nama cina. kepantangan sazah jamilah nih. dah la mak akak tu jenis sangat particular bab makan2 nih. sedangkan mcD, KFC, sardin, mee segera atau apa2 sajalah fast food pun dia tak makan...ini kan pulak sos tiram cap WOH HUP, LEE KUM KEE nih! (walaupun ada cap jakim)

"jadi darah daging deh sok tu. kau tu yo ghoma tolan tepahapo. patut la semayang maleh!!!" tuuuu deh! kono lompang pun tak podih centu. sbb tu kena salu patoh cakap sazah. lawan kang ujung2 misti kena balik punya! erk!

yo lah bu! kito pakai yo la cap tamin & aminah hassan tu sampai bilo2. (ni kalu akak bagitau perkara sebenar misti dia geli geleman nih!)

46 comments:

iina said...

ngekek den donga.mesti bebudak tu cakap pelat.. wohup ado samo ngan wahab.. ptut leh sugges kek nassir wahab tu buek sos tiram.. mosti laku kan kah.. maso nilah k nk nambah kayo..

Teacher said...

Ayolah... acik milah dongan kau salah dongar gek eh... cano lak keluar gambar nasir wahab.. ingat kan tadi ko nak cito pasal nasir wahab.. den cubo ingat-ingat an kok mau memang ponah minah mamat otai sorang ni... acik milah memang botol cakap acik milah tu.... bilo dah jadi darah daging.. memang maleh semayang.. amik kau!!

tentangseseorang said...

wakakakakaka....
ini point nih kak point...

mesti sazah jamilah terkedu...

ehehehe...

||alis|| said...

ngeh ngeh ngeh...

Allah panjangkan umo sazah milah~
Allah panjangkan umo sazah milah~

aku baru guna aminah hassan sekali.
sos cili dia tak brape nak menendang ler..

adibah said...

Arwah mak aku dulu pun camtu.. Kentaki sampai ke akhir hayat tak makan, Mekdi cuma makan fish burger saja.. yang nama cina ke.. apa ke.. suma takmo. Goli kato eh..!

Agaknya sazah & cikgu dulu2 cenggitu kot, Tijah?

kakpah said...

kehkehkeh.. goli ati tosonyum-sonyum songsorang. Abang den monjoling joling nak jago topi kain tu ha. pueh de nak amek tau apobondo yang buek akak tosonyum leba.
weh...camno leh tosasul lak tu. memang setau akak tak ado sos tiran wahab do. ingatkan prodak baru. kehkehkeh...

kakpiah said...

klakar jah..
tp iklan lam redio nih mmng kena dgr dgn penoh kosentrasi..

satu lagik..
aku amat terharu ko mengiktiraf keta ko ngan nama kobau bajak..
jgn lupo bayar kt aku royalti oke..
lebiu jah.. mmuah..
*sambil memoncong2kan bibir beluncas ku inih..*

cokolat said...

omak kau buleh jadi besfren abah den!!!

chronicles of angelzz said...

gteww...
woh hub katanya...
kalaa bekal teh= bak kut teh...
pengsannzzzz

Tijah Lawa said...

Iina, tak. Donga mmg cam wahab. Cer try masuk sinar kek dvr player tu. Untung kuar iklan. Hahaha

Tic, kau jgn tak tau. Makaroni, spegeti ko apo2 yg bukan org melayu buek ni takkan dijamah eh do. Baked makaroni & cheese kau tu laie la…kem salam. Huhuhu

Ady, yer. Dgn sazah mmg aku salu mati kutu. Akunyer loyar buruk senang2 jer dia backhand blk…

Alis, aminnn. Sayang den mo sazah tu walupun salu gadow2 manja cenggitu. Hehehe. Sos tu den suh kau makan…bukan suh tondang. Larik!

Deeb, agak eh la. Omak den pun makan french fries yo…

Kpah, tu la yg gigih check tu. Kok la ado lak sos tiram melayu/islam buek ni kan…pardu kifayah tuh.

Piah, bilo tengok blk keta aku tu kaler itam..pastu tak dah berbulan tak basuh, mmg kekadang cam rupa kobau pun ado. Huhuhu. Royalti? Mintak tipah…

Cok, kono la gimme 5 mo acik suhaimi yo tak??

cendawanintim said...

camana nok, ko leh dengor jadi wahab tuuuuuuuuuuu?!

dak wan ... said...

Ya Allah

Terkontut2 akak ketawo Tijah oii!
Kau ni ngalah-an si Nabil.

kim salam kek sazah yo!

jane said...

salam jah,

mati2 ingat memang nasir wahab dah jual sos...

lupekanje said...

kau kan tijah...kok ngata sazah kan maen lagi..acik koba an kek dia nnt..
ko nengok dio..sihat manjang..Alhamdulillah, dgn izin Allah sbb ehh...dio jago pemakanan ehh..!!!

Nadine Zuharra said...

kalau sume org melayu cam sazah jamilah,mmg tambah maju bisnes org kita..hehe..baguih2..

Tijah Lawa said...

Angelz, bak kut tehh tu sedap ker nok? Wakakaka…

Cuni, leh ker pangge ko cenggini? Hikhik. Ntah la..telinga tak berkorek kot.

Dakwan, jgn kak…batal air semayang kang…

Jane, takdo kak. Kontroversi semato2 tu. Hehehe

Acik, tu la tu. Bukan takat sehat…awet mudo laie. Kok tgk live mmg org koba cam umo 40-an yo…osah girang eh deh!

Nadine, sazah mmg. Tapi kalu repair rumah dio lobeh pecayo cino. Cokap kateh!!!

peej said...

hahha..mmg bole confuse..
mcm pija memula masuk mrsm..dorg kata ade bas patt hup..
yg pija ye ye ingat nama bas tu pak lahab..haha..
sampai la form 3 dpt merasa naik bas tu..baru tau rupanya patt hup..hua hua hua..

tp tetibe keluar muka nasir wahab..lawak jugak la kan..

Ungku Nor said...

huuuu..puding karamel den dio jamah tak gak eh?

yo la kan..den ni kan roman cam pan asian tekau..
kok la was2 pulak dio nak nolan..ahakss

IBU KUMBANG said...

hehehe kak jah aku pun ingat wahab gak! gua pendengar sinar fm tegar nih!

MasNurin said...

kahkahkah idup sazah jamilah. Aku pun sama macam sazah gak cuma makan kicap tamin dan sos itu jer.eh, nak tanya stereng bunga2 ko macam sarung ker? Aku nengok cantik gak.

KaSiH said...

sbbkan ari2 baca entry akak tak komen...takut lak kang terpendek umo...kita komen gak la sket2...

tp kita guna kicap brand mukmin je kak...arap2 cahaya keimanan tu terpancar la nnti...kot ado...klu takdo..mmg maleh semayang la tu..takdo lain...

aishifa said...

oh yer ker sos woh hup.. mmmg mati mati sy ingat sos wahab.. compius ..

kakngah said...

wallawey.... yo ko woh hup. cendekey punyo iklan...

Kak Senduk said...

nyah ko telan lah air zamzam 7 lori tangki and ko makan lah seguni habatusauda pun kalau ko tu dah malas nak sembahyang..x sembahyang gak...

bukan sebab sos cina tu uolss...

julietchun said...

Harus Sazah Jamilah pengsan kalo tgk Sos Woh Hup tu yer ;D

mak kintan said...

woh hup!!heheheh.. kok belacan musti pakai belacan cap ezany pelakon tu ko?

e_ja said...

wakakaka..kelakor2..

wpun diriku x selalu mengomen di blogmu ini..namum daku sentiasa mengikuti perkembangan cerita isik hatimu jah!!..

sesungguhnya dirimu mmg sgt kelakar tijah!!..daku suka tijah!!..ekekeke..



p/s - rasa mcm lomantik je masa taip ni smbil dgr music kat playlist tijah..

Tijah Lawa said...

Pija, hahaha. Sini dulu kecik2 salu uwan ajak naik bas yenetet. Bunyi cam haper jer. Dah pandai baca sket baru tau bas tu nama united.

KD, puding karamel kok den yg buek mmg dio makan. Tapi kok kau ontah la kak. Hahhha

IK, kan?? Aku mmg salu ingat wahab tau…tapi hati ini cam curiga jer. Sekali cr betul…nama cina. Aku mmg tak dengar cenel lain dah, sinar & mix jer.

Masnurin, haa..tu sarung stereng tu. Bespren aku kasik..dier beli kat s'pore. Sini tak tau la ada ke tak yg mcm tu.

Kasih, yer…check betul2. ntah2 tokey dia Ng Mook Min. wakakaka

Aishifa, haaa..maknanya bukan aku sorang la silap dengar kan? Mmg terang2 dier ckp wahab tu…

Kngah, iyo kak…cer tepek telingo topi spiker tu. Hikhikhik…

Tijah Lawa said...

k.sen, yer nyahhh! Mak tau ko muslimah sejati. Walupun berkicapkan lee kam kee, ko masih kiamulail tiap2 hari kan? Gittew!!! Huhuhu

Juliet, bukan setakat pengsan…harus menggigil2 kegelian. Sama cam dia tgk how it's made kat astro aritu…yg diorang buat babi salai tu. Membebel2 dia…

MK, haa..belacan tu cam best kan?? Aku dah cuba aritu…moist jer. Wah!! Cam coklat kek lak!

e_ja, ko jgn suka2 kat mak nokkk…kang marah cok. Dia dah la feeling lesbo dgn mak tuhh… wakakaka..

Desert Rose said...

Tijah,

Baik ko buat biznes la sos tiram plak, dijamin halal tanpa syak wasangka, Sos Tiram TCL ok pe...

p/s Aku pun terrrrtipu dgn Apek Woh Hup tu cisss dan baru dapat tau gak kemarin di G*AN* tu...

sally said...

woh hup! woh hup!

ehh mcm lagu 60an la pulak..ekekeke..

09892 said...

babe..waaahh...mati2 aku ingat kau nak tolong Nasir Wahab promote produk baru dia! rupa2nya
waah(up!) Sib baik gak kau google dulu. Kalau tak, dan tentu Sazah Milah campak an aje botol sos tu...

KV said...

ekau keno bagitau gak ek sazah jamilah tu. Kek karang dio dok meroyan nak pi cari sos tiram wahab tu kan.

masviona said...

ish halal ke tuh...nama pun dah sah2 nama non muslim...WOH HUB...hiks

Cakap Kosong said...

ko buat aku gelak bagai nak mampus!

shija said...

wakakaka..kan nok kan!kok tegingin nak makan jonis ko,sushi ko takleh bwk sazah kan.kono joleng kang,pehtu sian deh nengok yo kito makan kan.nak makan kang goli lak deh.

NieZearm said...

haha... patut iklan ku kene ngeje jgk la. nnt tertipu secara terang2an.. sape yang salah? mereka dan keluarga mereka... :)

Umie said...

Woh Hup jadik WAHAB yo??...apo kona eh ko nie Jah???... ko bitau sazah...kilang sos Wahab nie dah muflis (ehh tp x baik menipu)... ko ckp jela gini... sorry omak, eden salah ngejo...eja Woh Hup bunyinya Wahab... maafkan eden yo omak!!!

Tijah Lawa said...

Desertrose, kena dengar betul2 kan? Tapi kalu aku buat sos sindri ada ke org nak beli agak2 ek?

Sally, a'ah laaa…tak terpikir lak aku. Ntah2 yg buat tu jeffridin kan???

Zt, dia akan campak tanpa sempat membuka beb. Kalu zaza punyer sherperd pie yg sedap giler tu pun blm tentu dia akan makan tu…

KV, tu la. dia blm tau lagi tu. Hehehe….misti nyesal dia tanya.

Tijah Lawa said...

Masviona, kalu tengok website dia ckp ada cop jakim. Tapi tu la…cam waswas kan??

CK, jgn mampos dulu nok. Ko tu dah bercinta aku nak tunggu update dr ko…haahaha

Shija, kita salu kesian kat sazah kan?? Tak ajak keluar kang kesian…ajak kang lagi kesian dio tengok yo kito mkn. Kalu kenirojes kira cam ok lagi. Tapi kalu sushi?? Kono lak bebi oktopus tu lalu dopan dio…tak ngeletek kegoli'an sazah tu???

Jek, hahahaa. Cam lagu XPDC lak kan?? Yg lagi CINTA tu…siap ejo bagai…

Umie, kok wohh hup tu dieja dgn jawi sekali pun misti sazah taknak gak. huhuhu

tipahvogue said...

pehal lak royalti mintak kat aku??? huh!!! penat aku baca bahser nogori ko nih jah!!! adoiyaii...

Tijah Lawa said...

tipah, abes ko ingat aku tak penat baca eh dengar bahser utara ko? hahaha!!

peej said...

haha kelakarnye..memula baca yenetet..ingat apa kelucahan nama bas ni..ke otak aku sentiasa lucah2 ni??

Tijah Lawa said...

pija, gimme 5. bukan ko sorang jer otak centu nok. hahaha!!!!

azreen said...

serius mak ko gitu...bgus tu nok....respek aku....

Tijah Lawa said...

reen, mak aku mmg sensitip bab2 tu..