Feb 4, 2009

tag lagi : projek hijaukan laman anda

tag lagi. alahai! loteh eh pulak! ada byk lagi hutang tag ni tapi akak buat yang mana senang je la dulu eh?? angelz, mak tau mak ada utang ko nox. tunggu! jgn saman mak ok?? mak dintis nih!!!

nihhh! sapa pulak la mengada2 bagi akak tag kali nih? tak lain tak bukan...cendawan intim. dulu akak cam pelik. asal la budak ni letak nama blog dia cendawan intim? kan byk lagi tumbuh2an lain yang cantik2 cam orked ker, ros ker (cantik ke ros tu piah?) bunga cinta lestari ker. kenapa harus cendawan?

ok fine! mungkin sebab dia suka cendawan...

tapi asal dia tak letak cendawan butang ker, cendawan tiram ker, cendawan busut ker atau utk saun efek yang lebih international. shitake mushroom!

ni cendawan intim! mmm...sesuatu!!!
(tiba2 teringat pencuci intimasi wanita berperisa stoberi akak dah habis. oppss!!!)

dah! cukup la akak berspekulasi pasal cendawan nih. (padan muka kau cend! tag aku lagi!!!)
ok. tag dia...suh tepek gambar garden.
jangan ko tanya nama2 pokok tu. aku tak tau!!!
ni jer pokok yang akak ada. semua jenis2 berdaun saja (bungo suleh pun takdo). akak lakiminik sama2 kureng minat pokok2 berbunga nih. skrg pasu2 ni sumer letak kat tepi rumah dulu sbb tengah menjalani proses pemuliharaan. byk pokok rosak aritu sebab ulat & kutu yang putih2 tu. kuangajaq jer diorang tu! so kena la cantas, buang semua daun rosak, tukar tanah, bubuh baja & racun. ni dah ok dah. nampak la bernyawa sket....
teringin nak lanscape mcm ni. cantik kan? cam suciii jer view dia. tapi nak dapat pokok bentuk mcm tu makan taun la pulak kan?? silap2 tuan tanah mati dulu!
ok cend. hutang ko setel!!! sila courier keropok ikan tamban 5kg sebagai tanda penghargaan atas kegigihan aku buat benda nih ok? hahaha!

28 comments:

Ungku Nor said...

kalo den kono tag, lagi parah.
rumah den langsung takdo garden. pokok kelapo pandan topi tembok scary tu ado la..hihihi

zarazaznan said...

kak tijah OOoo kak tijah,

somban kat mano tu hah?? zz punyo keponakan ado kek taman dt wan tu hah...i love greeeeeeeeeen!! esp green light, heh heh heh.

cendawanintim said...

clap2 tuk tijah sebab dah berjaya membuat tag aku!!!

mana mas secotek ko nok???tak ikut petua aku siram tu ker...

tak yah nak musykil2 nama cendawanintim tu...bab2 intim ni kan best!

muadzlife said...

uii lawa nyer garden tuuu..

09892 said...

waahh....lawa2 nampak pokok2 nan hijau dalam pasu kat garden u (u laaa pulakkk, sekali lagik untuk bunyik dewasa sket)itu...

wonder if itu efek camera ataupun mmg hijau cenggitu in real life...lain beno rupanya yg aku nampak masa gi umah U, 2 tahun sudah...

kakngah said...

yo yo O pokok kau jah.. ontah2 pokok sazah... wakakaka!!!

julietchun said...

betul ke pokok kat umah ko? Ko ada tnm pokok ke? Pokok tu tepi umah ko ke? :P

bungaditepijalan said...

wahhhhhhh.kalaolah landskap secantik foto yg bwh tue,konfem tak kuar umah.
:D

cokolat said...

akupun kena tapi lum buat lagi.. gambar dah amek... huhu!!

tentangseseorang said...

kak, aku ada buat tribute entri utk ko

along said...

lawa ganbar2 pokok tu yer kaka jah.............

prebetsabu said...

terima kasih yg x terhingga sbb sudi menyahut seruan kempen yg dianjurkan oleh masviona.com

Tujuan projek ni adalah tidak lain dr sbg suatu usaha utk kita menghijaukan bumi tuhan yg semakin ari semakin tua ni..

Secara xlangsung, bertujuan utk memastikan kawasan umh kita sendiri aman lagi mendamaikan..

Sebagai wakil dari kempen PROJEK: Hijaukan Laman Anda ni, sekali lg pihak masviona.com mengucapkan setinggi penghargaan n syabas kerana anda tah menyumbang utk kebaikan bersama...

Kepada yg lain2,jgn hanya membaca, tapi anda semua dijemput utk turut sama menjayakan projek kempen ni... Eben nama anda tak tersenarai, tp bende baik kan.. Apa salahnya kita spread the word around...

Again, lets heal the world!

KAMI TELAH MENGHIJAUKAN LAMAN KAMI.. ANDA BAGAIMANA?

shija said...

wahhhhhh segar disituwww!!alak kaler ijau pokat pokok2 ko nok!bukan slalu kaler2 kunin ngan cokolat jerk ko!muahhaha

-acu-

HappyIrfa said...

tiba2 saya save landscape impian akak tu sbg wallpaper pc..camno?
maaf ye kak

kakpah said...

akak ghaso kau kono tambah garden kau tu. buek edible garden. tanamlah cili ko, torung ko, bende ko, buleh yo kau makan. pokok bungo tu kau buleh wek ulam ko.

iina said...

oklah tuh jah.. ado gak pokok ;) sok ko tanam lak pokok deduit wakakah sure tmbh byk duit ko ;)

mugiwara said...

harapkan menanam je...nama pokok tak tau..
mana tau kot2 pokok tu...er~

lupekanje said...

acik ijau kan beranda acik je dgn tika getah roner ijau..boleh tak??

kakpiah said...

gulong jer la tikar tu cik.. nyomak yoo..
ros tu lawa jah..
tadi kan ko dah jumpa..
ingat.. ko kena puji aku oke...

UM@R_SkyWaLkeR said...

SALAM ZIARAH,nice blog.erm sye nak jemput tuan rumah atau sesape je dtg ke kenduri blog sye di http://sabtu-day.blogspot.com .n jgn lupe linkkn blog ni yer,ok bye

azreen said...

rajin gak ko menanam ek nok....ko suka bonsai gak ke....cantikkan....nnti aku balik aku nak pi la rmh ko.....blehkan jah....hehehehe

Tijah Lawa said...

KD, samo pokok yang kuceng tumpang berak aritu. hahaha. kak..kau buek la mural kak. gamba konon2 cam tmn negara.

zz, den kek lavender...dah tak jauh dr tmn tok wan tu. sepelaung yo tu...

cend, mas cotek dah kurang daun. selang sari aku petik buat rebus. hahahaa

muadz, yang eteh ko yang bawak tu?? hahaha

zt, ko last dtg tu 2 taun sudah nok. cer dtg skrg...hehehe.

k.ngah, sazah la yg salu cilok pokok sey k.ngah..cer tengok kek ttj tu. samo yo peten eh. hahaha

juliet, kenapa?? tak percaya nok?? hhahahahaa...

Tijah Lawa said...

bunga, hari2 tengok pokok jer kan?? tak makan ak minum pun xpe. wah melampau!

cok, harus buat cepat. aku x sabar nak tengok pokok yg ko tanam.

ady cong, haa..aku dah baca dan komen. hahahhaa. jahat kau kan???

along, err...ada edit2 sket tu. kasi lebih hijau. hahaha

prebetsabu, sama2...no problemo!

ja, wey..meh datang umah aku. pokok2 ittew sudah sihat skrg yer...

irfa, takpo..akak pun amek dr gugel. tajuknyer bebas yer...

kpah, buleh kak...kok makan buleh awet mudo tu. sok den tukar lak namo tijah gojes. akak gak yg tak tahan tgk nanti. hahaha

iina, pokok deduit tu adooo...jgn memain. hehehe

mugiwira, pokok ganja?? wakakakaa..pokok ganja den tanam dlm umah. opppss...

acik, buleh la cikk...janji ijau.

piah, mak speechless piah (ko dah tengok kan?? aku pemalu & pendiam kan???)

umar, insyaallah..

reen, blehh..ko bawak kanggaroo sekor eh? sesuai sgt suh dia dok dgn bonsai aku tu...samo yo sais eh

Cakap Kosong said...

nok...ko kalau berusaha lebih gigih lagi...bleh jadi petani cemerlang nih nok!

||alis|| said...

kak jah; hijau pokok2 tuh.. ko bagi air rebusan mas cotek ka, air rebusan noneh batu (kak nor, wink2!)

Tijah Lawa said...

ck, aku cadang nak tanam padi pasnih. apa pendapat ko???

alis, aku bagi neskepe...wakakak! kemain ko kannn???

Kos Serani said...

Apa tak nya Kak Jah happy, jumpa Kak Ayu tu mesti POK PEK POK PEK...tapi aku tahu korang bukan mengumpat, tapi cerita bisnes...makin kaya la korang nanti kan...ahaks

Tijah Lawa said...

kos. misti ler...sambil menyelam minum air gitew kan?