Mar 3, 2009

kehendak dan keperluan...

pelukis...
perlukan bbrp jenis berus utk mengaler

designer...
perlukan bbrp jenis pen utk melakar

pemancing...
perlukan bbrp jenis pancing & mata kail. laut lain. sungai lain. kolam pun lain. tak gitu acik?

cikgu...
perlu ada byk baju baru supaya anak murid tak kata "cikgu...bukan isnin aritu cikgu dah pakai baju ni ke?" (akak penah tanya cenggini dulu...cekgu tu jeling kauu!) pstt!!! cikgu jane, cikgu romlah & cikgu pah misti ada baju lebih 3 lemari ni kan? hehehe!!!

tijah...
tidak perlukan semua yg diatas. dia cuma nakkan 2 lagi kuali & periuk non-stick (tefal/maxim) bersais 22/24cm utk goreng tolo & panehkan lauk. tu jer! hahaha! osah mengado2 eh kan? goreng tolo yo pun nak bertefal bagai.

pokoknya...pokok dek den la kan! :-)

en.carlos terchenta...
ayoh ke parkson sama2! mari gunakan duit anda sbb saya sgt sayangkan duit saya. hahaha!!!

wajib la ganti ni kan?? dah 7 tahun. coating pun dah terkopek2.

39 comments:

09892 said...

yey! i komen first..

elley..nak gi parkson pun nak cakap kuat-kuat....

larrriiikkk :P

Tijah said...

zt. abes tu...dayabumi ada jual tefal ke? hahahaa...larikkk!!!! :P

F A R Y N said...

kak...entry lelaki kacak mana?
dah berjaman tunggu ni ha...hahaha

kuIna Jentayutiara said...

nak ikut leh?

shija said...

bukan umah ko dah ado manyak tefal ko nok?ko nak buek apo manyak2 na?nak ketering kah?kahkah..dari ko boli koli manyak2,baik ko boli oven canggih nok!leh buek cupcakes gayo niek.weeee huuuuu..dap tuh!

cokolat said...

habehlah bang kalossssssssss!!!!!
tijah kalo tak beli kang dia tutup kaunter.. tak tawuuuuuu!!!!!

MasNurin said...

den setuju ekauajak carlos soping sobab den pun samo macam ekau gak.

aishifa said...

betul betul nak shopping kene ajak laki..kalau duit sendiri asyik liat jer.. dah amik pastu mesti letak balik..

tentangseseorang said...

jusco jer dah ler...

||alis|| said...

agagaga..
citer pasal cikgu nih kawan aku dulu kak penah sound (baca: tanya) cikgu kiter org cam nih:

"cikgu, apsal cikgu tiap2 tahun peknen?" makkkk.... dia yg ckp, aku yg larikk dulu!

peok tuh, aku cadangkan cari cap SUPOR, nama buruk eh kualiti bagus!

julietchun said...

Kuali ke tuh? Mati2 aku ingat muffin cake,hahahaha.

xiiinam said...

kalau ada murid berani mata tanya soalan "Cikgu dah pakai baju ni hari Isnin kan?:

ckLah dengan sukacita dan rasa menangnya akan menjawab;

"Eleh, yang kamu pakai baju yang sama ni tiap-tiap hari dari tingkatan 1 sampai lima....ada cikgu kesah?"

Lalu murid itu tersipu-sipu malu dan terus bertaubat untuk tidak cuba-cuba menabar cikgunya lagu...ngeh...ngeh...

yuyee cap limau said...

la kuali ke tu kak jah??npe nmpk cm kek tokelet je..sdapnyer

Tijah said...

faryn, laa...kan dah bejaman aku letak aritu. yg hail amir tu? siap bulu dada lagik...

kuina, jomm!!! tapi bil asing2 taw? heheh

cija, kau diam lah! kau xdo dapo mano tau...byk guno eh tu! larikk!

cok, kan cok kannnn??? jentayu! jentayu! jentayu!

mas, gimme 5 nok. hahahaha

aishifa, yer! kalu dgn laki angkut jer apa yg berkenan!

ady, paksen la dekat ikut ampangan. s2 jauh nak nek hewey segala. hahaha

alis, hahaha! kawan ko mmg sengal! tapi mmg patut dia tanya...cekgu asik cuti panjangggggg jer kan? cikgu ganti kekadang x best lak!

juliet, ko lapar ehhh??? ahhahah

cklah, naseb baik cikgu sy dulu jeling jer...tak menjawab apa. wah! cikgu skrg pandai menjawab ekkk??? hahaha (cikgu lak salahhh)

yuyee, a'ah koli. hahaha...nampak cam kek batat ko?

kakpah said...

memang patut carlos bolikan kau koli lain jah. memang patut dio bolikan koli yang maha. buli dio jah. buli. kau memang tak kojam. hehe..

kakpiah said...

meh jah aku belikan...
aku kan ada kedit kad bnk islam "mengapa bayar lebih"..

aku ikhlas nih..
ye la.. ko kan baik..
tgk je la komen ko kt blog cok tu..
baikk sangat...
aku sgt2 menghargai..
meh cpt meh.. aku belikannnnn....

*peh tu aku plangkong ko guna koli teffal tu sampai koma..*

Tijah said...

k.pah. bunyi cam perli yo tu kak. hahaha! tapi xpo...apo2 pun ni la fes time sey raso cam sayang na kek akak (taip sambe geleng2 kepalo...)

Tijah said...

piah, ko nak pelangkong aku sampai koma pehal?? owhhh!!! mentang2 aku tak stujuk ko jadi makde aku kan?? sudah la piah...lupakan saja hasrat ko nak tekel aji usop tu! ko gi tekel encik suhaimi plak! (err abah sapo la tu ek?) larikkk!!

cokolat said...

wehh.. patotlah tergerak nak bukak komen box si tijah ni...

piah kenapa ko soka dengan laki2 nak menopos ni? ko nak buat stok bapak gulakah?????

tijah... ko pehal nak suwoh piah tekel acik suhaimi lak? mmg nak kena pukol tijah ni...

yesss... bidadari! bidadari! bidadari!

Hidemichimomotani said...

Kak Tijah,
sazah dulu ada berapa lemari lak?

Buntut kuali ko dah mcm rupa bulan aku tgk!

Tijah said...

cok, piah mmg gitu...dia cuba nak jadi pencukur tu. err...acik suhaimi tu sape ek cok? hikhik

hidemichi, sazah ada 2 lemari jer. tu bukan bontot koli...permukaan koli tu. dah tenat kannn???

azreen said...

amboi nok...nak kene beli kuali tepal tu gak ke....kuali made in china kan banyak jual kat kedai dua hengget....beli je la nok...sama je kan kalo ko masak kat kuali tuh....

Cakap Kosong said...

ko sajer kan nok...tah gambar koli sapa2 ko gugel pastu...ko kata koli ko! nak mintak simpati kitoranglah tuh...alah ! ko ada banyak kuali tefal pun tak guna ,masak sesedap pun ...bukan nak antar kat kawan2 ...mencik taw!

Ungku Nor said...

sekali pandang..
memati den hingatkan eskerem ceklat.

ontah apo kono la den skang ni kan?
asek tingat eskrem yo pagi potang..
hua hua huaaaa ;p

Tijah said...

reen, mana sama weyy! feeling dia tu lain ko tauuu!! hhahahaa

ck, ok la...on kan blutut ko skrg nok! aku send sepinggan. wakakaka..

kd, sojak kojo mo omputeh ni kemain ko kak kan?? misti ko overdose stone pineapple ni? hikhik

adibah said...

coating yang terkopek2 tu yang buat masakan sodap tu Jah.. :-)

IRA said...

baru je tadi tengok tefal rona merah ... sungguh menggoda. angkat letak angkat letak angkat last2 letak la...

Abdul Wafi said...

ala, beli kat giant kan murah.

tayah pakai tepal2 ni.



hehehe.

mak kata, guna periuk je senang.

iina said...

Alah jah ko boli yo kuali cap buaya.. akak nie ahh lagik lah.. balik mesia marin bwk balik kuali cap buaya tau naik flight.. jenuh carik kek bahau takdo.. last boli kek klang yo.. tefal mefal melambak kek sini tak leh challen ngan kuali bosa bontut bulat tuh jah..

Yunus Badawi said...

sempat ko kenen org lain dulu setakat nak tukar kuali? Taktik mautlah Tijah oii hehehe

Monkey D Luffy said...

kalau mcam ni... aku x mo bini aku seorang blogger... hahaha

kakngah said...

den : jah.. tolo mato kobau koli tepal !!!!
TL : siapppppppppppp!!!!!!!

Kujie said...

TL - wat pe nk yg canggih²...coling2 sazah je la....heheheh

Honey Bee said...

salam...
kuali baru...baru semangat nak masak nie...bila kuali lama...mood masak macam terbang hilang...

Tijah said...

deeb, yer...masuk perut bleh jadi barah taw? wah! saintifik tak alasan utk beli koli baru?

ira, kan?? skrg ada tefal yg bontot dier ada corak lawa tu...sgt menarik perhatian!

wafi, tapi masak kat tefal x lekat...lagi senang! nak menang gak nih!

iina, cap boyo skrg susah nak cr yg elok. kebanyakan eh nipih bona cam tak ori yo. tefal gak best! hahaha

YB, misti ada cause & effect. baru berkesan! hehehe

kapten, takpe...lepas ko kawen mari sini aku ajar dia berblog.

kngah, nak resepi tak tu? hahaha

kjie, kebetulan lak. sazah baru koling2 tadi suh amek lauk. i likeee!!!

Tijah said...

honeybee, yer anda pandaiiiii!!! sgt memahami saya yer...

kakpiah said...

den tanak incik suhaimi.. den nak tekel menantu dio...

ai loikeee!!

sheila said...

tu kuali ko ke kak??
apsal den nampak cam topping coklat ateh kek yg dah kono cungkil dek anak buah den yo

Tijah said...

piah..menantu en. suhaimi?? wakakaka...silakannnn!! asalkan bukan menantu aji usop sudah!!

sheila, yo koli 7 taun den..adiah kawen tu jgn memain