Mar 26, 2009

ku cari damai di hati. sekali terluka sampai bila terasa. (part 2)

(sambungan...episod terakhir)
wahai makcik kedai runcit di taman kemuning. sampai hati kamu jual santan basi pada saya. tau tak...betapa luluhnya hati saya bila mendapati santan itu tidak boleh digunakan lagi setelah bersusah payah saya mengikis petai sebegini!
kamu keji makcik! kamu keji!!!!

tapi...nasib baik ada ini! boleh lah! tiada rotan, akar pun jadi! (tapi cuak juga. takut hasilnya tak seperti yg diingini...)

dan...
alhamdulillah! suami kata sedap macam biasa! tiada berbeza rasa. isteri tersenyum gembira sambil menarik nafas lega. santan biasa ke...santan segera ke...sama saja.

makcik! sorry la saya nak beli santan kat kedai makcik lagi. biarlah ku cari damai di kedai lain pula selepas ini.

p/s: errr...ini cerita pengalaman saya semasa memasak masak lomak cili api ikan selar & potai kikih tempoh hari. korang ingat cerita apa? (nakal2 belaka readerku ini yer?? hehehe)

54 comments:

Cakap Kosong said...

alah nok! aku dah lama pakai santan kotak nih.....ok jer!senang keje!

♥.misz luna.™ said...

sudah ku agak..
mst ade sumthing xkne ngn mskn kak jah kali ni..


chef la kte kn..

rizz said...

sedapnya

Monkey D Luffy said...

apa kata ko tanam pokok kelapa... buah yg gugur ko ambik... ko belah... ko parut... ko perah santan...

segarrrrrrrr... santan segar!

kakngah said...

nak cr potai.... nk cr potai....

iina said...

ekkk eleh.. den selalu masak lomak guno santan dalam tin tau.. elok yo masak lomak den tu ahh.. takdo lak lelain raso e..

Aku tunggu2 gak cite kontroversi ekau tuh.. ko patut saman yo makcik tuh.. idka pun ko bawak balik santan tuh tunjuk kek makcik tuh.. gerenti dio bagi ko santan free yo.. (psttt.. ekau kutuk2 makcik tuh nan adolah makcik tuh baca blog ko nieh)

haweez deen said...

hehehe,,,lawok2,,ye ar akak pnyer citer da mcm sesuatu ar,,,,hehe,,,akak la yg nakal senornye,,,hehehe

qishie said...

haha..len kali sound la awal2..akak ni buat saspen la

kakpah said...

banyak la saspen cito kau ni.
kalau takat santan kotak tu, tak heran la. buek nasik lomak pun sodap.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

guna santan kotak pun menyelerakan nampaknya..ingat aper ler episod 1 tuh..

adibah said...

Jah,

Seperti yang ku jangka terjadi,
Memang betul ada kena mengena dengan masak memasak. Hehe.

Hidup kena ada plan B kan, Jah? Bila apa yang kita nak tu tak dapek.. perlulah pandai carik alternatif lain kan, Jah?

Gulai itu memang nampak sangat tempting!

Ma_sUyinFiqah said...

jah..aku tak keji macam yg suka negatif thinking tu. Mak sentiasa positif nok. Ekekeke dah agak dah pun. Aku suka santan fresh tapi kalo dah tak der aku pakai kara tu gak. Memang sedap. Aku kat kuala perlis ni pun mang ada kedai santan yang mak dah ban..yelah jual santan basi.Gulai tu campur ikan sekali ke jah?

paRi-paRi sYurGa said...

haaaa...
kan aku dah kata...
saje je tu die nak buat saspen..
nak buat thrill ala2 CSI new york gamaknye..
waahhh...

hehehe.
*bile nak dpat rasa masakan kak jah ni eh?
party hari jadi amik tender tak?

julietchun said...

tak ske betullah ko mainkan perasaan nih,uwaaaaa.

kakpiah said...

jah mengonggg!!!!
mempermainkan nepsu serakah piah!!!

tapi santan kara tu mmng sedap la..
aku kalo beli santan segera mmng amik chap tu jer..

cokolat said...

nok, aku masak mmg manjang pakai santan kotak. aku xpernah pakai santan pure tu nok...
ok je, sodap je.

Hidemichimomotani said...

Perghh...wat suspen je sampai tak sanggup aku nak komen entri episod 1!hahaha...
Tijah, ada tribute kat ko dlm entri aku!

mamarempit said...

den nak eksen sket buleh???

Den tak main arr santan peket2 ni....(riak tuh..pokok klape dh ado asel)

Jah...potai bakar pon sodap gak....meleleh air lio den...

i.am.belle said...

boikot kedai acik tu. pergi kedai maidin kan sonang. lalala...

tasikmerah said...

oooo... nk kena kikis ke jah? aku bantai baling je petai tu. ha ha.

jah... datang la rumah aku jah. aku tgk tv ko tolong masak yek..? hahhaha...


.

Tijah said...

ck, aku tak penah. ni kira 1st time la..sazah marah wo. pomaleh kato eh. hahaha...

huda, haaa...sudah baik dr troma hampir dilanggar trailer kah? isk. lenkali hati2 ok..

rizz, mekasihhh..:P

kapten, mmg segar...tapi nak belah, parut tu yg malas. huhuhu

k.ngah, potai mahal wooo skrg. sepapan singgit.

iina, yo la..kek landen nun mano lak nak carik kelapo parut yo tak? tepakso la guno apo yg ado...hikhik

haweez, mana adaa...sapa baca tu la yg nakal. pikir laennn taww....hakhakk...

Tijah said...

qishie, ko ingat apaa ekk?? hahaha. saje jer buat gempak kann???

k.pah, sey ni festime guno kak. ungku nor la ajar ni...

elissmie, saja je tuu...episod menguji minda konsepnya. hahaha

deeb, yer. kena ada pilihan. kalu 1 jer...buntu sudah eh nanti. kan? kan? kan??? ko nak try? aku taruk resepi nati...

mas, aku tadi beli santan fresh lagi. tapi kali ni makcik tu perah pakai mesen depan aku...baru puas ati tengok. yer...gulai ikan + petai. try la...

pari2, csi miami la...ala2 cam horation senget2kan kepala semasa investigate kenapa santan itu cepat basi. party hari jadi?? nak kek ke? aku baking tak reti...masak2 bleh la

Tijah said...

juliet, hahahaa...meh citer sket. apa yg ko pikir semlm nok???

piah, aku tau..ko mmg bernapsu besar. aku penah try beli brand lain utk mkn dgn kuih...tapi tak best. tu yg aku takut nak cuba lagi...

cok, yer..aku tau ko teral masak nok. nati ko buatkan aku asam pedas ikan pari blehhh?? hikhikhik.

hide, aku dah bleh agak ko nak komen apa. hahaha. mekasih buat tribute tu..mak speechless nih....(nanges lite2 kerna terharu..)

mamarempit, potai bakar mkn dgn apo? samba belacan ko? buleh la try tu sok...

belle, maidin kek seromban nuuuuunnn. osah jauh eh..dah la parking payah. cano tuhhh?

tm, kikis la..kulit luar tu pait wooo! ko tgk tv..aku masak? baik ko jer dtg umah aku...chetttt!!!

Ms Wong said...

Tijah..

Den ingat cito apo tadi...dah ingat yang ateh katil nyo cito yo...sori jah..pagi2 ni sojok sikit lah tu lah otak tak mau gorak..

mak kintan said...

akak mmg tere buek suspend thriller!!!! bravo!!

*Miss Geli^ said...

Jah..walau aku dah tau, ko akan bercakap pasal makanan, tapi hatiku menginginkan perkara lain jah..
sampai ati jah ko kecewakan petang jumaat ku jah..

petang jumaat ni aku harus cari bahan jah untuk ektiviti malam karang, jah!...(yer la..lepas baca yasin laa)

Tijah said...

ms. wong, wah! namo cam cino nih...duduk mano? pokan senaling kah? marilah bertukar link...

mk, sesekali buleh la. kok salu kang org tau..hahah

goli, aku tawuuu...aku tawuuuu ko nak apa. sbb aku pun sama. tapi aku dapat apa yg aku cari kat blog ko. hikhik..

SHIMI said...

lapar torus poghut den tongahari nih..
teraso nak makan masak lomak la pulak...
tak do buek perkhidmatan tapau ko...

drizzter said...

next taim kalu santan basi

taruk susu lembu pun boleh mek ..

Signorina Syima said...

sungguh tak patut...
tertipu dengan kesinambungan entri sebelum nya.. pandai tul ye kak tijah buat suspen

sedap ke santan kotak?? mahal sikit kot kan??

atty's said...

kty pun selalu pakai santan kotak tu..

Ma'am_Chelsea said...

Adeh kak Tijah nih..

Slalu nau letak gmbo2 yg bikin perut den nih nyanyi lagu dangdut....

Lapo nyerrrrrrrrrrrrrr :'(

izman said...

rasa sama ke? bini aku tak mau cuba langsung.

sedap betul nampak masakan tu

muadzlife said...

hatiku jua akan terluka pabila santan yang dibeli tak boleh diguna...

kalo buleh mmg nak real punyer..baru piaw kannn..

xpe seb baik suami kata sedap cam biasa ek...makna nyer ko terer ar jah...

mugiwara said...

petai kena kikis mcm tu?
mkn je skali ngan kulit...baru berbau kencing nnt...

jgn a marah makcik tu...
xsngaja kot~

yg dlm kotak pun boleh basi juge...

cokolat said...

pandailah sangat aku masak, kan?
weh... aku dah nampak alas meja tu.. karer biru tuuuu..........!!!!!!!
sokalah makkk.... :))))))
lebiu nok.. chup.chup!

NieZearm said...

org pantang tak bole makan ni kan? :)

Tijah said...

shimi, ado gak rancangan nak buek delivery svc cam pizza hut tapi tunggu dulu yooo...hahah

drizzter, susu lembu? isk! tak bau hanyer ker mek?

syima, sedap jugak brand tu. harga lebih kurang kot...yg segar pun sebijik rm2 gak tu.

atty, brand yg sama tu ke? ke yg lain??

chelsea, sila amek bau saja...hahaha. ado ko bau eh tu?

izman, seriyes sama rasa dia. tapi jgn letak dlm fridge nanti santan dia ketul2. aku mmg cerewet bab masak ni tapi setakat ni kara mmg tak menghampakan rasa dia...

muadz, tu pasal kena tanya dia. kalu ikut tekak aku ok jer. tapi kalu org lain pun x dapat beza maknanya pass la tu...hehehe

mugi, hoohhh! patut la makcik cleaner opis ko salu komplennn...kata toilet laki hanc sgt!!! lu punya kerja kann?? wakakak!!!

cok, haa...tak sesia ko bagi kann?? telah aku manfaatkan sepenuhnyer. copstik x guna lagi. tu tunggu geng dia...nak framekan plak!

jek, boleh jek. tapi cili api tu ganti lada itam. kunyit lebih pastu petai takyah taruk. sbb angin skettt....ikan ko ganti dgn ikan haruan. oraitt!!!!

missgigikumancung said...

uih.. da lamo boto tak bukak blog.. da lawa page akak ha.. ke sepatut ee cakap.. makin lawa dan cun... hihiih

sheila said...

ceh..
ponek den bertoko toki semalam

dcrysz said...

alah sodapnyooo.... nak skit bleehhh!!!
Ni kira nyampuk nih.... x salah ker??

julie^beth said...

sy pon pakai jugak santan kotak sekali sekali dua kali dua kala.. tapi kalo raya, haruslah daku yang menjadi mangsa memerah santan sampai 10 biji.. kejiiii

♥.misz luna.™ said...

huhu...
sudah agak ok la...
dh x trauma sgt dh..
cume rs kelaka..
huhu...
insyaAllah lps ni kne be more careful la..
huhu..

Tijah said...

ct, kemain ko lamo tak datang kan? osah bz eh tu..blog ko pun dah lamo tak update.

sheila, kok boto dapek yo hadiah tupperware barang sekotul duo yo tak??

dcrysz, umang susah eh nak taip namo kau nih. hikhik. nak nyampuk pun nyampuk laa...tak marah dooo...

julie, kok raya pakai santan kotak nipih la poket. hikhik.

huda, dah cam citer hollywood jer kann???

hezesuze said...

same je ke rasanya kak jah oiii...lom try lagik la guna santan segera ni...

xiiinam said...

Err.....ramainya orang..
Kiranya aku dah terlewat datang kenduri rumah ko ni...
err..aku balik dululah ya..aku malu nak masuk.he..he

Tijah said...

heze, ok gak rasa dia. tapi msak jenis2 lain aku x try lagi la...

cklah, ko mengada2 kan kak? ko tu yg sombong skang...tanak masuk umah aku dah...sob! sob!

cendawanintim said...

lepas nih sila simpan berkotak2 tuk stok di dapo...dah lulus guna santan kotak tuh...

Umie said...

aku pulak dah phobia nak pakai santan kotak sbb pernah terbeli santan yg dah lama... tp kalau dah terdesak bedal aje kan...

My Spirit Finger said...

k. jah,
aku mmg tak pikir lain dah. mmg aku pikir citer lucah jer. oooo...rupa-rupanya masak lomak. emmmm nak ikit?

Tijah said...

cend, yer nok. pegi giant sok konfem aku borong 1 dozen terus..

umie, santan aritu pun aku beli dah 6 bln tak pakai2. seb baik elok lagi...

dzaza, hahaha. noti ko kan?? tapi ekceli aku saja je sensasikan conversation tu pown...

azreen said...

nok....aku kat sini pun guna santan tu la....blehla kan daripada takde....

eddie dewanaga said...

moral of the story...

achtung..!!!
do not messing up with bloggers, sekali kita terkena, satu dunia bakal mengetahuinya...!!!

*a few days back, sorang member mkn di satu tempat, mahal nak mamposs, servis lembap, air tak sedap!!!

hasilnya... masuk blog, satu malaya dah tahu!!

Tijah said...

reen,
jadi la kannn...jgn kuah ko pucat lesi cam singgang sudah...

eddie,
yer betulll!!! sampai ke glasgow cerita santan basi ni tau. hhahaha. tapi aku cam kenalllll jer sapakah yg bercerita pasal makanan mahal tu...heheh