Mar 11, 2009

sayangilah jantung anda! cara2 mengurangkan kadar kolestrol!

celen apa pulak nih?
owh! mari mengurangkan kadar kolestrol katanya. quaker oats kan bagus untuk kesihatan jantung? ia membantu menyerap lemak dan mengeluarkannya melalui perkumuhan (tahek...)
tapi...
utk memulakan hari dgn susu & quaker oats? no! no! no! apalah maknanya sarapan tanpa neskepe tarik & nasi lemak! (lebih2 lagi nasik lemak stadium paroi yg ada rendang paru & sambal sotong itu)
takpe lah! bendanya dah ada. nak dibuang sayang. selalu tengok org basuh ayam pakai air beras. ada jugak yg pakai tepung. apa kata kita tukar sket? kita basuh pakai quaker oats pulak. tengok tu!!! bersih kann?? tiada lagi kotoran mahupun lendiran2 lemak disitu. (kurangkan kolestrol pada ayam pun ok juga kan?)
p/s : baru lah lega. hilang sudah rasa bersalah sebab beli quaker oats tapi dibiarkan begitu saja. 1 kg tuuuu!!!! 28 mar'09 expired!

39 comments:

adibah said...

nombor satu? yeay!

adibah said...

Jah, ayam tu kok digoreng salut quaker oat sedap tak Jah? Ala2 bread crumb. Cuba try test tengok!!

Tijah said...

deeb, ko nak adiah no.1?? quaker oat byk tu! ala, ko la try dulu. aku tanak amek risiko. hahaha

adibah said...

Jah,

Tekak aku reject quaker oat la.. masuk molot je.. otomatik kombang tokak den.

i.am.belle said...

apa pasal kamu beli quarker oat tidak dimakan tijah oiii? sazah ada bela ayam tak?

Cakap Kosong said...

aku ada 3 peket lagi tak makan...tapi aku sker quarker oat.

afiq said...

deyyy...
cte boto ko x bapo boto nih\???
bia benar u bsuh ayam tuh ngn quaker oat?

hezesuze said...

motip quaker oat tu nak abis tarikh luput kan...

tu yg dok gunakan..wakwakwakwak

keji ang tau!!!

lupekanje said...

jah, sodap kuarker ot tu jah..acik goma..tpi jarang2 boli.
kau ni goma mbazir...aritu shampoo, kau buang2 gitu yo...ni ha pulak quarker oat...udah2 la tu mbazir..pekerjaan syaitoooonnn tuh jah oooi..

cokolat said...

tijah tipoooooooooooooo!!!!!!!
tipu apa ntahhh...

woi...
ko memang tau...
mana2 aku pergi follower sumer muka ko dulu? apsalllllllllllll?????
keji ok!

selamat datang cintatijah!
jangan lupa buat bekgraun muka ko besar2 dan lep2 di mana jua cursor ku berada......
i need u tijah!

adiossssssssssss!

Tijah said...

deeb, aku pon. beli tu konon2nya nak healthy diet. tak mau nyer nok!!!

belle, yg aku mkn bbrp gram jer nok! lain sumer tu stok buat basuh ayam jer

ck, aku sker nestum lagi. manish2 sket...

afiq, boto la...cer ko try. melokek2 lomak ayam tu tem basuh. osah pueh eh ati...bosehhh tekau!

hezesuze, kalu tak kang bos marah. membazir jer pandai katanya.

acik, mano ado bazir cik. kan sey pandai risaikel tu. hikhik.

cok, ko pun sama kannnn??? takpe, nak buat benda keji biar ada geng nok! pas ni pastikan kita update n3 paling latest...biar dok paling atas kat blogroll. letssss cok!!! letss!!!!

Monkey D Luffy said...

first time aku jumpa mcm ni... kakaka

mugiwara said...

ni terpengaruh ngan eklan emi mastura lah ni~



28 march 2009~
lama lagik tu~

BuDak BluR said...

raso ehhh goreng ayam salut mo quaker oat pun sodap yo.. kak, den dulu maso kekocik, abah den gomar buek quaker oat bori kek den pagi2 before poei skolah.hasil ehh bilo dah bosa, kombang tokak bilo makan quaker oat dek slalu na makan marin

linn said...

aku punye quaker oat belen buat kuih raya aritu pun dah dibuh di dlm mr tong sam pah. bg kuman2 kurang kolestrol & elak penyakit jantung depa jelah.

xiiinam said...

Fuhhh...aku pun kena paksa berdiet guna oat ni...setelah dipaksa berkaunseling dengan pakar pemakanan kat hospital bulan lepas....




Ratu kolestrol...

kakpah said...

kreatif ko jah. Len kali kalau tk nak makan jangan di boli. kalau sazah tau mampuih kau kono maghah...

Tijah said...

kepten, harap2 bini ko nati tidak membazir seperti aku.

mugi, mana lama? sapa nak abeskan 1kg? huhuhu

budakblur, mmg. kuaker oat ni mmg susah naklalu kek tokak kan??

linn, ko patut mkn nok. ko kan sker mkn roti tolo lepas jogging? larikkk!!!

cklah, gimme 5. lepas ni kalu ada sekuel pelem cinta kolestrol bleh la amek kita jd pelakon kan?

k.pah, ala..sazah tu pun samo kak! dio la ngaja tu. wakakaka!!!!

azreen said...

alahai sianla nasib quaker oat tuh....hbis dibuat basuh ayam je la....kreatip jugak ko nok.... :-)

iina said...

ler aku ingat wat makan ke apa ke.. wat basuh ayam??? ko niehh tepung lagik murah dari quaker oat tuh... cehh.. takpe.. ayam goreng kfc quaker oat satu ;)

Tijah said...

reen, abes tu kalu buang kang aku rasa cam bersalah plak...

iina, tu pun sbb kuakerot tu nak expired. kalu tak harus aku simpan lagi lama...

kakngah said...

ala jah.. ekau buek scrub badan yo... kuar sesumo daki... xyah nk g spa q bagai... nk lg bes, cer ajak sazah joint...

:: AYU AYUMiE :: said...

Apo kato lopah nih kito tukar namo ko tijah... TIJAH LAWA --> TIJAH KAYO....

sesuai bonar dah tu... hahahaa!

~ yus ~ said...

hihi..basuh ayam dengan quaker oats..boleh cuba nih...:D

Tijah said...

kngah, xleh la nok. kok oat yg jonih smooth tu tak maun deh do. kono air yo lombik...x sompek scrub!

ayu, uiii aiii!! aminnnnn!!! moga kayo berair la sok tu.

yus, cuba lah! gerenti hilang segala lelemak yg ada...:P

shija said...

nok!asal ko tak guno buek scrub muko ko jerk nok!dari ko kasik ayam tu licin besih,baik ko kasik muko ko licin besih nok,gittew!

Tijah said...

cija, bondo tu kono air yo lombik apo nak diskrab'an?? supo cam kau sapu bodak sojuk nok!

mamarempit said...

samo ar kito...beli..kekunun nk buat bekpes...hampeh...simpan sampai nek bekapok...wakakaka

Teacher said...

a really good one tij... i wanna go somewhere far.. u wanna come with me?

kakpiah said...

ada belen lg tak kueker oat tu?
ko campor ngan dedak ayam lg bagos nok..

bebas kolestrol daging ayam peliharaan ko nanti...

cuba la...

Petito said...

wahh... sungguh sehat resepi ko tij. hampeh oat tu campur dalam gulai sekali tak? sompek masak sobolum 28hb ni.... iyyyaahhh iyyyaahh larikkk!

Ma_sUyinFiqah said...

den lamo dah tak tolan quaker oat tu. Kadang tu bilo den lupa si Nurin bagi peringatan...mama, nak oak....anak den tu lom skolah laie, itu yang tatau bezokan oat ngan oak.

||alis|| said...

kak jah??? apekah?? baru mlm kemarin kater takde idea, alih2 kuar topik jantung??? hahaha! n3 kesihatan sungguh nih.. hahaha!

ayam+golek telur putih+golek(oat+tepung ayam KFC)= sedap tuh...

haip.

kata nak diet.. hahaha!

Hidemichimomotani said...

kalau bini aku mintak oat nak wat camni aku kabor je "Byk ko punya lemak!!!"

eddie dewanaga said...

quaker oats layan ngan milo best beb... a few years back, masa gua sakit dulu, selalu ngadap benda ni selain roti cicah horlicks. sekarang ni sekali sekala, carik juga oats campur milo ni... boleh skip lunch woo dia punya kenyang...!!

muadzlife said...

mmg..kan..kolestrol??

nasik lemak itew amat indah.

Tijah said...

mamarempit, lopeh ni buleh la buek basuh ayam, ikan, daging...fully utilise sampai habih! hehehe

tic, ko nak pegi mana weyhh?? citer la...

piah, alang2 bela ayam bek aku bela burung unta terus. daging pun byk...telo pun besar!

petito, apolak gulai lomak cili api buh hampeh oat. kang jadi tanduri deh kang. kau ni ghoma ajar bukan2 kan??? kok acik hasnah ado ni mmg dah lamo di ba'eh eh kau mo puntung kayu bakar lomang tu...hikhik

ma, tak sodap kannn??? tak lalu dek tokak dooo...

alis, hahaha! aku kan otak semenet! kalu kuini salut oat agak2 best tak? larikk!!!

hidemichi, nati ko kawen jemput aku eh? byk benda aku nak ajar bini ko natih. hikhik

eddie, alaa...tapi rasa dia tak best la bro! ko tak rasa cam dok spital ke kalu makan benda ni? hikhik

muadz, yer!!!! dan sambal sotong itu jua...

julietchun said...

Kalo Chef Wan tau cara ko basuh ayam ni maunyer dia meraung sbb dia pun taktau cara ni lagi,hahahha.

Tijah said...

juliet, dia ada org tukang basuhkan nok. hahaha...