Mar 20, 2009

tak suka ok!

lokasi : rumah sazah (walaupun aji usop yg beli. sazah mana ada payslip maa...)
masa : tengah hari (lepas makan)
tarikh : tak ingat (lama dah...ni tetiba teringat balik)


sazah tarik akak masuk bilik tengah. bilik ni merangkap stor kat rumah tu. segala macam tok nenek ada termasuklah pinggan mangkuk, kain baju, pingat2 lama, senapang kebun aji usop, pedang antik, mesin jahit singer, album2 gambar lama & dokumen2 penting yg lain termasuklah sijil kelahiran budak tijah (nama sebenar lebih sedap & komersil ok!) yg dah berusia 33 tahun tu. oh yer! tidak lupa...anai-anai pun ada!!!


sazah bukak lemari dan tunjuk sesuatu kat akak...


sazah : tu telokung (tunjuk rak atas). nia kain batik lopeh (tunjuk rak tengah). nia plak kain pelekat samo batik jawo.


tijah : nak buek apo? (dlm hati...elehhh! nak eksyen la tu ado byk stok batik)


sazah : takdo. sajo nak tunjuk. kok den mati sok...kain batik lopeh ado situ. telokung byk2 tu...kau bagi2 la kek sapo2 yg urus'an den tu sok. kain batik jawo mo pelekat tu plak...pandai2 la kau bagi2an kek sapo2.


tijah : (terdiam...air mata dah bergenang. terus masuk toilet nanges lite2)


huwaaa!!!! jgn la cakap camtu buuuu!!! sodeh tauu!!! walaupun kito kekadang bercokau (hanya kerna isu sos tiram wahab/woh hup), tapi i know u know...i lebiu so much tau buuu!!!

cija, cana & kit. korang amek la batik jawa tu. nak amek semua pun takpe. mak tak kesah. mak cuma nak set piuk vision sazah ni jer. hahaha!!! (mampos aku kena tunjal dgn sazah kalu dia tau nih...)

48 comments:

Yunus Badawi said...

dalam sedih2 tu sempat jugak ko encem piuk vision tu hehehe

Yunus Badawi said...

Oh lupa nak menyohor aku firstlah kali ni! Dan second jugak

Tijah said...

yb, sempat gila kuasa amek 2 lot skaligus seblm gi semayang jumaat yer???? kahkahkahhhhh!!!!

Ma_sUyinFiqah said...

alamak, aku ingat aku yabg pes. Tijah..aku setuju ngan vision ko nak vision tu. Ekekeke masa p langkawi tu aku tngkap vision gak. Kembang kempis idung aku dapat vision. Masakan yang tak sodap pun rasa cam sodap yo bilo masak dalam vision.

shija said...

kan nok kan!sazah pon ponah tunjuk kek aku mo shana stok kain batik,pelekat mo tolokong yg nak dikasi kek owang kok dio takdo sok.mak tak ske k, sazah ckp cenggituk.sedih tau ati mak niek bile sazah ckp cenggitu kan nok!wawawawaaaa...ops!tp mak bukan diam je tau nok,dan2 tu mak buat serangan balas balik nok.mak jawap balik..alahhhh bu!tah tah ibu panjang umur,shija shana yg poie dulu.mano la tau kitowang meninggal mudo..tingga la ibu sok takdo geng dah.terus sazah tediam hibe nok.miahaha..

mummysya said...

hahahahahaha!!!!

keji ko jah......sangat durhaka tau....

Mula-mula, baik punya nanges, tetibaaaa... sudah tukar ka!!!!

Sha said...
This comment has been removed by the author.
HappyIrfa said...

AKAK NI SAJA TAU.DLM SEDEY2 GITU BULEH LAGI WAT LAWAK..KENSEL NAK TUMPANG SEDIH.

azreen said...

sabar je la ko ni....aku baru nak sedih2 teringat apa yg mak ko cakap....(tetiba teringat kat mak aku kat kg...huhuhuhu)

monas2petronas said...

mak aku penah ckp cemtu

cuma bezanya dia ckp dia takde brg utk ditinggalkan kat aku

aku pun cover gak air mata...

padahal dalm ati sebak giler...

tp bagi aku banyak benda lebih dari duit yang dia tinggalkan,,,dan takde org yg boleh bagi aku semua apa yang dia dah bagi..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

mcm mak aku jugak...dah dibaginya selai kain batik tak berjahit kat aku suh standbay kat umah...hishh..owang x nak mati lagi :(

paRi-paRi sYurGa said...

huhuhu....
bru nak syahdu2...
dah terbantut.
kehkehkeh....
kelakar lah kak tijah ni...
saye calon akak msuk ratu lawak thn depan...
hehehe.

risanur said...

salam kak tijah,
memang sedih kan kalu mak kita cakap pasal kematian..for sure air mata kita mengenangkan...risa tak dapat bayangkan macamne kalau risa betul2 kehilangannya....boleh gile meroyan dibuatnya...tak boleh nak imagine la..

kakpah said...

meh sini.. aku tujal kopalo kau lak.

akak dah mula nak sedih merangkap menangis tadi. Ekau ni potong stim betul la.

Hidemichimomotani said...

kalau jadi kek den mau meromang bulu romo dongar eh!

Cik Pah said...

huhu.. sedy betul di tghari jummat nih.. takde sekera plak nak mkn..( 5 min jer lah )

Cik Pah said...

oppss.. spelling error. bukan takde sekera yer takde selera ...

F A R Y N said...

apsal sazah tak tingglkan pesanan camni ha,

bilo den takdo..ko carikan la omak baghu tuk abah ko tu..hahahaha

Weed and Bandages said...

itu set idaman tijah jelita woihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.. boleh horny tengok set itu tau!

adibah said...

Jah,

Arwah mak aku dulu siap letak dalam paperbag lagi, kain batik lepas. "Senang nak carik" katanya..

*tingat lak kat arwah mak.. *sedey

Tapi nok, on the other hand, aku menjadi pewaris KoningWear & Pyrex made in london dia tawww!!! Huhuhu. I love u mak..! Al-fatihah.

iina said...

yo jah.. I know you try to keep heart yur content heart in silent-silent wakakakah..

Tijah said...

mas, kau tertewas di tgn yb nampaknyer nok. hahaha. efek vision tu sama cam tefal kan? sodap yo tokak bilo makan...

cija, kau mmg kuek menjawab kan?? tapi sebona eh sazah terdiam bukan sobab hibo. tapi mengonangkan sapo lak nak bawak keto....bawak dio poie jasko sok. larikkk!!!

kin, ya laaaa...tak baik bermuram durja. ujung2 harus juga gembira. hahaha.

aik?? sapo delete komen nih?

irfa, ko sempat nanges ke tadi? hehehe

reen, ko dah brapa lama tak blk nok? hehehe

wina, ko misti tambah2 rindu kat mak ko kan? mak ko mmg seorang yg sgt kuat beb! takpe..tak lama lagi. countdown beb!! countdown!!!

elissmie, tak suka kan?? bila mak kita buat centu...sedeyy wooo!!!

lupekanje said...

ceh tijah....baek punyer anak nih..

Tijah said...

pari2, kalu aku masuk konfem nabil hilang job! wakakaka!! err...ko vote aku nati eh???

risanur, tu yg tiba2 rasa cam nak nanges bila sazah ckp centu. mengada2 tau sazah...tau2 jer akunyer weak point kat situ!

k.pah, kemain ko nak stim2 tetongahari jumaat ni kan kan?? larikkkkkk!!!! (sambel lari2 anak nyorok bawah ketiak sazahhh. kok muek laaa...)

hide, tengok kain batik lepas tu je pun dah cukup meremangkan segala2nya. hehehe

cikpah, siap spelling error tu. sah2 tgh menaip sambel menyuap makanan tu..hahaha

Tijah said...

faryn, hahah. kok sazah ckp centu pun konfem aji usop takkan cr lain punya. dia kemain sayang duit eh tu...kosser dia nak tabur2 duit kat bini muda derhhhh!!!

ms.weed, kau cam tau2 jer perasaan aku skrg ni kan? (tgh cari carlos...utk melampiaskan nafsu. hahaha)

deeb, wahhh!!! besnyer ada koningware & perek. nok! aku rela jadi pewaris ko plak lepas nih. apasalahnyer kannn?

iina, you like know-know jer what i did last summer kan? wakakakaka!!!!!

acik, sey mmg anak solehah cik. sumo pandai...kecuali potong rumput. hahahaha....larikk!!

rizz said...

wahahha sgt tharu:p

~ yus ~ said...

haha..dalam dok sedih-sedih tuh..boleh pulak tuh..demand gak..hihi

i.am.belle said...

hohoho... chop piuk jgn tak chop. mahai tuh. lalala...

Che An Naszeri said...

ko jgn marah aku ye kak
entry aku kali neh ade sepoi2 bahasa entry ko kak..

kalau bab ni mak pak aku ckp kan kak..aku pon leleh nanges hingus jelejeh semua

kakpah said...

woi..woi..bukan takat nak tujal jo. den sekeh-sekeh ko kang.

Shifu67 said...

gerenti yg dia pesan banyak2 tu ko dah tak ingat.... ko ingat mangkuk vision tu je... memang nak kena mangkuk la ko ni.... errrr... hidang nasi ayam dalam mangkuk vision tu best gak tu

Abahnajwa said...

Tij,

Abah raso kau takyahlah nak'an Vision duo mangkuk tu Jah..abah boli'an kek kau Royal Doulton yo jah? (Jangan kau koba'an kek Kak Ungku tu..ni package tuk kau yo ni..Dio package lain..)..:-)

yuyee cap limau said...

kak jah bru nk ambik peel nk insap trus terbakar jiwe..dan-dan tu peyok nk diambiknye..ko mmg kejam kak jah..
kak jah nnti nk jgk tau kain batik..jgn lupo den nih hah,pembaco setio blog tijah wonderpet..

sheila said...

uwaa..
apsal den ghaso sodih lak baco entry ni..tp sodih den tu x smpi tahap climax pasal akak dah buek lawak sengal kek bwh tu...

mama den ponah tanyo dulu..
kalo mama dah tua nanti..dah xleh jalan..sapo nak jago mama?..
jawapan den sebagai seorang anak yg sungguh 'x konang budi'.."ala senang je..anta je kat rumah org2 tua" hahahhaha..(tp mama den x kocik ati..sobab kitorang dah biaso lawak kasar camtu..)

Teacher said...

hampeh ko tij... kau nak jugak mangkuk vision tu kan? beli sendiri lah... den pekakeh untuk death ni dah lamo siap kek pilah tu.. dalam lemari omak den... cumo nanti nak kim kek petito boli tolokung kek jakarta ko bandung... kain batik lopeh tu cukuplah sobab den tak tinggi/panjang (kok dah terbaring kono lah guno panjang kan?). Kain putih ni ada orang datang bawak kan? ko kito kono boli sendiri gak??? Apo sazah buek tu memang practical... memang acik tu tak goma menyusahan orang... dio sampai sekrang sakit ati kek you know who kan?? abah den lah... sobab mengata dongan belukang tu...sorry yek... panjang komen hari ni macam buek entry sendiri.. entry sendiri pun pendek.. huhuhuhuhu jgn mare kak

Tijah said...

rizz, terharu atas kebaikan aku sebagai anak kan?? hahaha

yus, misti la. kena chop dulu maa...apa yg patut. keji! hahaha

belle, vision jer. piuk cap buaya tu aku takmo...ko nak??? aku kasi free jer..

zihan, aku marahhh! aku nakmarah jugak...hahahah

k.pah, osah marah eh tu kak. sampai 2 kali kau nak tunjal aku kak....hahahahah

shifu, tuuu la pasal. sbb nak hidang nasi ayam dlm mangkuk tu la. tapi resepi mane?? ala...meh la kasikkk!!

Tijah said...

abahnajwa, Royal Doulton ngan pyrex skali la bah!!. tamak nihh...hahaha. k.ungku dio koba tanak...umah eh dah ado byk. hahhaa...(kes dongki la nih)

yuyee, ko nak buat apa kain batik tu? nak buat pareo stok mandi laut cam uwan jijah spaQ kah? hahaha

sheila, den pun ponah jawab centu. sazah ckp..kok tau dulu kocik2 den dah picit kau sampai mampuih. hahaha. kito mmg kan?? gurau mmg kasar...tapi sayang sebona'eh

tic, ko jgn memain tau. ado gak kes org rendang cam kito ni tak cukup kain tak cukup kapan. dek sobab doso la gek eh tu. hahaha. kain putih tu mano ado org simpan...belukang? hahah. lamo den x donga pekataan tu weh!!!

||alis|| said...

bolehhh???? aku jadik pengomen ke -38????

meowww!!!!!!
(marah nih~ marah tak pat komne ke -23.. sambil2 heck balik sapa pengomen ke-23, ahaks!)

ibu ku juge pernah tunjuk kain batik lepas dlm lemari beliau, ngan telekung bagai... kalau 'ada apa2 yg berlaku kendian hari kelak'.. hmmm..

paRi-paRi sYurGa said...

kak oiii...
harussss lah saye ni meng-vote kak tijah letop ni....


*tp duit topap jgn lupo bagi kek den yo?

Tijah said...

alis, sapa suh ko masuk lambat? hahaha. bz taip resepi la konon tu? meaaowwww!!!! hahaha...

pari2, tu vote tak ikhlas namo eh tuuuu. kalu aku bagi duit top-up pun kang...ntah2 ko buat beli benda lain? hahaah..

paRi-paRi sYurGa said...

haaa...yo lah.
ekau topapkan teruih jo lah..
hehehe.


*betul ker pronaunsesen aku ckap nogori tu?
hehehe.

Tijah said...

pari2. hikhik. den golak melekek2 donga ko ckp nogori tu...

Shifu67 said...

resepi nasi ayam....

hehehe.... sebenarnya tak de resepi rahsia mende pun... cuma ko kena mantopkan sup yg ko buat je... ko tumis je semua pekakas rempah ratus dalam periuk tu, macam nak buat sup... lepas tu ko masak je la nasi dgn sup tu (jgn ko bubuh majerin lak)... baru la nasi ayam ko power... hehehe

Cakap Kosong said...

nok...mak aku tak penah pesan, tapi mak mertua aku penah pesan.....gelang besar tu menantu pompuan dapat satu sorang...pergh..lega! !!

tasikmerah said...

bulih aku pinjam sok jah? ha ha.


.

Tijah said...

shifu, wooo..kena mantopkan sup la dulu baru masak nasik ek?? ok! ok! aku try nati yer?? tak jadi siappp! hahah...

ck, warghh!!!kahkahkahhh!!! nati aku nak tanya mak metua aku lak. kot2la nama aku ada mention skali tapi aku tak perasan kannnn???

tm, bulehhh! tapi jgn lupa pulangkan blk tauu???

azila said...

cheh!! ni kalo sazah tau,harus tak diampunkan dosa2 kak jah! silap2 periuk vision tu masuk molot! wakakaka

Tijah said...

azila, alahh...raya sok mintak la mahap blk. hahaha