Mar 22, 2009

wot de hell?

apa pasal nanges aciii???

tara papa!!! sini...aci ada sikit crita mau stori!!!

menu adalah seperti diatas. rajin kannn???. pagi2 lagi dah start ketuntang kat dapur menyiapkan bahan masakan. tepat 11.30 pagi semua dah terhidang. siap served lagi kat meja makan.

cuci periuk? checked...
kemas dapur? checked...
lap lantai? checked...

ok dah! skrg sudah boleh relak2 depan tv sambil goblogging.

1.50pm. atok dah siap solat zohor. dan skrg adalah masa utk makan. akak pun jerit "tok! jom makan???" (ayat kena pendek, terang & full blast...atok kan ada sound problem). atok pun capai tongkat kaki 4 dia...dan dgn kelajuan 5km/j dia pun jln pelan2 menuju ke meja makan. akak kendian dengan bangganya bukak tudung saji...nak tunjuk lauk-pauk ala buffet ni...

sekali...alamak!!!

"tok!!! tunggu kojap yo!!! NASIK LUPO MASAK!!!"

misti atok menyumpah2 dlm hati kan? huhuhu!!! am corry!!!

moral of the story : papehal lenkali masak nasik dulu bai...

60 comments:

adibah said...

wakakakakakaakakakakakaka!!!

adibah said...

Jah,takda alternative lain? beli nasik kosong kat kedai mamak? boleh gak tapau neskepe/milo tarik untuk atuk.

tapi aku nak sambung gelak lagi..


wakakakakakakaka.


sekian..

Ms.Lilies said...

atok tijah adalah sangat penyabar ye....mende yg disogokkan kek tokak dio masa nunggu nasi masak kak??

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

hoit!!

lapar aku wei!!

Abdul Wafi said...

HAHAHA.

ape;lah KT ni.

nasik pun boleh lupo.




tapi lauks2 menyelerakan.

azreen said...

sedapnye lauk ko jah...terliur aku...mula la aku teringin nak masak cam ko esok nih..... :-)

cokolat said...

ko telah aniaya atok ko sendiri...

IRA said...

hahahahaha... celup ngan roti je lah

ni mesti kejar nak blog hopin ni kan

rizz said...

hahahha lauk suma da masak..nasi lak fail yerrr.ekekek

Teacher said...

Kau jangan buek cam ni lagi kek atuk tu woiii.. kau ingat sonang ko nak berjalan ke dapur nak makan... sampai2 nasik tak do.. lauk ayam sampai duo jonih.. apo ni?? Kok yo pun nak beketuntang.. lain kali masak nasik dulu.. nasib baik tak bulan poso kau buek cam ni kek atuk

Cakap Kosong said...

aku igt dulu masa tu tem bulan puasa.....tem nak berbuka ....tgk2 nasik lupa masak.....ujung2 berbuka ngan bubur kacang jer nok.........!!!!! warghhhhhhhh!!!!!

afiq said...

bagus.. buat slaluu....agagagagaga...gigihnmsak segale kan... skali nasik x msk...kihkihkihkih

lupekanje said...

potong stim atok yo kau ni jah....

F A R Y N said...

sib baik atok ko tak hempuk ko ngan tongkat sakti nye tu...hahahaa

linn said...

sib baik atok ko tak carik batu belah tau. kol 2 baru makan tghari nih.

Tijah said...

deeb, beli nasik?? abes beras 10kg kat umah aku tu sapa nak abeskan? hahaha...

lilies, takde mende. dia sabar je menunggu nasik nok. hahaha

zara, mari la sini makannn....nasik dah masak!

wafi, mak over excited memasak lauk kauuuu...

reen, abes selama ni ko masak apo nok? piza?? hahah

cok, mak tak sengaja kak cokkkkk!! hukhuk!

Tijah said...

ira, hahhaaa. betul la. blogging buat aku lupa dunia sekejap!!!

rizz, seb baik tak jadi cam kucing...ratah lauk jerkan?

tic, kok bulan poso alamat eh merajuk la org tuo tu tak makan sampai sahor sok kan?? hahaha

ck, kalu kita sorang takpe nok. ni sbb ada org tu yg sadis sket bunyinya kannn???

afiq, yer!! aku tau la piuk/kuali umah ko besar stok kenuri kawen nokkkk!!! tu kalu lupa mmg nak kena hentak la jawabnyer....hahaha

acik, tu la tu...seb baik ayam tu tak cedok masuk pinggan laie. hikhik

faryn, tak sempatnyer...aku lari dulu. wakakaka.

linn, tu la pasal. siap masaknya awal tapi dapat mkn lambat gak...siannn kan??

peej said...

hahha..boleh mendatangkan kemarahan jugak tu..hihi..
pija pernah kena jugak..
nasi mmg masak..tekan butang semua..sekali x pasang plug..haha..
amik kau lepas tu nasik lembik..sebab kembang kot..huhu..lama tu..

monas2petronas said...

lupa masak aku tak penah la lagi...tapi lupa tekan tu manjang....dah tunggu 3 jam..sekali tgk nasik dah jadi putih...eh btw,,,panjang umuh peejburhan kat atas ni ngomen...aku ada cite lawak sket dari pak sandy..ahahhaha...nak type tapi segan :))....

Shifu67 said...

hahaha.... atok ko dah potong markah... jgn sampai nama ko kena potong dlm surat wasiat dah laaa

yuyee cap limau said...

kak jah ko telah mganayai org tua kak..adoiii..lawak2 nk pocah perot den nie hah

Yunus Badawi said...

aku pun tergelak guling2.
psst - malam ni kami makan burger aje sbb letih angkat barang pindah rumah.

iina said...

uihh.. nasi tak masak laei.. ehh ekau nie tak patut tau.. jgnjan nyumpah2.. kalau dio kuat laei mau dio rotan ko jah

Monkey D Luffy said...

kan western x makan nasik... boleh ler tu

Tijah said...

pija, hahaa. kalu masak pakai rice cooker...tu mmg kesilapan biasa tu. ko mkan bubur je la lepas tu ek??

wina, apa citer lawaknyer? habaq mai la..ramai nak tau nih...sejak bila ko jadi penyegan nok??

shifu, seb baik atok xde blog kan? kalu tak harus aku sudah dicercanya kat sini...

yuyee, meh sini aku tgh mana perut yg pecah tu???

yb, aku dah tgk dah...wah! pindah rumah besar la tuu?? nak la tengok yb...pliisss!!!

iina, aku lari dulu. atok xleh kejar punyer..dia mana larat. hahaha

kapten, wuish! mana bleh...nasik tu key point tuhhh!

peej said...

monas - kenapa panjang umur..apa ceritanya..berkaitan dgn ku kah??

tijah - saje bertangga kat sini...becoz i lap yew..wah tetibe..

paRi-paRi sYurGa said...

wahahahahahaha....
kak jah oiiiii...
abeh ko penaya atok tu hah...
sian kek dio...

utk atok...
meh mkn kat umah den meh...
eden teral msak nasi...
lauk bwk dr umah kak jah....
wahahahahaha...
wahahahaha....
wahahahaha...

sheila said...

den pun kono bondo yg samo gak semalam...
malu den ngan pak mentuo den..dahlah masak lauk x seberapo..pehtu dah cun2 hidang lauk + air..den pun ngan banggo eh angkek piuk nasi..ha??? ringan?????????

sudah eh laki den konolah sarung baju gi boli nasi tapau..

shija said...

takpo nok!yang ponting niat aka nawaitu ko nak masak nasik tu dah ado dah.dpt gak pahalo apo?miahahahah..bytheway laok paok ko sgt mabeles ropenye nok!mak tau rase die pon mmg malatopppp!!(kate slalu makan masakan ko kanz,hikhik)

tentangseseorang said...

zalim ko kak. kasik harapan pelsu kat atok :p

Cik Pah said...

oh lauk kurma itu bru cik pah masak 3 kali dlm seumur hidup lepas hubby cik pah mengkomplen.. nape lah cik pah nih malas nak masak untuk dia.. ( favorite lauk hubby cik pah tu)

09892 said...

ya ampuuunnn...

kan aku dah kate "jangan aniaya orang kekdahnya!"

abesla...pasni what u give, u get back laaaa....ha, ha, tak tau...

susudalambotol said...

teringat masa bulan puasa dulu-dulu. mak lupa masak nasi. aduh. dah ler perut lapo.

eddie dewanaga said...

nasib baik lu tak 'kono ghembat' dgn tongkat...

kuIna Jentayutiara said...

prnh gak lupa mask nasi time bulan posa...

Ma_sUyinFiqah said...

sian atok ko tu...esok atau tak banjer ko bercoti baru ko tau. Ko ni bole direpot kat kebajikan masyarat sebab mendera hati n perasaan atok.Ekekek

kakpiah said...

mangang!!..

wakakakaka...

muadzlife said...

seb baik atuk dah menjangkau lobih sotongah abad... buleh lar sabar lagi..

x baek ko kato dio menyumpah lam ati taw...

err sodap lar ayan masak kunyit tuh..nakkk

||alis|| said...

ahaha!! aku pon jarang (ada tetap ada) kena cam nih kak, cuma ada sekali, dinner, nasi dlm peok tinggal sket, nak makan 4org, apa lagi, pas tanak nasi tuh, aku ajak adik2 main game papan, haha!

ko sajer kan kak nak sho-woppp segala resepi ayam2, aku pose nih kak, PUASA!!!!!!!! adeh~

Tijah said...

pija, panjang komen = panjang umur. haha! marilah datang komen lagi lain kali tawww!!! hikhik n i lap u 2...

pari2, kau hengat aku buat katering?? nak bawak lauk ke umah ko? hahaha

sheila, misti pak metuo ko dah senduk lauk dlm pinggan kan??? tu yg kena rekiu beli nasik tu...

cija, aku ada buat gulai ikan mo potai kikih nih. nak post jap lagi...hahaha...giler ko!!!dan cam macik kantin aku rasa skrg nih...

ady, aku tak sengaja dik. hahaha

Tijah said...

cikpah, pasnih bleh la rajin2 masak yer cikpah? hahaha. tapi kan...aku rasa rempah cap adabi tu terbaek la...

zt, mana ada aku aniaya bebbb!!! tak sengaja tu..huhuhu...

hidd, misti tension masa tu kan?? dah la tengah lapar. haa..skrg dah kawen sapa rajin masak? hikhik

eddie, kalu kena konfem sakit tu...bukan 1 kaki, 4 kaki beb!!!!

kuina, tu pasal bln pose kena spare byk kuih2 kan?? mana la tauu...hhehe

mas, hahhaa. kalu aku kena tangkap kat jbtn kebajikan...aku tau la sapa report tu....

piah, ko la mangang!! dah la tak update. komen sekangkang lipas jer plak tu...benci taw!

muadz, aku agak jer tu..sbb mata dia dah menjeling semacam. wakakaka...

alis, ko pose ganti ehh?? hahaha...aku selamat. aritu pose penuh nokkkk!!!!

||alis|| said...

aku puasa sunat la kakjah.. pose ganti syawal dan2 tuh gak aku ganti..berapa hari? rahsie. hehehe..

Tijah said...

pose sunat? alhamdulillahhh! bagus! bagus ! aku ni tgh nak menqada' tido plak nih...nite2. slamat petang!

monas2petronas said...

haa...cite panjang..aku cite kat blog la yer..

Hidemichimomotani said...

Haha...check list ekau kurang mantop! tok wan koba.

Ungku Nor said...

lenkali lotak check list tampal kek pintu esbok.

sian eh lak atuk den tu..;p

Tijah said...

wina, aku dah baca. klakar ok. mmg PS ko bagus banget memori dia nok...

hide, ok per...kurang nasik jer. hahah

kd, alahhh..sesekali yo telupo. hahaha...maklum la tak nyenyompek nak on komputer...

~ NANA ~ said...

wahahahahahahahahahahahah...
konpiden je ko nak ajak makan..haha
*adehh...kerem pp aq..*

*ayu* said...

hahahahaa.. lawak lawak..
dah agak dh ni mesti pasal nasi nih...

Tijah said...

nana.dan aku pun termaluwww balik nok..

ayu, bleh agak dahkan?? hahahaha

KV said...

wakakaka...kebuloq atuk mu itew!!

kakpiah said...

ko pon dah jadik mangang cam aku gakk kan..??
apesal tak apdet2?

bencik la aku ceni...
cok pon sama, apdet seketoi peh tu dok dendiam dlm lobang cacen..

kak ungku pon sama..
apdet macam tak apdet..
huh!

aku ingat aku dok dendiam tak berbloging buleh la aku baca entri kowang dgn khusyuk dan maksyuk...

sangat hampa dan kuchiwa oke...

Tijah said...

kv, tu la. telan air lio jer la tgk lauk dulu nok...

piah, padan muka ko. ni la namanya ada lori ada bas...dah. drp ko membebel lebih baik ko update. tapi takat letak gamba main cak-cak bek takpayah! wakakakk...

tasikmerah said...

torok bonar la kau ni jah!

kalau aku, aku sebat je lauk tu semua. ha ha.


.

mugiwara said...

haih~

atok perli tak?
mudo2 laie dah pelupo~

Tijah said...

tm, kau mmg taw. rakus kannn?? hahaha

mugi, tak. atok pasrah jer..hahahah

Ma'am_Chelsea said...
This comment has been removed by the author.
Sha said...

jah, teruk betullah kau ni, sian
atok, sobu porut.

cj7 said...

inilah yang den bongang bonar.asal masuk sini yo,ado makanan.lotak la gamba adik laki ko,abang ko,sedagho laki bolah omak ko

Tijah said...

sha, aku bagi atok alas perut dgn milo dulu. :P

cj7, den kekurangan laki kek umah ni. buh gamba laki den kang...cam bahayo lak. hahahaha