Apr 12, 2009

antara citarasa dan orang kata...

akak mengelamun depan pc tadi. (guna baby kang melambak2 la lagi muntah kat sini. hehehe!) tengah2 update inv profile, tiba2 ternampak nama ada sorang client akak nih. lawyer. perempuan. rumah 1.4M, brand new merc E class sebijik, toyota alphard sebijik & ada la 2-3 bijik kereta lagi. kaya ek?

tapi...

dia beli baju kat reject shop. handbag fake gucci & coach vietnam (sebijik usd15), tudung beli di KM plaza (org sbn tau la nih...tempat jual tudung murah2) dan memakai brg kemas zhulian (tau sbb katalog zhulian bersepah2 kat opis dia)

dia kata...
"cuba aku bawak kancil. jenjeng la LV ori pun...mampos org nak pecaya!!!"

uhukk! ada betul ka? tapi akak rasa apa yg dia buat tu agak brilliant! well, pada pendapat akak la. korang pun misti ada pendapat masing2 gak kan? tepuk dada, tanya selera! duit masing2 yg punya. ecehhh!!!

p/s: apa yang penting, tijah & carlos masih berselera antara satu sama lain. piah...sila main jawoh2!!!

56 comments:

azreen said...

ala nok kalo pakai utk menunjuk2 nak buat apa....janji kita selesa dgn apa yg kita ade...cukupla...buat apa nak ikut2 org.....kalo kita rasa kita beli barang mahal utk kepuasan diri sendiri.....terpulangla...lgpun tu duit kita....bukannya kita minta ngan org pun....btul tak nok....

Tijah said...

betul. betul. cuma utk aku, aku prefer cash, investment & property. hikhik. tapi x kisah la kan. lain2 org lain kehendaknyer ye tak??

F A R Y N said...

goli tokak baca ayat yg last tu...

hahahaahaha


beskut carlostijah satu!!!!

xiiinam said...

Jah...
malam ni ckLah nak pi kenduri kawen anak daten kat Casaurina Hotel di Ipoh. ckLah kena pakai baju warna ikut tema yang ditulis dalam kad. he...he...he...
kena buat-buat glemer ikut rentak dema....
Nak pinjam ko punya kasut Gucci boleh?
Lepas tu nak pinjam ko punya rantai mutiara refflesia yang labuh sampai ke dade...buleh laaa..
Kalu ckLah beli ori pun...mesti depa ingat tiruan...sebab ckLah bukan daten...He...he...he...

azman said...

orang kaya, bawak menda fake pun org akan pecaya menda tu tulen 100%


orang tak kaya, kalo menda branded tu ori, mai tang paris lagi; konfom org kata made in petaling st.

Ms.Lilies said...

branded x branded belakang kira....janji puas hati n selesa ye dak...

honeypingu said...

mak oih kayo bonar la ha si pompuan ni umah juta2. bgus. ni nk d jadikan idola ni

i.am.belle said...

kalau muka agak hodoh tak perlulah bazir beli brg jenama yg ORI. gerenti org susah nak percaya. lalala...

ku tak sempurna said...

betul betul betul...
betul kt kakak tu..

tp mslh aku ni, naik basikal pn org tetap igt aku pki LV ori... pki mutiara rafflesia...
susah betul org yg kuat AURA cam aku...
muehehehehehehehe...

Yunus Badawi said...

Tijah - lawyer tu single lagi ke?

kts - jgn ambik hati, ai cuma bertanya hehehe

Petito said...

alaaa... skang bley pakai branded ori dengan harga yang affordable apo. tanyo tic @ kak ellie. muahahahaha... marilah berlarikkk bersama petito :=))

||alis|| said...

Sorang kawan ayah; tokeh kedai emas @KL, hampir 30tahun niaga emas, tapi dok umah teres double-storey, hari2 bawak van rusa jer pi kedai dia..

ada hikmah knapa antara kita bukan tergolong org2 kaya harta nih.. takut kita tak mampu hadapi ujianNya :)

klau ko kaya esok kak, aku tetap nak baca belog ko, oke?

momguess said...

hohoho...
cam datin opis aku jer. nama datin tapi hndbg segala bagai made in thailand ko....

dcrysz said...

Tijah...
Tetiba lak ilang mabuk aku yerk....
mueh mueh mueh...



kalo org kaya...dia pakai baju sepluh hengget pun org kata 100 hengget... tp kalo aku yg pakei...mmm dia org kata beli kat pasar mlm...huhuhuhu...

Monkey D Luffy said...

jimat2 ler dalam ekonomi tak baik ni... ;p

Signorina Syima said...

kalau baby & carlos masih berselera antara satu sama lain, aku ni siapa yang berselera...?

kak, carikan aku sorang yg kaya untuk aku berlagak macam client kak tu...

Tijah said...

faryn,
den dah koba carik kek sengsei. misti ado punyo...kau doge kan? hahaha...

cklah,
ala..pakai jer baju keje yg ada tu. bukan org tawu. hikhik..eh!! aterrr...enpon canggih ade...kire ok la tu...(wah! tetiber ckp perak)

azman,
betul! 3x...amacam? jom cr pen mont blanc kat PS...

lilies,
yer! dan tak menyesakkan jantung cik abg semasa membayarnya kan??? hahah...

honeypingu,
yer! banglo...gated area. sgt cantik rumah dia...dan kereta dia juga.

belle,
ada lojika jugak stetment ko tu yer walupun ada unsur2 hansuang. wakakakaka!!!! i like!!!

Tijah said...

kts,
yer. aku tau ko insan beriman. untung sapa dapat ko taww...wakakak..(lirik mata pada YB...dia nak pegi obersi tu...leh kirim designer item)

yb,
heppp!! dia dah kawen ok. laki dia pun loyer jugak...
amboi! menjaga hati nampak mereka berdua nihh...

petito,
haa...kok dapek yg otentik tapi dgn hago murah...tu baru BIJAK PANDAI namo eh! bergayo tapi tak kedano. bagus! bagus! kok ado buy 1 free 1 bagitau den yo? wakakaka...

alis,
kalu aku kaya aku tak tulis blog dah..aku beli terus blogger tu. kau kena tukar http://alis.babytijah.com. ada bran???

momguess,
misti org ingat dia punya brg ori kan? hikhik

dcrysz,
mabuk tak mabuk, tag jgn lupa aaa.. cer ko pakai ferragamo nek beskal tengok? hahah

kapten,
mari lah beli property...tgh harga murah nih...auction pun bersepah2...

syima,
wah! tiba2 mata ko dah nampak balik kan?? ahhahaa. selera? tu kapten ada...err..cer ko tanya dlm wallet dia ada brp..

Umie said...

hek eleh noks, aku kuar jenjalan bawak beg plastik ade tulisan LV (guna marker pen) pun orang mati2 ingat aku bawak beg LV ori..ape kes?????

muahahahahahahahaha

haweez deen said...

ahaha...da cam entry senduk da pasal branded ke x,,,,,huhu,,,ala nextaim kalu na sgt tau ori ke x,,gi jek kt org tuh tgk celah pelipat beg tu ader tag made in sekian2 ,,,,bes ceter,,,puas ati kan na taw ori ke x,,,ok kak tij,,,,miahahahaha...agak2 boleh dipraktikkan,,,kalu boleh ramai la repot2 kt polis pasal mende2 ni eakk,,,miahahaha

tipahvogue said...

aku oang semekin, beli beg berjenama ELLE pon, 2 tawon sekali blom tentu. aku tak cam piah beluncas, dia ada koleksi beg ELLE berlambak! huhuhu...

moral of da story, pakai jek mana yang rasa selesa dan mampu! :p

captainlukman said...

amboi kak tijah...LV sgala kan???yg penting even beg BONIA**kata mak capt lah** pun, CONDIFENT wajibs!!! Hahahaha

peej said...

i know..some people can carry stuff like that..i mean..gaya tu ada..bawak LV fake pun org ingat ori sesajo..
cuba aku yg comot ni bawak..beli handbag sampai 10k pun org ingat beli akt pasar malam je..buang masa betul..
*ayat poyo..org x mampu beli..hahah*

tp if beli ori ni utk kepuasan diri sendiri la..biar la apa org nak cakap..janji hati kita berbunga2 je bila pakai.. ;)

lupekanje said...

err..LV tu haper? mak cik tk geti....
ni ha..mak cik guna pastik mydin tu je letak barang2..

KV said...

wakakaka... makcik2 peniaga kat sini ramai pakai lv, siap weges lv lg jah. Mek tgk pun terkedu.

Mama-Danish & Sarah said...

kalau aku kaya jah, aku nak pi mekah selalu. nak sponsor semua orang susah yang nak pi. Tak payah nak bergaya kete besau2. Bukan buleh bawak mati semua tuh.

Tijah said...

umie,
elehhh!! aku bawak plastik gussi plak. ok jer pun. hahaha...

weez,
baju pun leh buat centu kan? tengok tag kat tengkok tu. pastu mati ko kena belasah kat situ. hahaha...

kak tip,
piah elle? wahhh!! elle for ellephant kah? hahaha. yer. piah tu khayer..tengok gaya pun aku tawu tu...hikhik

captain,
mak jgnkan bonia...clutch poh kong yg mak dapat free tu pun mak leh bawak dgn condifentnyer. hikhik.

pija,
hahaha. aku h.bag tu mungkin tidak la. tapi kasut yer... sbb yg mahal tu salunyer tahan lama & selesa. maklum la. keselesaan adalah hak milik tiap insan kann...

acik,
LV tu...la vamba (lebih kurang cam lagu la bamba tu...)

kv,
aku mmg penah tgk senario tu. macik2 peniaga kat sana tu. gelang/rantai kemainnnnn kannn?? tebal tak hengat tapi emas adalah investment yg bagus!

mamadanish,
alhamdulillah. aku doakan ko kaya nok. ehh! aku pun nak gak skali...kita gi sama2 nati....

Ungku Nor said...

citarasa aku menten TINGGI beb..err..citarasa tang nak milih boipren je ler.

citarasa yang lain, aku tetap marhaen.

lalalala ;p

Syazlin Azmi said...

Yup, betul betul. Orang sedia kaya bawa LV tipu, Prada PS confirm la org kata original.

Cuba dapat mcm gue ni haaaa? Hak hak hak

Syazlin Azmi said...

Yup, betul betul. Orang sedia kaya bawa LV tipu, Prada PS confirm la org kata original.

Cuba dapat mcm gue ni haaaa? Hak hak hak

Teacher said...

Tengok gambar baby chubby dalam blog den

qishie said...

lagi bergaya kalau ko bawak asam masak lomak kaw2 pedas sambil pegang beg LV.

mantop jah~hehehe

SHIMI said...

boto tu.. den sokong
kalau dah glamor pakai apo pun orang kato mahal

kok kita yang semekin ni, pakai yang boto original pun oghang kato pelesu

Tijah said...

kd,
err...bukan ko dah ada boipren ko kak? haahahaa. larikk!!

syazlin,
silap2 eja PRADO pun org tak perasan. hahaha..

tic,
aku dah tengok. heheheh. osah sebijik ghoman apak eh kan?? den nak tunggu anak lela plak nih...ghoman sapo la gek eh!

qish,
asam pedas tu bawak dlm bekas tupperware ker bekas taufufa jer nok? :P

shimi,
itu biaso kan? org kito mmg pandang luaran...hahaha. apo nak buek an

JohnJenin said...

Macam tu la persepsi orang especially orang Melayu. Tidak syak lagi.

Nasib la takdak keta buatan China yang sebijik macam Merc kelas E. Mahu lagi jimat..

cokolat said...

sepender mak 3 seploh hengget je nok. tudungpon seploh hengget selai.. kasot selagi tak lunyai selagi tu aku pakai.. tu lah bawak g keje, tu lah bawak g jalan dgn laki..
henbek dgn purse mak sumer branded nok, tp sumer uptown punyer..

so... ko nak kawan dgn mak lagi tak?

qishie said...

bekas seramik kaca import dari china..

lagi vogue~

kakakakakaka

Tijah said...

john,
kalu ada merc cherry class ko nak beli tak? hehehe..

cok,
nok! tak kisah la ko pakai spenda selai singgit atau pun jenis pakai buang sekali pun tetap mak akan kawan ko nok. jgn ko tak pakai langsung sudah! berlengas kang. wakakakak...

qish,
kalu bab brg dapo tu lain. tu..mak pun sker tu...hahaha

AZANI said...

KM plaza? shopping kompleks baru ke, masa saya dulu ada Centre point, Wisma Yakin.Karamunsing ke?

kueh bakar said...

btollah mah jah..kalo mawi pakai lv petaling street pun org cakap ori...

cj7 said...

100% tepat..
syabas kepada kawan tijah

iina said...

Yolah jah.. asalkan korang masih ada selero.. mano den yo ikan bilis niehhh tongah selero nk makan sambal ikan bilis nieh

tasikmerah said...

aku semua benda hok cikai2 je jah... rumah cikai... kereta cikai... baju cikai...

hehehehe...



.

rizz said...

hajarnya lv kannn muahaha

kakpiah said...

bebijah,
piah mintak maap.. laswiken piah x baca blog bebi..

asek ujan jer..
intenet pon jadik mengong..
fedap piah dibuatnyer..
jadik piah pon membizikan diri menukar cadar katil berulang kali..

:D

Tijah said...

azani,
hai banggg!!! km plaza tu dah lama dah. dah buruk dah pun tempatnyer tapi agak happening dgn tudung & kain baju. cam kat jln TAR tu...

kb,
agak2 yg ekin pakai tu ori tak? hahahahaa

cj7,
dia mmg good financial planner. bijak berbelanja. kan??

iina,
ado ko ikan bilih kek sanun? misti sais eh bosa2 inport india kan???

tm,
tapi duit ko byk kat beng kannnn???

rizz,
nak nyebut yg betulnyer pun aku tak tawu nok! hahahaa

piah,
kenapa ujan2 rajin tukar cadar piah? bukan nati lambat kering ker? hikhikhik...(alhamdulillah piah sudah berselera semula dgn tsnyer) hahahaha

AZANI said...

Km? Kompleks Milimewa?

Tijah said...

tak...kelab melayu plaza. hehehe. betul! tak tipu nihhh...klakar bunyinya kan?

AZANI said...

agaknya masa saya kat kk 1995-1999 dah tah ada lagi kot?

Tijah said...

mungkin masa tu tgh under construction kot. ala..depan terminal 1 tu jer. sebelah the store lama...

AZANI said...

dah lama tak singgah kk, banyak berubah kot la ni?

theconfused said...

canggih nau idea beliau tuh kak... hahahahhaha.........

Tijah said...

azani,
alamak bang...kk ko? saya kat senawang/seremban ni? kk tu kota kinabalu ke bang? hikhik

confused,
tu pasal duit dier berkepuk2. hikhik...

vidadarisakura said...

macik baby ni lucu la..



lalala

kakpiah said...

tadek kena mengena ngan TS oke..
shinbei asek kencen tilam..

wei.. tipah tu tak baik petnah aku centu..
aku punyer koleksi beg tu dah saploh tawon taw..
dr jaman sebelom masihi lagik..
aku nih buroh kasar je jah.. mana der duit nk soping2..

ko tengok blog tipah tu aa.. lg lak.. asek soping jer.. peh tu gi jenjalan..
dia lagim maanyak duit jah..

dia purak2 jer semekin sbb tak mo banjer kita kat bellamy..
ko lak terpedaya ngan dakyah dia..
heceh..
piah emosi..

sedarlah wahai bebijah...

Tijah said...

vida,
wey!! sudah baby mengapa harus ada panggilan macik disitu? huhu

piah,
aku syak pun centu jugak la. asik pegi soping jer dia kan? ratus2 wooo dier banjer. khayer woooo!!! bellamy 4 kepala brapa la sgt kan piah kan???