Apr 26, 2009

tag

hari ni kita buat tag je la eh? nak bercerita cam malas. sapa tag akak aritu? haa...ada 2 budak nih. budak ni & budak ni. takde keje lain kan korang?
(ada sapa2 lagi yg akak ada utang tag dgn dia sila angkat tgn? akak ni pelupo skit...teminam soya bersomut semlm...)

ok. lestat!

A. Snap the picture of both inner and outer of your purse

presenting...purse kopam akak! hahaha!!! outer dah la ek? snap inner picture kang pitam korang. bukan apa. siap ada calitan lebihan kari, sambal, ikan masin, masak lomak cili api, cikedis bagai ok! pendek kata, kalo ko berani mati nak jilat...macam2 perisa ado lah!

B. Introduce your purse brand, price & where you buy.
Brand
: Takdo brand...

Price : rm15. tu pun akak try mintak lagi diskaun tapi nyonya tu tak kasik...

"ala nyaaa...10 dah laaa..."

"lu aahhh!!!! manyak kulukut punya olang!!!" nyonya sudah hangennn!!!

"ok la...ok la...." hulor gak la 15 hengget tu....

Where : kedai jual getah ikat rambut & eksesori kat terminal 1, seremban

pembelian adalah dibuat utk menggantikan purse ferragamo kesayangan akak yg lama dulu. sgt sakit hati & kecewa bila purse tu jatuh masuk dlm tong penuh berisi sotong beserta airnya yg hanyir berlendir di pasar ampangan. basuh balik?? tak payah!!!! dah mcm sotong kombang. beli lain je lah!

teringin nak beli guess tapi cam sayang. maklum la kang kojap2 pogang purse, kojap2 pogang ikan. pogang purse balik lopeh tu kang usik lak sotong. bila tangan dah penuh barang...purse tu kopet lak colah ketiak. ujung2 kopam jugak la sudah eh kan?

takpe. kalu jatuh masuk tong ikan lagi...akak ganti dgn ni plak. ok apa. pepel karer ada lef-lef lagi!!! gegirl je tijah tu kannnn?????

C. Take out whatever its inside your purse

atas dari kiri...
  • licence to kill. lesen sejak 1996. kos adalah ditanggung sepenuhnya oleh atok. akak cakap ngan atok nak amek lesen tu kena rm1,000. ekceli...kos sebenar adalah rm500 je tapi akak mark-up la sket. kendian try plak mintak diskaun dgn skolah memandu ah seng. dapat! last2 cuma perlu bayar rm300 jer sbb dapat skip 4 kelas. lagi pun ah seng cakap akak dah teral. tinggal nak asah skill side parking je lagi. duit lebih tu akak buat apa? ehhh!!! beli set kosmetik pencerahan kulit la. apa lagi!!!
  • ic @ kad pengenalan. warga malaysia. perempuan. melayu. berdarah B+. gambar dlm ic adalah bermuka bengkak kerana di ambil semasa preknen 7 bln dulu.
  • public bank. atm kad
  • maybank. atm kad
  • hsbc. credit card utk potong insurans prudential sambil mengumpul point. juga digunakan secara meluas dipetrol pump kerana sangat malas utk berjalan jauh ke kaunter. (akak sajes korang buat la potongan sket utk MAKNA setiap bulan. rm10 pun bleh janji ikhlas. ye la...hari ni hari org, esok lusa hari kita mana tau kan???)
  • MPH kidklub. diskaun kad cem. 10% utk setiap pembelian
  • prudential pruassist kad akak
  • prudential pruassist kad cem (prudential adalah sgt excellent dr segi claim. highly recommended)
  • bonuslink kad
  • jusco kad. penting utk mengumpul point serta melayakkan akak utk mendapatkan tefal dgn harga diskaun di setiap Jcard member's day.

  • nafkah utk minggu ini...

  • ayat pelembut hati. bukan guna2 ok!!! ini pak mertua akak yg bagi. beliau adalah seorang imam. agak2 ko rasa hari tu mcm nak kena maki dgn bos, baca ni...hembus kat muka. insyaallah dia lembut hati! errr...sapa nak sila mintak ijin akak dulu ok?? (pengeras rm888 boleh di bank-in secara online ke akaun maybank akak. hehehe!!!)

  • last but not least. sepeket kopi dangdut kacip patimah! (acah jer tu....kahkahkah!!!)

dah siap tag. akak nak sambung masak plak. sup gear box akak tengah terjerang kat dapo tuh!!!!

62 comments:

adibah said...

aku 1st?? adakah ini realiti atau fantasi atau transformasi??

*terkesima

adibah said...

Jah,

Biar purse kopam asalkan beruang nok!

soya bersomut? aku rasa somut tu preknen.. nak dapat anak kulit putih gebew.. sebab tu berenang dalam air soya ittew.

peej said...

tp purse mmg senang kepam la..apesal tah..pija punya tu pun ok sebab ari tu pergi butik dia polish balik..kalau x boleh tahan horror..
dah la kepam..x beruang lak tu..so not cool ok..haha..

cokolat said...

takpelah purse kopam pon... yang penting kad insurance tu!
purse tu ko insured tak b?

ai said...

aku pon kene tag ngan budak bambam tu! tp tunggu la lepas aku jumpa balik purse aku baru aku buat! muahahahahaha....

sayaanakali said...

siap ada ayat pelembut hati lagi~~haha

rizz said...

heeehkkk kemaenn duet tuu nafkah ktanya clustt!!

eL said...

den suko bona ekau buek blog guno bahso nogori neh. den bukan org nogori. tapi sobab omak den kampong kek sompadan tu ha kek alor gajah. tak semono2 den pon terikot lah kan.

tp balik kg takdo nyo lak brani cakap loghat camni. bebolit lidah den ghaso.

tak beshhh lahh kan. den banggo. den banggo

nak blaja bahso ni ngan ekau laie.

tp kan tijah. purse tu 15 hengget pon nampak mahaaaaa apo!

xiiinam said...

"Errr...tag tu apa ek???"
Tanya ku terpinga-pinga.









He..he...he..
Best ko punya dompet....

eL said...

den bukan nak cakap tak besh. tapi nak cakap *tapi beshh... see my jari oso bolit

||alis|| said...

last sekali tuh aku nak komen..



apsal kopi dangdut bukan kopi janda???????

marinahunny said...

x bley blah siap ada kopi dangdut..wakakaka

kakpah said...

kopam tu apo hah? hehe. buek-buek tak tau lak.

Diva PariTs said...

sukati je kopi dangdut!! hahha.lamo dah rupanya kak jah drive, sejak umo den 13tahun nii *sambil kalkelet umo kak jah* LARIKKKKKKKKKKKKKKKK

Yunus Badawi said...

tak rugi aku tolong buat stesen2 kulit kerang kat Senawang dulu sbb ko sentiasa isi minyak kat stesen kulit kerangkan sbb ko ada bonuslink?

Tijah said...

deeb,
yer. ko fes. hahahaha. patut la aku tgk semut tu badan dia cam belang2 nyamuk edis sket. dah dekat nak putih rupanya...

peeja,
aku kalu suh nyonya tu polish mmg nak kena hantuk kepala kat dinding. dah la murah, mintak diskaun...nak suh polish lagi plak tu.

c,
ha. dlm kad tu ada investment gak tu. jgn memain. hehehe. sapo la nak insured kan purse 15 hengget tu nok. ko ni kannnn....

ai,
aku tak sabar ni tunggu tag ko. cepat la sket. hahaha. wey! kedai ko kellas aa...tudung adalah murs2. aku nak order nati tau...

sayaanakali,
hai. saya lak cucu ali. hehehe. nak ke ayat tu?

rizz,
haa...minggu depan mintak lagi nafkah lain. clust kan???

el,
den pun suko gak. hehhe. iyo...alo gajah mmg ckp ceni...dah tontu sempadan mo tampin kan. takpo...kok raso2 nak asah skill balik datang la senia salu. nak burak kek cetbok pun buleh. den takdo masaklah do...

Tijah said...

cklah,
tag tu lebih kurang cam kuiz penonton dirumah la. amboi kemain tanya eh? tag kang baru tau. hikhikhik. btw, tadi terskodeng salasilah cklah sefamily. dah tgk dah gamba pak zahan. hkhikhik.

el,
tersasul la plak yo tak? muahahahaaa....

alis,
kopi dangdut la plak. kena la pelbagaikan perasa nok! wakakakakk!!!!

marina,
tu imajinasi penulis jer tu. hehehhehe

k.pah,
kopam tu? esok cer tengok baju budak tadika bolah tongkuk eh tu. ado nampak itam2 koning2 tak?? hahhhaaa. tu la kopammmm! kok nak pastikan laie bleh cubo bau....wakakakakak!!!!
*mengado2 tol uwan ni taw....

divaparits,
hohhh!! tahyah ko susah2 kalkelet doooo!!! 33 umo den dah nihh....

yb,
isk! caner yb tau nihhh?? hehhee. aku mmg sker isi minyak kat situ pun compare ngan yg kaler ijau tu.

Hidemichi said...

Ayat tu pak mertua bagi pd Carlos senornya kan... tapi ko rampas eh!. Asik tak jd nak marah jer!heheeh.

Umie said...

ehh, aku setuju nokss yg prudential mmg pantas dlm kelim mengelim nih...

purse haku pun harga seploh hinggit je... haku mmg suka brg2 cap ayam nie...wakkakakaa

dcrysz said...

ko lupa nak bg taukan???
dalam dompet ko tu ada skali raksaser yg ko simpan....
kan kan kan???

tipahvogue said...

tijah ada kad keditttttttttt????? apa lagik cok, piah, jom paksa tijah banjer makan kat hotel jom!! ahakssssssss

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

kak!!


banyak gila kad..

hahahah..

aku punya lagi banyak..

(tukar nada...)

baby..u pakailah purse kaler Ungu tu..

ada milk teddy tu..nanti sama dengan i..

u kan muda baby..

pakailah ya?

wink**

Tijah said...

hide,
tak. dia tulis utk aku daa...aku mintak dan dan dia amek kertas pastu tuliskan. bestkan?

umie,
gimme 5 nok. tapi 15 hengget pun dekat setaun gak aku pakai tu. bila la nak rosak tah. tingin gak nak beli baru nih.

dcrysz,
yer. resaksa mata tiga tu. pandai la ko. ntah2 ko pun sama. misti purse cam poket doremon kan?

tipah,
woh! cc aku tu xleh swipe sesuka hati ok. utk benda2 penting jer tu...dan ianya tak termasuk membelanja kawan2. hahahah...

zara,
tu baru sikit tu. aku pantang org suh apply membership kad ni. tu ko blm tgk kad avon, cni, luxor, zhulian, dcl, tah haper2 lagi tah....

Ungku Nor said...

sup gearbok?
huh belagak.

den masak kari ayam hari ni..muaahahaha

AZANI said...

lain betul gambar ic kau?kenapa tak ambik gambar macam dalam blog profile tu?

Tijah said...

kd,
huyooo kari ayam! esok misti 1 komuter bau alagapas tuh. wakakaka...

azani,
wakakaka. nak kena pelangkung dgn akak tukang buat ic tu? dah la bersanggul lintang bagai...

lupekanje said...

jah...purse kefam tk per...sbb dalam dia tu yg fentingg...kefam bukan sebarang kefamm...kefamm ada isik punya....bukan jenis yang branded....tpi biler bukak dalam...kooooosssoooonnngg...hhehhehe..

dcrysz said...

jah... kalo dah sepesen ngan aku...
mmg beg mcm beg doremon ler....


kalu bleh dak arjuna aku pun nak masukkan skali dlm purse tu....kekekek

iina said...

Patutlah den asyik nak lotak gmbr kontroversi yo.. rupo2 eh.. ekau ado kopi dangdut eh.. apo laei.. pos kek den lah.. hehehehe.. yg kontroversi tuh leh buat pergi dangdut ekk hehehehe ;)

KaSiH said...

yela kak...beli purse mahal2 pun kadang duk colah ketiak gak kan...

tp yg aku paling suka tu...kopi dangdut tu...ada extra slimming...mai secawannn...

mrblind said...

cilakak..apsal gamabr ic tu blur..gua baru nak usha..hahaha

Tijah said...

acik,
biar kefamm tapi kemvunggg duhet ekkk? aciknyer purse misti kefam gak ekkk???? hikhikhik

dcrysz,
tu keji tu. wey..aku ada bag baru skrg. bag free dapat beli scott emulsion. giler cool bag tu...leh bawak g pasar...

iina,
ahahhh!! tu la. efek eh sampai ke landen nuna kan? sanun tak paneh ko? sini osah paneh bedonting....

kasih,
iyo. lagi pun kek terminal 1 tu byk lak purse murah cantik2 kan? boring sok sonang2 yo tukar lain.
*nampak yo kau part slimming tu kan?

Tijah said...

mrblind,
hahahaa. wa cekap beb!!!

KV said...

kopi dangdut jah? Aku saspek ko ada darah keturunan mas idayu ni!

mamarempit said...

Tijah...apo yang "kalo perempuan separoh lelaki separoh" tu...cubo ekau xplen sket...

tasikmerah said...

aku nk intai betul2. RM 50 tu ada berapa keping sebenarnya. aku syak ada banyak tu. ko susun baik2 kan jah. hehehehe...



.

kuIna LadyInRed said...

sek bek xdak brand klu x iklan free kat sini..

tp barand xdak makna jgn penting isi

sayanghasni @ yus said...

semalam,
i baru beli purse baru...
brand ESPRIT dengan diskaun giler babas...
yahooo aku berjaya.......
menghabiskan duit yang ada...
hari ni,
aku sarapan teh o je...
hua...hua....hua.......
aku dah kopak nie..........

monas2petronas said...

ahahahhahahahahhaha
ahahahhahahhahahaha

gelak besar aku tgk purse ungu tu..cam aku punya dulu cuma warna ijau...

aku pakai tu masa awal2 pegi opis..ada kawan aku ni kira cam standard sket..dia nak soh aku ganti wallet yg menampakkan kewanitaan bkn kegadisan tp dia tak sanggup ckp..

so masa bday dia belikan aku wallet baru :))

muadzlife said...

kaluk dah kawen asik p pasar yo..mmg maleh nak boli pes lawa2 kan...heheheee...

tapi pes ko lawa jah...tak nampak cam rm15 punyer...

azreen said...

aku setuju dgn insurance tuh..... ;-)

dcrysz said...

a ah.... pas tu lagiiii byk ko masukkan khazanah ko...
kat dlm tu yer tak???
kekekekek

Tijah said...

kv,
bukan mas idayu der...amalina. kan sama org n9 tu. hahahaha

mama,
apo bondo eh tu? yg mana satu ek? cubo kau lak terangkan kat aku?

tm,
50 tu? hahhaaa. ado la bbrp kopeng. rasier...tapi cukup la takat nak soping kat jekel...

kuina,
yer. don't judge book by it cover konsepnyer kan????heheheh

yus,
i tadi bfast kat sekret resepi. hikhikhik. takde la...acah jer tu.

wina,
tapi kiut jugak kan? cam gegirl jer. pasni aku nak pakai purse poh kong tu jer la. untung2 ada org kasik adiah besday sok. oh yer...purse ko tu. aku dah buat simpan camera & hphone. mekasih nok. ngam2 jer muat sebelah2...

muadz,
iyo. kalu bleh duit tu nak sumbat dlm poket je senang nak keluarkan. aku biasa konsep biar murah tapi nampak mahal. hahhaaa. pasni nak usha sling bag gucci lak. rm20 jer...

reen,
kannn??? aku dah salu pkai kad tu. mmg bagus...

dcrysz,
a'ah. tadi pagi aku siap sumbat sayur, ikan dlm tu. senang tak sakit tangan aku nak pegang bag plastik byk2 nok...

kakpiah said...

jah..
letak pekataan CONTOH kat duit tu jahh...kang org BNM nampak kang.. x pepasal dpt warning letter!!

muahahaha..

p/s:-
jah..
aku menggeletis nk buat tag nih jah..
tapi hampa jua akhirnya.. sbb ko tak tag aku..
uhuks!

yg benar
piah ngades

sheila said...

osah akak den ni mandi x beghapo nak gosok colah tiak tu..tu yg kopam semacam yo purse eh tu..

lopeh ni gi amik penyontal piuk kek dapur tu...buh sabun sket pehtu oles2 manjo kek tiak tu yo hohohoho..

PINATBATE said...

Tijah..
ado jugak doa pelembut ati utk org pompuan separuh lelaki separuh...
hadoi..tijah..tijah..

mamarempit said...

boto tu pinatbate...tu yg den tanyo tu... kalu pempuan separoh laki2 sparoh tu apo doa eh???? dio lak tanyo den balek....

shija said...

mano kad nikah ko nok!!jgn lupo lotak skali lam purse tuu,sok sonang nak tunjuk kek jais kok kono tangkap time ko beduo-duo mo carlos kek tompek sunyik nanti!miahahhahhahhahah....larikkkk!!!!

Ceera said...

kalau dapek masuk peket kopi dangdut dalam purse akak tu..

memng den solute la..

Tijah said...

piah,
apolak kono waning letter? tu duit den. hahahaha. ada procedure ke nak letak gamba duit tu piah oiiii....

sheila,
hoh! kok gosok sampai tecabot bulu skali pun kok dah dikopet hari2 kopam yo deh nok oi. nak2 musim paneh2 nih. hahahaa...

pinatbate,
ooo..pasal doa ko? baca yg atas skali tu pun ok....

mama,
ckp la pasal doa. kau ni pun...ko amek yg atas skali tu jer. aku baca yg tu...
*ko nak hembus kat sapa nih? jgn lpa pengeras taw? kalu tak ko yg keras nati. hahhha

cija,
kad nikah lupo lak nak amek gamba. ado tesolet colah plastik tu...maleh lak nak bawak keluar.

ceera,
dapekkkk!!! sobab dio nipih yo. fleksibel. dangdut la kata kan...hahahah

CiK AiDa said...

Kak,aida nyer tag akk tak buek lagi!!!!buek2 lupo la yo... ;-p

mugiwara said...

satu
saya sangat berminat ngan ayat2 tu...
erm...ada dua. satu tu baca pada org lelaki...satu tu baca pada org pompuan....bagus2...
saya amek ye..
terima kasih...


dua
kopi dangdut?
boleh gelek berapa jam nanti?
hehe~

Tijah said...

aida,
a'ah kan??? osah la lupo eh sojak pekono rojak sikamat aritu. wakakakkaa...

mugi,
amek la. err...pengeras jgn lupe bank-in. kalu tak tak berkesan. wakakakak...

joegrimjow said...

bnyaknye duit
sukew2

Tijah said...

joe,
ala...5o hengget tu sekeping jer tu. hikhikhik

Kizzy TF said...

akak tijah yg sgt kelakaaaarrrrrr!!! hahahaha
terase adik pasal purse 'gigirl' tu. hahahaha. itu purse 'daydreaming' adik tu dulu. kahkahkah

Tijah said...

kizzy,
masih wujud lagi kah purse itu? hahaha. kat pasar mlm leh dapat 3 rm10 tau skrg....

nasazfrog... said...

uhhh syok btol la dapek berblog ngn org sebendero ngn den hi ha... ckp pun stay loghat nogori tuh... uhhh den suko...:)

Tijah said...

nasazfrog.
wiii aii. apolak namo eh centu tu? nak panggey apo nih? takkan frog lak doh kan? ado namo manjo lain tak gek eh??? hikhik

lorongsetia8 said...

kakjah ni memang kelakar la, pengulas sukan nya pon banyak, mesti sebab ayat pelembut hati tu. ini kalau time ngan client pon baca2 hembus kat muka ke??

hehehhehe...

Tijah said...

nafnaf
aiyooo..lama tada datang? hehehe. yer..kalu dgn client bleh gak pakai nih tapi kat blog xleh aa...nak hembus caner ek? hehehehe...

JDK92 said...

kak..share lah ayat pak mentuoakak kasik nun..den tak nampak tulisan jawi lamo2 ni..susah den nak tgknyo..timo kaseh lah kak eh