Jun 26, 2009

lari...

sejak domenjak ni akak terasa seperti seorang pelarian di negara sendiri...
(tiba2
lagu refugee "killing me softly with this song" berkumandang sebagai background)

takut sgt nak angkat talipon. espesheli call dari private no. atau pun mana2 nombor yg tidak dikenali.

sebab?

akak telah diburu oleh 2 kawan lama yang memaksa utk berjumpa, utk menjoin satu skim MLM dibawah tajaan mereka. adoi la.

perasaan?

adalah seperti diluah mati mak, ditelan mati bapak. ye la...kawan kan? serba salah tu tetaplah ada walaupun tak suka.

so...sapa2 yg call akak tak angkat tu, sila la sms perkenalkan diri dulu ya?

err...akak lari dulu lah!
abg teksi! tolong tijah banggg!!! tijah dlm ketakotan nihh...
(angkat skirt sambil menjeling tajam pada kakwos)


54 comments:

Petito said...

yeeaayyyy...

1st to comment nih!!!chhaaiiyokkk :=))

aku la yang ajak buat MLM tu... Mari.Lari.Mari3.... huahuahuahua ;P

Tijah said...

petito
chaiit! apo deh? tia amelia ko? wakakaka..larikkk...den pakai elianto yo murah kit...

kakpiah said...

bukan aku ker yg patot jeling ko jah?
bedebah kan ko?
bang kalos.. jom kita gi minom2.. tijah sebok berlari tu.. pasti abg rasa terabai kan?
kah kah kah kah!!!

iina said...

Jah.. den raso2 ehh kan ekau patut berguru ngan kak pah.. dio pandai bab2 buek tak donga telefon rosak bilo taknak cakap ngan org hehehehe..

sesusah ekau cakap yo.. ello.. ello.. ello.. tak dengarlah.. ello.. peh tuh ko lotak tepon.. silent trus hahahah

adibah said...

Jah, aku pernah ada pengalaman macam tu. BIla aku kata "i dowan, i em not intrested" dia bleh masam muka x mo tegur aku nok.. padehal sebelum tu kemain manis molot..manis senyum (boleh kena diabetes nehh)... terus jadi seteru katanya..


p/s: dah macam MasIdayeww jamban mu dalam gambar larian ittew nok..! eekekekekeke

Hidemichi said...

alah...join takat minum2 teh memalam je janji deme melanja....x payah daftar...ekeke

CiK AiDa said...

hahaha..lari kak..terus kan lari...dah ponek kang..aida blaje cendol!!pas tu kita jln2 nek teksi ijo plak...
hik..hik..hik...

hana said...

nyaris2 aku nak lari cam ko jah..

aku baru kene kejar dek maxis, katenye aku tak bayau bil broadband 2 bulan, cacat apa..aku dah bayau laa.. seb baik sempan lagik resit.

||alis|| said...

kakjah... mu lari lari tuh silaa laa nyanyi...

"kuda ku lari gagah berani..."

ops.. takbleh, kang tok pah plak kejau ko, ahahaha~

haruan tasek said...

lari dari mlm ke rupanya

isabelle said...

angkat2 skirt lak kaktijah ni.kang ada yg kejar kang...

Tijah said...

piah
aku la patot jeling ko..mana tau ko dah siap2 ada kat seat pesenjel blakang...kensel la aku nak naik. takde praivesi gittew...wakakak....


iina
tu la kan? kpah dah biso buek tu. buek2 cam kek basement xdo line la konon eh kan???


dib
hehehe. takde kawan centu pun xpe la nok kan? kat blog ni pun dah ramai kawan dah ni...


hide
tu yg takut tu...takut termakan budi tergadai body jer. heheh


aida
lari2 terus terjun masuk lake garden yg separas buku lali tu kan? apo brg cendol...kito poie a&w laa...harharhar


hana
haa..aku pun ada kes dgn meksis ni. skrg aku dah pki selkom. ko tunggu jer. diorang cr pasal kalu ko saman jer...


alis
tokpah mana larat kejar dah. kang efek botok kat daguk tajam dia tu...sila refer ohartis. wakakkak


haruan
haa...bukan lari dr along taw...mahupun angah ataupun alang. hahahah


isabelle
itu la salah satu tujuannyer. hahahaa. mampos kena pelangkung sama piah nih

moon said...

Jah,
Ko pun menjadi mangsa MLM gak ker...memang payah depa nih, cakap banyak kali pun buat bodo tak paham gak...baik terus terang jer jah, lari tak hilang masalah ko tuh.

kakpah said...

haha..botul cakap ina tu. Atau pun kan, kalau ado nombor tak kona masuk, kau buek suaro lain kunun2 bukan ekau lah. ekau monyamarlah jadi orang lain. kau tanyo lah, ni sapo? nak cakap mo sapo. Ko layan lah cakap kojap. Kito kan buleh kona suaro orang. Kalau kau raso tu dio, kau cakap lah tijah tak ado hehehe... kan kau dah dapek dah nombor talipun e.
apo macam...... buleh pakai tak palo hotak akak ni. Haha.. dah solalu buek la ni..

::narita:: said...

mak org pon terlibat ng benda cenggini kak zaman die muda2 dulu.. ahahha

~Layla Yuki~ said...

kak..ekau tuka numbo baru yo lah..sonang! MLM ni den tak koso na nak layan..orang ateh kayo berair, org donline gak yg terkoncing2 buek marketing..pedulik ajab an laaa...

ZARA 札拉 said...

errkkk

aku takde nombor kau kak~

alahai~

Monkey D Luffy said...

ko pun ada abang teksi gak ke?

kekke

AZANI said...

mlm, mau lari mana..ha ha ha

kakpiah said...

tak kapten, tijah cuba mengguda suami saya..
dan saya pula sedang berusaha mencuri perhatian suami beliau..
kami saling berkerjasama..
wonderpet! wonderpet!

arep said...

agree.. MLM ni boleh tarnish friendship tau.. kalau boleh jgn la promote kawan2. kalau jadik apa2 mrasalah mencuka sebagai..pastu gadoh2.. takottt..

carilah potential client yang bukan kawan...

lupekanje said...

ngkorang ni...sian tau kat ahli2 MLM...abih tu...camno diarg nak cari makan klu ngkorang tk sokong...waduhhh...

hahah...acik senornya sama gak ngan kau jah...sungguh fobia...
cam kata Arep tuh...MLM antara perkara yang blh memutuskan persahabatan. Elok2 sonok nk jumpa pokpekpokpek sesama....huha huha begathering...dah jadik takut...dah jadi hambar nk jumpa...sampai ada yg tukar nomor tipon..pindah rumah...dan memcm lagi...sbb nak elak dari jumpa kawan MLM nih...terutama yg jenis paksa2...pujuk tk renti2 nih.
acik nak warning gak sensiang nih..jgn sesaper ajak acik join apa jenis MLM pun...acik tk suka tawww...!!! hehe..(err..tpi semalam acik masuk cosway smula..stlh seploh tawon expired...hehhee..nk beli coklat dgn spray semut nyer pasal...)..

linn said...

apa kaitan abang teksi ngan kwn ko yg jual MLM tu nok? kempius aku.

Tijah said...

moon
kalu org lain bleh jer nak wat dono tapi ni kawan cam susah gak nok. hehehe


kpah
hahaha. tu yg buek sey serender nak nyamar mo ko tu kak. sok ko tanak angkek lak call den. wakakakaa...


narita
skrg xtif lagi tak? hehhheee....takuttt!!!


layla
kan? dah 2 kali tukar nomo dah ni...tak terdayo lagi dah nak tukar. hahahhaha


zara
nak ker? aku bagi no akaun bank jer la ek? bleh ko masukkan duit...


kapten
tak la...tu laki piah...errr kak wos.


azani
lari la laju2 sampai tak dapat tangkap...hahaha


wos
kerjasama wos?? err...jgn la. kalos hanya utk ku sowang. wakkakakaka...


arep
betul! betul! betul! mak stuju tuh...takpe la. kita cari kaawan baru...


acik
sama la kita cik. sy join mlm pun sbb nak diskaun brg jer. nama nak jual kat kekawan xde la der...


linn
xde paper linn. abg teksi hanyalah pelakon tambahan saja. hahaha

tasikmerah said...

ah! lari setempat je lah jah... hahaha...

:p


.

kakngah said...

tak psl2 ekau buleh kuwos jah... ado gak guno eh... hahaha!!

mamarempit said...

MLM???
Den nk pomot ni...ekau masok yo MLM ngn den...nak???

Ekekeke....lari jah lari....
umang aih....kasut 3 inci...5 inci tk nk try jah???

::@FiQ said...

mak...tggu aku kak...
mengah lari pakai korset beyutipul***

Tijah said...

tm
lari setempat? baik aku lari atas treadmill jer nok.wakakaka


kngah
kuwos? takde maknanyer nok? penat lari kang aku berenti makan roti telur banjer. hahaha


mama
ni yg aku takut nih. larikkk??? wakakkkaaa


afiq
wehhh! ade ke sais ko koset tu nok??? wakakkaaka...larikkkk jugakkkk...

rashiD said...

"ni x same mcm yg lain2 tu, ni bukan piramid.."

"tolong sesame kite.."


biaso amek dongar 'line' ni.. heee...

ai said...

Bak nombor tepon kau tijah..aku nk kejar!!!

Yunus Badawi said...

ceit patutlah aku kol ko tak angkat. Ko nak lari pegi mana? Susah2 ko tukar aje no tepon ko tu tapi jgn lupa pulak bagi tahu aku no baru ko. Esok aku nak hantar ayam 4 ekor ko jgn takde rumah pulak.

Umie said...

yang ko susah2 nak lari nie nape nokss???adalah lebih afdhal ko pi pinjam parang ke kobun pak aji tuh & ajak kenkawan MLM ko tu bersemuka.. bila dah jumpa diorang, jgn lupe senseng lengan baju tuh dulu.. pastu pacakkan parang atas tanah ke atas meja kedai mamak ke then jerit "hah, sapo laie yg nak ajak den masuk MLM nie hah,copek koba kan kat den..tak soba2 dah parang eden nie nak berkhidmat..." <---- execuse my poor noghori yo!!

wakakakakakakka

LediAgli said...

hahaha... memang laa kena lari.. biasa ar.. kawan2 ni memang payah nak paham kalau kita tanak join diorang... kasi hempuk sket pala diorang

Tijah said...

rashid
ujung2 konsep dia...cari downline jugak kan? hahhhaa


ai
tanakk.. kau kejar aku lariii...cari nurul shukor


yb
elehh. mcm la ko ada no. aku bang..hehehe. antar ayam? ayam lombok ker ayam siam bang?


umie
hahhahaaa. tu mengamok namanyer tu. baik aku cakap...sapa ajak masuk MLM...aku masukkan korang dlm oven. bleh?


ledigagli
ntahnya. hint sekali sudah la kan? kalu nak kita join...kalu xnak xyah la bising2 ajak lagi.

ashley said...

Larilah hai Tijahku..
Larilah..
ayouh lariiiii..

(nyanyian SERIPAH ENI)

ashley said...

Larilah hai Tijahku..
Larilah..
ayouh lariiiii..

(nyanyian SERIPAH ENI)

mrblind said...

join je..tapi minta jadi kepala diaorang..hahaa

qishie said...

ala kak..MLM je..
kalo dorg bwk h1N1 lg naya kak

Tijah said...

ashley
ayam den lapehhhh! oi! oi!!!
*anita serawakkk


mr blind
tak pun suh diorang taja yuran masuk tu kan??? pastu tolong crkan d/line sekali...lemak gua..


qishie
2-2 pun epidemic merbahaya tu nok. heheheh

Cahaya said...

kak cayalah kak
lari pakai kasut tumit tinggi tu...melatoppp:-p

*Miss Geli^ said...

Tijah,

Malam ni saya belanja makan seafud tomyam..jgn risau saya belanja. Cuma awak datang makan je. Jgn lupa bawak fotokopi ic denga duit rm2 ribu. Saje je..Cuma luangkan masa 5 min je jah..aku janji mende ni akan mengubah diri dan kehidupan anda jah..Ko takyah wat pe pe jah..cuma sain, pastu kasi 2ribu je..ko takpayah cari orang lain..kitaorang akan bantu ko cari orang. Lepas ni mesti ko bole melancong ke Mexico, Amerika dan China jah..kalu dulu pakai avanja, sekaran bole pada BMW 30 siri...Percaya lah jah..Ko tengok jiran aku, dulu pakai basikal tua, sekarang dia dah pakai virago..dia pun dah berenti menoreh..banyak pulangan ni jah...

Sain yer jah??Borang aku dah isi siap siap untuk kau..Yer??
Aku bukan nyer taknak tolong..aku kan kawan ko..ni nak tolong la ni??
Yer??
\
Keh keh keh

*Miss Geli^ said...

Situasi satu

Kawan : helo, jom minum kat gerai jap
MissGeli : ok moleh moleh..ai datang

Sampai gerai

Kawan : order la minum makan sekali.
MissGeli : Ok ok bole
Kawan : aku g toilet jap

Tetiba geng geng dia datang, bawak borang bawak pen kertas bagai, 5 orang kerumun aku sorang.Prong prang prong prang..jahanam kau..camni ko kenakan aku...

Tetiba miss geli pitam...

rizz said...

xyah angkat la pvt casll kak tijah ekekee

KaSiH said...

akak...aku ingat entry ni pasal ko g berjoging lagi nguruskan badan..ahahaha benci aku tau...

aku pun tak suka la kak MLM ni...

aku kan klu berlari bile nampak makanan camtu la kak rupanya...seksi dan sgt teruja...

Shifu67 said...

hahaha... MLM.... ko kata je kat dia.... malammm sikitttt.... lepas tu ko lari leeee..... hahaha

Mas said...

aku salu kena gak...kalu best aku join kalu tak best tak join. Salu join utk kegunaan sendiri...aku mang takde bakat berniaga kecuali nasi lemak. hahaha.

Tijah said...

cahaya
aku mana la ado kasut jogging...hahahah


geli
byk dapat tijah? wakakaka...aku penah kena kes ko yg ke-2 tu. nak jumpa 1-1 sekali kena kerumun cam ulat taik kau. seriyes sakit hati gila aku time tu...tapi tu la...kaw2 aku paw...sapa suh ajak jumpa kat tempat mahal2 kan???


rizz
mmg itu la yg aku buat skrg. hehheee...


kasih
aku tgh sakan mengganti pose nih. caner nak jogging nok. hehehehe...


shifu
nak cakap malammmm sket kat kawan tu yg tak best tu bang. kalu kat org luar dah lama aku hi hi bye bye jer. huhuhu


mas
kalu takat member fee 50 hengget tu aku xde hal mas. ko sebut jer..avon, tupperware, cni, luxor, cosway, dll...sumer aku ada. tapi ni jenis disuruh buat loan ribu2 nih. ngeri ok. huhuhuuh

azreen said...

nok...aku pun pernah kene cam ko....sib baik time tu aku terpaksa datang sini...kalo tak mau aku pun macm ko nok...huhuhuhuh

sheila said...

mlm mmg sgt membosankan..
kengkadang bilo terjobak tu ghaso cam alahai..buek rugi yo den join..

mulut den boghek..

rizz said...

cntek sgtzz sume konsep tuhhh

Tijah said...

reen
skrg kau sudah bebas kan?? xde sapa nak cr ko lagi. hehehe


sheila
kok bayar murah tu takpo la jugak kan? pakai sindri yo...


rizz
haa..ko salah masuk n3 ni dik. hikhik

JO said...

ahahah lari lari, jangan tak lari.
a'a kan, kalo blh jgn ler msk benda2 tu kalau xactive. buang masa buang duit jer.

Tijah said...

jo
baik beli kasut ker handbag ke kan???