tadi baca paper. H1N1 makin berleluasa nampaknya. kat asia dah ada yg mati. kat m'sia plak...lepas 1-1 sekolah kena tutup. bahaya nih! menteri kesihatan pun dah suh elakkan berada ditempat2 awam kalu takde tujuan tu. akak pun dah kurang pegi shopping complex semenjak domenjak nih. pegi beli brg dapur pun time org tak ramai. contoh...kul 9.30 pagi time giant baru bukak tu.
prevention is better than cure kan? esp. pada sapa2 yg ada babies tu...owh! mereka adalah sgt fragile ya anak2. don't play-play!
so, hari2 minggu tu lets duduk rumah uolls. moh le kita masak!
ini menu akak utk hari ni. lemon rosemary chicken. nak tukar rosemary ke tijah pun takleh...sbb natang ni mmg dah nama dia rosemary kan...
prevention is better than cure kan? esp. pada sapa2 yg ada babies tu...owh! mereka adalah sgt fragile ya anak2. don't play-play!
so, hari2 minggu tu lets duduk rumah uolls. moh le kita masak!
ini menu akak utk hari ni. lemon rosemary chicken. nak tukar rosemary ke tijah pun takleh...sbb natang ni mmg dah nama dia rosemary kan...
akak memang dah lama teringinkan lrc nih. ada org jual online tapi dia kat KL takkan dia nak deliver ke sbn plak kan. jauh tuuu sian dia. last2 terjumpa satu resepi lrc kat sini. kredit to kak diana. resepi2 dia semua nampak lazats. harus la try nanti kan...
bahan :
- 1 ekor ayam (jgn potong / jgn buang kulit)
- 5 biji bwg putih (akak suka lebih...)
- 3 sudu lada hitam (biji)
- 3 sudu rosemary (dried - ada jual kat kedai)
- 3 sudu butter (belasah planta soft je)
- 1 biji lemon
cara :
- rebus lemon sampai lembut.
- sementara tu, tumbuk bwg putih + lada hitam + rosemary.
- campurkan bahan2 tu dgn butter + garam + gula (sikitttt jer tau)
- lumur2kan pada ayam. mcm biasala...dlm perut, celah kulit tu semua...
- last sekali, cucuk2 lemon tu kasi keluar jus dia...masukkan dlm perut ayam.
- marinate overnite.
- bakar pada suhu 200'C utk 1 jam
utk black pepper gravy plak, panaskan 2 sudu butter. masukkan 2 sudu tepung gandum + black pepper sos + chili sos + drippings ayam masa bakar tadi. atau bleh jugak ikut resepi ni.
56 comments:
woi senang tul rupanya wat ayam rosemary ni...hak hak hak...tp aku tak sampai ati nk sula ayam dgn sebijik lemon...sembelit ayam aku nnti...
nape akhir2 ni ko rajin mkn ayam kak...
aku rasa bukan kenirojes jer...ada lagi tau.Sedih aku nengok ayam tu kena sumbat lemon.Ko jgn p sangat giant tu...bahaya nok.
yang ini juga sila pos ke den yo kak.
aku silap langkah la..
ko buat aku rasa 2,3 macam ni..
aku nak ayam ni nanti kalo aku datang!
nak jugak!
jatuh hukum harus ke sumbat lemon kat celah lubang tu?? takut nengoknye..
tengah lapar nie... tengok gambar je aku jadi lapar sangat dah
nama sungguh mantop tapi senang gak eh buatnya....tocei2...
err....aku buta hati skit hari ni...apesl kena rebus lemon tu dulu??
Jah, lu serius rajin beb, eh, ada adik pompuan yg solo lagi tak..??
lalala...!!!
Melayu makan ngan nasik ke Tijah? Tak ado kuah? Ghatah jer?
kepala entry tak ingat, citer H1N1 bagai, hahahahahaaa.... kagum aku tijah dgn pekerjaan memanggang kau lately.. mantop..
sumbat len bleh tak tijah oiii..wakakaka
pepun ko mmg suke libas nafsu mkn aku kan...hehe
cedapnjya kak tijah..keco lior dah ni ahha
kak jah..
nak ckitttt
adoii....ekau kojo masak ayam jo Jah yo...den ni baru nk poso ganti...lom abeh lai...asek nengok kek umah kau ayam tegolek²...
Mennnnetesss air lior den........huwaaaaaaaaaaa
toraso sonak porut kono sumbek mo lemon wakaka..
wuih..nampak sodap. mosti cubo ni..
amboiiii jah..sejak2 ada oven baru nieh.. asyik ayam panggang je ek..hehe.. tp nampak sodap tue..resepi pun sonang.. kena try buat nieh...
aiyooohh peranggan terakhir tu yg paling xtahan tu..
xdo lah den nak poie kenirojes dah pasni.
pasni order ayam panggang kat akak je lah buleh???
ekekeke..
kasih
takpe la sembelit pun sbb dier dah mati. hehehe. aku ada gak mkn ikan tapi tem mkn ayam jer buat posting heheh
mas
ko ni prihatin pulak kat ayam tu kan? hahaha. aku pegi tem tak ramai org jer mas.
ady
ko dah dok kat KL...order jer kat lrc tu senang. hehehehe
cok
hahhh! budak sombong nih...dah la buang komen, buang cetbok plak tu. nyampah nyahhh!
miszeyeliner
err...kuhumnyer harus. utk kesedapan berganda. harharharhhh....
haruan
lenkali aku try buat haruan panggang plak yer? adoi panassnyer!
lilies
rebus dulu sbb nanti jus lemon tu lagi byk keluar...ayam lebih wangi konsepnyer.
eddie
wa ada 2 adik kembar masih single. tapi tang masak tu...errr...aku kurang pasti. tapi bleh diajarinnnn dong....
aunty
niari tak masak nasik aunty. ghatah mkn dgn gravy black pepper jer. konon2 diet tapi kulit belasah jugak. sodap! hehehe
dalia
intro tu mmg cam bagus sket. biaso la...aku tunggu konyer list of resepi ni wehhh!
heze
blehhhh!! ko sumbat bawang pun bleh. apa2 jer la janji dpt kurangkan hanyir ayam. err...tapi cara ko tanya cam lainnnnn jer nok. wakakaka...
rizz
try la buat. senang sajork tu...
narita
tablehhh! aritu ko masak ayam mkn sorang2 kannnn? rasakan. hahahah
mama
tem masak ayam jer buat n3. minggu dopan den poso...poso masak sekali la kot. hahaha
kpah
sebijik bosa tu kak. apo tak sonak eh. wakakaka. kok ayam tu idop laie mmg dah lamo den kono patok.
faiz
nanti jgn lupa buat n3 tau. hahahaa. mencanak la bill aku bln nihhh...
adihana
kojap...kojap. ni den tgh kiro brp nak charge ko utk sekor ayam nih. termasuk govt tax skalik. heheheh
yg keje kat tempat public cam aku ni? adussss!
Ko tak takut Carlos gemuk ke asek mkn sedap2?kekekeke
kenapalah aku berperasaan kasihan pulak tgk ayam ko tu jah... hi hi.
emosi tak stabil betul aku nih... haih...
.
nampaknyer tak dapat ler aku mencuba resepi ini..
nak cari rosemary tu dah tentu-tentu kena gi pasaraya..
mana ader kat kedai runcit LEE HENG tu..
makcik mary ader ler...
tak gi shopping sebab lum gaji lagi..
org len sibuk nak cikit nak cikit...
isk isk den lain ckit kak
xmo cikit...nak banyak ler..hehe
salam dari picnic...
kak, lemon tuh kalu masuk oven panggang dlm 5min pon ok. kak rachael ray nyer petua.
nnt aku try cucuk tanam rosemary, thyme dan herba english yg lain2 kat dusun ayah den nih. mati laa kena ada sbijik umah ijau!
adehh!! oven blom beli la!!!
aku dah print resipi ni. tak sedap siap ko tijah!
mcm trajis jer kan cara ayam tu di masak?
senak pewot aku di buatnyer..
owh!!
*imajinasi terlampau*
Kali ni aku bawak 4 ekor ayam pegi rumah ko. Sekor masak macam hari tu, sekor lagi ni masak rosemary ni. Yg 2 ekor lagi tu pengeras utk ko lah. Weekend ni aku dtg dgn emak adam hehehe
ciss kak..
menetes air lior nih..
hahahahaha!!
sedap...sedap... boleh tempah online ker??
Jah, raya nanti sila buat open house. Terima kasih..:-)
hide
sila dapatkan vaksin percuma di hospital berdekatan anda. hikhikhik...
juliet
aku mmg sajer nak kasik dia gemuk. supaya kurang hensem. wakakakaa...
tm
kau jgn nokk...hanya ibu ayam saja yg berperasaan begitu taw. wakakakaka...
yus
ado la..brand mc cormick & masterfood tu. yg dlm botol tu..6 hengget sebotol.
cahaya
nak byk yer? byk cantikkk? wakakakaaa...
alis
ko nih...aku lagi nak seb cost 5 menet tu. rebus dah ler...setail jamie oliber. ko tanam tu...agak2 idop tak nati?
kv
laa...aku ingatkan ko dah beli. beli murah2 dah...bleh belasah cukup2 sampai rosak
izman
konfem sedap nihhh. tuan punyer resepi tu pun dah angkat 5 bintang tuh. tapi kalu x jadi gak...aku lari dulu aaa...
piah
kenapa plak senak piah? * aku moskel nih...heheheh
yb
tralallalaaaa...kita nak pegi mana wiken ni bang?? pegi mandi manda kat PD nakkk????
hanie
menetes takpe...jgn menetas. moskellll tuhhhh! hahahaa
syima
blehh...ko save as jer gambar tu nok. heheheh
deeb
kau la buat..aku datang yer? hahahha
Oh Tijah..
lemon tu kalau hias kat kepala saja tak leh?
aku rasa cam tak sanggup lak Tijah weh nak menyumbat ke dot dot nya itu..
Jah,
montok sungguh ayam hang....tahniah dah selera mat omputeh sekarang..
kesian acik nengok ayam tu di dera dik kau tijah..
harus acik repot kat teledera...
pergh!!
kelaparan aku tengok ayam tu!
gojes sungguh filling ayam itew.. ambik kau sebijik lemon .. sembelit ayam tuh.. hahaha
murahnya kos
patutlah kedai makan untung ribu riban
ashley
alaaa...tem ni la masanya ko bleh lepas geram kak...kat sapa2 yg ko rasa cam nak sumbatttt jer molot dia tu. hehehehe...err..jgn lupa tonyoh kuat2 sket...
moon
yer moon, kalu pegi kenirojes ni quarter jer dah baper hengget kan? hahhaa. giler kedekuts aku nih...
acik
itu baru ayam cik. ko tak tengok lagi cano den kola2 ikan plak. huhuhu
zara
dah jommm...masuk dapo! hehehehe
arep
takdenyer sembelit...ayam tu dah tak dara lagi. opppsss!!!
kapten
memanggg. kat luar ikan goreng sekor jer dan 2 hengget. padahal beli baru brapa jer....
aku rasa perasaan ayam tu musti sama ngan pokok keladi yg ko cekik masa kat lanai ari tu jah..
wakaka...
tu yg senak pewot aku biler tingat tu..
ahahahahahuwahuwahuwa..
tp.. aku mmng teringat2 la.. ayam2 panggang ko ni jah...
kalo aku wat potlak party nnti ko bwk sekor ek??
Nice post.
Salam, kami merupakan pekerja-perkerja yang telah dibuang tanpa menerima gaji dan pampasan oleh sebuah syarikat multinasional yang dalam proses untuk lari dari Malaysia
Please support kami.
Jadilah follower kami.
http://agni-energie.blogspot.com
Inilah usaha kami untuk menuntut hak kami.
haritu aku dah try ayam panggang ko...lps ni nak try ayam rosemary ko pulak....thanks ek kongsi resepi....
piah
alak aku kena bawak ayam lak? bukan ko tuan rumah kena prepare sumer ke? tanak aaaa potluck hahaha
antiagni-energie
orait. mari kito sapot..
reen
buat sindri puas makan kan nok?
alahai...aku payah sket nak makan ayam terlentang macam ni jah oiii.
haiiii nokkkkk!!sowey lambat komen.tenet cam haremmmm siot ari niek.smalam mak tak sompek bukak pc blk potang tang bj.tapiiiiii mmg nampak mantopppp ayam lemon rosemary ko tu nok!nampak gobu tol goman ayam tu kanz!leh makan tok 10 orang kekdah eh.
akan aku tiru cara kau menyula jubo ayam tu ngan lemon!!!
sian ayam.. di aibkan begitu sekalik....
apsal ko x sumbat due bjik kak.. lagi meriahhh!!!
ahahahahhahahahhaahahahah***
fuhyooo... sungguh menyelerkan.. guna oven hitan tu ke,, tu kan cam lame2 punya ek.. tapi tak tau la mata den yang rabun ko,, ke baru puyo yang camtu.. tapi mmg best la tgk ekspresi ayam tu..
nama kita sama...tapi umor lain...heheh
kenapa aku tibe2 rasa simpati dgn ayam tu
kakjah, serious akak kena bukukan resipi2 akak ni. saya nak masak pelik2 refer sini je. memang berbaloi.
d
kalu centu....ko jer la yg terlentang d. wakakaka. aku tengah membayangkan nihhh...
cija
kemain ko hepi berjimbaran di batang berjuntai kan??? ko nak ko?? balik aa...
ai
pastikan ko sumbat kat ayam tau nok? jgn salah tempat plak. hahahah
afiq
lebih baik aku aibkan ayam seblm aku aibkan binantang lain. wakakakaka...
nasazfrog
oven hitam tu ler...tapi bukan cam dlm gmbr tu der. itu ilusi semato2. hehehhe...
khadijah
hehhee. nama betul aku lain nok. tijah ni nama manjer jer. huhuhu
dal
misti ko tokei ayam kannn??? hahahha
adia
ala..bukak jer laptop sambil masak tu...wah canggih isteri2 jaman skrg kann?
aiyo....Jah,
Ekau bukukan jo lah sumo resepi ni pastu publish dan jual. Pastu buat sesi bertemu peminat maso pelancaran. Konfem sold out. Den pun beli. VIP ada sign ko lagi satu muka surat penuh. Perhhh!!
dzaza
hoih...ko hengat aku ahadiat akashah? wakakakaa...
Kak Jah ko wat la satu entry pasal nak guna oven. Den tak paham la....bakar setengah jam dalam 200 darjah (cth)...camno tu...pusingkan termo tu sampai 200 darjah ke hapa?
Post a Comment