Jun 14, 2009

lets fishing uolls!!

ya! sekolah sudah pun bermula! jadi hari ni lets belajar subject baru ya adik2. tajuk adalah...JENIS-JENIS IKAN (memandangkan ada yg tak kenal cencaru kan?)

baiklah. sila kenalpasti & camkan betul2 gambar dibawah ni sampai muntah ya? ini adalah basic syllabus. ikan2 lain silalah gugel sendiri. semoga tidak malu dikemudian hari sekiranya ditanya bakal mertua. amiinnn...

akak bz sket hari ni...menge"push" cem utk ke sekolah semula setelah 2 minggu bercuti. see you later!!! daa...

haruan tasek (untuk sembuhkan luka2 dalaman lepas operation. oh ya! beliau juga ada blog)

tongkol / aya hitam (aya? hitam? seswaiii! biasa buat gulai utk nasi dagang)

tenggiri (goreng, asam pedas, singgang, kari...semua bleh!)

selayang / sardin (goreng...cicah air asam...)

selar (feveret cem. masak kicap...isi banyak)

parang (asam pedas paling syok. tapi tulang banyak...)

kerisi (asam pedas / goreng...)

kerapu (masak stim / 3 rasa)

kembung (paling sesuai buat laksa)

jenahak (kari / sup)

gelama (goreng)

belanak (kari / asam pedas)

cencaru (belah belakang...sumbat dgn sambal)

bawal selatan (hanya terdapat di salak selatan. huhuhu)

bawal putih (goreng jer)

bawal hitam (sambal)

owh! bawal ini tidak boleh dimakan ya adik2...
(sekadar hiasan)

55 comments:

Yunus Badawi said...

eh aku first ke?

apasal bawal putih ko terbalik ke atas?

oh sbb bawal yg bawah tu ya

Tijah said...

yb
aku kopipes terus jer dr gugel bang...malas aku nak rotate. hkhik

shija said...

nok!!!!mak tawuuuuuu,mak tawuuuuuu!!!cencaru ngan ikan jeket tu spisis samo kanz?coz bolah blakang eh slalu kono sumbat ngan sambal.hikhik...

::@FiQ said...

uitt... suh abg tuh studi entri neh kak**
abg ker???***

KaSiH said...

aku posa skrg ni...tgk ikan mentah camni pun aku leh berselera ya amat...ya allahhh...kuatkan iman hamba...aminnn...

haNie said...

bawal yg bwh tu kl dimakan..
mmg sedap..
sedap makan penampo..
hahahahahaha :P

e.l.i.s.s.m.i.e said...

bawal yang paling bawah tu lagi mahal dari bawal2 kat atas kan...tapi x leh di makan..kesian...

isabelle said...

kira kelas mengenali ikan kaktijah ni berkesan gak le.
kalo harap dulu, mak cuma kenal ikan bilis dgn ikan emas je. hehehe.

sib baik lakiku org laut (mersing). dah bertambah la vocab ikan ku skrg...

azila said...

masa baru kawin dulu kan kak jah,aku tak kenal ikan caru ok!! selamba jek ckp,bang bagi ikan selar ni setengah kilo ok!tapi tangan tunjuk ikan caru!! ekekeke

Ms.Lilies said...

ikan parang masak gulai lomak cili api mantoppppp!!!

tetiba lapo lak

paRi-paRi sYurGa said...

bagus betul ilmu yang diberikan...



hehehehehe.

Signorina Syima said...

owhh... aku kena print out entry ni kak... sesungguhnya aku mmg tau makan je.. tp tak kenal ikang...

manusia~normal said...

kak, nak boli bawal purple sekilo...bapo agak2 eh??

mrblind said...

bawal yang paling bawah gua selalu terjerat..hheheheh

tentangseseorang said...

kak ikan belanak tuh...
sedap dijadikan ikan pekasam....
itu kalau tekak kampung mcm aku la kak.

i.am.belle said...

sungguh bermaklumat ini entri. mcm baca buku ensiklopedia xD


ikan bakar cecah asam. pergghhh sodap!

MK said...

maseh kak..aku mmg fail bab2 ikan laut ni.. aku tere ikan sungai yo..maklumlah..org linsum..

~Layla Yuki~ said...

kak..mokaseh yo..den da ghoti dah pi boli ikan kalau mak den suh...di sobabkan kamus ikan ekau ni..heheh..btw den org pilah yo..

Mas said...

aku kenal sume ikan....kalu tak gheti tu maknanya nak kena minum air ikan yang direbus tu. Semalam mak mertua aku datang dia suoh Cik W beli ikan. Cik W cakap tak kenal rupa ikan. Salah sapa tu??? Itu sebab aku tak nak nurin ikut jejak langkah ayah dia.Aku dok spital kejap2 bwk nurin p nengok ikan...sakit pun mcm tak sakit budak tu.

Cahaya said...

kak, ikan nemo xde ke kak?? hehe

misz eyeliner said...

kena hapal ni! aku ni gagal bab2 spesis ikan.

haruan tasek said...

wah tak sangka aku tersenarai di atas sekali.... terima kasih tuan punya blog

jyss said...

mak ai banyak nk nk ingat nih. leh ingat kembung n bawal jek hahha lagikpun ada label aper kat giant tuh? hehhe

AdiHana said...

kak, akak dah lupa satu resepi paling pemes diapplikasikan utk kembung tu..
resepi ittew ialah kembung goreng bertatahkan serbuk kunyit + garam, makan ngn nasi putih + kicap.

menu di hujung bulan zaman blaja dolu2 ekekeke..

Hezesuze said...

bawal yg last skali x tahan tu kak jah oii...wakakaka

sayanghasni @ yus said...

aku rasa ikan merah ko tu ikan kerisi ler...
aku selalu masak sup ikan merah tapi takder yang rupa cam kerisi okeh...
satu lagi ikan yang ko patu kenali..
ikan tekok...orang utara panggil kerapu singa...

arep said...

buruk bebenor rupa kerapu yer.. sah2 tak lalu nak makan pasni...

sheila said...

den suko ikan caru ni..
sambal, bakar, goreng, sumo den layan...

iina said...

ok jah.. sok den singgah senawang adolah ekau masak utk den salah satu ikan tuh okey.. heheheh ;)

den kek sini tak goma pakai tudung bawal.. alah2 tembus hembusan angin gitu heheheh.. bukan po.. baju sini byk yg plain color.. so tudung bawang kurg sesuai pakai sikit ;)

atle ♥ waT¡e said...

pasni nk beli ikan ati refer kat blog akak je..hahaha

09892 said...

wihihi...aku suka n3 ni. Aku nak buat note kecik, senang nak refer kalo mak mertua tanya begitew!! tenks :)

Tijah said...

cija
yo samo...jeket brand voir nok. tebal kalis api kekdahnya...


afiq
yer. abang...nak kenal ker?


kasih
kalu tengok ikan belut ko selera tak agaknyer?


hanie
sesedap penampo pakistan yg jual tudung kat jln TAR tu kan?


elissmie
tapi tahan lama. pastu ada daimen...heheheh


isabelle
ikan bilis idak ler mak letak kat sini. ada yg kena cerca kang. haahaha


azila
wakakaka. sib baik ko tak mintak ayam tapi tunjuk kat kambing...lagi haru.


lilies
kannnn? tapi aku kureng sket. susah nak makan...tulang byk na.


pari2
yer. manfaatkan lah. ko kan nak kawen x lama lagi tu...


syima
yer. sila print out kaler yer? kang abg kedai tu kata...ikan itam putih xde jual disini...


bp
tu kiro holai..tak jual kilo. wahahahaa. (kau mmg nak kono dobik kan?)


mrblind
hahahah. kalu kat pasa mlm...elakkan lorong yg jual bawal tu yer

Tijah said...

ady
aku pun tekak kampong gak. lebih suka ikan sungai sebenarnya...tapi susah nak cari yg takde bau lumpur.


belle
hahaha. 1-1nyer n3 yg agak berilmiah nih. aku pun sker ikan bakar...pari esp. fuyooo!!!


MK
den pun suko ikan sungai laie. tapi skrg ni org byk bolo dlm kolam..bebau la. kok dapek sg. linggi punyo ikan tu kan. pergh. manih ehhhh!


layla
wooo...slamat datang. den mmg suko org sekampong dtg sini ni. btw. den maghin skolah TKS...errrr...kau tak tanyo pun kan? hikhikhik


mas
hahaha. aku kenal gak. tapi kekadang kalu blk penang...ada ikan tu nama dah jadi lain tu yg konfius sket. mcm sardin...sana org panggil selayang. ada few names kan...


cahaya
nemo pun ado...tapi dio bz skrg. belakon filem. hahahaha


miszeyeliner
harus hapal nih...seperti ko menghapal spisis kasut2. hkhik


haruan
yer. aku tengok tu teringat terus kat ko...tp nama je haruan tasek tapi dok kat laut tau. laki aku cakap la...


jyss
wuish. kekadang kat kedai runcit kecik2 xde label dik. nak tanye malu. heheh


adihana
hohhho. sedap tu kan? goreng la garing2...kunyit kasi lebih2 sket pastu hiris cili sket. gulppp....

Tijah said...

heze
ahah! bertatahkan diamond kannn? tah brapa la selai tu....


yus
eh..ikan merah tu. aku kopipes sebijik2 dr gugel. kalu salah...sila salahkan gugel. hehehe.


arep
ehh...dah buat lauk sedap tu. tutup sket dgn salad dsb kann...


sheila
a'ah. nampak cam bangang yo ghoman eh kan. tapi dah buek laok osah sodap eh...isi pun tobal, murah lak tu...


iina
yo la...montang2 baru borong tairek kannnn???? huhuh. ko nak ikan apo sok kak? bilih buleh???


atie
seblm tu tanya dulu abg kedai tu..."bang, sini ado wifi tak? nak bukak blog tijah" kikikikik


zt
bukan ko saja...ticer bai punnn samaaaa. wakakakakaa. tapi ko jgn tanya aku portabelo wateva mushroom. mmg aku failll...mak org kampong nyahhh! cendawan busut mak tau la...

Diari Milik Pink said...

anak ikan?

lariiiiiii!!!!

Tijah said...

yus
yer la. aku silap taip tu..kerisi tu. bukan ikan merah. hikhik. tengs ko perasan benda nih...

Tijah said...

diari milik pink
anak ikan?? err...tu kak senduk dah booking. hikhikhik

Teacher said...

bawal tudung is a good touch.. really made my day! thank you dear friend

ashley said...

Salam..
Eh Tijah..besar pahala ko Tijah. Ngajor bebudak ni kenal ikan. Okay sebagai penambahan...selain dari HARUAN, semua ikan ikan di atas berasal dari laut ye adik adik..

Tijah, ko tak makan ikan sungai ek?

dan...aku rasa ikan NYOK NYOK tak masuk senarai ikan ikan ko tu.

TM,
sila pamerkan ikan nyok nyok di blog kamu!

Tijah said...

tic
tengkiu dear...sbb ko bring up isu cencaru semlm la aku buat n3 nih


ashley
a'ah la..aku tak teringat langsung ikan nyok2 tu kak. tapi mak metua aku salu buat kari tu..mmg sodap

lupekanje said...

acik ketinggalan ketapi lagi...
siang tdi bz gegiler kat opis...tk sempat nak hop blog 2 blog nih...

ingatkan bobotul kau gi mancing tdi jah..apo lah kau...goma buek acik goram yo nak capai pancing, gi mancing ke laut tu....
Dah lamoo tk mancing ...bekarat dah gak ehh pancing acik tuh.

Jah, ado kemusykilan nih... napo bawal selatan tu tk dipanggil bawal putih...sbb kulit dio lagi putih dari bawal putih yg ado tu.


memandangkan kau tayang gambar tudung bawal tu..apokato rayo nnt, kau adiahkn acik seekor..ehh...selai tudung bawal tu jah..amacam.????

::narita:: said...

kak jah,
mana dapat gambar ikan2 nie..
mantap resources uhu..

btw, sgt benificial..
feel enlightened...
thanx kak sb org pon x katam kenal ikan ehehhe..
tau msak n makan je..

Tijah said...

cik
faktor pencahayan dr kamera tu tak boto agak eh cik. tu yg putih tu cam lain tu. tudung bawal? hehehe. buleh..kodai 2 hengget pun dah byk jual tu cik.

narita
soses adalah rasier kerajaan ostrolia. mana leh bagitau. huhuhu...

AZANI said...

terimakasih Tijah,faverit aku tongkol,goreng gitu je.

Tijah said...

azani
tak keras ker tongkol tu digoreng? gulai sedap la kot...

Monkey D Luffy said...

aku suka kerapu

lembuuuuuuuuuuuuuut

siggplus said...

comel ikan2 tu..
suma fresh lg kak..mata tak stat kuning lg

Tijah said...

kapten
kerapu stim paling mantap kannn???


siggplus
terbaik dr jeti kuala muda tu. fresh lagi kauuu.....

azreen said...

tima kasih nok sbb ko pekenalkan aku ikan2 ni....selama2 ni aku tahu makan je....hehehehe...tp sejak duk sini barula aku belajar nak kenal ikan....ngeh3x

LiLa said...

Than Tijah! Memang menambah pengetahuan den yang bodoh pasal ikan :D

xoxo

Tijah said...

reen
sama2. tapi ofkos la ikan2 kat sana tak sama dgn kat sini kot nok...


lila
i pun sama...selama ni tau rupa ikan basic2 jer....hehehe

eddie dewanaga said...

gua tak kenal nama2 ikan ni... ada sekali tu kena piat telinga dgn mak, sebab gua bilang ikan sembilang tu,

'ikan jos parit...'

Tijah said...

eddie
hahahaa. lu kena pegi kursus kat lembaga ikan ni wehhh!!!

hana said...

selama aku makan ikan kerapu, baru aku tahu ikan tu banyak bentek bentek...adeiii!! tau bakal mak mertua aku..naya jekkk

Tijah said...

hana
bukan ko sorang jer tu..aku pun sama. hahaha