Jun 13, 2009

masih terkenang...

tadi. di sebuah kedai runcit di taman desa dahlia, senawang.

pembeli : cencaru ado bang? (malas nak bukak bekas polisterin tu)

penjual : takdo la dik...

pembeli : takpo la...

pembeli berlalu untuk mengambil barangan lain seperti bawang, cili kering, rempah ratus dan sebagainya. di kaunter...pembeli tu nampak pembeli lain tengah bayar cencaru. 6 ekor plak tu.

pembeli : tadi koba takdo bang?

penjual : apo? ooo...cakap la nak ikan yang tu...

pembeli : (???)

sampai sekarang (cencaru belah belakang dah siap masak pun), akak masih terkenangkan hal tadi...

kau ingat cencaru tu jenama serbuk pencuci handalan kah bang?

41 comments:

~0~ said...

hehehhehe...mesti pembeli tue tidak kenal ikan jaket yang fames itu...

haruan tasek said...

bahasa apa pembeli pakai penjual tak faham

sha89 said...

hahahahah ape la penjual tu...ntah2 die fokus sangat smpai x dgr betul2 ape yang akak nak kot~

:)

Abdul Wafi said...

apo kono penjual tu.

apo pokak ko dio.


isk, sian betul anutie yang nak cencaru tu.

Monkey D Luffy said...

rasanya ada masalah pendengaran kot

muahaha

::@FiQ said...

bongok tau**

eddie dewanaga said...

gua bilang ikan jaket...

lupekanje said...

sib baek tk kono kek kau kan jah..klu tak ...mang kono bambu la kosan ehhh...

muadzlife said...

gamaknya dah makin pupus nama cencaru tu.. jaket lebih pemes...

siggplus said...

cencaru nama lain ikan jeket..bubuh cili dalam jaket dia tu..perghh..

julie^beth said...

rasanya lenkali kalo nak beli ikan kne bawak gambar sendiri baru orang kedai tu tau kot

kakpah said...

moral of the story, kok tak kona ikan baik poi jual kain yo lah wakaka..

ashley said...

aku rasa otak dia celaru ngan cencaru.

konpius kata oang putih.

kakngah said...

cencorot ade bang??

Tijah said...

0
tak pun dia mmg seblm tu seumur hidup tak penah pegi pasar?


haruan
bahasa venezuela bang. aku tak pasti dia kenal haruan ke tak...hehe


sha
adakah bermakna ahkah "hawt"? wakakakak


wafi
auntie? huwaaaa.....


kapten
tak pun...sbb pembeli terlalu gojes? hahaha


afiq
bongok abg tu kan?


eddie
gua pun...kenal pun sbb kat asrama dulu mmg hari2 lauk tu.


acik
pembeli tu sey la tu cik. huwaaaa....


muadz
jeket dia tebal kan? mungkin beli di p-lal store?


siggplus
aku baru buat tadi. habes 3 ekor...setappp!


julie
print sesiap kan? mari mengenal ikan tajuknya...


kpah
wakakakaaa. iyo la. dio patut kojo ngan pakistan jual kapet tu kak kan?


ashley
esok nak test pengatahuan dia pasal tumbuh2an plak...


kngah
cencorot? cer tengok colah guni bawang tu...ontah2 ado 2-3 ekor...huhuhu

::narita:: said...

kuang3..
abang kedai tue x tau ka cencaru tue name ikan..
n dia xtau pon ikan yg die jual tue ikan cencaru kih kih kih..
lain kali cuba akak reka2 nama ikan sendri..ahahha
kompem abg tue blurr ..

linn said...

abang tu baru start keje aritu kot.

ciK jUkoGYu said...

hehehehe...sy pon tatau cam maner wajah ikan cencaru...huhuhuhu..malu lak.. ;P

ai said...

Pokak bona!!!!

AZANI said...

agaknya dia dah khayal kena ketum kot..

||alis|| said...

penjual bz tuh.. jgn laa pembeli marahkan penjual.. kang pembeli kena jual ngan penjual plak kang..

lalala~

Teacher said...

cencaru yang mana satu? they all look alike

cj7 said...

jah,kau penah tingga taman deso dahlia ko?tahun bilo?

Yunus Badawi said...

cencaru ni bakar letak rempah kelapa dlm body dia aje yg sedap. Ko kan pandai buat tijah? bila nak jemput aku makan? hehehe

Jie said...

itu belum ditanya ikan ebek, ikan sebelah dll yg jarang tu..mau terkencing2 dia nak cari

Mak Ton said...

osah la xkonal cencaru nih.. menyombor seh golak... kak jah g kodai yg mano nih??

tentangseseorang said...

sile pastikan dtg ambil stok ye :p

Tijah said...

narita
tu blm aku mintak ikan salmon lagi kan.


linn
mungkin la. muka suci jer....


jukogyu
aiyooo...nak kena buat special n3 pasal ikan nih


ai
telingo tak korek kot kan...


azani
daun ketum ker daun kesum bang? hehehe


alis
waaa...beking nampak? misti ada skendel nihh...


tic
lain la weyyy...wooo. mushroom ko kenal plak ehhh. huhuhu


cj7
tak tinggal situ..salu lalu jer. pastu salu pegi klinik dr kassim tu...


yb
aku buat tu la semlm. habis 4 ekor. tapi tak letak kelapa...tada syiok la bang


kjie
hehehe. ebek? aku pun tak kenal kak...tapi kang aku try gugel. kes watson tu amacam kak?


makton
ala..kodai melayu yg dokek mo klinik dr kassim tu. bukan yg ado mesen porah kelapo tu do...


ady
iyer. nati aku amek yer. takpe mende tu tak basi kan? heheheh. tengs...

rashiD said...

heheh...
dio igt akak tanyo namo kazen dio x..

09892 said...

errr...tij..to be honest with you kan.... aku kalo ko tanya off hand cenggitu kan..."cancaru ada?" aku akan jawab dalam masa more than 1 second but less than 1 minute.

Sbb, aku akan cam blur kejap....lepas tu, beberapa saat kemudian akan terbayang dalam kepala ku ikan jeket, dan beberapa saat kemudian lagi baru aku akan dapat jawab soklan kau...

so aku rasa ni sama kes ni...maafkanla dia...janji at last ko dpt gak kan... tapi mana gambarnya lauk yg dah siap tu?

azreen said...

agaknya tukang jual tu tgh dok berangan masa ko tanya dia pasal ikan cencaru tu.....apa yg dia pikir tak tahula tuh......maafkan je la dia jah.....hehehehe

tasikmerah said...

aku syak dia keliru cencaru dgn cencurut la jah. hahahaha...

:p



.

manusia~normal said...

sapo kato cencaru sojonih ikan???cencaru salah satu jenamo gulo2 gotah la kak jah..

mamarempit said...

agak2 die kenal tak cencurut?????

mamarempit said...

agak2 die kenal tak cencurut?????

rizz said...

pencuci handalan ktnya wakakaa

Hidemichi said...

Cencaru tu ikan ko? la....

Yunus Badawi said...

ko ni dah habis ko makan anak beranak baru nak cakap kat aku huhuhu

moMmY miMiL said...

cencaru? mayb si penjual tu kompius ngan cencurut kut..

p/s : elok dicarutkn jo si penjual tuh..ekekek..

moMmY miMiL said...
This comment has been removed by the author.
Tijah said...

rashid
sib baik tak tanyo...cencaru binti apo yo?


zt
lauknyer dah siap. nati aku buat n3 yer. ko bleh refer latest n3 hari ni utk kenal ikan2 itu. heheheh


reen
baru lepas gaduh dgn bini kot. hehehe


tm
ker cencaru dgn mencarut? hahaha


bp
gotah apo? gotap sekerap ko? buek malu org pasoh la kau nihh...huhuhu


mama
cencurut mungkin biasa nampak kat dapo umah dia kan?


rizz
hilangkan kotoran degil kauu...


hide
iyo...kau ingat telo separuh masak? hahaha


yb
hahahaa. aku kan sker dengki kat ko bang...


mommy
dah carut dah aritu. tapi dlm hati jer la...hehehe