Jul 11, 2009

ada ubi ada batas

akak kat old town nih (harusla cari wifi free. mak kan takde brukbeng)

*kojap akak kojap omak...

pagi2 lagi dah melepak kat sini dgn cem pekena xi mut milk tea panas & ipoh hor fun. carlos tak ikut...dia keje. malas nak duduk rumah...jln2 lagi best. lagi pun niari tak panas (bila aku dah tinted gelap2 baru la ko tak panas kan? isk...bersyukor la woi!)

cadang tu nak update entry pasal makan2 semlm tapi gambar sumer kat h/disk rumah. so blog hopping je lah...

bila blog hopping...akak biasa akan bukak balik blog2 yg akak dah drop komen seblm ni sambil desperate...diulangi...DESPERATE tengok kot2 tuan punya blog tu dah respond ke belum. hahaha.

terukkan akak? akak sorang je ke perangai desperado mcm ni atau org lain pun sama ek?

tapi yang pastinya kekadang kalu org tu asik tak respon jer kan...akak misti rasa cam tecit ati (yer...ini adalah perasaan mengada2 yg tidak sihat...) pastu slow2 undur diri atau jadi silent reader saja.

ntah la. tapi akak rasa la kan. orang berbudi...kita berbahasa. senang citer camni je la. cuba ko senyum kat org tapi org tu tak senyum balik kat ko. misti ko rasa cam gampang kan?

err...motip pagi2 dah meroyan ni. turun peranakankah aku?

p/s : ini adalah pengakuan benar apa yg akak rasa. kalu ada yg tak setuju tu tak kisah la kan...

71 comments:

mamarempit said...

ado ubi ado bateh...
sudah baco..harap baleh...

silo2...jgn sogan2..
mai secawan...

mamarempit said...

haha...ari ni sumo org coti...den kojo...tapi kojo den, merempit kek blog orang....Jah...den 1st...ado adiah tak???

Aspalela said...

den keduo lak....ahahhaha..apo adiah eh?

alahai Kak Tijah, jgn le begitu... kcit ati le pulok!...

weh! tp aspa rajin komen kat n3 akak tau..(ceh! mcm la 24jam dok mengomen jo...)...

:P

adibah said...

Jah,

aku pun sama macam ko... mesti nak nengok komen2 ku dibalasin atau enggak!!

Jah, order kan aku Cold100 satu!! tima kaseh..!

mrMiEZ said...

ala kak tijah...

dah name entry ada ubi ade batas...

ada hari boleh ku balas...

skang masenya kak tijah balas dendam aje...

hehehe

Yunus Badawi said...

kalau ko tak hopping blog aku pagi tadi aku tak kisah tapi apa kata ko hop aje ke rumah aku. Desa Pandan ke rumah aku sepelaung aje (kena jerit kuat2 lah).

Aku pegi pasar kejap cari ayam 2 ekor utk ko masakkan rosemary. Emak Adam pun boleh belajar dari ko nanti. hehehe

Cikpid said...

den jarang2 drop kemen kat sini..jd silent reader jek ari2..cewah..tapi den kagumlaa ngan akak sbb leh respond ngan semua komen2 org..dhlaa reader akak beribu..komen pon beratuih..

den pon selalu yo check balik dh bls lom komen kat blog org..kalo bls sonyum..x baleh raso kocik ati gak sket..hahahha...

~Layla Yuki~ said...

kak..kiro ekau kocik ati laa yo kalau org tu tak respon kek komen ko tu?alaaa kak...yg ponting org ramai yo komen2 kek entry ekau..tu yg paling ponting..kipeh susah mati ekau ramai yo den tgk..komen mesti 50 lobeh yo...hebat tak hebat...hehe

Ms.Lilies said...

ko makan sedap pagi2 nok??
uishhhh aku nak dengki ni....
harus perembat semua kuar umah jalan2 makan2 gak wakakaka...

Monkey D Luffy said...

hahaha

aku malas reply komen

AZANI said...

tijah:op aku komen,aku pun cam kau, redah sana sini masuk ikut streamyx,punyalah sempit nak loloskan perut...sampai sampai laman orang,aku pijak pijak sikit kat porch komen, biar nampak tapak kaki, tapi aku tak kisah kalau tuan punya tanah tak pijak balik, yeelaah berapa ribu pasang kaki yang singgah..

Penari.Gendut said...

Wahahah sama la kita nokk, kalau dah drop comment mesti tak sabar sabar menanti tuan blog reply ..hahah. Tapikan, bila org drop comment kat blog kiter (wah, tetiba berkiter-kiter) ikut mood pulak nak balas..hahah, tapi baru baru ni mmg mood macam taik, sebab orang buat taik kat saya (saya pulak!)

kakpah said...

Apohal kau pepagi dah meroyan. Line wifi kek situ putuih putuih ko keh.keh..
Tapi kan jah, kpah pun raso kocik ati yo kalau komen kek tompek orang tapi orang tak hapek nak baleh. Orang lain punyo komen dibaleh e. bilo tibo tang kito skip skip pulak. Kok camtu, kito pun maleh la nak ngulang balik kan... macam tak suko kito datang yo kan... hehe.. jah, jom minum kopi kek white coffe house. akak bolanjo kehkeh..

lupekanje said...

kat old town jah? mlm tdi ader owang pas brenang, gi minam kat old town...sib baek dia minum je..klu tk, tk bebaloi la eksesais ngan acik tuh..hehe

jah...acik tk tecit ati klu kau tk respon komen acik...acik mana ada pasaan...tpi acik tecit ati biler kau tk hangkat tipon biler acik call taww...ekekeke..
tk de la..memain je.

chics said...

Ala Jah kadang-kadang aku tak perasan, tapi kalau aku perasan mesti balas.

pecah kaca
pecah gelas
sudah baca
harap balas

aku pun nak pantun jugak hehe

Signorina Syima said...

kak... ingatkan orang femes macam kak ni tak de perasaan kecik hati..


camana nak cakap eh??? kadang2 aku baca juga entry2 mu tu... tapi kalau macam tak de idea nak komen.. tak komen la... tp kalau ada kena mengena.. atau ada perasaan stim nak komen... aku komen la..

macam ni la, aku kasi idea...kak, ko buat satu database statistik siapa yang rajin/tak komen entry mu... hehehehe bernas tak??

::@FiQ said...

perhambat mereke klua!!

::@FiQ said...

err ko da urut lom kak?!...
trun bagai plak nih










wakakakaka

ashley said...

Rasa rasa nye kebanyakannya dah kubalas..unless aku terskip!kekadang tengok kat phone norkiah je dik..pastu terlupo..buat entry baru..terlupo tengok entry lamoooo..

he he he..kalau ada maap le ek!

linn said...

aku ada kenal sorg dulu yg susah sgt nak senyum balik kalo kita senyum kt dia. lelama aku pun mcm mls je nak lalu atau terserempak ngan dia.

ehhh...takde kena mengena ngn entry ko ye nok. hikhik.

kolakolakila said...

pen merah, pen biru
u marah, ai lebiu.....
eh ada kena mengena ker????
heheheehhe

kupaslaroren said...

Kite setuju..!!

mesti lah balas ucapan dari peminat kan?xkan owg komen kite leh wat dono jek...ibarat mcm ckp dgn dinding je...ahaks

kak tijah,kayo ehh makan pagi yo kan oltown...hi hik hik Syukur Alhamduliilah :D

mugiwara said...

pergh~
selera pagi2...
seb bek bwk cem. kalo g sengsorang, cm lain jek jdnye...

patne,
mmg kecik atikan kalu komen tak berbalas....macam tepuk sebelah tangan atau cinta tak berbalas je kan?

wahahaha~

hantumakan said...

tijah, awat ko sentimentel nih.. ko dtg rumah aku, aku layan bebaik kan..?.. kita kawan kan kan kan.. by the way, umah ko nih susah beno le nak masuk skang.. seksa den nunggu page clear, itu pon kalau tak aborted..

Nina said...

suka dgn statement balas komen ni..
kalo tuan rumah baik nak balas,kita pun rasa nak lg bg komen.baru ada rasa sense of belonging,
yelah,walaupun kenal online je tp feelingnya mcm sgt dialu2kan ;)

azreen said...

entahla nok...blog aku mmg dah bersawang lama....walpun begitu aku tetap singgah kat blog ko ni....bg aku selagi org tu sudi nak berkawan ngan kita selagi tu la kita kawan....kalo tak, angkat kaki blahhhhh.......

Tijah said...

mama
apo yg secawan? kupi jando ko? hikhik. nak hadiah ko? yaa...mari sini dapatkan sedas ciuman mesra dr tijahhhh!!!


aspa
takdo. sajo2 yo. kekadang hati ni mmg mengada2 nak2 bila nak pms nih kan...


dib
haaaa...ada geng rupanya. maknanya aku tak keseorangan la kan...cold100? abg nepal tu kata oraittt...


mrmiez
tak sampai hati kauuu. akak kau ni hati lombutttt. wakakaka


yb
hehehe. ko ni pecaya je ckp aku kan bang. tipu jer tadi tu...aku kat venezuela nih...cari minyak. hikhik


cikpid
kannnn?? perasaan itu adalah sama rupanya. tapi dik...xde la reader sampai beribu. sikit jer...sapo la nak baco blog org kampong ni kan. hikhik


layla
org datang tu takpo...tapi bilo kito datang tompek org ..org tak layan tu yg cam teraso tu. hkhik. dah dah...den dah ok dah. kojap yo kocik ati tadi sobab order kupi lambek sampai.


lilies
yaa...jom la keluar. dahla weekday dok umah jer kan? hahahaha....


kapten
ye la..ko kan kapten kapal. wakakaka


azani
hehhee. aku tu..kekadang tak kisah bang. tapi kekadang kisah gak. biaso la org ppuan ni kekadang mood ada swing sikit kalu salah timing.

Tijah said...

alia
wakakaka. ni sekor laie kojap kiter kojap sayer cam aku la kojap akak kojap omak. apolak yg den mencarut ni. tapi kalu buleh mmg nak respon khannnn? baru terasa cam selebriti gittew. hahahaa


kakpah
ntah...cam tamar jalis becakap mo jin lak kan? teraso cam beckp sensorang yo xdo respon. hahaha. tapi tang skip2 tu laie la sentappppp kak kan? kok tak baleh semua tu cam ado mahap eh laie la...


acik
acik punyo komen biaso paling best sbb paling panjang. den ghoma tu. hikhik. kok dah tem talipon den dlm kolam cano nak hangkek cik. betakong la deh. kehkekehhhh...


chics
hahahaa. kau punya komen box adalah best juer sbb bleh balas kat bawah tu kan. tapi aku tatau cana nak buat tu. err..lupa nak ckp...layout baru kau santekkk!


syima
kujuer manusia biasa weh. hahahaa. apola hari ni tetiba sentappp ni kan. mengada2 betul...tapi elok gak sajesyen ko tu. nati aku blajar caner nak buat tu


afiq
ado sobab aposal dio turun balik tu. wakakakaaa...


ashley
akak so far ok. kalu tak respon mmg ku saun jer. wakakakaa. kemain berani tijah nak saun otai bangi hah. biaso la tu..kekadang tak perasan kan...


linn
ada kena mengena nok. makno eh...kalu kau tak sudi, aku seribu kali tak hingin. wakakaa....

Tijah said...

kola
i lebiu too...wakakkaa. pandai kau buek den golak kan?


kupaslaoren
yer. cer suh dia ckp dgn dinding best tak? cam org gila kan? wakakakaka. apolak kayo eh...5 hari masak sindri 2 hari jer mkn kat luar. heheheh


mugi
wahhhh! pes time patne sehati sejiwa nih. cinta tak terbalas katanya...kehkehkehhhh!!!


dalia
ni la padahnye kalu laki keje tem wiken. boleh mengundang amarah dan merajuk yg keterlaluan. wakakakaaa. ala...ko install la mozilla tu. misti boleh baca punya. aku dulu pun sama cam ko jugak...


nina
a'ah kan? bila berbalas2 komen ni rasa cam dekatttt je walupun tak kenal kan? nak dtg lagi dan lagi pun best...


reen
tu la...blog ko mmg dah lama naaaaa dok bagian bawah tu. aku kekadang masuk tgk centu jugak. hikhikhik. tapi takpe la..asal ko salu dtg sini dan aku respon...kita tetap berhubungan. tak gittew nok?

IBU KUMBANG said...

aku pun suka gak tengok kot2, tuan umah ada balas komen. ko punya blog paling aku suka double check sebab konfem kene balas.. hahaha! aku punya komen minggu depan aku balas ye. nak pegi Umah nenek ikan seminggu, xde internet.

Tijah said...

ik
ok mak take note. wah! skrg nak cuti blogging pun kena mintak ijin lak kan??? kot tak kang ada lak spisis cam aku ni meroyan org tak balas komen. kahkahkkahhhh...

F A R Y N said...

kak,aku saspect ko tgh pregnant...
ahahahahahah

sha89 said...

hoo~ btul2 kak...kite pun same gak...suke tgk2 sama ade komen kite bg dibls atau x..hehe :)

rase best klau dibls...klau xdibls plak, buat dek je la...

:p

cokolat said...

tiba-tiba saya rasa seperti dipalit asid cuka getah dari somban!

janganlah tecit hati dengan aku nok..
aku sejak2 sebok dengan poco-poco ni aku takde masa..

**larikkkkkkkkkkk sambil libas tali skepeng**

||alis|| said...

itu yg aku kagum sama ko nih kak jah... tak pernah tak balas komen ;)


bagus. amalkan salu oke....
komen ko aku balas kan kak, kan?


ngeee....

ZARA 札拉 said...

hehehe~

gampang amat kak~

PINATBATE said...

fuhh!
bertuah jadi chem..sarapan tompek orang kayo-kayo..dah omak eyy kayo..tak apolah..seyy pagi tadi sarapan kupi o mo jomput pisang yo..

Tijah said...

faryn
kalu betul apa ko ckp tu kan...mmg aku hadiahkan ko ayam golek 3 ekor nok. hahahah


sha89
bila org balas perasaan tu adalah hepi kan? kalu buat derk...pastu rasa cam xnak datang dah.


cok
poco2 kebagai kan??? merasa la ko berkebayya nyonya raya tawon ni nok. hikhik


alis
aku cuba la nok. kalu aku suka org respon aku...maknanya org pun tentu la ada gak perasaan cenggitu jugak ek?


zara
kehkehkehhhhh! rasa cam gampang kan?


pinatbate
kehkehkehhhh! ala...sesekali yo. nak buek tiap2 hari tak tedayo dooo....

Hjh Esah Jolie said...

teghaso amek amek den...

cokolat said...

yer lah sangat kebaya..
short pant je nok.. :))

penurunan amat lembab ler skrg :(

faiz said...

jah oiii...samo la kito....cek pun kekdg berperasaan yg sama tp yg pasti bknnya sbb meroyan haih..hehe...

faiz said...

jah oiii...samo la kito....cek pun kekdg berperasaan yg sama tp yg pasti bknnya sbb meroyan haih..hehe...

kucingorengemok said...

haah, benci kan kalau kita senyum kat org dia buat muka mcam taugeh!

erna said...

salam jah,boghi salam lu,lamo akak tak komen kek blog jah ni.nak baco pun susah,gindu jah...kok tak dapek baco blog jah ni,bonci boto.bukan kek jah,kek tenet ni.slalu bilo bukak blog jah..internet explorer cannot open,tulih he,tah apo kono e,tah menatang apo yang ngacau.blog jah lah blog petamo akak bagi komen..bilo baco blog yang orang e akak tak konal...akak suko baco,tapi bilo nak tulih komen takut...sobab tak konal orang e,orang suko ko tidak kito tak tau..tapi,bilo akak komen...jah respon siap tanyo..blk lagi...akak ingat jah tanyo akak dok somban ko,wah jah maso tu..akak sonok boto..tak marah gupo e..orang kalau kito komen...tapi...kan jah,akak masih tak borani nak komen kek blog orang lain yg akak tak konal...takut tak sumo mcm jah...akak raso jah ni,mesra alam oorang e..tu yang akak borani tgl komen...harap2 lopeh ni..sonang la nak bukak blog jah,buleh akak superjo dan supermen slalu...

zie said...

kak tijah....kito [ung org nogori gak. umah mak den kat somban yo. kak. kita dah add akak kat link kita...akak pung dd la kita yer.....and sudilah bagi comment....he he he

Tijah said...

makji
wakakakaa. mak takdo niat taw...jenerel jer nih. tapi mak mmg raso cam nak golak laie skaliiii ni...wakakkaaa...


cok
takpo la nok. tak kuwos gak sok kita pakai kaftan je la kan??? hahaha


faiz
ramai geng sentap2 ni rupo eh kan? hahahaa. ingat den sorang yo berperasaan sebegini.


kog
iyo. cam bangang yo kan? pastu mula la raso cam nak tempeleng je org yg tanak balas senyum tu...


erna
hikhik. ghoma eh seh baco komen akak ni. sampai hongeh dek eh nak ngabih'annyo. sey kok org sekampong setaman ni laie la sey ghoma layan kak. hikhik. sey org biaso yo kak..bukan selebriti. tu pasal sey soda diri. blog ni mmg centu..kekadang poning kit. cubo akak bukak pkai mozilla firefox. buleh install tu...sonang yo. nanti akak google la yo. selamat mencubo...


zie
weee ai. ghamai org kampong kosan eh haaa..iyo la. ado ubi ado bateh yo tak? nanti akak jongok2 yo...

jengae said...

Saye sokong tuh kak tijah..hehe

ye arh kadang2 saya pon berasa desperate nk tgk respon tuan blog kalau saya dah komen dgn sepenuh keikhlasan...bak perumpamaan senyum penuh keikhlasan tu arh...

patu bile 2-3 entry kite komen die buat2 diva tanak respon pape (padehal adela 2-3 org je yg komen nye pon..bkn 50-60 komen..) saye pon da malas nk komen2..

rase mcm die tak bace komen kite ke..ape ke..cam rase die tak gembira dapat komen kite..watpe kite komen lg ye dok??!

p/s akak saya dah ade photo blog. buat masa ni saya stop dulu blog merapu2..tp dah kje ni rasenye akan ada masa utk merapu2..tunggu kehadiran blog merapu sayeee jejejennggg

sheila said...

kak..
den pun kengkadang masuk kategori DESPERADO gak cam akak...tu yg ponah ado 2 kali den kasi komen kek n3 akak...hahahha..

yolah..kito komen..kasi pandangan, share bondo..kito naklah jugak tau apo kato tuan punyo blog...kok sonyap yo...manolah kito tau dio suko ko tak...

atau pikir positif..tuan blog tu x ghoti caro nak baleh komen hahahha

Cakap Kosong said...

jah-jgn moyan2 slalu...tak baek utk kesihatan :-))

paRi-paRi sYurGa said...

ermmmm.... ade betul jugak ape yg akak ckapkan tu. tp yg lebih kecit hati nye kak, bile kite slalu komen kat blog org tu... tp org tu tak penah nk komen kat blog kite. hehehe.tp tu hak masing2. mungkin pd diorang kite tak sma geng. uikkss.. pnjg komen. kira cm tumpang buat n3 kat blog akak plak. hahaha.penat ni.. baru balik nge-date. hehehe.

Tijah said...

jengae
apo ni dik. blog kau private ko? ye. bila ada respon baru la ada komunikasi 2 hala namo eh kan? kalu tak tu serupa kita buat essey sajo. aa...tanak invite ko? hehehe


sheila
ontah eh kan? kok tak ghoma org komen baik diasble'an yo komen tu...tak pun private'an terus blog. kan sonang syok sensorang yo kan? aaaaa...kau makan bubur yo ko skrg? osah sonang eh takyah kunyah2 kan???


ck
dia sebulan sekali mmg centu nok. ntah hapo2 raso cam nak mengamok yo. hahahah

Tijah said...

pari2
kekadang tu tak komen sbb tak tau cano nak komen. tapi kalu dah komen harus la baleh seikhlas mungkin kan. huhuhu

sheila said...

hahhaha..

sonangkan makan bubur ni..tolan yo
duit gas pun jimat gak..skali masak sepiuk bosa...makan anak banak

xdo ghaso nak tumpang 2 bolah kaki ko???

Tijah said...

sheila
tak ondak den doh. sementaro gigi kuek nia makan la yg bedageng dulu. dah luruh sok baru makan bubo...

LiLa said...

tijah oiiii...
akak pun nak join kelab 'desperate' lah :D

xoxo

k.e.r.i. said...

akak tinggal jejak merata-rata.
ingat pulak tempat mana tinggal jejak.

iina said...

berbudi berbahaso.. jgn tayang bodi udah jah.. tak sanggup i tgk.. lain ler carlos.. anytime jek nak tengok ahakss

dude said...

tijah,
den dah komen kek blog kau, tapi kau tak komen balik kek blog den pon?

hahaha.gila desperado kalau aku buat ayat macam tu..

apa2hal itu terpulang pada individu lah..

kalau dia rasa best, dia komen arr kan..

tapi kekadang peribahasa orang memberi kita merasa, orang berbudi kita berbahasa pun boley pakai gak..

oh adakah aku desperado...??

tapi pepehal aku respek kat ko sebab aku tengok ko masih mampu reply semua komen orang..tahniah..

den follow-up yo comment2 kek entry ko jah oi..

Tijah said...

lila
jom lah kak. pendaftaran desperado clubkid masih terbuka nih. free membership maa...hahaha


keri
ada...kekadang kalu blog tu tak masuk bloglist...akak seb kat faveret jer.


iina
ahahhhh!! tu biasa tuhh. hahahaa. sanun paneh ko sojuk? buleh ber 2 pis tak? hahaha


dude
tu la...kekadang ada org komplen apasal aku tak komen. tapi kalu dia buat n3 tampal2 award tampal2 gamba jer caner nak komplen tuh? yo lah. kojap kang aku komen kat blog ko sampai ko muntah. wakakakaaa....

~salwaredzuan~ said...

sis, jgn laa tecit ati..klu tecit tapak tangan..tapak seleman den tadah kannn... anggap je laa org tu tk smpt nk bls, atau takde brodben, atau tak jmp wifi.. husnu zhan jerrr..hihih atau nama legal nyerrr bona fide (bajet nk jd penasihat tijah mcm akhlaken tu)

Tijah said...

salwa
tapak seleman? akhlaken? wakakaka! cam ada kena mengena jer kan diorang tu? ye lah..mak ikutlah cakap puan penasihat. mak tak meroyan dah skrg.

dazzledalie said...

kak tijah.
kengkadang tu tak tau nak respon apa. camner tu. saya adalah terasa. huhu. sebab ada saya tak balas komen hr tu.

pastu ingat mesti kak tijah tak kesah sebab kak tijah glamer. komen kat blog ni sampai ratus2 punya. huhu. sori.

Tijah said...

dalie
aiyooo! jgn la centu. aku pun kekadang ada gak tak perasan kalu ada komen yg tetiba terselit in between. ala.. no hal la. sensitip kejap jer aritu sbb nepal oldtown tu lambat hantar kupi. hikhik

tasikmerah said...

sentap tak tentu hala tu jah. hehehehe...

:p

jengae said...

akak bukak yg photoblog tu jer..yg tu tak private..yg private tu takde ape pon..saje di freezekan je.

3d3nmelancholy said...

oh jap..ni link blog baru ;) -j
buat kat wordpress pulak sbb kat opis taleh bukak belogspot.

-j

muna said...

ahahahha, dedalie pulak yg terasa :p

kak jah, den pun samo kak jah. kalo den komen2, tunggu yo oghang baleh, kadang tu tak saba2 :">

Tijah said...

tm
sesekali hormon imbelen nok. hahaha


jengae
patut la...aa..tanak invite kiter ker? hkhikhik


3d3
yolah...letme check it out!


muna
ni yg nak kena balas komen cecepat nih. kang ko tertunggu2...hehehe. takde la. aku sajer jer aritu...

rashiD said...

yang rupo cam orang tapi bilo kito sonyum,
tak sonyum balik tuh,
boruk..
heheh..

Foxy Farah said...

saya baca blog ni,silent reader gitu sebab lepas baca entry 10minit gelak pastu dah blank nak komen apa.teehee.lain kali kita alert :)

Tijah said...

rashid
boruk pun kekadang kok kono timing pandei deh sonyum kan?


farah
alaaa...i tak pakse komen tawwww. i paksa respon jer. wakakaa. keji kannn?