Jul 9, 2009

?

aaa...

apasal trak askar yg bawak budak skolah tu dipanggil FERI SEKOLAH ek? bolehkah ia terapung sekiranya berlaku banjir kilat?

tapi...

cam best je naik trak tu kan? misti berangin...

ok dah! akak nak baca yaasin...




61 comments:

::@FiQ said...

bce yasin?? see...spe kate tijah gelojoh memalam jemahat nih...x bek tau kte die camtu...


larik smbil pgg pinggng yg rmping ilusi koset beyutipul*****

rashiD said...

awal lagi ni haa, bru kul 9..
isteri solehah tul..

adibah said...

Selamat malam keliwon, Jah!!!

kakpah said...

FERI SEKOLAH? apokobondo tu. tak ponah donga pu....

Ms.Lilies said...

asal malam keliwon je ending entry ko mesti cemtu....hmmmmmmm sesuatu ni wakakakaka

~M i z a ~ said...

saya totally lost n tak phm..huhuhu

ai said...

org panggil feri ke? baru harini aku tau.

eh...laki aku pon panggil aku baca yassin. babaiii :P

::narita:: said...

adakah feri tue ade maksud lain selain feri ehehehe..

Yunus Badawi said...

Kat Gemas pagi tadi aku tengok banyak feri sekolah ni sbb kat sana kawasan kem tentera hehehe

ZARA 札拉 said...

sapa punya ni kak tijah?

aku nak pinjam!

AZANI said...

err, aku nak bagi tahu ,tapi ini rahsia ya..sebenarnya benda tu bukan saja feri , boleh jadi jet boleh jadi kapalterbang boleh jadi macam macam, transformer apa?

xiiinam said...

feri darat...he...he

Tijah said...

afiq
tawu takpe. kemain khayer skrg ek? bisnes koset dah ke?


rashid
apo buleh buekk. aaa...sari bapo hengget 4 meter?


dib
slamat mlm juer. hahahahaa


kakpah
ado la kak. bangi yo takdo kem...misti ko tak ponah nampak tu kak. sini ado byk...


lilies
wakakakaa. aku tak tipoooo nok. kalu ada pun...sketttt jer.


miza
sbb ko...gigih aku gi gugel tadi. haa..itu la ferinya. aku pun x tau asal dipanggil feri...


ai
good luck. ehh! apolak nak goodluck bagai lak kan? hahhaaa


narita
feri anugerah makmur? ko kenal dia tak? hahahaaa...


yb
haa...ada kan? kakpah tak penah dengar tu bang oiii!


zara
tu askar punyer. ko nak pinjam kena ngorat abg askar dulu. hikhik


azani
fuyooo! last skali dia jadi kapal selam kan bang? u jump...i jump...


cklah
haram tu kan? sbb dia 2 alam. huhuhu

faiz said...

jah, feri tue ckp org jawa.. org putih kata trak.. sama la tue kan... dah abis baca yasin ke jah...???

Signorina Syima said...

kena la bubuh feri, bagi kelainan... bagi bebudak sekolah tu nak pergi sekolah...

kalau cikgu tanya, "kamu pergi sekolah dengan apa?"

dah tentu budak tu bangga menjawab, "naik feri cikgu!"

mana ada tgh bandar menatang feri tu... tak semua boleh naik...

aMyErInAiMiE said...

kite dlu g skola nek ni la.mmg berangi pun.ramai berebut nk dokk plg luar or dkt ngn kpale trak.bestt!!

dude said...

good question.

Monkey D Luffy said...

bahasa tradisional tu

hahaha

lupekanje said...

feri sekolah banyak ko kat somban Jah?
acik raso kan...dipanggil feri, sebabkan bebudak yang naik tu, semua 'free' tak payah bayar tambang..
kiro ehh ni feri yg tak ponah karam lah. Habih takpun, senget yo...sobab tayar pancit...!

Rafikasastras said...

Adoila apolak den buek ninjau blog si tijah pepagi buto ni? Tulih duo tigo baghih pehtu lari baco yasin. Lagu negaraku lai panjang dr entri kau ni Jah oi! Tp takpo den suko!

Naik bas naik lori,
den tak ponah umo naik feri :p

shija said...

uik!pic trak askar je ke nok!abang askar nye pic mane?haks haks...

F A R Y N said...

dulu anak2 askar yg sama skolah ngan aku naik trak ni la kak...mmg dah lama panggil feri sekolah...hahaaha

♣haNie♣ said...

aikk..pendek jek entry kak..
mementang mlm keliwon..
haahhahaa :P

kucingorengemok said...

sek menengah pun naik benda ni ke gaknya? susah la nak kontrol ayu depan abg askar kalau kena manjat tangga dia tu kan...

KaSiH said...

anak askar mmg merasa naik trak g sekolah kan...aku dulu jln kaki je tau...

nape ko tak amik gamba abg askar tu kak...leh aku kim salam....

Tijah said...

faiz
oo...feri tu bahasa jawa la yer? tatau plak aku. err..dah baca yaasin dah. hehehe


syima
posibel...posibel...jawapan ko tu. nasib baik dia x jawab pi sekolah naik keta kebal kan?


amy
dok paling luar lagi cam best kan? dapat tengok keta blakang untung2 ada pakwe encem. hikhik


dude
ada jawapan? hehehe


kapten
ye ke? ko tau jawapan?


acik
byk la cik. kan somban ni byk kem askar. ttj ado, rasah ado, sikamat pun ado. agak eh la kan? nak sodap bunyi eh sket lotak la namo feri.


rafi
ala...sesekali tulih pendek2 apola salah eh kan? dokek2 nak ujung minggu ni den mmg maleh kit. hehhe
*apo kau buek puko 3.28 tak tido laie ni? kiamulail ko? hikhik


cija
nak ko gamba abg askar? wakakakaa. takyah la...kau duduk yo eteh bangku batu dopan umah aji azmi tu kojap2 kang lalu la trak tu 2-3 bijik sesekali...


faryn
ye ke? aku baru tau...sbb tadi aku ikut blakang dia masa amek cem kat skolah.


hanie
aaa...dia mlm jemahat mmg centu dik. maklom la bz nak baca yaasin lagi kan? wakaakaka


kog
kan? tangga tu dah la tinggi aku tengok. mau rabak kain tu. tapi setakat ni aku baru jmpa budak skolah rendah jer.

Tijah said...

kasih
caner aku nak amek gamba nok? sbb aku pun tengah control ayu tem tu. wakakakaaa...

tasikmerah said...

awal baca yaasin jahhhhhhhhhhh.....

hehehehe...

:p


.

yginsaf4 said...

mana akak dpt pic tewww.. macam pernah nampak jakkk.. uhuhu

Tijah said...

tm
adalah lebih afdhal baca awal2 nok. hikhik


yginsaf
haa...google saja senang. nak amek sindri tak sempat. huhuhu

kolakolakila said...

feri sekolah?
sekolah feri?

feri pergi sekolah untuk upgrade jadi kenderaan lain plak......

susudalambotol said...

dulu selalu nampak track ni kat sekolah padang tembak. tapi saya tak terasa langsung nak naik sebab tengok track tu besar sgt dan macam nak pergi berperang je.

eddie dewanaga said...

this was my kind of ride zaman sekolah dulu, cuma masa tu takde truck jenama ni, masa gua dulu, semua army truck guna Mercedes (kita bilang trak gajah 3 tan) dan lagi satu jenama Bedford (zaman British army top laa..)

kita panggil feri, sebab Ferry bermaksud sesuatu yg mengangkut/membawa sesuatu dari titik A ke titik B.

titik A dan B adalah berkenaan Pengkalan(base) ke Destinasi...

Hidemichi said...

Trak Askar ni masa zaman sekolah dulu biasalah naik nak beli aiskrim sarsi...

cokolat said...

ahhh.. gigihlah sangat kau tu nak baca yassin, kan?

aku anak polis balek skolah sumer berdikari je.. takdo feri polis dtg jomput deh!

Marina Monroe said...

Kelakar lah Tijah nih...memang auntie appreciate Tijah punya imaginasi. Feri bermaksud angkut ulang alik dlm bahasa tentera. Memang di sediakan kemudahan ini pada anak2 tentera utk ke sekolah. Auntie sendiri pun heran macam mana driver dan ascord boleh kenal dan tahu semua budak2 yang naik tuh..kena tanya Peeja sebab dia pernah naik Feri dulu2.

julietchun said...

pasni buleh le kita pakat rekemen soh bas skolah tukar nama jadi feri skolah, glemer skit.

Mak Ton said...

teringat seh maso seh kocik2...
berlari2 kojar feri nih nk g skolah...
kengkwn lak jerit...
"feri dh dtg oiiiii"....
terkonang seh semaso dulu...

rizz said...

feri ktnya hahaaa

HappyIrfa said...

mlm jemaat mmg kena baca yasin :-)

Tijah said...

kolakolakila
dia nak upgrade dirinya jadi cruise. wakakkaaa...tom cruise?


hidd
pastu tangga dia tinggi kan? bahaya utk sapa2 yg pakai skirt tu...


eddie
ooo...baruku tau apa sbb dia panggil feri sekolah. lagi satu marksman...tu apo bondo eh?


hide
giler ko nak beli eskrem naik trak. kemain manja kan??


cok
aku pun dulu nek bas biasa jer. kena tinggal kalu merasa la menapak 10km. tapi best jer...


aunty
hahaha. orait nati sy tanya peeja yer aunty. tapi skrg ni mmg betul2 dier naik feri kot? ke panggilan pulau katanya tu...aunty ada kirim udang kering tak?? hehehe


juliet
nak glemer lagi buh nama feri anugerah makmur. hehehe


makton
kau ponah naik jugak la yo? osah best eh tu. tapi kok ujan tak tempieh ko?


rizz
nak panggil kapal selam buleh juer. hhehee


irfa
ahahhh! besar pahalanya khannnn? hikhik

eddie dewanaga said...

marksman tu adalah satu tugasan atau panggilan buat anggota2 penembak tepat dalam setiap unit, ada juga digelar sharpshooter(konsep yg sama)
mereka2 ini biasanya dari unit infantri dan kebanyakan anggota cuba jadi marksman yg terbaik...

berbeza dgn sniper atau penembak hendap, mereka perlu satu rifle khas dgn operational spot and camouflage yg tersendiri utk tugasan khas...

~Layla Yuki~ said...

kak..den tekonang laaa tgk gamba trak aska ni..umah den dulu topi jalan..slalu kalau nampak trak aska banyak2 lalu, den belari2 lambai tangan kek abg2 aska kek dalam tu..yg best abg2 aska tu pon lambai2 balik kek den...kemain suko den,kak! hehehe..punyo la budak2 jam tuu

ashley said...

jah,
kalau pangge LORRY cam tak gelemer sebab sampah pun kena hangkut dengan lorry gak kan?

he he he

ashley said...

dan...kalau pangge bas sekolah pulak..dah lari bebenor bentuk wajahnya dengan siri geng geng geng bas sekolah tu..

Tijah said...

eddie
lu mmg superb la. mmg byk info. tingat aku masa masuk memanah kat skolah dulu. aa...tu bleh kira cam marksman ke tu?


layla
kahkahkahhh. samo la. tapi kan, den bukan takat lambai trak askar yo...kapa tobang lalu pun den lambai. mcm la diorang nampak pun...


ashley
tapi trak tu takdo ghoman feri pun kak? cano tu? hahahaa

||alis|| said...

akakkkkkkkkk.........

ghindu ;P


penah naik sekali jer natang nih.. sebab penah camping kat kem sg udang dulu.

Tijah said...

alis
ko mana menghilang? haaa...ko lari kawen kat siam eh? wakakkaa. run tijah runnnn...

Cakap Kosong said...

kat mana lori tu nok? :0

Tijah said...

ck
ko kalu ada kat depan aku skrg kan...aku akan tarik2 rambut ko sampai putus nok...ooo...dah kena saun baru ko datang ehhh? biasaaaa dia tuuuu....wakakaka...

bungacahaya said...

Ni request out of topik nih...

Kak Jah ko wat la satu entry pasal nak guna oven. Den tak paham la....bakar satu jam dgn suhu 200 darjah (cth)...camno tu...pusingkan termo tu sampai 200 darjah ke hapa?

adibah said...

Jah,

Feri Anugerah Makmur ko taknak?? ;-)

~M i z a ~ said...

ni yg bt i mkin lap u ni kak tijah..sggup gugel gmbar dmi i..hahaha! *gelak gedik*

Tijah said...

bungacahaya
yer. set termo tu ke 200dajah. timer lak set ke 60 menet. pastu biarkan je la sampai bunyi bedenting tu..makno eh dah masak la tu. tapi kalu ayam...sesekali keluarkan la tgk kekadang kalu saiz kecik dia cepat masak so xyah la tunggu smpi sejam tu...45 min pun dah ok kekadang


dib
dio dah tuo la dib. kok nuar zeng tu buleh yo. wakakakaa...


miza
yer. gigihkan aku? ye la..kang ko terbayang2 trak tu tapi kat ostrolia xde...amacam?

Aspalela said...

Dah penah naik ni kak....huh!
masa blajo dulu amek kadet tentera,

hah! terkangkang2 aspa dok manjat blkg dia tu..nak terkoyak tutt haku.....mencikkkk!

Tijah said...

aspa
kuyak? hahahaa. sungguh merbahaya kenderaan itu kan? seb baik aku dulu naik bas skolah biasa jer

jasrina rahim said...

kalo berani curik amik gambor abg askar la!

Tijah said...

jasrina
nak buek apo...kok mak single bleh gak mak bomohkan. wakakakak

rashiD said...

X biaso la bli saree. Kdg2 yo, tu pn lamo dedulu..
Try akak usha kat http://mqbaz.blogspot.com/
Tu member, jual saree..
Rogo eh, leh kowtim kot..

Tijah said...

rashid
takpo la. takdo saree kain pelekat cam gajah duduk pun buleh yo...

rashiD said...

ahah..
bunyi cm merajuk la pulak, haha..

ado rozki den lalu bangalore (situ bnyk saree), den tibai la utk akak sket..