Jul 12, 2009

report hari ahad...

akak malas nak update pasal makan2 ni sebenarnya. tapi sbb dah kena paksa dgn gugerl ni kan...buat jugak la. sian dia. sejak jatuh bilik air aritu...puas sudah berurut dgn mak bidan. tak naik2 jugak peranakan.


dinner tadi. ni dah esembel siap2 dgn penuh kasih sayang dlm pinggan carlos. gulai potai kikih cili api + bilis, ikan goreng, sambal belacan + tempoyak. oh ya! nasi itu adalah beras jasmine super 5. beras kegemaran jalaludin hassan sekeluarga. tetiba...

simple je kan? tapi silalah percaya! ribs di tony roma's pun tak mampu mencelen kesodapan laok potai kikih nih. malah anda juer tidak memerlukan apron plestit utk menikmatinya. kihkihkih (ketawa sempena makan potai kikih)

flashback...

pagi tadi macam biasa la. rutin ahad adalah merayap ke pasar tani stadium paroi dgn cem. misi mencari lauk2 kampong. dapat la tadi petai (4 papan 3 hengget...bapak khayer tokei petai skrg kan?), tempoyak, pucuk paku, cendawan busut dan bbrp flora/fauna yg lain. ikan sembilang tak berani beli skrg ni...sejak dengar kes diorang bagi makan taik babi. eewww!

so...mmg takdo ayam rosmeri la niari kakpah yo?

seblm balik, sempat la lalu kat ada satu gerai jual tudung ni. akak pun pegang2 la tudung yg bergantungan kat luar tu. nak selet tangan sebenarnya. sbb seblmnya tadi dah pegang2 ikan.

tiba2...

"aaa...tudung tu rm48 dik. mahal sket. yg rm10 ada kat sini..." pastu dia terus gi layan org lain...

akak cam...

wtf? ko jual tudung kat pasar tani jer pun. tepi longkang plak tu. ada hati nak dabelstended kastemer kan? mentang2 la akak pakai cargo selebet je tadi...

ker nak tunggu akak jenjeng LV baru nak layan elok2? huhuhu!


56 comments:

ZARA 札拉 said...

woot!

nampok sodap kak!

ZARA 札拉 said...

ewah!

aku 1st dan 2nd nih!

atle ♥ waT¡e said...

3rd..sedapnye..terliur dah ha..

linn said...

akak tu dah tau laa nok tujuan asal ko pegang2 tudung tuh. itu pasal laa dia suh pegang yg rm10. ko pun....

~salwaredzuan~ said...

aish...stadium paroi tu nk kna fire cm stadium tganu ke? tak sadarkah akak penjual tudung tu yg tijah ni adalah raja segala tudung termasuk tudung saji sekalipun>

Monkey D Luffy said...

jgn beli jer dengan peniaga cam tu

senang

Cakap Kosong said...

aku speku akak jual tudung tuh dah tau niat ko yg nak lap tangan kat tudung tu....:p

hantumakan said...

tijah, aku menci ko.. ikan sembilang aku baru aje makan, mana lak nak bela sembilang, dia kan dok kat laut, ikan keli kot yg makan najis oink oink itew.. >:{

kakngah said...

menu den tongahri td... kari kamben, sup ikan merah, ikn sopat masin, asparugus + potai tak kikih....

yg ekau selet memulo tu.. tudung mahal ko.. atau yg suploh hengget tu??

Ms.Lilies said...

menu itu sungguh sedap....aku nak tiru sok ni....menu aku tadi lak ikan merah buat sweet sour + telur dadar mantap + sup ayam + ikan masin....burrrppppp licin piuk sume...alhamdulillah

pEts LovEr.. said...

hahahaa...lain kali akak kosat la tgn kat tudung yg 80 hengget plakk..

Yunus Badawi said...

apasal ko tak bawak beg LV ko tadi? Emak Adam pegi Chow Kit pun bawak LV. Itu yg tauke kedai layan dia first kelas ngeh3x

Tijah said...

zara
taniah! sila dapatkan hadiah anda dikissing booth sebelah sana ya? hahaha


atie
dah. mari masuk tido. hehehhe


linn
mist dia ada bela sesuatu kannn. cam tau2 jer tu...


salwa
tudung saji mungkin betul. tapi raja tudung kepala tetappp lah mutlak milik cok okt. hehehe


kapten
tu pasal...lepas lap2 aku terus blah. heheh


ck
misti org jual ikan tu ada koneksyen dgn dia kan????


dalia
aku kat sini semilang dgn keli sama jer. hehehe. tapi kalu laut punyer konfem aku makan. takpun kalu aku tau dr mana sumber ikan tersebut...


kakngah
fuyooo! salu ko makan kamben nok...tak poning ko? hehhee. aku jeles sebona eh ni. den selet kek yg 48 hengget tu. padan muko kan?


lilies
makan simple2 sungguh menyelerakan kan nok???


pets lover
lenkali tanya dulu harga siap2 kan? pilih yg paling mahal...


yb
tapi kalu jenjeng LV pakai suar cargo pun org tak pecaya gak bang. takkan aku nak pki kasut tinggi g pasar tani. heheh

adibah said...

len kali ko direct bagitau dia..

"la.. tudung ke ni kak? ingatkan kain lap tangan!!"


Jah.. beras ebeponi tajmahal dah ada di pasaran semula.. !!

k.e.r.i. said...

libas penjual tudung dalam blog ye kak?
hahaha

faiz said...

jah no wonder la tudung yg cek beli aritu ada bau ikan...rupanya koje ko ye selet2 tgn pas pegang ikan kat tudung yg gantung2 tue ek..pilih yg mahal pulak tue...biasa ar jah ko wat keje nie..

iina said...

musti gaya ko macho gagah perkasa masa tuh hehehehe.. cubo ekau pakai ayu mayu sikit sure dia tunjuk kek ko tudung rm100 ya hehehhe

shuzana said...

kak..mesti ko selebet giler time tu..sbb tu double standard..next week g pasar tani..jgn lupe jenjeng beg lv..spek mato hitam..tudung plak ala2 ct..mesti layan baik nyer..hehe..

kakpah said...

humang ai.. potai kikih. ni yang moleleh air lior dah ni. slrppp.. sodap e.
Jah, somalam kek amcorp mall kan, ado akak belek tudung ni. agak cantik gak lah. Tapi ghogo e 116 hengget. Akak lotak balik.

erna said...

jah,kek paroi tu ado pasar tani yo,akak tak ponah lai poi,tau e pasar tani ghembau ari sabtu,jarang poi,jauh..kek ampangan pulak,jumaat potang..blk kojo dah lambek..jalan dah jem..wah...ahad nanti nak poi pulak..mokasih jah..info tu..potai kikih pun ado jual ko..osah sonang e nak ngulai potai.jah ni,memang pandai masak kan,tengok gambar gulai potai pun tau,pokat..bominyak moncong makan e tu..

paRi-paRi sYurGa said...

oowhh.. lauk akak tu...
ooowwhhh...







*sabar nim..
sabar...
puasa ni.



hehehe.

mrblind said...

hahaha..lu kena bawak mercedes..

kucingorengemok said...

eleh tudung $48 dia buat lap tangan bau ikan ko je, tijah... bior la dia perasan sendiri, hihihi

Tijah said...

dib
tapi beras tu tak sodap kan nok? hahhaaa. nak beras berkanji jer baru syok masuk tokak kann...


keri
hahhaa. matik la kalu dia baca. terus samak sumer stok tudung dier


faiz
tak biasa ah. ni fes time. wakakakaa. minggu depan cadang nak buat lagi. aku dah cam dah muka peniaga tu. hahahha. jahat kan?


iina
tu la tu. pakai suar cargo byk poket cam nak poie motong tu yg dio tanak layan tu gek eh kan?


shu
mmg pun. dahla selebet...tak mandi plak tu. wakakaa. aku nak dressing kebagai pegi pasar tani jer pun.


kakpah
116? humang aih apo maha bona tu kak? kok sey pun...sey lotak jugak balik. tapi amcorp baju2 eh buleh tahan lawa2 gak kan?


erna
ado kak. hari ahad. tapi ghaso eh happening ttj punyo pasar tani laie. memandangkan sey dokek mo paroi...sey poie situ yo la. tapi kok nak ayam kampung ko, puyuh ko, mmg situ la tompek eh...


pari2
dah! dah! pegi sambung keje jgn tengok lagi. hahahah...


blind
bawak mesedis pun still kena parking jauh beb! hahaha


kog
minggu depan aku nak pegang daging/ayam plak. wakakakaa...aku cam muka dia weh!

cokolat said...

kejikan? akupun penah kena..
nampak sangat sebelum bukak bisnes tak pergi amek course tu!

mamarempit said...

potai masak lomak tu yg den tk tahan...huuuu

eddie dewanaga said...

lu pakai cargo, beb..??

seluar paling best, banyak poket... kalau cap unta (Camel Trophy) lagi 'bebas'.... hahaha...

gua suka yg tiga suku punya, pastu pakai boots, mak gua bilang macam pelawat dari rusia je!

gua bukan apa, teringat zaman duduk dlm kem...

||alis|| said...

alalala.. sian dia ;P

biasa laa kakjah;
dablestanded dimana2....

KV said...

masalahnya dia kenal ker LV tu???

tasikmerah said...

aku mmg letih dgn org dabelstended. letih. mmg letih!

jah... kau ni kan jah... masak apa pun nampak sedap. jaki ai ok! ha ha.

:p

azreen said...

terliur ok nengok lauk ko tuh....meleleh2 dah air liur aku ni ha....jah...kak jual tudung bukan apa dia agaknya dah letih kot org asyik dok tanya harga tudung yg sepoloh hengget....tgk yg mahal2 tp beli yg sepoloh hengget jugak....tu yg dia frust kot nok.....ko jgn ler ambik ati....esok2 ko buat sambal ati ek...(tetiba jer aku...hahahaha)

Tijah said...

cok
ntah. patut amek course dgn slemen akhlakhan kan? cer tgk dier dlm citer piramli tu. baikkkkk jer dia dgn client.


mama
aaaa...potai tu makanan org khayer skrg nih. lagi mahal dr ayam . ahahhah


eddie
kalu pegi pasar mmg aku salu pakai cargo jer senang sumer duit/kunci sumbat poket. skrg ni bawak h/bag pun dah x selamat silap2kena ragut...


alis
kannn? aku rasa ko pun dah penah kena sekali kannn???


kv
mungkin bini dia ada sebijik kot? hehehe. alaaa...LV kan ker tulisan dier besooo...


tm
aku pun letih. kalu dier meniaga kat butik tu bleh tahan la jugak. tu yg tak paham tu kan....huhuhu. nampak sedap? hahaha. pencahayaan masa amek gamba tu penting nok...


reen
sana ada petai tak? yer la...aku bersangka baik la lepas ni ye dak? heheheh

jengae said...

elok ar tu kak tijah..selet lelebih sket kat tudung RM48 tuh!!
Next week dtg dgn darah2 ayam skalik selet.

Nomee said...

Minggu dopan kau pakai suar kargo, pastu pakai lak tudung lip lap, jenjeng LV. Tangan palit an kek tompoyak siap-siap. Zasssss lap kek tudung 48 hengget.

Mas said...

Aku ni walopun tak sihat ari tu makan lebih banyak dari biasa...rasa cam cite anak kerak lak. Tengok gambar masak lemak petai kikis tu jer pun dah lap lior.Nok, beli yang ekin lah...tambah dalam 30 hengget jer dari 48 tu.

rizz said...

wahh cedap tu kak.ble nk msak tuk rizz lak ekekeee

My Spirit Finger said...

tijah,
len kali keluarkan je ikan-ikan yg dibeli tu lap semua kat tudung dia tu.
Besa ni...

sya mansor said...

la... ingatkan akak yg jatuh kt bilik air td. too excited bace new post akak. hehe...

pasal dabel stended tu kat mane2 pon ade... tapi kalo nak tudung murah n lawa leh la carik kat terengganu kak. tapi make sure la time beli tu pakai loghat teganu. nanti kne tipu plak..

ashley said...

jah,
aku nak beli kamera NIKON siri D pun, miss NYONYA endah tak endah ngan aku..MACAM AKU TAK DUIT jah!!Meh sini ikan ko sebakul..aku nak tuang atas kepala dia!

ai said...

kau dtg kedai aku, sure aku x layan kau camtu punye!!! meh..

xiiinam said...

Err...malas nak update pasal makan?
Akak pulak malas nak makan hari ni...kau tolong makankan ek!


Boleh gitu?

He..he..

::@FiQ said...

dear tijah...
selebet sgt kah?
die soh pakai diamond bra bru die layan best nyer tuh...
aaaaa telebey sudaaaa***

::@FiQ said...

owhh btw...
dilisyes yer potai kikih tuh!
kihkihkihkihkih...gelak smpene potai kikih**

julie^beth said...

keji betul kalau peniaga yang layan dabel standard nie.. menci

Hidemichi said...

maksud dia tu kalau nak selet tgn, selet kat yg RM10 tu...

Ozzie said...

salam tijah,

saya ni dah lama jadik silent reader... harap tijah x kisah la yea...

cuma nak bgtau, blog tijah ni amat le berguna sebab saya ni memang le x reti masak.. jadi mau amik aura tijah kat dapur siket2 bleh???? resipi2 yg tijah kasik amat ler berguna!

selamat!

lupekanje said...

acik pun dah siapkan bahan nk buek sambal potai tu ha...tpi mikir..elok ke aku ni makan potai bebatuk nih?
apa pandapatan kau tijah???

kau bom yo gerai topi longkang tu tijah...kuwang asam cakap centuh kat kau kan..seb tk kono kat acik...masa tu gak acik lap selemo kat tudung eeh....kehkehkeh..

jasrina rahim said...

perghhh... masak lemak tu membunuh betul la!!

Tijah said...

jengae
cadangan yg sgt bernas sekali ye. darah ayam. hhhahah


nomee
tempoyak? hahhhaa. eh...cer ko check kat car seat yg ko baru beli tu...ada sisa tempoyak tak kat situ?


mas
akunyer tudung takpenah lebih dr 30 nok,. aku sayang duit...hehehe.


rizz
tapi kena sediakan petai sendiri buleh? hahahha


dzaza
melampauuu kau kan? hahaha. pastu esok keluar berita ada blogger mati dlm longkang...


sya
amboi jawohnyer nak beli tudung dik. tapi kalu pegi k'tan ke tganu ker mmg kena pandai ckp ek? kalu tak takpat murah...


ashley
jgnkan ikan kan..dgn air kumbahan dia sekali aku bleh bagi. jahat betul nyonya tu kan??


ai
silap2 siap mekap sekali kan? i loike!


cklah
mak aih nak mkn pun malas kak? ko dah blk umah ke blm ni? takkan masih merindui lagi kott? heheheh


afiq
bukan wacoal push up ko? wakakaka. pandai yo kau kan? haa..pueh dah kondak ati tengok laok den tu?

Tijah said...

julie
ntah. kot dier ada butik kat pavilion ntah caner la agaknyer ek?


hide
ooo...baru ku tau. ok. next week i buat...


ozzie
yer? mekasih la sudi baca. saya juer tidak la pandai sgt masak takat nak isi perut anak beranak tu boleh la. tapi kalu nak ambik resepi...silakan...silakannn...:D


acik
apolak selemo. dah alang2 batok tu cik...lap an kahak sekali. hahaha. potai? buleh kot...tapi jgn la mkn kulit eh tu. isik yo sudah la...


jasrina
abg askar suker taww!!! wakakkaka....

dude said...

patut ko cakap...
"48 je?..tudung yang rm200 ada tak kak?"

baru dia layan ko macam permaisuri gamaknye..

Tijah said...

dude
masaklah eh...tudung hage 200 tu dier pun tak mampu nak buat stok kot. hahahah

azila said...

kak jah, pasni aku sajes kan,ko park bebetul depan kedai dia ok,parking sisi,nampakkan spotrim yg asben ko belikan tu kak jah, tp make sure jgn pakai selebet2,nak menambahkan point!! tengok pegi dia camne nanti kak jah!

Tijah said...

azila
kalu dia tak nampak jugak main2kan alarm sampai dia perasan kan? huhuhu

lulu jr said...

kak, nnt pegang beg LV tak blh beli ikan.

habesss beg ai yu!
:)

Tijah said...

lulu
kannn? bag ai ribu2 nati kena air ikan caneh???