Jul 22, 2009

aiyembek! wah! saya sudah update 2 kali hari ni. terima kasih power root! (bila la diorang nak angkat akak jadi duta nih...)


slurrrppp!
(ini adalah saunefek akak sedang menghirup secawan pel kacip patimah)

ahhh!!!!
(tiba2 rasa segar...pling! idea sudah mari...)

yaa!!! mari kita mula menaip sekarang!

ayomat!

gesek!

go!
_________________

tadi akak telah membaca blog peeja. bila baca entry dia tu sampai habes kan...terus akak rasa kepala cam kena hentak ke dinding. dush!!! dush!!! (tuuudiah! perdengarkan efek umpama rajinikanth dibelasah penjahat...)

sebijik kauuu!

akak pun sebenarnya lebih kurang sama je seperti beliau (kau ada rasa cam adun setiawangsa tak bila aku panggil cenggini nok?).

kat blog mmg bersungguh2 pung-pang-pung-pang. bunyi cam bingit je kan? berdasarkan dari komen2 korang tu (kekadang org bleh buat judgement melalui penulisan kan?) akak agak, misti korang syak tijah tu klakar. tijah tu membahagiakan. tijah tu frenli. tijah itu. tijah ini.

hakikatnya NAN ADO...
(bukan nan-salleh yer kawan2. itu blog auntie nani! owh! get well soon ya auntie...)

percayalah!

akak mmg ada masalah personaliti berpecah dua (split personality). ya! mungkin akak perlu ke AF musim akan dtg utk transformasi sepenuhnya. kan? kan?

sbb tu bila org ajak jumpa, ajak gathering terus akak bertukar dari optimus prime ke burung unta. rasa cam nak nyorok je diam2 dlm tanah. (err...nyorok kejap je la. tanak la kebumi teros yer...) malu ya amat. nak kata takde hidung...tak pulak. tapi try la. bila dah jumpa misti korang nyesal tak sudah. sbb akak misti cam tak tau nak borak apa sampai keluar bunyi cengkerik nanti!

siriyes nih! akak adalah cepat neves!

tapi ini biasa berlaku dgn org yg akak tak biasa je la. kalu dah biasa tu...ko nak diam seribu bahasa jugak mmg nak kena sepak la tu kan...

kesimpulannya...

kadang2 apa yg tersurat TIDAK menggambarkan yg tersirat.

tijah adalah seorang yg membosankan, pemalu & pendiam!

tak percaya?

silalah buat appointment! nescaya anda akan dapat byk alasan. betul tak k.ungku? piah? cok? bangblunc? yb? hahaha!

p/s : akak juga lebih menggemari sms berbanding dgn bercakap di talian. ape kena ntah kan? adoi la! mana pulak la peginya hp akak ni tadi? dah la letak silent mode. nak call konfem takde bunyi punya!


66 comments:

gerbera said...

salam,
samalah..memang x berapa suka cakap on the phone.lagi suka sms. sebab kadang2 takde idea nak berbual ape.sms senang sket.bleh amik masa 15min ke 45min nak pikir. sebab tu bil telepon cuma RM20,tp sms kekadang smpi 50 hengget. celcom charge 12 sen 1 sms

jasrina rahim said...

arwah opah aku marah klo kitaorg adik beradik perempuan minum pelkacip patimah. dia kata, 'korang ni belum belaki buat apa minum kacip patimah. korang nak kacip apa?'

aku agak musykil kak tijah. memandangkan aku tak sempat bertanyakan maksud arwah, boleh tak terangkn serba sedikit kasiat kacip patimah itu.

heee...

mugiwara said...

berkomunikasi melalui medium cenggini boleh lebih terbuka...

lg pula untk org pemalu cm kita ni..
kan patne?

Wanita Itu said...

ai kak tijah..

salam kenal...

saya lagi la..

baru aje join dunia blog ni..

lagi la takdo idung bile nak berkumpui reramai..

apatah lagi bersembang ria...

malu menebal..

setebal make-up penari istana budaya..

sekian terima kasih..

tumpang lalu yer :)

Lifesaver said...

kak tijah oiii...sama la kita..tapi saya kurang skit..saya kalo org dah kenal perangai saya...malu pon dah kurang dgn orang tu..kalo baru2 kenal..mmg macam tu...

kalo wat appointment dgn doctor camna???malu jgk ka mcm burung unta??hahaha

iina said...

yo jah den percaya.. oleh itu sok2 den balik tak jadik lah den singgah senawang umah ko.. den balik trus yolah kek kolo klawang.. hahahah nengok2 peh tuh ekau sedara den.. lagik haru.. wakakakah..

MuMMy slurppp said...

intro saunefek tu dh mcm nama aku jah...

proud seh!!!

Monkey D Luffy said...

tak ku sangka, di zaman muda mu yang pengkid itu... pemalu rupanya...

Ms.Lilies said...

Cer ko jumpa aku dulu nok....baru aku nak percaya statement ko yg sungguh pemalu itu

Yunus Badawi said...

aku mmg dah letih buat appointment dgn ko. Lain kali aku nak terjah aku rumah ko. Tapi aku tak dtg dgn tangan kosong. Ayam aku bawa 2 ekor utk ko masak hehehe

peej said...

hoh kalau aku adun setiawangsa..aku jdkan kau duta power root :D

haha x suka kau..kau ni suka merepek2..tiba2 nan salleh pun keluar..

eh sama la.aku pun suka sms dpd call..so aku mmg x kuasa angkat call..kalau penting sgt..sila sms aje..

~salwaredzuan~ said...

malau2 tapi mahu yer..i know iknow..u malu2 kuceng siam

faiz said...

laaaaa..pemalu ke ko nie jah...??? malu part mana eh .. hehe..

lupekanje said...

owang bisness mana leh pemalu dan pendiam?
takper la Tijah...acik pun dolu owang kata tk do idung dan tk cukup sipat, sbb tk ondak jumpo..
bukan sobab acik pndiam...pemalu dan swaktu dongannya..
tapi sobab acik takut tk leh kontrol mulut....nak kasik diam...(wlopun senornya acik memang pndiam...) suko bebuek tk pendiam yo..kang cengkerik bebunyiklak kannn...??
Yo lah..acikpun tk ondak jumpo kau..kawan yo lah kat blog yooo...
klu tejumpopun, acik bebuek tk konal yo..nyorok balik tiang...hehhe..

yginsaf4 said...

pemalu ghitewww.. ekeke

linn said...

ooooo...pemalu ropanye tijah nih.

ashley said...

Jah,
Tak nak jumpa tak per...asalkan kalau terjumpa, ko jangan tak mengaku ko Tijah jer...(kalau kalau TERJUMPA!)..

psssttt..aku pun KELU LIDAH untuk berkata kata jugak..espcially dengan orang yang aku tak kenal.Rasa macam nak lari!

p/s
komen dibuat sebaik selesai solat subuh..ha ha h..nak tutup komputer yang terbuka semlaman sebenarnya..

ymn said...

samalah kita .. aah semua sama lah ..

hahahaha ...

My Spirit Finger said...

sombongnya dia tu....akakakakaka

kakpiah said...

plink!!
*wos muncol dr menjd sailen reader*

ntah..
aku mcm tak stujuk jer..
pemalu?*pitam*
neves? *pingsan*
pendiam? *matik*

WAHAI ORANG2 KAMPONG!!
JGN TERTIPU DGN DAKYAH SI TIJAH!!
BELIAU ADALAH SANGAT MESRA ALAM!!
DAN BEGITU KERAKAR SKALIK, DUA KALIK DAN BERKALIK-KALIK!!

MARI SEMUA!!
KITA BUAT POT LUCK PARTI "SEHARI BERSAMA YB TIJAH!!"

IDOP TIJAH!!!

kakpah said...

ekau pomalu jah? kahkahkah... kolua golak godang.

hantumakan said...

nak join, nak join komen, hehe

sbenarnya kalau dah kenal
idak le pendiam no
tapi kena la kenal dulu khen..
:)

09892 said...

eh? samalah kita...

i pun pemalu dan pendiam jugak...

tak sangka kan...kita sama ;)...

iskk...malu i macam ni....

ymn said...

POT Luck idea yg menarik ..

~0~ said...

Baik budak nye...
hehehhehe

ZARA 札拉 said...

kalau aku minum ni kak~

dulu2..pee aku akan berbau~

uhuks~

cokolat said...

tipuuuuuuuuuuuuuuu.. kalo smspun kadang2 tak balas jugak!!!!!
dusto! dusto! dusto!!!!

::@FiQ said...

ahah! tapi aklo bandingkan akunyer neves..kalah ko kak!

LiLa said...

Ni yang buat den nak jumpa Tijah ni...iyo ko dia pemalu? Den macam tak percayo pulak...

xoxo

cokolat said...

nok tapikan akupon tak berapa suka jugak nak jumpa2 blogger ni kecuali dah lama kenal (kononnya kau la tu kan) ataupon ada hal yg perlu jumpa mcm kes aku jual car seat tu kan..
kalo sesaja nak bertemu empat mata.. kemsalam je lah.

julietchun said...

memula jumpa haruslah tunjuk berhemah tinggi, tapi takkan lepas berkali2 jumpa nak kontrol ayu lagi kan, memang nak kena penampar jepun ler tu,hehehehe.

Cikpid said...

pemalu rupenye....

mcm x caya jek....

iDA said...

pemalu samo.. fofeler je xsamo..

i.am.belle said...

owh aku mmg tak gemar borak2 guna hp. sms tu okeh lagi.


dah suspek tijah mmg pemalu. hihihi

kuIna LadyInRed said...

dengan rasminya sy melantik Tijah yang pemalu ini sebagai Duta kepada blognya sendiri...

tasikmerah said...

samo la kito jah. buat masa ni bulih dikira berapa org blogger yg pernah aku jumpa.

dak anim yg opis depan opis aku ni pun aku blom jumpa.

sbb. aku malu.

hahaha... :p


.

Hezesuze said...

SETUJU NGAN KAKPIAH.....YEHAAAAAA!!

moh kita serang rmh tijah wat potluck kekdahnye...huhuhuhu

ai said...

JAH!!! AKU X KIRA GAK. KALAU KAU SAMA GAK NGAN PEEJ, BILA JUMPA AKU TARIK JE TANGAN KAU TAK KASI LEPAS! MASALAHNYA, MOLOT AKU SAMA JE CAM DTM BLOG WEI. TP AKU RASA REALITINYA MOLOT AKU LAGI PUAKA DARI PENULISAN AKU! kahhhhhhhhhhhh

- tp ada yg kau sama ngan aku. Aku lagi suka bersms dari bersembang trus dalam tepon! :P

Mas said...

aku pun tak suka cakap kat tepon...suka sms jer. Mak pemalu nok..Sila percaya.

onggila said...

ye benar.

tak semua apa yang digambarkan adelah benar semata-mata kan, so kepada apembaca janganlah buat assumption sgt.

s@yangh@sni said...

sama arr ngan aku..
aku suka jumpa orang..
tapi aku cepat putus akal..
bukan hilang akal yer...
kalau orang tu pendiam..
alamak berjangkit kat aku sama ler lepas tu..

Tijah said...

gerbera
hehehe. tapi dengan selkom teman 20..1 sms 1 sen jer kan? berbaloi baloiiii....


jas
wah! cam mesera gitu pangey jas sajer. ckp la kek opah tu.."kacip yo la apo2 yg buleh dikacip pah oiii" hahaha. eh! opah ko dah xde kan? khasiat? mmm...mari kita ym. hhhhaaa


mugi
kannnn? sbb tu kite bleh patne. sama2 pemalu. so..sape nak pegi jmpa kastemer nih? kau la yer...


wanita itu
salam kenal juer. itu baru tu..akak yg dah 2 taun ni pun masih malu lagik. caner tuh?


lifesaver
kalu wat appt dgn doc kena tengok gak la. kalu doc tu ensem...perlu gagahkan juer. hahhaa. keji.


iina
lalu senawang nak ke jln tok dagang tu buek2 tak nampak yo la labender tu yo? hahhaaaa.


mummy
hahahaa. time biler biasanya ko berbunyi seperti itu? hahahahahaaa...


kapten
tomboy la bukan pengkid weh. aku masih menaruh hati pada warden lelaki tem tu. wakakakak...


lilies
alaaa...sila la percaya nok. sila la percaya. sungguh nihhh...


yb
letih kan bang? bila nak appt dan2 aku ke venezuela la, london la. hahahahaa...


peeja
ok. aku nak tukar tempat mengundi la lepas nih. yer. sms lebih berkesan utk org pemalas ckp mcm kita...

Tijah said...

salwa
siriyes nihhh nok. tak cayer tanya kak cok ko. hahhaaha


faiz
malu part...err...maluuu aaa nak cakapppp...


acik
bisnes lain cik. tu otometik dah tau nak cakap apo. tapi kekawan ni lain kit. x ondak jumpo sey cik. hikhik. ala..cam majuk yo bunyi eh tu...


yginsaf
terus mak insaf xnak pemalu lagi lepas nih. hahaha


linn
apa oo..ooo...ko tak percaya yer? hahhaa


ashley
ok. kalu TERJUMPA...ko lari belah sana, aku lari belah sini yer kak? hahahaha.
*haiii. melambungg la bil ko kak...hahahaa


ymn
mana sama. aku ppuan, ko laki. err...ye ker? hahaha


dzaza
bukan sombonggg...ai pemaluu. hahahaha


piah
isk! jgn la buat stetmen tu disini piah. kemain ko kan? dah la lama x nampak...ko tu yg sombong senornyer. ala...yg tem kita jumpa tu. lakonan smata2 tu. hahahaa.


kakpah
tak baik golak bosa kakkk. teklok anak murid tengok. wakakakaka (den golak takpo...)


dalia
haaaa...kita pun dah berpuluh taun tak jumpa kan??? silap2 kalu jmpa tundukkkk jer ngadap makanan. wah! makanan kah?

xiiinam said...

kuatnya 'souefek'!!!


kau menghirup ke menyudu tuh?





Hikssss...

Tijah said...

zt
kan zett! ko alibi ku disini. aku pemalu kan??? aku tau...ko pun pemalu. sgt2 pemalu...tapi masa ko tanya. err...awak bonchetttt yer! ya allahhh. aku mmg malu besarrr tem tu padahl ko yg tanya. wakakkakaa....


ymn
pot luck? sapa? utk sapa? kat mana?
*pura2 tanya nih...hahaha


~o~
alhamdulillah. hehehehe


zara
bau kopi takpe. jgn bau petai. hahahah


cok
syadapyuuu! kalu x balas maknanyer dah expired la tu. cowiiii. hhhaa


afiq
yer. aku tau konyer neves 2 kali ganda aku. siap telompat2 nak tekucil lagi kan? jill ada cakap aritu. hahaha.


lila
iyo. tolong la pecayo. tak tipu ni do. hahahaha....


cok
patut la masa keluar ber-4 aritu ko cam neves nak terjun bangunan kan nok? hahaha. aku pun kalu ramai2 cam segan giler. tapi kalu dah kenal ok sket kot...


juliet
yer. aaa...ko dah jmpa ke abg yb tu nok? ko neves tak jmpa dier? hahhaha...


cikpid
alaa....sila la percaya. siriyes nih. hehehe


ida
ya allah. akak tak rasa pun fofuler dik. tapi akak mmg suke pegi popular...buku sana murah2. hehhee

kucingorengemok said...

aku pun menci ckp telefon, apasal eh... pdhal suara aku lagi sedap dari sheila majid. which btw, gambor ko kat atas tu dulu memula aku ingatkan sheila majid. hehe. (puji tu!)

Tijah said...

belle
kurang cakap, kurang dosa. hahah. tp cerca kat sms & blog pun best juer kan?? aku suka tu...


kuina
mekasih kakkk! kalu ada award blogger pemalu sila bagi saya yer. hehehe


tm
agak2 kalu pemalu jmpa pemalu apa jadi nok?? adakah ko dan aku akan saling pandang memandang tenung merenung sampai sudah? hahahah


heze
jangannn! piah tu tipooo jer tu. larikkk!! hahahah.


ai
ok la kalu centu. ko jer la yg cakap...aku dgn peeja diam tadah tinger dengar ko cakap nak? hahaha


mas
aku percaya tu. kita pun selama ni sms jer walupon nak tanya resepi kan? nak ckp punya la berat mulut. hahahah


onggila
betul. kadang2 yg tergambar lain...yg diexpress tu lain. bukan nak kata hipokrit. mmg kekadang ada jenis manusia yg kejadiannya mmg cenggitu kan...


yus
aku pun sama. sbb tu aku suka jmpa org yg byk ckp...so aku takyah ckp sgt. dengarrrr jer dia ckp. hahahah


cklah
alaaaaa. sukerrr tau cikgu nih. tau aaa kita dulu amek BM 2 kali. kehkehkehhh.

Tijah said...

kog
sore aku pun sedap gak senornyer. (tanak kalah tu...hahah) tapi tu la. cepat mati kutu la kalu ckp kat talipon nih kan?

along said...

akom...kjah......
lama x ngomen kjah ni..

lalu lalang jer.. x singgah2

mnyk idea ekk pas hirup pel tu yer...

mai secawan....!!

Hidemichi said...

Pernah dgr tak pen itu lebih tajam dari mata pedang?
Sebab efek dari penulisan ni kaw-kaw lebih kaw dari kacip fatimah ko tau!?
Sebab tu org pemalu/pendiam pun boleh jd extrovert kat blog.
Bukan hipokrit, tapi tak semua org boleh jd sespontan Saiful Apek, atau seramah Farah Fauzana atau setebal muka Azwan Ali.

Betul tak nok?

(pertama kali aku sebut nok! haih!)

adibah said...

Jah,

pemalu ye nok?? kira peramah dalam hati je lah ye, nok? di luar tak berbunyik ye... hehe

Tijah said...

along
yer. mcm2 idea ter pop up lepas minum pel tu nok. hehehehe


hide
betul nok! oppss! (x seswaiii...)
aku ade dengar tu. tu pasal penulis2 tersohor cam azizi hj ali, usman awang tu sumer orgnyer senyap jer kan? (wah! bajet aku juer penulis tersohor la nih)


dib
yer. blog ni kira cam tempat luahan rasa hati jer la nih. nak cakap takde skill...

PINATBATE said...

Tijah..
Baguslah sifat pemalu tu..malu itu sebahagian daripada iman..

||alis|| said...

kak jah! kita sama...

cam fobia nak ckp ngan org melalui phone, kan?

huahuahua!

ini siriyes. kak, nnt kita jumpa eh.
later la, bukan skrg. skrg aku bz jadik student balik ;)

lap u kakjah! u rocks!

erna said...

oooo....jah pemalu dan pendiam yoo akak pecayo jah.akak dulu lom kawin cam tu yo,dah betaun taun kawin ni,dah jadi becok pulak..dulu jah,kok jalan tu,mandang kaki sendiri yo jah,dek tunduk e...maaaluuuu bona,bilo dah kawin..abang akak cakap jgan cam tu nanti orang buli..kena tegas sikit kato e..sudah e..jah bukan kato tegas,orang kato akak garang pulak..tapi kalau dah lamo konal...orang tau akak bukan marah...soro yo tinggi sikit..mcm orang marah...tu sobab..kalau orang lom konal akak tak boghani nak ckp...takut orang kato akak garang....oh yo,jah jadi ko nak boli pokok manggo...gorai pertanian no.10 jah...belakang bona kono bagi...ari ni,ramai orang dah boli kek swasta punyo gerai,baru jumpo pert.punyo..pert.hargo pokok rm 3.00.manggo e,swast punyo rm 8.00.

Tijah said...

pinatbate
tu la tu...moga2 dapek mati dlm imaannn...


alis
yer betul nok. sms & ym lg best kan? yer la insyaallah kita jmpa later. ko jgn buli mak yer...mak pemalluew gittew. hahahah


erna
sey tadi mmg cadang nak poie tapi paneh eh berdonting bona. tengok la esok bolah pagi sket ko...thari ko. ooo. gerai no 10 yo? insyaallah...manggo dah ado. anak pokok rambutan yg tut punyo ado tak kak?

Cakap Kosong said...

aku antara sms ngan cakap kt phone...biar bercakap ...puas ati nok...hahaha :p

Tijah said...

ck
aku tawuuu! sbb ko suke dengar sore aku yg lemak merdu cam ojirashid tu khannn? hahahahaa...

rashiD said...

rimeh tul la kalu bab2 gathering ni..
golak2 dlm ni yo dah la kan?
hehe..

Tweety said...

hehe tijah.. sore cam uji rashid ko.. pasni duet ngan somi. ado tak cam hail amir.. gurau je tijah

gathering la paling den tak suko.. tak meriah mcm dlm siber.. hehe. harus pakai cam zorro kalau gath..hehe (wah ada idea nak wat entri dlm blog pasni)..tima kasih in advance tijah.hehe

Tijah said...

rashid
tu la tu. gathering reunion kekawan skolah dulu pun tak terbuek'an. takpo la...biar la mak menten misteri nusantara yo..


tweety
iyoo. kalu tijah buat gathering jugak. tema adalah maskered yer. sila la pakai topeng masing2 utk elak dr dikenali. hahahaha

azreen said...

jah...agaknya smua blogger mempunyai sifat pemalu tak nok...mereka hanya berkata2 melalui tulisan ajer kot...

Tijah said...

reen
tak semua kot. aku ni..nak letak gamba pun malu nok. hehehe. kat fb bleh la...

dude said...

betul lah..
pendiam.pemalu.
tu sifat keanyakkan blogger di dunia nyata kot..

tak kesahlah..yang penting kita hepi dapat tulis apa jua di blogkan.dapat luah semua.yeke?

n aku pon rasa jumpa2 nih toksah arr..buang karen je..hoho

Tijah said...

dude
ko tanak jmpa aku eh? alaa...aku br nak turunkan ilmu memasak. tak jadi ah. hahahha

Butik Kecilku said...

peerghhhh...tak cayo mak cik de...