Jul 8, 2009

to know seng tat is to love seng tat...

wohhh!

akak baru tau nih!

rupa2nya seng tat yg akak google semlm tu adalah liew seng tat. seorang film maker/director/writer/actor. dia la yg direct local indie film "flower in the pocket" nih.

penah dapat award The LINO MICCICHE' PESARO NUOVO CINEMA PRIZE (apo bondo eh ntah...akak kopipes je nih!) masa kat 44th Pesaro Film Festival, Itali.

wah! sejak bila lak pandai review filem indie nih! salu tengok asian food cenel je!

dear seng tat...

i can act oso! kenot bilif meh? boleh tanya ex-muarian 92/93. i pernah belakon pentomin "bila izrail datang memanggil" ok. i jadi mayat. 15 menet kena bungkus, kena jaga napas tamo kasi nampak turun naik...lu ingat senang ka???

so...

ambil gua belakon can ah?

thanks in advance!

p/s : sedikit pesanan. kalu tijah lama tak update...maknanya dia tgh shooting la tu! harap maklum!

58 comments:

~salwaredzuan~ said...

sis, i rasamay be biskot hap seng amek aka jd model terbaru iklan dia..pengarah iklan aelah seng tat..amacam?

WhiteLighter said...

gerenti lepas ni fasha sandha jual keropok kering dari kedai ke kedai...pelakon terlampau sudah mai.

k.e.r.i. said...

tak sanggup nak beratur kat panggung kak weh.
tiket sold out sokmo.
hahahahaha

Ms.Lilies said...

Sejak bila lak ko rajin mengkaji seng tat ni hahaha.....are u in love nok!?

linn said...

ko konfem ke kalo ilang tu tgh shooting ngan seng tat ni? ke pegi ranch utk biggest loser? tak sabar ni aku nak nunggu kt hallmark cenel.

faiz said...

alamak ..cinta sudah berputik ka jah..?? ko asyik dgn si seng tat nie je...huhu...nanti sok berlakon pun asyik nak kapel ngan seng tat je jah....adeh....

Tijah said...

salwa
atau...mungkin utk iklan selipar tat seng? agak berirama bunyinya kan?


whitelighter
ahahh! jgn memain...azizah mahzan pun takleh celen ni tau! fasha sandha? lagi la tersandar dia...


keri
box office beb! kalah transformer. wakakaka


lilies
korang aaa..tanya2 seng tat tu sapa. tepaksa la aku cari blk. hahhahhaa


linn
alaahhhh. ko sker tau pechlobs. takpe nok...tunggu dapat imuniti nati aku afundi ko keluar. wakakaka


faiz
tanak aahhh. mak sker yg tan ...cam carlos. wakakaka...(terpaksa aa tulis sbb dia baca...)

Fatul Akrul Ramli said...

haha..
tak payah la kak..
:P

Monkey D Luffy said...

memang ko berbakat shooting dalam kain putih... POCONG!

HAHAHA

lupekanje said...

tijah..biler ko dah fofular kelak...jangan la luper kan acik. Orang2 kat Koler Pilahpun, jgn sekali-kali kau lupakn yo nakk...!!

kakngah said...

jah.. hongeh tak nahan napeh 15 menet???

kakpah said...

ha'ah.. yolah tu. kok tak kono polangkung mo sazah, cubolah. borani kau?

ZARA 札拉 said...

giler ahh Kak~

kamu shooting filem biskut Hup Seng ke? hahaha~

^__^

Muarian tu orang Muar ke? hehehe~

AZANI said...

Tijah, susah susah kau tawar diri kat pentas anak wayang, boleh kita orang sms sokong.

Hezesuze said...

motip nk jdi pelakon...clust!

mrsharis said...

hahaha..rupanya ada lagi kesinambungan entry tu..seng tat..seng tat..tetiba lak ko femes kt sini

azreen said...

jah....tak sangka ko ade bakat terpendam menjadik seorg pelakon.....aku doakan mudah2an glamer la ko nnti......setaraf seng tat tu....

Pije. said...

ewaaah.
nak jadi pelakon plak dah kak tijah ni.
susah tu kak tijah jadi mayat.
ahahah
kalo da blakon nti suh seng tat tu amik sy skali.

Tijah said...

fatul
dok umah diam2 je kan?


kapten
dan kau...jerangkung dlm lemari. wakakkaka


acik
acik pun ada bakat gak tu. jadi hantu air...tak susah. beronanggggg yo kojo. hahaha


kakngah
hongeh tekau. dah la efek asap tu byk...yo la dm kubo kan?


kakpah
silap2 sazah pun kono offer belakon sekali...jadi guru kafa. hikhik


zara
takkk. shooting iklan selipar...aku kan pemalu. boleh bagi nampak kaki jer la...hahah


azani
wakakaaaa...tanak aaa bang. tapi kalu jgn lupa lirik tu mungkin buleh...


heze
abes jijah mahzan blehhh...takkan tijah takleh kan? wakakakaa...


mrsharis
a'ah. tak sangka plak ada sekuel...ni episod last nih. hahaha


reen
mano la tau dapek belakon dgn rosyamnor ker kan? gamba amek bagian blakang jer...hahah


pije
kalu dah teral belakon jadi mayat maknanye mmg pelakon hebat la tu kan? hahahah....

apik said...

kak tijah..
i mempopularkan u..
suke la..

s@y@ngh@sni said...

aku pun pandai act too..
i jadik imam yang baca doa untuk mayat...

hikhikhik...

flower in the pocket tu..
bestkan..suka tgk budak2 belajar berenang kat taman permainan..

::narita:: said...

ahahaha..
mantap arr kak blakon jdik mayat...
bukan calang2 org bole wat tuh huhu..

Mas said...

ko nak berlakon ke hapa ker......ada aku kisah??? Yang aku kisah ko mesti hapdet ni blog walaupun sibuk berlakon.Aku teringat perfume kenzo flower le bila tengok ros dalam botol tu.Apa kena mengena ni?

rizz said...

flower in da poket ktnya hahaa

hana said...

silap aribulan kalo ko jadik pelakon, nanti bila ko menang award!! aku la orang petama minta otograph ko kak

Tijah said...

apik
yer terima kasih. jgn lupa afundi nanti ok...


yus
ekceli aku pun x tengok lagi citer tu. nati la nak cari. hehehee. koo jd imam nok? wakakakaa


narita
tu la pasal. kena teral breathing teknik tu...


mas
kenzo? aku sker britney midnite fantasy tu. pergh bau dier manisssss koooo...sesuai guna mlm2. err...apa kena mengena jugak nih?


rizz
nak letak luar poket pun buleh juer. hahaha


hana
bisa sajaaaa...brp page kau mahu? hahahaha

mrblind said...

gua nak pakai pelakon jugak..tapi mati betul betul la..nak?

julietchun said...

harus pasni Cem kena pakai mask kalo nak kuar umah mcm anak2 MJ tu, maklumlah anak pelakon popular,kekekkeke.

tentangseseorang said...

laaa akak tatau ke???
:p

adibah said...

Biasa2kan diri tu depan kamera Jah... nanti kalo time kena eliminate, ko jangan nangis macam peserta AF pulak..

aku & linn nak continue workout dengan fitness instructor yang kendewww!!


wakakakaka

nurul said...

kalo aku jadi pengarah tu nama aku adalah "cok seng"

aku amik ko jadi 1st lead jah!
bukan takat kena bungkus jadi mayat.. kasik rasa masok lahad terus.

tajuk drama indi itu adalah

"bila waniter mati kekurusan"

bley? bley? bley?

Tijah said...

blind
kalu nak mati betul2...gua bleh supply pelakon lain. nak?


juliet
kena la upah bodyguard yg kendo jugakkannn???


ady
tatauu dikk! yusop haslam tu kenal laaa...


dib
pergh! misti sekejapan jer korang dapat 6 pack kan? kata gigih dgn instructor iitew. huhuhu


nurul...eh cok
wakakakaa. mangang ok. atau pun tajuk
"apa kejadah tak makan 5 hari turun hanya 500gram?"

xiiinam said...

Dan....Anugerah Pelakon Mayat terbaik....jatuh kepada.....

jeng..jeng...jeng....

Mrs. Carloss!!!

Clap!Clap!Clap!


ckLah memang suka hasil tangan Seng Tat ni...

Tijah said...

cklah
bukan pelakon mayat terbaik la. stuntman terbaik. huhuhu

KV said...

jah, kt kb tak dak panggung, cemana aku nk tgk film ko ni? arghh..masalah sudah!

PINATBATE said...

Tijah..
maso menahan napeh 15 menet dalam kain selubung tu..tak ado raso nak terkentut ker Jah..? ekeke..

Bilo dah glamor berlakon ngan Seng Tat sok jangan lupo rumahtanggo ya dikk.... Ingatlah nasehat akak yo..

norzyah_zacksabri said...

salam...sape eh kak tijah ni??? sy dpt blog akak ni dr 'apik si soldier' tu ha....sgt best bce blog akak..heheheh...ketawe guling2 kite kat cni..hehehe..anyway, menten comey ye! heheheh..take care...majulah kak tijah utk negaro! huhu

tasikmerah said...

aku pun nk berlakon juga jah. dapat jadi lantai pun tak pe jah.

muahahahaha..

:p

Nomee said...

uuuu mang aiii!
Bapak la payah nak baco blog Tijah somonjak duo monjak ni. Memanjang "connection problem" jo. Po kono eh? Orang lain nyo takdo camtu doh!

KaSiH said...

hahahahahHAHAHHAHAHA...

My Spirit Finger said...

a la la.....tomei tomeinya si tat seng nih

atty's said...

wahahah..leh tahan itu liew seng tat

IBU KUMBANG said...

ko memang, aku cicah je biskut tingat kat budak seng tat.. psiko siot!

mugiwara said...

pentomen tu ngeri~
saya nanges2 kalo citer pentomen tu~

ah!
saya dh bocorkn rahsia...
mana bleh bgtau org yg saya nanges!!!

Tijah said...

kv
aku rasa filem ni mmg tak masuk panggung kot. sbb aku tak penah dengar pun seblm ni. hehehe


pinatbate
naseb baik xdo kak. kok ado mmg sey yg pengsan dulu. huhuhu. yolah..posanan akak tu sey ingat tu.


norzyah
sapo tijah tu? ontah la..rakyat biaso yo. bukan anak rajo ko hapo. hehehe. yo lah...samo2 la kito maju utk negaro kan?


tm
orait. tu aku rasa mmg byk kosong tu. wakakaka


nomee
apolak? operation aborted laie ko? kono bukak pakai mozilla la nampak eh tu


kasih
hahhahhahahaa


dzaza
tau dia director dan dan ko kata dia comel kan? wakakaka


atty
ko nak berlakon jugak kah? heheheh


ik
hahahaa. skrg dah terbayang2 muka seng tat kannnn??? padan muka kooo...


mugi
apasalahnya kalu itu nanges tanda insap. ehheheh

iina said...

hahaha krg dio ambik ekau berlakun jadik mayat krg ekau gak terkesimo krg.. camno nak belakon mo pelakon hensem camnie

AkuAyie said...

hebat seng tat! =)

Tijah said...

iina
ok la tu..takyah hapal skrip. hhahhaah


ayie
tat seng pun hebat. ianya tebal...:P

hantumakan said...

hahaha, buat flash backing la pulok pasal muar.. sungguh oldies disitu.. kenapa aku pon pernah pegang peran yg sama.. masa skolah gak.. form 4 , kes mak mati anak durhaka, siap pakai lagi exist 'oh ibu' itew.. hehehe, apo masa kita skolah kat muar dulu banyak citer pentas org mati apo.. heheh

hi, i'm back.. :)

Tijah said...

dalia
apa bleh buat...tu je cara nak release tension sbb takleh kuar fly tengok wayang. maka buatla wayang sindri. err...ko bukan belakon dlm drama mother nature tu ke? yg uyei jadi fairy godmother apo ntah siap pegang2 harry potter wand tu lagi...

hantumakan said...

owh.. itu juga.. peran budak nakal muka kelar macam gangster tak jadi yg rajin buat sampah atas pentas sampai mother nature marah.. hahaha.. things we do when we where young..
waa, uyei pasti bangga watak mother nature itu melokek kat kepalo orang.. heheh..

kuIna LadyInRed said...

tgh hafal skrip ker nie...

Hidemichi said...

kalau itu seng tat betul ambil ko berlakon, aku pun nak guna pendekatan samalah utk promosi!

part tajuk pentomin tu mmg cilaker!~hahahaha.

ashley said...

ada ada jer ko Jah..
ha ha ha

Umi Rose said...

KJ,
cakap ngan seng tat..sy pun bleh berlakon....uhuhuhu...dapat jadik bibik pun takper....buat tambah pendapatannnnnnn....

Tijah said...

dalia
kannn? tapi paling best masa kita perform silat kat sg. buaya tu la...yg ada kuda kepang kat kenuri tu. terangkat2 buntut aku nak lari tem dia nari dekat2 tu...aa..lari topik ke nih?


kuina
hahahaaa. takdo la kak..xde idea nak update senornyer.


hide
tu la..aku harap jugak dia terbaca blog aku nih. tapi cam hampa jer. wakakkkaa...


ashley
takde citer kak...tu yg main sambung2 jer n3 semlm tu. hahaha


rose
jadi bibik pun tak byk hapal skrip kan? iya buk. iya pak sajork. aku pun nak laa...ko bibik aku, tukang kebun..

sheila said...

bagi pihak tat seng...

org mati no need to smile maaaa...
people dowan to see the body shape..

u can smile meh???
u have good body measurement?? kakakaka...

Tijah said...

sheila
wat body measurement? heh! queen latifah kat hollywood pun laku per. wakakkakaa...