Jul 28, 2009

fuyoo!

Dari hmetro.

WANITA memiliki pelbagai pandangan mengenai bentuk tubuh yang sempurna. Pada masa ini, majoriti wanita mula sedar dan tidak lagi tergila-gila tubuh kecil tanpa bentuk atau lebih tepat seperti lelaki yang dibanggakan Cheryl Cole.

Wanita masa kini lebih percaya tubuh aktres Nigella Lawson yang umpama jam klasik adalah bentuk tubuh yang perlu mereka miliki. Bentuk tubuhnya menduduki tempat teratas senarai bentuk tubuh paling cantik yang diingini wanita era ini.

Hakikatnya, kaji selidik menunjukkan dua pertiga daripada 2,000 wanita yang menyertai kajian itu mengaku inginkan tubuh seperti Nigella.


Wanita menganggap Nigella menjadi sumber inspirasi mereka. Beliau diikuti Helen Mirren, Judi Dench dan Kate Winslet. Selebriti lain yang menduduk 10 tempat teratas adalah Julie Walters, pengacara televisyen, Holly Willoughby dan hos rancangan hartanah Location, Location, Location, Kirstie Allsopp.

Sepertiga wanita Britain pula menganggap tubuh mereka berbentuk seperti epal atau lebih tepat, tanpa pinggang yang ramping manakala 25 peratus lagi memiliki bahagian pinggul yang terlalu besar.

Hanya 13 peratus berasa diri mereka memiliki bentuk tubuh yang sempurna dan 65 peratus mengimpikan untuk memilikinya.

Kaji selidik yang dilakukan untuk bijiran sarapan Special K merumuskan, wanita era ini mementingkan bentuk tubuh daripada saiz mereka.

"Laporan menunjukkan pandangan wanita mengenai proses menguruskan badan berubah sejak 50 tahun lalu. Jika sebelum ini, wanita Britain hilang pinggang, kini mereka inginkannya kembali.

"Mereka kini lebih inginkan tubuh yang berbentuk berbanding dengan tubuh sempurna," ulas jurucakap syarikat itu.

_____________________

Ulasan YB Tijah (adun senawang) :

nampaknya skrg bukan lagi zaman mendapatkan badan pensel seperti viktoria bekem.

kalau mcm tu, takdo la susah bona nak dapatkan figura idaman kan? atas ngan bawah sudah seropa nigella. tetengah jer kena kecitkan sket!

mmm...kena cari koset nih!

manifesto pilihanraya yg terkini : memberi koset percuma kepada pengundi.

68 comments:

afiq said...

aku da kte dahhhh!!! aku da kate dahh!!!!

ai said...

aku tak masuk book langsung!!! badan cam kerepek!! hu hu hu huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Yunus Badawi said...

bentuk badan mcm botol coca cola lagi cantik hehehe

julietchun said...

apsal ko main isu sensitif nih, aku baru timbang semalam naik 2kg,huwaaaaa,huwaaaaa.Bab koset free tu aku sokong sesgt,hahahaa.

kakngah said...

idup ADUN senawang...
togugek ADUN B2020...
kehkehkeh!!!

eerr.. puan ADUN, ado cngn la... selain korset buleh gak agih an bongkong lopeh baranak tu..

*Miss Geli^ said...

tetek beso, bontot besar, tapi badan kecik cam ai? camno??

kira bole terima pakai ke idak?

Kujie said...

mcm vic bekem?

tak moh..sekeping

pelok tulang....

LiLa said...

Ko jangan Tijah...kang semua readers ekau badan camtu kang... den yang terkapai2 badan macam kerengge...

Mak Ton said...

hohoho...
kalo gitu xyah le seh bersusah payah mendietkan diri tuk kurus nih....
harus war war kan pada MK nih..

Lifesaver said...

akak...
aku rasa sesuai bonar dgn manifesto akak tu..ramai pengundi wanita turun mengundi...

~KAK AZZ~ said...

nampak gayo ehh sey tak buleh la nak makan motan bnyk2 lopeh ni...kang makin gelebeh lak poghut sey ni haa...gomok air gamak ehh...hehe...

kalau ikek pinggang dongan tali rapia buleh ramping tak gak ehh yoo...

chics said...

Ala nak peha kecik, tak kesahla ikut sesapa, maradona ke, rambo ke asalkan peha kecik

Tijah said...

afiq
yer. aku tau pinggang ko sikittttttt jer lagi nak cam nigela khannnn?


ai
hahaha. kerepek pun sodap! rangup....


yb
ko biar betul bang. botol coke bukan gemuk tetengah ke?


juliet
opppss. cowi...mak tatau. heheheh...jgn lupa afundi aku ok


kakngah
buleh! apo sajo brgan utk kecantikan wanita yb akan usahakan. nanti yb bukak salun yo?


nowa
tu kena adjust sket la. kalu bleh biar seimbang disitu. hehehe


k.jie
kann? cer tengok tulang selangka dia. bleh tadah air hujan kakk...


lila
pengikut tijah kono la volapsyes gittew. baru sehati sejiwa. kehkehkehh...


makton
haa...koba kek MK tu. takyah nak kocik2 bona do. apo ghoman eh congkung yo kan? hahhha (stetmen jeles sebona eh ni..)


lifesaver
kan? hanya waniter yg memahami perasaan waniter. hehehe


kakazz
ikek mo tali rapia? wakakaka. tu dah cam ikek sabit nak poie motong yo tu kak...


chics
nak peha kecik kena kepusat penyembelihan tu nok. suh abg penjual daging tu hiris nipis2. kihkihkih...
*aku pun hopeless tgk peha selulitis aku nih. haih!

kucingorengemok said...

dia tu tak aci jah, badan godang tapi muka dia kecik... kalu ambik gambar leher ke atas cun abis... badan aku tak brp nak besor tapi muka aku kadang tak muat kamera wide angle! apa cite? (soalan tak puas hati, bukan pada ko tapi pada nigella) ;)

afiq said...

dear kak t...

ehh memang la! koset beyutipul kan....sebenanyer..barut homemade..***

Ms.Lilies said...

aiyohhhh...kalo korset camtu mau sembelit aku weih....laluan adalah sempit wakakaka

tasikmerah said...

pinggang kalau dh kecik sgt pun susah gak jah. kang tgh jenjalan terlipat 2 badan kang. tak ke naya. ha ha.



.

hantumakan said...

hahahaha.. aku sokong jah, ko nak masuk bertanding, nak penjamin kan, ko amik aku je jah, hehe, bleh aku tompang glamer ko jadik adun nanti..

suhaila-ab said...

menakutkan je yg pic last tuh..

Hezesuze said...

saya setuju 200% YB tijah nk bgi koset nnti....huhuhuhu

joegrimjow said...

wahaa
masuk bertanding
konpe menang

k.e.r.i. said...

tak yah la kak tijah.
lemak kau dah tepu.
hahaha

Tijah said...

kog
aku pun tak puas hati jugak ni. tapi bila tgk kat tv...aku syak misti ketat giler koset yg dia guna kan? nak jln pun cam terkedek2 je aku tgk....apa2 pun, aku lebih suka tgk dier dr MTS. heheh


afiq
aku ade koset tu tapi tak pakai pun. takyah la. terseksa nok tiap kali nak pasang benda tu...


lilies
tengah pikir makanan sumer pegi celah mana ek? hehehe


tm
wakakakaa. bila ko cakap tu kan..aku terbayang payung yg ditiup angin kencang sampai terlipat2...


dalia
bagus. bagus. mari kita bersatu. apa barang manifesto asik2 belia benci dadah jer kan?


suhaila
laki nak pegang pinggang ajak lintas jln pun takut tu kan? hahahah


heze
mahal sket kan?? hahah. drp kain pelekat jer...apa barang!


joe
mistiii! tak cukup bleh upah pengundi hantu...


keri
eh bleh lagi. tak masuk umo 40 lemak masih bleh mencair. heheh

::narita:: said...

akak,
tp org cm victoria beckham..
lagik kecik sbenanye...
camno ni..

org bace dlm CLEO, lelaki mmg suke badan pmpuan yg byk curve muahahhaha..
cepat buat curve byk2..

qishie said...

ui..kalau akak pakai korset gitu..
tahan ke akak dgn masak lomak cili api tu ha?

faiz said...

arr jah..ada can x yah diet nie... reserve korset utk i satu k ;-)

rizz said...

gile kai koset hahhaha

Desert Rose said...

YB tIJAH,

Kalau ai pandai masak cem Nigella, badan aku haruslah macam Quenn Latifah. Alangkan tak pandai masak ni pun, malas ar mau crita.

ymn said...

mcm kami blum kawin .. apa jenis pun konsider ok .. hahahahaha

My Spirit Finger said...

macam jentik patah jo pinggang pompuan koset tuh. Takut pulak aku tgk. Jgn jah...nanti jd spastik kang! Eppp!!!

KaSiH said...

sukur la kan aku ada bdn cam tu kak...tp masalah yg melanda ni..aku rendah dr ko kak..tu yg aku sgt berasa rendah diri ni...uwaaaa....

~Layla Yuki~ said...

den kan kak..
den nak nasik lomak 1.20sen
pinggang 24-25 kiro orait laa..
tang punggung bagik sikit lagik macam kim kadarshian pon kiro baek dah...tapi melampau bona lak den raso..apo tuhan bagik den terimo n jago..kating2 ni den tak bapo nak kesah bona..btw, den suko tgk si nigella tu masak..dio sexy btol!!

lupekanje said...

jah...ai tk sanggup berbdan centuh..(yg bawah tuh)
acik rela la dgn badan yg skrg nih..biarpun moncet..tetap kekal menawan..ahakkkss..

Yunus Badawi said...

aku cakap botol coke yg fesyen lama tulah. Yg ketul2 kat tang 'dada' tu hehehe

kakpah said...

errkkkkk...... sonak porut. camno nak bonapeh ni!!!!
tak dapek free pun tak po lah.
errkkkk... cam nyawo2 ikan yo bilo pakai bondo alah tu.

Tweety said...

mak aiii seksanya.. gulai masak lomak daging salai pun tak leh masuk neh.. azabb!! hehe

adibah said...

Jah... menangis koset tu terseksa nok!!!


*nak korek lemari, carik koset triumph arwah mak aku yang saiz M. hehe

My Spirit Finger said...

from now on den nak panggil eaku YB Tijah lah...sodap lah pulok

shuzana said...

takutnye tgk badan nenek tu..serupa gitar dah..

~M i z a ~ said...

if dpt koset free, i mmg undi u lah kak tijah..hahaha!

chronicles of angelzz said...

EXUSE ME people..
i beg to disagree, size is more matter compared to shape. Personally Nigella lawson her look so full of fat, and all those woman who toped the rank they all are old already, mind you. i bet the study was conducted for older people. Its not accurate people. Posh still the best same goes with kate moss. Real woman don't have curve yer macam mak..
opss lariksss.................

go go kate moss..

chronicles of angelzz said...

rectification
* her body..

Weed and Bandages said...

ketijahan..hebat hang..

Hidemichi said...

ish, kalau aku tokeh premium beautiful hai-O, aku mesti jd jentera pilihan raya ko tijah!hahah.

iina said...

den pasti sokong ko jah.. ahaks.. jgn ko lupo pos kek den tau.. ngan cili kering n ikan bilis azhar sekalik ;)

zeozir said...

ahahaha...oh gosh kak I really love ur opinion!

Tijah said...

narita
kau tulang yer dik? takpe la...buat sup pun sedap tu. hehehehe...adabiiiii! melazatkannnn...hehehe


qishie
tu la tu. hirup kuah jer la nampaknye kan?


faiz
orait. tapi..tapi x bedosa ke makan portugis egg tart kalu nak badan cenggini?


rizz
kalu kai kain kapan lagi giler...wakakakaa...


desert rose
tu la kan? malas mau crita. masak cincai2 pun spare tyre 3-4 lapis dah nih. kalu teral cam dier...konfem aku kena masuk biggest loser


ymn
hehehe. oooo...ko bujang la ni yer? hehehe


dzaza
tapi lawa per...baru namanya pinggang kerengger. heheh


kasih
rendah pun takpe. alaaa..laki kat msia ni bukan tinggi2 sgt pun. hahahah


layla
kan? den kalu tengok dio masak kan...bukan tengok masakan tu der. tengok benda lain. hahaha. matik la lesbo


acik
iyer. sey tau tu...ramai saksi cakap acik tu petite. peewitttt!!!

Tijah said...

yb
coke pesen lama? aalaa...aku mana hidup lagi tem tu bang. aku kan lagi muda berpuluh daun dr ko. larikkkk!!!! hahaha


kakpah
ala...akak dah lansing takpola. apo tak eh tetiap minggu besenam kek tesco berkelai'e mo trolley kaki kotam tu kan? hehehe


tweety
buleh..buek cam ice blended. hahaha


dib
aku syak koset saiz M tu sedang menyorokkan dirinya. hahahha


dzaza
oh mekasih. sodap bunyi eh kan? tapi jgn lupa...ko kena sapot jugak yb pija. adun setiawangsa tu. wakkakaka....


shu
misti atok bangga punyer nenek bodi bergetah kannn?


miza
ahah. balik nanti jgn lupa semak kawasan mengundi ya?


angelz
i disagree. hahah. matik la lawan loyer. i nak shape jugak..compare to size. aa...tapi mmg ada certain thing size does matter. hahah


ms. weed
cheq mmg hebat kopipes nih. hahaha. idea tarak..


hide
oh terima kasih in advance. aku dengar bleh buat installment tu...heheh


iina
sila hantar undi pos ya? koset sekali dgn cili koring, ikan bilih...tak busuk ko deh kok buh lam 1 kotak? hahah


zeozir
i love my opinion too. sbb aku tidak berbadan seperti bini bekam. wakakakak....

Cik Puan Huda said...

kak tijah,
adakah korset pree itu dapat membantu bakar lomak den yang berkilo2 nih???

kalo botul, den vote akak untuk pilihanraya akan datang..wokeh..

Cakap Kosong said...

jah....pilihan raya taun dpn...aku undi ko...tapi aku leh klaim petrol ngan tol tak? :0

Tijah said...

huda
dengar katanya begitulah. lemak akan mengurai selepas menjalani proses fotosintesis. huhuhu


ck
bleh. 20% diskaun. tapi dgn syarat guna 80 kali sebln tau. wakakaka

dcrysz said...

alamak... den kono tunggu laei laaa ni....
den x bleh pakai corset nih....
kang larikkk jahitan den nih....
masuk spital lagi kang!!

ish...tp kalau aku x pakai corset nih.....
pun ok kot???
allignment x larik banyak lagi nih....heheeheh

linn said...

cepat aku nak koset pree ni. ehh...ahli luar kawasan leh undi ko ke tak?

~salwaredzuan~ said...

korset tu ade glitter2 tak sis? sy nk undi klu dpt korset glitter2 jerr.dlm gelap pon leh nmpk..auwwwwwwwwww

faiz said...

tijah - lg digalakkan tawww mkn segala jenis tart kalau nak bdn cenggini..hahaha...

dude said...

yb,
yang jantan takkan ko nak bagi korset gak kot..

chronicles of angelzz said...

owh mek tahu apakah yang dimaksudkan size itiew..
mek pown loike..
d bigger d better x gtew hiksss

Cahaya said...

kalau YB Tijah nk agih2kn koset, tetiba aku teringin nk jadi rakyat jajahanmu kak:-)

Aspalela said...

Huyoooooo.....
kak tijah berpinggang kerengga....

xD

KV said...

nak kocikkan bahagian tongah tu yang sekso. Wohooo

mrblind said...

tu pinggang ke lengan..gila betul

cheguBard said...

salam ziarah
nice blog

Tijah said...

dcrysz
haa...mana ko pegi lama tak nampak? ko masok spital ke?


linn
ko dun mana nok? cukup umo ke nak ngundi tu? hehehehe


salwa
nak buat apa koset glitter2? nak back up singer konsert berbaloi2 diawan birukah? hehehehe


faiz
hahahaa. misti lemak tu tak sempat nak menepu kannn??


dude
yg jantan aku bagi kain pelekat cap gajah duduk. bleh? hahaahh


angelz
mek tawu. mek paham tu. hikhikhik


cahaya
marilah...kita ke bulan, kita ke bintang.



aspa
ahahhhh!jgn main gilerrr nyahh...hahaha


kv
nak bosakan sonanggggg yo kannn? sekolip mato...


blind
pinggang sebesar lengan. ko sker tak centu nok? hahaha (nok plak...)


chegubard
salam cikguuuu! mokasih la datang. tijah terharu nihh!sey ponah jumpo cikgu dulu...kat TTJ masa en. rafi'e bertanding...
*aaa...kj mano tak nampak btg idong? kahkahkahhh

is@r said...

Hi Tijah,

Salam perkenalan.

I enjoy reading your blog....penulisan yg selamba & sempoi!Talked about Nigella, it reminds me to her show - Nigella Bites(AFC). I suka cara dia...selamba & simple. :)

Cheers...
Is

Tijah said...

is
haiii. pekabar? kan? suka tengok nigella tu kan? cara dia senyum, cara dia masak, cara dia jln...sebijik mcm ai. ahaksss. matikla perasan...

aKu buDaK CiWeK said...

~jahh..aku nak koset tue gak..walau aku lain adun sekalipun..jangan lupa aku..post kat pilipin nie!!!

ashley said...

Thank you Tijah, I terharuuu..
You taruh gamba sejibik macam SHAPE yang I ader ni...
.
.
.
.
I raserrr cam nak nanges...
.
.
.
speechless lagiii..
..
thank yiu
thank yiu
thank yiu
...ahaks..

Tijah said...

ciwek
mana leh post. ini utk diagih2kan kepada pengundi secara manual semasa melawat kawasan. heheh


ashley
ok. saya percaya kak. saya percaya. kak pahhhh! oooo kak pah! cubo pogang kit pinggang akak kito ni haaa...