Jul 19, 2009

idea...

blog ni...bila weekend misti traffic slow kan? kalu weekday tu biasa hit akak 8 juta sehari...(wah! tipu je tu. kau ingat kau azwan ali?) bila weekend tinggal 80 jer. huhuhu!

ramai yg tak update. kekadang akak pun sama. kalu ada pun yg update...sekadar tulis sambil mengeluh "haih! tak tau nak update apa hari ni. takde idea..."

bukan apa. kadang2 bila kita dah addicted sgt dgn satu-satu blog tu (contoh blog makji sbb dia kemain brani cerca kerabat pilahdelphian yg perangai cam lehenet tu. i loike...), maka kita misti rasa cam upset bila puas la resfreh tapi takde latest update kan?

so, takde idea ye?

haa...mari sini akak kau bagi tips. (mcm bagus je kan?)
  • baca sokabar online (kosmo, hmetro, utusan...apa2 pun buleh). cari la berita panas2 pasal politik ke, menteri gaji 20k sebln tapi buat rumah 24 juta ke, kerabat berpesta sempena meraikan kematian datuk mereka ke, artis gugurkan anak guna daun nenas ke....pastu kopipes dan ulas. tambah la perisa sikit guna ayat sindri. konsep adalah bebas ye adik2. nak buat dia nampak kelakar buleh, nak bagi dia nampak bangang pun buleh. terpulang pada citarasa anda!
  • masak, amek gamba dan tulis la resepi. kopipes pun takpe. tapi jgn lupa bagi kredit kat tuan punya resepi pulak ye? contoh : akak salu amek resepi dari cikmatgebu, kakdiana & myresepi.
  • baca blog org lain. ambik idea...lepas tu tulis la balik topik yg lebih kurang sama. tapi jgn plagiat. jgn kopipes bulat2. no! no! no! once kena detect plagiat...sampai kesudah la ko kena maki/cerca dgn reader org tu silap2 sampai ke tahap tutup blog. sama la mcm tem skolah dulu cikgu kita bagi tajuk "saya sebatang pen" suh buat karangan kan? haa...tajuk dah ada, elaborate la sikit. contoh budak nih. dia kata akhir2 ni nak tulis entry susah sket sbb mungkin dia ada sindrom down...eh! silap lak. sindrom pefeksyenis. so, bila dia kata takde idea, akak pun tulis la entry cara2 nak dapat idea. haa! secara tak langsung akak dah ada 1 posting niari.
  • takyah tulis apa2. bubuh jer gamba byk2. google kan ada. contoh aritu akak ada buat posting pasal rumah idaman, kicen kebinet idaman, dll.
  • sapo ado laki/bini/bf/gf...pun buleh letak gamba diorang kat sini. ambik gamba tu biar gedik2 sikit dan buleh buat 1 entry yg bertajuk "ni laki den...sila jgn rampas kalu taknak kena bunuh di plaza masalam" ke...
  • beli barang dan tunjuk "inilah suar epelmin yg saya beli semlm..."
dan lain2. isk! ada byk lagi lah. tapi apa2 pun...cubalah menulis secara spontan dan kekalkan originality ye? jadilah diri anda. tak payah nak ikut2 org lain. lain org, lain cara. tak suka, takyah baca.

blog akak tak nolejebel? plislah! akak berblog bukan nak beratkan kepala. tulis ikut suka, ikut sedap rasa. nak byk ilmu...sila ke blog khir toyo. kahkahkah!!! sori ah akak takde link dia. cari la sindri yer...


ok! cukup dah 1/2 jam akak menaip. ikan akak pun dah defrost elok dah tu. tinggal nak garam kunyit jap lagi buleh goreng. dude, akak dah kemas umah, sapu sampah, tanak nasik, masak sumer tau. tu sementara tunggu ikan defrost la yg sempat multitasking tuh! amacam? kehkehkehh!

tapi kan...betul la ckp kau. akak pun hanya bleh digest certain2 blog saja. yg terlalu byk shotkat dan wijet2 yg berkelip2 lagi berpinar2 tu cuma buat aku sakit kepala je!

59 comments:

atle ♥ waT¡e said...

ehmm mekasih kat bg atie idea...kekekkee

F A R Y N said...

aku tetap nak majuk..
aku nak entry lelaki kacak yg sudah akil baligh la kak....
huhuhuhuhu

kupaslaroren said...

Bagus lar akak nih.. mcm tau2 jek saya dari kul doboleh tadi dok tulih dan delete ntry...kalo dolu2 ibarat taip skit..xsodap bacaannya..konyok2 kertas..campak..


dah 3 kali saya delete balik ntry saya huhu

benak nye nak nulih kak.. :-(

Ms.Lilies said...

ikan tu dah lama defrost kan nok...ko saja je kan melangok depan skrin dulu......wakakakaka

AZANI said...

jah:pot paling best nak makan kat mana?takkan hari hari nak telan mamak rafi dan nasi kukus?

dude said...

hahaha.taley bla aku k.tijah oii..

hish ko nih wat malu aku je wat link tuk aku..(bajet deme nak klik la gamaknye)..
blog ko nih dahla artis2 n diva2 selalu skodeng..hazwan hali ko..

perghh!!! siap bukti tgah tunggu ikan defrost tuh..haha..gud2!

thanks neway..;)

lupekanje said...

tu lah dio kan tijah.. tpi kan...klu dah taim otak membeku....
tk kuar apo pun idea tuh...
otak acik salu boku skrg nih...tpi klu dah stat....payah lak nak benti..
maka elokla kenkdg tu, membeku yo...seado nyo.

My Spirit Finger said...

baguih tips ko. Aku pun dah bikin entri ceduk dr idea liza. kuakuakuakua...
ko masak apo eh ari ni? meh anto swgsa sikit. Mak nani masak laksa u. delisyes u!

My Spirit Finger said...

ceduk idea tapi tak plagiat. ikut tips dari tijah

KV said...

aku tgh byk idea ni tp malas la puloks. Huhu. Ada tips tak jah?

Cakap Kosong said...

aku ler tu noks...yg takder idea memanjang...pasni,takut lah nak ker plaza masalam...dah ader antu kat situ...takoooootttt! :o

adibah said...

Ikan sadin tu ko nak masak mende, nok?

xiiinam said...

"...kalu ada pun yg update...sekadar tulis sambil mengeluh "haih! tak tau nak update apa hari ni. takde idea..."


Hik..hik...kalau baca kenyataan berani mati macam tu dalam blog orang akak mesti gelak...
tu bukan up-date namanya...sekadar mengalih fail dari bawah meja bawak naik atas meja je...



he..he..

Akak kalau malas update, buek saja macam cerita terbaru akak..he..he... (malas, okeh, bukan tak ada idea. Ide tu ada, tapi idea temberang...dan mencilok jalan ringkas...)

eddie dewanaga said...

gua tengah tunggu idea mari ni nak draf Senandung Raja Naga...

berasap 2-3 kotak tembakau berperisa menthol serta nes tarik satu cerek...

IBU KUMBANG said...

aku pening pale la nengok blog aku.. kene tukar background ni.

kakpah said...

banyak idea kau jah.
ikan tu poi masak copek. dah kocut dah tu.

||alis|| said...

btol la kakjah.. kalau cam aku kan.. masa takde idea, aku tak taip...

tapi sekali ada idea, trus tulis atas kertas, buat draf/main point, pastu pindah masuk lappy, buat sekali harung 4-5 n3 dlm semggu nyer stok, then auto publish..


kekekeke.....

Monkey D Luffy said...

baca yg mana suka

buang yg mana x suka

senang

Tijah said...

atie
aga2 niari nak buat n3 ape ye? hehehe


faryn
ko je la buat nok. aku malas nak gugel lebih2..kang merembes air liur kang. hahaha


kupaslaoren
hui lamanya ko nak buat n3. kalu org preknen...sempat contraction dan terus terberanak dah tu. hehehe


lilies
ko ni kannn! sker tau syakwasangka dgn aku. cer tengok dekat2...ada ais lagi tu. hhahaha


azani
kat sbn ke? cer pegi kat paktam kopitiam, chinese food kat victory. sumer tu ada dekat2 oakland sbn 2 tu...dekat dgn columbia hospital.


dude
hahahaa. tu siap dah ada org flirt2 dgn ko tu...tanya dude ke duda? amacam???? jawab beb!


acik
otak boku takpo cik buleh defrostkan. jgn cair bona...jadi stroke plak nanti. hahaha


dzaza
niari aku goreng ikan jer. mkn dgn sambal belacan je. haa..ceduk buleh, plagiat jgn ye.


kv
malas tu...takdo ubek do nok oi! ko misti bz pegi kebun je ni kan?


ck
ko rasa dia bunuh diri ker...ditolak keluar? kalu dia jadi hantu...kalu ko jumpa tolong tanya yer?

green apple said...

tima kasih atas tips2 ko nih.


tapi legi best kalau ko bg tips camne nak elakkan dari MALAS update blog.

sebab sumpah aku mmg dah malas dah ni.

tengah nak snap gamba bogel nak letak kat blog. konfem ranking tinggi kalah memorial maikel jeksen.

Tijah said...

dib
aku goreng jer garing2. mkn dgn sambal belacan. sodap weh!


cklah
buku lama bawak naik tray atas blk ek? sy penah gak sekali kopipes blk n3 lama bawak kedepan. hehehee


eddie
giler lu 1 cerek. kencing manis tu kang. lu buat la n3 pasal askar2. hehehe


ik
hahaha. aku pun bepinau tengok nok. merah na makngah...


kakpah
dah masak dah kak. dah masuk porut pun. errr...belen shepet pie takdo ko kak?


alis
aku lak biasa spontan jer. salu kalu draf misti sampai sudah tak publish punya.


kapten
kan? kekadang simpan lama2 kat bloglist setaun org tu tak update buang karan juer...

Tijah said...

D
ko nak letak gamba bogel? wah! siriyes nih? ko jgn memain. tak cukup tu meh sini aku tolong link kan sekali.

ko kalu malas sgt kan..keluar kan je blk gamba ko kecik2 dgn spek bulat bingkai putih ko tu. suke lak aku tengok...huhuhu

ZARA 札拉 said...

kak..

woot!

aku rindu kamu kak!!

xiiinam said...

JAH..
OOOO JAH...
Kau nak tengok tak orang 'copy paste' entri akak...siap dengan gambarnya sekali..bulat-bulat diciplaknya....

Nak tengok Pergi ke http://tokdon.blogspot.com/2009/07/baca-meh-baca.html

Cilakak betulllll!!!


Pssst:
YB tuduh cklah ciplak entri dia. Tak faham sungguh. Dia cerita pasal periuk kera...aku cerita pasal bunga buah naga.....tah kat mana persamaan ceitanya tak taulah...

ymn said...

adakah gi .. amin fesbuk kuiz ker , bercuck tanam ker , main jual 2 ker Fb .. pastu ulas kat Blog .. : )

p/s kak tijah ada fesbuk tak ??

ymn said...

amin = main , typing error hahahaha

kakngah said...

kalu weekday tu biasa hit akak 8 juta sehari...

sobab eh... diorg xbuek kojo.. dok skodeng blog tijah lawa yo.. kehkehkeh!!!

kakngah said...

kalu weekday tu biasa hit akak 8 juta sehari...

sobab eh... diorg xbuek kojo.. dok skodeng blog tijah lawa yo.. kehkehkeh!!!

Yunus Badawi said...

jah ko tulis apa pun ramai pengikut ko. Aku suka baca sbb tak boring dan tak berat.

Tumpang lalu: ckLah
alah mengadu kat rakan tag team awak ke? Takkan cucuk sikit dah terasa.
Aku tahu ko banyak idea dan tulisan ko pun aku suka. Dah jgn merajuk.

psst - dulu pun ko pernah cucuk aku jugakkan?

::@FiQ said...

deprost ker? defrost?









huarghhhhhhahahahahahhahaha

azreen said...

aku pun meroyan bile ko tak update blog jah....tp aku mmg suka try resepi kat blog ko...mekaseh ek nok....

Nadia Yuna said...

heheh.

bagus la akak neh. skg da dapat idea dah nak wat entri at least sejibik sehari

=)

Che Sue said...

haih best nyer tgk ikan tijah tu..sini org kayo je makan ikan..mahai nk mati! huh! so kami eleberet tijah ni org kayo laa..hahaha..best tak taitel tu?

*takdo idea nk komen camno lak tu? sila kasi tulih satu blog hal ni lak peh ni ek*

ashley said...

aku punya blog caca marba..iany menggambarkan aku..ada kala macam baik..adakala kutuk lite lite..adaanya ditulis tengah aku sedih..adakalanya ditulis tengah aku gumbira..ha ha ha..
aku tak da masa sangat untuk jenjalan pergi baca blog orang melainkan blog yang aku link kan di blog aku tu..tapi ko punya blog memang aku selalu tunggu tunggu..
sekian..harap selalulah HAPDATE!

Tijah said...

zara
wooootttt! (panjang sket 8 harkat). aku juer rindu kamu...


cklah
aku dah tengok kak. yg mana..pasal karangan hantu tu ker? tapi periuk kera tu takde pun...dah delete kot? yb tu mmg...dier sejak blk dr kubu baru jadi len mcm sket. huhuhu....


ymn
buleh jugak. tapi cam x best aa...ehhehe. aku ada fb tapi x aktif pun...


kakngah
hahaha. bahayo tu kan? cam kito ni takpo nak skodeng2 pun...sbb sindri meniago. cili amacam? lobek tak?


yb
aku pun x larat nak baca blog2 yg heavy bang. cr yg santai2 jer senang. hahahaa. ok la aku kasi can...ko bebaik la dgn cklah kat sini bang. jgn gadow2 aaa...hahahah


afiq
depress. wakakkaa. aku depress tgk ko mkn satay tu...


reen
ko jugak yg x update2 kan nok? fb ko rajin masuk tak? aku jarang la...kalu masuk pun gitu2 jer tak update apa2.


nadia
ok. lepas ni akak tgk blog ko eh? nak tgk niari ada update apa. hehee. cam cikgu lak...buat lawatan sambel blajar


chesue
hikhikhik. tijah kayo. aminnn. mudah2an masin la molot ko nok. takdo idea nak komen? aaa..tu parah tu.


ashley
aku pun wajib jengok umah ko kak. org dlm line pendidikan ni mmg penulisan dia biasa sodap dibaco. walupun santai tapi ayat tersusun jer tak cam aku nih. tapi takpo la...belasah yo la kan?

~salwaredzuan~ said...

klu tak de idea sgt dah..boleh juga tulih mcm neh..

"aku takde mood nk menulis..jiwa tgh kacau..tata"

faiz said...

jah - gud posting..i like... tue la kan..kalau dah tepu sgt..wat entry bangang pun x pe kan..kan..hehe...janji hapdet..

faiz said...
This comment has been removed by the author.
Tijah said...

salwa
tak pun...errr...dah taip panjang2 tadi pastu diskonekted. tak save lak tu. cuba teka siapa yg keeeenaaaaa. hikhikhikkkk...


faiz
hahaha. betul2. kekadang n3 bangang la best baca kan? hiburan tu...hiburannnnn!!!

~salwaredzuan~ said...

"tak pun...errr...dah taip panjang2 tadi pastu diskonekted. tak save lak tu. cuba teka siapa yg keeeenaaaaa. hikhikhikkkk..."

AUWWWWW SAPA YG CILI, TERASA PEDAS NYA.... SAMBIL PEDIH2 DI TUUUUUT SBB CIRIT BIRIT..LALALLA

*Miss Geli^ said...

Jah,sedey la tengok ikan kau tu...
brape taun duk lam ais tu??

**berlagak kan aku?mementang la stok ikan aku sentiasa fresh...katanya duk tepi laut..hahahhaha

atty's said...

timakasih tijah atas2 tip ko..tuh..
nak masak apa ikan tu..punya lah banyak kelar.ikan tu..pangkat apa tu ..ade 4,5 paku hah..ekeekekke

julietchun said...

bulehlah aku wat n3 bgn tido, lps mandi, tem nak mkn,kekekekekeke, gud idea nih.

mrblind said...

satu idea pun tak boleh pakai..hahaha

Tijah said...

salwa
hehehee. misti mkn nasik lemak sambal lebih tadi tu.
*buat2 muka tak bersalah...lalllalaaa


nogha
ceitt! baru 1 hari taw. yer la. ko tunggu la petang kang...aku tunjuk udang fresh plak. laki aku pegi mancing nih. hahahah


atty
tu pangkat sajen tu. hahaha. aku pun tatau lagi nak masak apa. goreng jer la kot kan?


juliet
buleh nok! takde masaklah tu. lepas ni aku nak taruk gamba stok majalah aku yg kat dlm jamban tu. huhuhu


blind
ye la aku tau ko lagi byk idea. idea mengenakan bangla kan? wakakak....

*Miss Geli^ said...

Jah,
ahkak baru balik kg semalam..
Bak (ayah le) bekalkan ahkak dengan ketam, udang, ikan jenahak fresh jah...penuh esbok ahkak jah

rasa cam nak berlagak..tapi tuhan marah kan orang berlagak???

Malam karang ai masak kari kepala ikan jenahak jah..buat pedas2 skit..kasi "abang" ai panas..hahaha

mugiwara said...

patne,
entri yang memang jiniyes sekali!








sekali je~

cendawanintim said...

aku bukan takder idea nak berblog, tapi pinggang asyik cramp ajer ngadap lappy...huhuhuhu

Cahaya said...

pernah kah dikau sudi menyinggah di blog ku kak!!!.... he2

k.e.r.i. said...

blogger tegar memang banyak idea.
haha

Tijah said...

nogha
kemain eksen kan? takpe...mlm kang aku tunggu nelayan blk kat jeti PD. hahaha. panas? hahaha. man2 la weyy...sian anak ko.


mugi
jiniyes kan? tapi niari aku cam malas plak nak update. caner tuh...

cend
sian ko nok. takpela...jaga diri elok2. bila due?


cahaya
misti la penah. ko ada dlm bloglist aku per. heheh


keri
merapu buleh la. hahahah

Ungku Nor said...

aku sekarang ni buat ati kering je Jah.

rasa dah tade idea nak tulih, aku tak tulih pape.

blogging ni sama macam menulis gak.
idea nak datang bukan buleh dipakse-pakse ;p

::@FiQ said...

ehh ade eklan bio ora.... penapih ayer tuh la!..
"KELUARGA YUSOP"
wahh name anak die yusnita yusop tau..
mak da ala2 gegar2 lite ati nih...
wakakaka sekalik...yusop nyer..sket pon x mcm aji usop.....

Tijah said...

kd
yer la. ko mmg. tak baik hampakan peminat ko kak. wakakakaa...


afiq
yusnita yusop? huhuhu. cam penah dengar jer tu. tapi siriyes bukan dekberadik aku tu...

mugiwara said...

sebab tu kabo 'sekali'
sekali je jiniyes~


uhuk2~

dude said...

dah baca entry hati aku, takde idea lagik ke kak oi...

hidayah tak sampai la tu niari...;p

Tijah said...

mugi
hahaha. terus aku mati kutu niari...


dude
ada. dah draf dah tapi cam malas nak habeskan. esok2 je lah. hhahaha

YMN said...

trapik hits 8 juta tak update ??
trapik slow 8 org jer bleh update..

pelik jap_ ajar org meng_idea rumah sendiri dah 2 hari tak apdet time 8 juta hits ..huhuhu

muahahahah : )

Tijah said...

ymn
tak update tu bukan sbb xde idea. tapi sbb malas. hahahah