Jul 17, 2009

masak apo tu tijah??? (jiran bertanya sambil mengintai dari tirai kamar)


ikannnn di lauuttttt!!!

asammmm di daratttttttt!!!
*meh nyanyi ramai2 meh...


dlm fridge cuma ada ikan selar saja. petang karang baru cadang nak stock up dari pasar mlm ampangan yg sgt happening dgn lauk2 kampung tu. niari nak cari jantung pisang, terung pipit & talapia sungai la pulak. buat sambal cili api sodap tu!

tengok bekas bawang...nampak lak 3 kuntum bunga kantan yg dah kecut. sazah bagi aritu.

ok. lets masak asam pedas ikan selar!

ekceli malu nak ngaku ni. tapi akak sejak kawen mmg tak penah masak asam pedas secara solo. tolong2 sazah tu penah lah (asam pedas sazah adalah sgt marveles lagi kick ur ass ye kawan2).

sebab utama...carlos tak makan asam pedas. jadi akak adalah malas mau masak. kalau teringin... tapau je seketul kat kedai. setel!

tapi hari ni rasa mcm nak cuba. walaupun tanpa kehadiran daun kesum, bendi dan sebagainya...tidak mengapa. belasah saja apa yg ada.

resepi...akak ada sekali mintak dari mas (melaka), ada gak tanya2 sket kat dalia (johor). hasilnyer...asam pedas JOKER (johor + melaker). dan dgn selambanya menambah belacan, cili api, sedikit gula merah + kicap manis (konon2 nak dapatkan kaler yg menawan disamping rasa lemak manis yg lite2), serai & lada putih. tiada protokol dlm masakan ye kawan2. alaa...kalu sakit perut pun akak sorang. org lain kat rumah ni mana makan pun lauk tu...

tapi sepraizingli...

settapppp kau!!!


akak makan asam pedas mmg cenggini. bold & banjir! any side dishes hanya akan merosakkan ke'authentic'annya. maka dgn ini, saya isytiharkan resepi ini adalah amat sesuai dgn tekak saya.

p/s : lepas makan badan adalah rasa panas ye kawan2. mungkin efek lada putih dalam masakan. patut makan mlm tadi ni kan? hiks!!!


54 comments:

ymn said...
This comment has been removed by the author.
ymn said...

minta sikit .. lapolah pulak ...

rizz said...

cedapp! hehe

kakngah said...

jah...
ko xdo daun kesum..
daun ketum pun buleh yo...
xcayo??
cer tanyo ms. lilies.

sasha* said...

ikan tenggiri masak asam pedas feveret sy tau kak tijah heee :D

eden orang ghombau yo

kucingorengemok said...

asam pedas ialah keunggulan!

~salwaredzuan~ said...

ape no tepon untuk asam pedas delivery? klu dr somban smp ke gombak mmg takdo apo2 caj tambahan kan?

Hidemichi said...

hantar kat aku dulu..biar aku bagi gred!

Tijah said...

ymn
buleh. nak kirim pakai poslaju ko dhl? hikhik


rizz
sukakah? hehehee. panas tauuu...


kakngah
daun kotum? patut dah lilies tak update n3. tu misti tongah mamun tu...wakakaka


sasha
akak suka ikan pari. sodappp. aaa..rombau kek mano dik? podeh? combung?


kog
ya betul! tiada penafian disitu. hehehe...


salwa
sbn-gombak? pegi balik minyak 20 + tol 16.40 . alaaa...kira cincai la...50 hengget sepinggan not include tax 10%. wakakaka!!! jgn bawak hakak poie tribunal yo dik???

Tijah said...

hide
ko tekak penang sama cam carlos...makan ko asam pedas ni? hahaha

tasikmerah said...

asam pedas melaka mmg tak payah daun kesum jah. bubuh daun limau je sikit. mmg terangkat. ha ha.


.

julietchun said...

badan rasa panas sebab makan asam pedas atau pun ko makan jamu ni? kekekekekeke

sasha* said...

ikan pari bakar kt jalan tar terbaik kak.dah try?

tak.kek chongkau(botol ke sy ckp ni.sbb sy tak reti ckp nogori sbnrnya huhu :P)

atty's said...

anto semangkuk kat sini ..please..

atty's said...

anto semangkuk kat sini ..please..

i.am.belle said...

ko mmg rajin masak kan. takpe nanti nak belajar dgn ko tijah.



dah lama tak makan bubur dian. huhuhu

mamarempit said...

ponah tk cubo masak asam podeh boh jeruk maman....lagi sodap...

mamarempit said...

tk pon jerok sawi....perghhhh....aku yang meleleh nahan nepsu ni Jahhh

kakpah said...

akak tengok asam podeh kau macam samba ikan sadin yo wakaka. no had filing ha..
kalau oghang molako baco kau punyo resipi ni mosti kau kono hobin sobab tolah merosakkan keoriginalitian asam podeh moreko. oleh sobab akak ni dah jadi sotongah molako, mako akak di sini istiharkan bahawosonyo resipi kau ni tomasuk dalam ajaran sosek kah..kah..kah.. ( togolak mo komen sondiri. apo hal....)

linn said...

aku bukan fan berat ngan asam pedas nih. sebulan sekali pun jarang nak mkn. tp kalo terubuk asam pedas jarang aku nak tolak.

alamak...tetiba tingin nak mkn ikan terubuk.

::narita:: said...

kak tijah..
beshnyee asam pedas..
lauk feveret org tuh..
dulu penah mkan asam pedas nogori mase g nilai 3..
mmg kick your ass haha...

hantumakan said...

wow tijah sodap namo assam podeh ko, joker, hahahahaha.. memang maghi kick ass.. esok aku takdo jah, jgn lak ko rindu kek den kay, hahaha.. jupa on sunday..

hantumakan said...

wow tijah sodap namo assam podeh ko, joker, hahahahaha.. memang maghi kick ass.. esok aku takdo jah, jgn lak ko rindu kek den kay, hahaha.. jupa on sunday..

09892 said...

err..aku no komen on ko punya kick ass asam pedas, tapi aku suka komen kak pah... boleh? haha...
*( togolak mo komen sondiri. apo hal....)*

Aspalela said...

perghhh..

meleleh air luor den!..

:P

~salwaredzuan~ said...

sy bwk akak jalan2 pegi tribunal perang antarabangsa je laa.. nak jumpa kofi annan, ariel sharon, bush ke, obama pon boleh..akak promote ler asam pedas akak kat diorg..konpem laku..pehtu suruh obama kasik askar2 dia kat sempadan gaza tu mkn..biar podih buntuit diorg kepedasan

Tijah said...

tm
aisehman...caner aku leh tak teringat nak masukkan daun limau tadi. padahal ada kat pasu luar umah tu...


juliet
ko nih kan...cam tetau jer aku tgh consume jamu mak dara kan? hahahah


sasha
lom lagi. nanti akak try yer? congkau? ooo...tau tu. ponah poie situ dulu...


atty
ok. sila beri alamat yer? hahahah


belle
aku rajin masak sbb ada tukang makan. kalu aku sorang...aaa...beli je kot. huhuhu


mama
haa...sawi jeruk aku xpenah try. tak masam na ke weh?? isk...tiba2 molot aku rasa cam masam2 taw...

Tijah said...

kakpah
ko tak baik tau kutuk ghoman asam podeh den kak. tu misti ado org melako dok sebolah suh ko komplen tu kan? wakakakak...tapi takpo la kak. ajaran sosek yg ni tak salah dr sisi agamo kan? wakakakkaa...
(den pun ghoma yo golak mo komen sindri)


linn
aku sukaaaa. kalu asam pedas ni lauk lain xde pun takpe dah...terubuk byk tulang aa...leceh!


narita
haaaa... cer ko bayangkan asam pedas ni makan dgn ikan masin yg kena rampas tu. wakakkkaa. saje jer suka dengki kat ko kan...


dalia
esok ko pegi mana? sila update byk2 sket mlm ni yer? esok aku ada kenuri...jiran depan rumah. harus la pegi tolong2 kannn...


zt
yer la. aku tau asam pedas aku x dapat menandingi roti jala kkau. hahahah


aspa
lap...lapppp...hahahah


salwa
kannn? diorangn kalu makan konfem tercirit kan? pastu misti tak larat nak angkat senapang....

Yunus Badawi said...

Kawan aku budak Johor kawin dgn budak Melaka. Jadi mereka pasangan Jokerlah. Patutlah mcm kartun laki bini tu larikkss

ashley said...

ikut sesedap rasa jer kakpah ko tu kan?!

tapi memang pun nampak cam sadin, jah..
sadin kat Kucinguringemok ke yang ko masak tu?

::@FiQ said...

huarghhhhhhhhhhhhhhhhh ai makan ngn petai bakar.... aiyooo.. pengsann jap*

erna said...

jah,malu akak baco n3 jah ni,sobab e,akak yang dah tuo ni pun cam jah gak.masak asam podeh ni,memang lomah..dari segalo sogi..nanti akak nak cubo resepi jah lah,memacam buboh masak asam e...tapi...ikan pun tak do kek gumah ni jah,dah abih..lom sompek poi cari bekalan...sebok sikit nak buek persiapan...hari peladang kek paroi tu..23/7 sampi 28/7 nanti...jgn lupo jengok jah..akak pun ado bertugas nanti tu...kek bhg jual benih sayur ngan pokok2 buah2an yg pertanian punyo gerai...bukan promosi jah...sajo cegito yoo...he..he...

azreen said...

wah lauk feberet aku tuh....sedapnya....terliur sudahhhh...

paRi-paRi sYurGa said...

oouuhhh kakak tijah...
dikau mmg slalu membuatkan diriku terliurrrrrr....

heheheh.

Ms.Lilies said...

sedap eh....nnt aku tiru style ko ye nok...

amboiiiiii ko ngan kakngah kemain ngumpat aku ye....balasannya....sila masak ayam golek panggang utk aku 5 ekor!!! wakakaka

ZARA 札拉 said...

giler ahh kak~

asam pedas joker katamu~

dude said...

penggunaan perkataan yang bombastik dan loba2...

neway, ni yang aku teruja nak try masak asam pedas lak...kena kol mak nih...

Tijah said...

yb
hahahaa. diorang lari dr sapo bang? kawen lari ko???


ashley
tu la kakpah tu..ni yg tak pueh ati ni...alah! ko pun same kakkkk!!! sadin kato eh. huwaa....


afiq
sodp tu...weh! potai bakar tu buang kulit tak dulu? mano sodap banding ngan potai ghobush?


erna
sey ni pun br fes time buek kak. salu tunggu sazah antar laok yo. hahahaa. montang2 umah omak dokek kan? haa! sey nak skodeng akak la nanti. pokok buah2an? canteekkk! sey mmg tengah cari anak pokok rambutan samo manggo ni...nak tanam kek blakang umah


reen
apolaie....buat pakai ikan dory pun sodap tu.


pari2
mak men ko org johor kan? haaa...tak leh masak asam pedas mau kena lezer sok tu.


lilies
opppsiee! tercerca plak. hahaha. ko pakai pes segera mana aci nok. aku tadi kupas bawang sampai nanges2 tau....


zara
yer joker. dah la method & ingredient main blasah kann? huhu


dude
apo call mak plak...call la aweks. hahahah

Yunus Badawi said...

bukan mereka yg lari tapi aku yg nak lari takut mereka terbaca komen aku ni. Maklumlah blog ko ni femes

ahaks

rashiD said...

ha ha ha...
joker..
apo2 yo la..

shuzana said...

kak..mmg nampak sedap pun..bagi la resepi..nak gak try..agak2 kalau buat asam pedas ikan salmon..best ke..hihi..

faiz said...

ko nie kan jah...ada je akai nak bukak selera mkn orang tauuuuu.....

Ungku Nor said...

waaa..bonci eh..
dah poponek komen tapi stimiks den diskonek..*silo abaikan ejaan den yang telus iteewwww ;p*

Jah..lopeh ni ekau masak asam podeh daging cincang lak.
den kasik resepi tak tipu punyo.

p/s mesti kau tongah gindu kek den kan?
den buleh bau ekau nyo gindu tu sampai kek jalan ampang..huahuahuaaa

Cakap Kosong said...

akan ku cuba resepi baru ko tu nok...:-))

09892 said...

ala la la manja, manja...janganla tecit hati.... nanti aku try resipi ni k?

(aku suka komen dari kak pah tu bukan apa, ketelusan dia tu mencuit hatiku ini, yg lain tu hanya memuji...aku jeles...)

iina said...

den kalau buek asam podeh musti lotak kari hehehehe.. so jadik asam pedas berkari ler.. bg pekat sikit.. ;)

Tijah said...

yb
dioang ado blog jugak tak bang? bagi la aku link eh. senang aku nak ngadu. hahahaha


rashid
kau ni kan. den elejik boto la tengok ghoman tu...


shu
hehehe. resepi cam biasa jer. bwg merah lebih, bwg putih, halia, cili kering, cili api, lada putih tu sumer blend. pastu tumis sampai pecah minyak. buh bunga kantan/daun kesum...tu jer. try la yer...oh yer. tumis kasi betul2 masak tau.


faiz
alaa...konyer kapkek tu apa kurang. menaikkan napsu mak jer tau. hahahah


kd
diskonek? wakakaka. bak la senia resepi tu kak. ahad ni den poie paroi boli daging cincang. iyo...den mmg gindu kek kau. osah sombong eh kau skrg kak kann?


ck
cuba jgn tak cuba nok. lada putih kasi lebih sket yer? mengaum ko nati. hahahah

zt
uhuk...uhuk. tiba2 melting. hahaha. yer kakpah tu mmg telus. aku mmg sayang beliau tu. hahhahaaa
*caner ko bleh post tepat jam 12 nih?



iina
maun ko deh? den pun nak terai la lenkali. tapi kok daging misti sodap tu kan? ado raso spicy2 sket...

Ungku Nor said...

den mano ado sombong.
ehkau la belagak tanak jumpo den amek ikan sopat koring arituh.
kang den buek makan sendiri kanggg.. ;p

Jah..jom deting senin sok, nak?
den cuti..hak hak hakss..

lupekanje said...

mang sodap roman ehh tu...raso ehh tatau lagi la...misti tk samo cam ustazah masak.
knkadang masakan org tetua ni,, kita tk leh nak lawan pun...
air tgn omak acik sodap yoo...
bilo tolong dio masak, sodap yo..
bilo masak sendiri...tah haper2 raso ehh..

eddie dewanaga said...

patut makan malam tadi...???

hahaha... yg ni gua marah sangat2 kat lu ni Jah, lain kali kalau nak berbual pasal tips2 melayari bahtera rumahtangga, bilang arr awal2...

sekarang ni sapa yg susah..???
gua jugak... sebab tido sorang2 mlm ni.

||alis|| said...

asam pedas murtad.


kakakakkaka!

tapi kalau sedap, aku pon mau coba kau coba ;P

Tijah said...

kd
ko nak makan buleh kak. tapi sok kono ganti balik ok? hahahaa. senin? alaaa...kalos cuti. cadang eh nak pi piknik. hehehe. apo2 sok den rojer yo?


acik
tu la tu. tah hapo2 ayat dio baco tah apo2 masak sodappp yo kan? yg kito ni masak kekadang tah hapo2 jadi eh


eddie
dah la bagi tips...lu plak buat n3 rindu merindui kan? gua syak lu misti tengah dngar wind of change skrg? jiwang woohhh! hahahaha


alis
yer aku tau tu. hehehe. tapi siriyes sodap juer letak lada putih tu. heheheh. ko pegi mana dik lama x nampak?

||alis|| said...

"adik masuk sekolah balik kak jah" ;)

masuk kursus 4+2. tuh yg bz tuh tapi baca tetap baca.. dlm kelas pon aku sempat baca blog ko, kekekeke!

Tijah said...

alis
kusus apo yg 4+2 tu? pentas anak wayang kah? hikhik.