Jul 5, 2009

makan dan cermin gelap...

hai kawan2...

bagaimana dgn hari minggu anda?

akak ok je. sempena menyambut cana yang dah berbulan2 tak balik rumah (duduk shah alam je padahal...org keje pelantar minyak pun tau balik 2 minggu sekali nok). maka tadi ada la buat makan2 sket. simple family gathering saja. lasmenet planning. kalu tak hari ni akak patut naik ampang ada besday party (maafkan acik tijah, B). cija ckp dah ajak b.joe tapi dia ada hal. hoh! sombong eh pulak org tuo tu. takpe la. kit, minggu depan ayam BBQ nak? beminyak sikit pun takpo...stok sabun goodmaid kito kan banyak!

dan bibiknya hari ni ofkos la akak. akak kan ada apron baru? cija beli ayam semlm siap hantar rumah. bapak la bosa...dekat 3 kg.

"18 hengget den boli nih...nak ayam rosmeri tau! ko jgn buek ayam goreng kunyit lak!"

kemain kan? kau ingat ni katering?

gelas main tangkup2 je atas pinggan cam kenduri arwah. dalia, siriyes aku kena blajar proper tebelseting dgn ko!

so menu tadi adalah...

lemon rosmary chicken & black pepper sauce (budak 2 ekor tu kemain melahap cam kucing) dan lauk2 kampong...terung telunjuk masak tempoyak cili api, sambal bilis cili api, ikan goreng, bendi rebus, sambal belacan & tempoyak mentah cili api (byk eh menu cili api...podih jub*). sazah tak makan ayam konon2 jaga kesihatan. padahal takut darah tinggi naik seterusnya dibebel oleh dokter di klinik ampangan.

sekian saja cerita hari ahad akak. penat nih! nak luruskan badan kejap...

opppss! ada sikit lagi...

to kill the monday blues (yakni esok), akak nak bagi assignment sket buleh ya? akak sungguh berbesar hati la kalu korang sudi patisipet dlm kes nih.

permasalahannya adalah...

akak bercadang utk mentinted (grammar cam salah je ni) cermin keta akak ke 80~90% kadar kegelapannya (tak tahan kau...seblm akak mati heatstroke kan?). yer! akak tau itu illegal. tapi bukankah rules are made to be broken? matik la stetmen. dan sekiranya ditahan oleh JPJ...apakah bentuk jawapan bernas yg boleh akak berikan?

sila kemukakan cadangan anda...

pecah kaca pecah gelas...
sudah baca harap balas...

sekian terima kasih.

56 comments:

lulu jr said...

kak.
kalo pedas, air dari segala rongga nak keluar.
hidung, mata dan jub**.

idea bernas? 'saya ni puteri lilin cikkkkkkk. kalo nak saman, belikan sunblock dulu.'

haaaa, amacam?

WhiteLighter said...

alasan...

"la tinted ke cermin i ni encik! semalam okay jer. ni mesti sebab jerebu nih" sambil kelip-kelip mata comel dan innocent.

Ms.Lilies said...

Banyak tu lauk.....apo x ajak aku skali...mata aku dah pandang laukkk je ni,xnampak dah asignment ko nok!

AZANI said...

apalak tinted cik, saya nampak terang je dari dalam,cube cik masuk, lubang hidung sayapun boleh nampak,kan?

AZANI said...

atau encik tau tak global warming?sekarang radiasi cahaya sinar merah infra tak terbendung lagi. kalau saya kena kanker kulit cik nak tanggung jawab?jawab, jawablah!

AZANI said...

atau encik ni buto warna ko apa?mesin tu cik dah calibrate ke? tak betul bacaannya tu?

AZANI said...

atau selamat malam encik....

faiz said...

sedapnya menu jah oiii.... ala pasal tinted glass tue..kot kena tahan JPJ pun ko sengih2 bodoh je la jah..

faiz said...

sedapnya menu jah oiii.... ala pasal tinted glass tue..kot kena tahan JPJ pun ko sengih2 bodoh je la jah..

kueh bakar said...

pen merah pen biru
jgn marah i lap u...

Tijah said...

lulu
tapi tak pedas tak best kan? puteri la sgt...ni pun dah rupa org minyak dah nih. huhu


whitelighter
lepas kelip2 mata terus incik tu syak aku buta pastu suh aku buat check up mata plak kan. kehkehh


lilies
asal tak nampak assignment? adakah sbb abg ko dah balik? hehehe


azani
wakakakaa. byknya jawapan ko bang. suka aku. tapi kan bang..agak2 kalu aku mejawab berdas-das cenggitu sekali napas...kena lempang tak agaknyer tu???


faiz
aiyooo! nak sengih2 bodo tu..kalu muka cun takpe la jugak. bleh gak aku meliuk2 tepi keta. wakakaka....


kb
terus abg jpj pitam tak jadi saman kan? hahaha

ZARA 札拉 said...

masakanmu membuatkan aku mau jilat skrin Sean ni ahh~

uhuks~

erk..encik, saya ni puteri lilin ok? sy tak nak kena cancer kulit tau?jadi bleh ye sy buat camni?

Cahaya said...

"la 80% ke ni encik??? Isk ni apek kedai tu la salah buat ni cik..Saya suh buat 20% je. Biasa apek ni tau..nak kena cubit ni":-p...Bleh ke gtu kak??

kucingorengemok said...

takyah jwb, bayor je saman dendiam...

tijah oh tijah, anganku nak buat ayam panggang perasa sate yg dijumpai resepinya di sini... dah siap ready semua sekali tgk ketumbar-jintan aku semua dah basi berkulat! huhuuuuuuu :(

F A R Y N said...

ko ckp je kak...
ko ni spesies takleh kena cahaya matahari..huhuhuh

linn said...

ko punye pasal laa jah aku pun sgt tingin ayam lemon tu. dah terai buat dah wahhhh...sedap sgt! (matulaaa puji sendiri pandai masak)

pasal cadangan jawapan ke jpj tu kacang sgt. ko ckp laaa "ehh..apek yg pasang tu kata yg ni approve by jpj laa encik!" dgn muka yg inesen gila.

haaa...kalo sopan2 camtu kurang2 dia kata "takpelah esok awak jgn lupa buang tintet ni". esok2 ofkoz jumpa jpj yg lain dan bg jwpn ygn sama.

tp kalo ko ckp kasar2 harus dia carik2 tintet tu. tem tu tak dapek nak nolong laaa.

eddie dewanaga said...

Jah, i need to know your car model first, kalau imported, banyak alasan yg logika boleh kita create... tapi kalau kereta kebanggaan bumi pertiwi ni, kenalah loyar buruk sikit...

gua penah tengok waja tinted lebih sikit gelap dia, kena siat depan gua masa roadblock JPJ.

~salwaredzuan~ said...

akak cakap laa smlm akak baru je kena dgn jpj..takkan nak saman sampai 2x..nk pegi tukar balik tinted tu, wokshop tutup smlm..tak sempat..

bwh undang2 jenayah mana boleh saman org 2x atas kesalahan yg sama..tu dah kire kes double jeopardy tu.. walapon ni kes saman trafik, tp dh dikire sbg kes quasi criminal..then tell him it Perkara 7(2) PerlembagaanPersekutuan melindungi hak akak dari double jeopardy dalam kes jenayah mahupun quasi jenayah..pehtu suh polis tu pi bukak buku undang2..

sy dh cuba..and it worked..hheheh..tp bukan psl tinted laa..psl speed trap.renung2kan dan selamat beramal

hantumakan said...

weh tijah.. esmen ko susah sgt.. kalau ko bg esmen masak aku lagi gemar.. hehehe..

and table spread ko dah buat aku lapo tang pepagi.. part cili padi berderet tuh.. tak hengat aje rasa..

adibah said...

Jawapan aku:

"Ala.. abang JPJ... maap la ye.. saya ni kaler blind! Kalo tak caya.. cuba try test tengok mata saya.."

tasikmerah said...

ko tanya gini jah ke jpj tu... encik nk saman saya ke.... nk saya antarkan ayam rosemary tiap minggu ke umah cik...? ha ha.

oit! tu ayam biasa ke ayam belanda tu...? gila besau!



.

KV said...

jah, ko ckp la ko asyik panggang ayam rosemary, sbb tu ko panas sokmo.

julietchun said...

berasap telinga sumer menu ko bubuh cili api.

Kalo Jpj tu tahan, ko cakaplah Carlos yg bubuh, ko taktau apa2 pun pasal tinted ni sambil tu ko buat muka terkejut besar sambil raba2 cermin,hehehehe.

Tijah said...

zara
jilat la skrin itu dik. tapi pastikan tiada air lior menitik ke kibod ya? heheh


cahaya
betul la. salahkan apek kan? dia yg pujuk2 suh pasang yg gelap sapa suruh. hahah


kog
ala ko nih...sbb aku tanak bayar saman la aku tanye nih. hehhe. ketumbar basi? hahahaa. brp lama ko tak pakai tu weh?


faryn
aku albino kan? hehehe


linn
ko dah try dah? taniah nokkk. hehehee. tu la..kalu jumpa jpj kena cakap baik2 kann??


eddie
keta aku local made jer...kalu aku pakai wish ker, alphard ker mmg takde la risau sbb mmg cam approved jer diorang tu dr awal. tu yg aku moskel tu. cam double std jer plak...


salwa
oh salwa my lawyer. kau mmg seorg penasihat yg bagus. akak ada gak tgk citer double jeopardy tu...best giler. ooo..mmg xleh charge 2 kali even for kes bunuh ek? baru tau tu...(tgh pikir nak bunuh sapa ni. wakakak) takpe nanti kalu apa2 hal akak rujuk ko yer dik??


dalia
yerr...masak lagi senang dr nak menjawab dgn pjp kan? padahal sindri cr pasal. niari aku cadang nak buat masak asam konyer style plak...mak aku ada bagi bunga kantan semlm. ni nak pi cari kesum plak


dib
maknanyer aku kena tinted mata aku dulu la gitu? wakakakka


tm
wey! matik la aku kalu dia cakap nak sekor ayam utk setiap penguatkuasa. wakakakaa....tu ayam biasa nok. adik aku saja feeling selebret thanksgiving semlm


kv
kalu dia tanya mana bukti...suh dia bukak blog tengok sindri kan? hehehh

Tijah said...

juliet
wohhh! misti ko salu buat ni kan? tapi mmg bagus pun cadangan ko tu..

Monkey D Luffy said...

tabelsetting?

aku pandai

nak ajar kena bayar yer

muahaha

~zuera~ said...

kak...bagi la alasan takot kena samun...bahaya owh kalau women driver tak tinted kete...kang tak pasal2 kena pecah cermin kalau perompak tu nak curik handbeg...

:: PAPA, MAMA, DANIA:: said...

huh! jelesnya aku tgk lauk2 kat atas meja tu...

*pesanan membunuh buat cija:
"NOK, KO & PROF KENE GI METING MOSTI 24hb NIE... muahahahahha! mak sukeee...mak sukerrrrr...!

*balik meting, confem ko kene buat laporan 60 m/s...hik hik hikkkk!

Yang benar,
AYUMIE yang dengki...hahaha

HappyIrfa said...

salam kak...
cakap je 'saya x tahan panas,nanti cair'hehe

ai said...

Jubo ayam dijolok lagi!!!! isk...

Kau jawab je camni tijah "DUIT KAU KE NI? TAK KANnnnnnn???" - mampos kejung! kahhhhhhhhhhhhhhh

mamarempit said...

erkk....kalo baco N3 ekau ni nk kono bagi idea ke Jah??? hoooo

tapi den tongah meleleh air lior nengok lauk² ateh mejo tu....

ahakkks...

Den rasokan...ekau buek yo tinted tu...100% pun tk po...bukan duet JPJ tu pon....kalo dia nk saman, ekau cakap yo..kalo nk buek undang², Pak menteri pon kono la ikut..apesal rakyat jelate je nk kena???? Kan????

Mas said...

Bela kucing tu tak makan banyak kan nok, makan tulang je....aku tak kenal lah mana-mana orang yang dah tinted gelap...aku kawan ngan pengarah JPJ Per*** je. Wakaka.

bungacahaya said...

Saya drakula!

09892 said...

aku tau motif entry ni...

** sambil bisik2 kat Tic, betulla dia ada makan2 kat rumah dia pada hari Ahad hari tu....
(ntah gambar masa bila ntah dia tepek kat blog dia ni????)**

:P :P

atty's said...

ayam yg tertonggek je tu bikin wa kecur liur..

pen merah pen biru ..
suka ati u ..nak tinted..ke idak.eekkeekke

azreen said...

aku no komen la nok....aku ni penakut nak kelentong....kalo nak kelentong jer mesti tak jadik....huhuhuhu

apik said...

semekom..
kak jah ooit..
wah.. esemen yg best ni..
i rasekan, kak jah kene suruh org jpj tu tanggalkan spek mate hitam yg die tengah pakai tu.. then, suruh die wat retest kadar kegelapan cermin tu semula.. time tu, hulur2 la kepingan duit merah sehelai dua.. hikss..
kelas gitu..

Tijah said...

kapten
takyah laa...ko open table cukup. siakap 3 rasa 5 ekor plis...


zuera
kalu gelap tu takde la nampak sapa yg tgh drive kan? laki ke ppuan...


ayue
cija ada amek gamba dr pelbagai sudut tu...nak jeleskan ko katanya. pegi meeting dgn prof? amvoiii...kuat kipas jugak budak tu yer? wakakaka


irfa
pastu jpj tu tanya..lu sapa? wakakakaa...


ai
aku jawab mcm tu...konfem kena tempeleng. wakakakaa


mama
a'ah kan? aku pun anak menteri apa...aji usop tu menteri perikanan tu. kuang 3x


mas
ko ada kawan kat jpj n9 tak? huhuhuu


bungacahaya
dah tau drakula asal kuar siang2? haa..caner nak jawab tu?


zt
yer aku tauuuu...tu ngumpat aku la tu kannnn?? tak caya tanya sazah...wakakaka.

Tijah said...

atty
ayam tu kali ni terlentang...bukan tertonngek. tukar position nok. wakakaa


reen
aku ni...nasib baik dulu salu masuk belakon time kat sekolah. pentomin pasal mungkar nangkir


apik
lepas tu aku kena saman pasal bagi rasuah plak kan?? huhuhu...tapi kalu aku ajak diorang minum2 cendol ok kottt...skrg kan musim panas

xiiinam said...

Akak saja tunggu nak jadi pengomen yang ke 40...ehehehehehheheheh...





Gelas tangkup tu yang tak tahan tu....
Akak pun dah lama tak amalkan protokol table etika ni....cawan main dan je..cawan cap milo, pinggan cap sabun daya...sudu cap lipton.....he..he...

Apron cap Ajinomoto!!!

Madame R said...

wow...cik tijah what an interesting blog u have with the humor at the same time...hehe :) keep it up..

tentangseseorang said...

saya kikis sekarang jugak encik!

izman said...

ala ko cakaplah ko dulu duduk alaska, ais sepanjang maso. kalau kono paneh ko tadi lobam2 sebab paneh.

Tijah said...

cklah
sama la dgn aku kak..mmg selama ni pakai pinggan free jer tapi ni sazah datang harus la aku keluarkan jugak pinggan yg aku beli melalui ketalog ittew. heheh


madame R
wahh! nama cam private investigator hah. tq...datang la lagi yer? :D


ady
tang kikis yg aku tanak tuu....


izman
kan?? nasib baik ko tak suh aku ngaku albino. wakaka...

||alis|| said...

ini dia pengomen ke 45!!!!!!!!!!!

kak, hayam ko mmg besaq nok! best ar makan adik badik.

sob sob sob.... aku dah lama tak makan reramai cam nih (-_-")

AdiHana said...

yang selalu saya praktikkan:-

"kete ni bukan kete saya encik. saya pinjam kete org nih.mana saya tau..."

tapi muka kena suci lagik innocent laa.. plus bakat lakonan n semangat yakin diri yang tinggi, baru trick ni menjadi dgn cemerlang ekekek..

Madame R said...

Cik Tijah , dulu masa kecik kecik memang cita cita nak jadi detektif tapi x kesampaian. Nak buat mcm mana. Nama mcm PI pun jadik lah he he...

Tijah said...

alis
ko lambat plak masuk niari? wah! cam bz menerima menantu hah. wakaka...sila update weh!


adihana
air mata jgn lupa ek? tu senjata utama tu. kalu bleh guling2 sekali kat tepi tayar tu kan? wakakaka


madame R
hehehe. tapi jgn bagitau jpj taw? matik aku nanti. btw...u look younger than ur age la...apa rasier?

kakpah said...

encik nampak gelap? saya nampak terang je. Cuba encik tengok betul betul terang ke gelap. Kalau encik nampak gelap tu tandanya encik anak hahahaha.......

IBU KUMBANG said...

Ayam tu nmpk sodap walaupun dia beraksi krg sopan, mengangkang!

::narita:: said...
This comment has been removed by the author.
::narita:: said...

SETUJU...
RULES are made to be BROKEN..
itula prinsip idup den..
ahahha =D (gelak evil)

rizz said...

tebelseting ktnya hahahk!!! aym tu sje jek wat rizz trlior haha

Tijah said...

kpah
aku tau apa sambungannyer kakkk...wakakakaa....


ik
biaso la nok...ayam mmg sker ngangkang. wakakkaka


narita
cam best jer b ila broken tu kan?? once broken consider sold katanya


rizz
tu dr jauh tu...tengok dekat2 harus lebih berselera...

rashiD said...

"takleh kono paneh tok,
sedaro maikel jeksen.."

Tijah said...

rashid
aiyoo...bilo nak tukar gamba wehhh. poning lak palo acik tengok macha tu. hahahah