Aug 1, 2009

tanda-tanda dah dekat...

aritu akak ada dengar...ada sorang dj ni bukak 1 topik kat sinar. dia mintak pendengar call/sms bagi respon pada soklan dia ni...

"APAKAH TANDA-TANDA BULAN PUASA HAMPIR TIBA?"

akak pun layan je la kan. dengar je la jawapan diorang yg sengal2 belaka tu sambil gelak sorang2 dlm van jenazah keta. ada yg cakap...
  • gastrik mula datang
  • tailor dah bising bagitau deadline hantar kain
  • ramai dah start soping baju raya (kata mega sale kan?)
  • tokey kuih dah start distribute sample beskot...
  • ahkak-ahkak mula klangkabut ganti pose (err...ai adalah salah sorang darinya)
  • start korek balik angpau lama kot2 bleh recycle semula...

ada byk lagi lah! tak kuasa la nak rikol blk 1-1 kan. yg pastinya...tanda2 ramadhan hampir tiba bagi akak adalah...

cem tidak lagi menyanyikan lagu "bapaku pulang dari kotaaaa" kegemarannya...

sebaliknya telah bertukar kepada...

YUSSSSUUUFFFFF TAIYOOOOBBBB!!!!!

YUSSSSUUUFFFFF TAIYOOOOBBBB!!!!!

YUSSSSUUUFFFFF TAIYOOOOBBBB!!!!!

* sila baca dengan nada berbisik dan bergema.

51 comments:

~Kak AZZ~ said...

hakhakhak....baguih boto si cem tu....amat peka dongan koadaan...(peka tau...bukan pekak....hehe)

kurma tu sokotak bapo hingget ehh Jah...kek tompek akak ni mmg payah la nak dapek jonih yg mcm tu...yg kogheh molonting yo yg ado ehh...

Abdul Wafi said...

HAHAHAHAHAHA........

golak bosar den.

Tijah said...

kakazz
tu sekotak biaso 10 hengget. sodap tu kan? lombut yo.


wafi
golak2 jugak. puasa dah ganti? opppssieee. hahahah

mamarempit said...

Mate ngntok...gi jenjalan..nampak kurme Pak Usop...mmmmm....sodap eh....

kucingorengemok said...

kurma seksi berbisik manja... hihi

jo said...

botul-botul...
mmg sodap..

lupekanje said...

Tijah..harus kau trima komisen dari kompeni yusuf taiyobb ni kannn..
klu ada lelebih kurma tu...kau campak an kat acik yo..
sodappps..

biler tah nak tompah kueh...ramai dah antar sempel...acik belasah je sempel kueh tu..tpi tk tebukak ati nk oda lagik...heheh

ymn said...

lepas nie n3 pun akan penuh ngan resipi juadah .. kuih muih ..
gmbr2 mknan ..kan kan,., kan ...

hopely posa nie kurang aah n3 ,mengumpat .. ahsk..

apa2 pun .. selamat menyambut ramadhan al mubarak ..

jom nyanyi ..

ku mengharapkan ramadhan kali ini
lebey beerti ..
selangkah demi selangkah ..

ahaks ..

atty's said...

KAT PAPER, TB SEMUA KUAR IKLAN YUSSUF TAIYOOOB..

Snowwhite Zone said...

kurma n pose x leh pisahkan

KaSiH said...

boto la kak..aku pun dh training mkn kurma ari2 osmet aku beli...hik hik..time2 nk dekat posa baru ada aura kurma..time ari biasa cam tak menendang je napsu tu...

afiq said...

owhh aku pon cam tepana sebentar mase nk ondaway ke bilik air..sebab..yusooofff tayuubbb nih la...

Aspalela said...

Selain Yusuf Tayob...iklan Cornflakes pon dah mula....

nnt time pose, kuar kordial F&N yg menggiurkan di waktu tghari panas dik dik...sabor yo laaaahhh!

kakpah said...

aku baru nak buat menu puasa ni. Ha.. tu tanda puasa nak mari!!!

::narita:: said...

ehehhe...
cousin org pun suke sebut tue kak..

urmm..
sedeynye..
puasa kat sini x dpt makan kuih2 sedap isk isk...

cik syahira said...

assalamualaikum tijah.

uii. sy beli tahun lepas mahal la.
sob..sob.
kat tesco dekat RM20.
beberapa hari lepas tu singgah pkns RM 12 je.

* nangis!

F A R Y N said...

kak..
jgn lupa siapkan duit ghayo untuk den...hahaahaha

adibah said...

aku pulak... aku tau dah nak puasa, bila kengkawan lama2..kontek balik seraya berkata:

"eh.. nanti tolong tukarkan note baru ye.."

gittew..!!

Tulisan Dari Manjung said...

sebulan ke 2 bulan yang lepas ada tengok dah kuar iklan cat pasal hari raya ...dahsyat tul....puasa pun lum lagi

Tijah said...

mama
hehehe. byk baju dah siap? beskot raya buat tak taun ni?


kog
macam berbisik dlm gua kan?


jo
lombuttt yo kan?


acik
heheh. kueh ni nak dokek rayo sok murah2 cik. org nak abih'an stok. ala..bukan makan bona pun. paling tidak layan kerepek yo.


ymn
yer. nantikan kemunculanan. tak sabar2 nak tunggu pasar ramadhan nih. errkk. bleh?


atty
tapi paling best dengar kat radio...hehehe


showwhite
betul! betul! betul! kalu x pose cam x brpa nak pandang je ek?


kasih
bagus mkn kurma ni. konfem kurus takyah makan nasik dah...


afiq
cer taun ni ko buat tart kurma tengok???


aspa
a'ah. iklan marjerin pun dah kuar jugak...sodap dibuat beskot katanya.

faiz said...

ahaha...mengikuti perkembangan semasa sungguh sicem nie ek... ko ada baper hari lg nak ganti posa jah..samo la kito ye tijah..hehe...

Tijah said...

kakpah
fuyooo. meriah la ko taun ni kak. dapek lak bibik teral masak. hikhik


narita
ala..takpe la. nanti kita beli kat param...kita tunjuk kat blog yer? awak & miza telan elio jer la. hhheheeh


syahira
waalaikumsalam...
wuih. apo mahal na tu? beli kat pasar mlm jer murah. sama gak rasa dia...lembut juer. :P


faryn
oh haiii. kau dah tuo. hahhaahaa. apa kata ko siapkan duit raya utk cem? dapat note baru 50 tu sekeping jadi aa. hahahha


dib
hahha. aku pun nak gak la...nanti kita calling2 ehh???


tdm
iklan cat kena keluar seblm pose kot. sbb tem pose nanti tak larat...nak minum pun xleh. hehehehee....

Tijah said...

faiz
aku baru abes ganti. ni kalu rajin nak pose sunat plak. nak biasa2kan diri. heheheh

rizz said...

korek angpow lame yg xthn tu hahak

~salwaredzuan~ said...

yes..ramadhan dan hampir..dan operutku jua bakal kempes

Lifesaver said...

tnda2 yg caller2 tu bg semua relevan kak tijah...hahaha!

xiiinam said...

yusof Tayooooob


Eh...apasal tak mau bergema suara akak ni...

||alis|| said...

enggan menajdi bottom 3 lagik!!!!

kak, aku bz tuh sket tuh tak la, bz banyak, tapi try very da hard untuk update ;)

kurma, best nya.. aku dah brapa kali berbuka pon belum jumpa kurma yuta lagi..

Yunus Badawi said...

Aku nak berniaga kurma ramadan ni dgn nama Yunus Taiyob hehehe

PINATBATE said...

isyyhh..
akak menci betul iklan menggatal YUSUFF TAIYOBB..(gemersik..) hii!!..lagi-lagi kalau tengah bulan puasa tu..gaya mcm nak menggedik jer..
dah lah mahal..

Tweety said...

ahkak sibuk mengganti neh..

wakakaka... n sibuk gak cari recycle angpau.

sibuk gak order kuihhh.. kuih tunjuk jerk

Tijah said...

rizz
selagi bleh recycle kan? blasah jer. hahha


salwa
pasti turun 2kg pastu raya naik blk 6kg kan? heheheh. ko tak buat open hse dik??


lifesaver
kannn? esp tang distribute sample kuwe raye tu...


cklah
sebab yusof Tayooooob akak takde "i". hehhehee....


alis
yuta ni dia tak keluar hari2 biasa nok. mmg stok bln pose jer nih. esok ym aaa...


yb
hehehe. ko agak2 laku tak tu bang? brp sekotak ko nak jual bang?


pinatbate
tapi sodap kak. lombuttttt yo cair dimolot. hikhik...


tweety
samo la. kueh tunjuk jer senang. nak buat tu kos jugak...tambah dgn malasnyer lagi kan? heheheh

hana said...

aku plak, tanda nak pose..sebuk survey tempat mana nak buka pose nanti..ekekekee.. jom kakjah, aku banje ko makan buffet bulan pose nanti

Tijah said...

hana
hikhik. tapi...akak ko ni pemalu la dik. maklum la dayang senandong. manakan mungkin terbang bersama helang.
*apa aku merepek ni...baru lepas tgk halimah gigi jongang tadi nih

siggplus said...

aku selalu agak konfius dengan yusuf taiyoob ni..nama dh islam, then logo tulis yuta je..mcm jepun pn ada..heh

Tijah said...

siggplus
yuta tu nama manja bini dia panggil kat rumah. hehehehe

Mohd Farid said...

Assalamualaikum,

Walau apa jua persepsi manusia, ramadhan itu tetap sahaja dan pergi.. dan sudah tentu siapa yang bijak merebut peluang dia pasti memperolehinya.

http://www.faridrashidi.com

Tijah said...

farid
thanks atas peringatan itu wahai saudaraku. marilah kita rebut peluang itu setiap hari :)

jengae said...

hahahaha adoilah..nice one cem!!!

Tijah said...

jengae
cem mmg unpredictable. hehehe

~salwaredzuan~ said...

mmg niat nk buat open house, open tablem open room segala bagai...nnt jgn lupa dtg yerrr

Tijah said...

salwa
err..menu xyah la berat2 yer? subway sorang seketul dah ler. hikhik

ztzett said...

tanda2?

dan bila kawan2 kita dah mula sibuk-sibuk nak arrangekan majlis iftar tahunan kumpulan yang ko tak pernah nak datang tu...

Tijah said...

zt
hahahaa. yer arr..iftar ko sumer kat KL kan? sian kat aku ni yg kelam kabut kang nak blk mlm. ala...takpe, potluck raya pun ok per...

@yue said...

muhahaa...cem cem..gemesik gtu!

Tijah said...

@yue
gema tu yg paling tak tahan....

ashley said...

uikss..aku terlepas entry nih.sibu bebenor soping Yusoff taiyoooooooobbbb

Tijah said...

ashley
takpo kak. bln poso melambak sok tu. hehehe

orensangkuit said...

muak dah makan kurma ni
sebab dulu masa praktikal bos jual kurma ni sampai bersepah dalam peti ais tak habis
lepas tu cam fobia nak makan kurma
hahaha

dude said...

kah kah kah..
layan karaoke lagu iklan YUTA ni pon ok agak eh

Tijah said...

oren
buat jus pun sodap tu...


dude
layan lagu ramlah ram lagi best...