Aug 23, 2009

1st puasa...

semlm adalah agak bz. letih tu letih la jugak tapi mantap jer. mungkin sbb aritu dah prektis ganti puasa 8 hari.

lepas sahur...tunggu subuh terus muvit ke KL. ada meeting di d'sara. carlos ikut sekali. sbb takut balik sbn lambat pastu tak sempat masak, maka mlmnya tu akak dah marinate ayam 2 ekor siap2. sekor percik, sekor rosmeri. percik utk kitorang. rosmeri utk jill.

sah!

otw balik tu...nilai adalah bapak jam. nasib baik sempat keluar ikut mantin. itu ini begitu begini dekat 4.30 jugak baru sampai rumah. hujan lebat. nak turun keta pegi param pun malas. nak masak nasik & lauk2 dah cam tak sempat. so akak tanya carlos "kita ratah2 ayam jer la ek?" dia kata ok.

so, ini sajalah menu berbuka kami. ayam percik tanpa side dishes...
err...ini juer. jill bagi. tengs nok! cem koba dilisyes!

ice blended susu + kurma...

akak tak minat sgt kurma ni sebenarnya. mungkin sbb bila makan kulit dia suka lekat kat lelangit tu yg tak best tu. tapi memandangkan dia byk khasiat dan antara makanan sunnah plak tu, maka cuba jugak la utk consume dgn cara begini.

rendam 3 biji kurma dlm 1 mug susu (paling best dutchlady low fat/full cream tapi akak belasah jer susu tepung yg dah dibancuh tu...). biar kurma tu lembut dlm susu baru blend. kurma takyah byk2, 3 ketul dah cukup manis dah tu.

kekdahnya : rendam kurma seblm tido utk diblend stok sahur. rendam kurma tengahari utk diblend stok berbuka.

alhamdulillah, setakat ni takde lagi pedih2 perut, pedih ulu hati cam puasa seblm nih...

aaa...petang ni nak masak apa ek?

38 comments:

dude said...

mmm..mmm..mmm (tiru kat mug akak tu)

cambest je menu baru hakak ni..kena try nih..
er kalau takde blender, tumbuk boleh tak? tapi takut rasa bawang lak nanti..hohoho

menu percik hape?
(sekali usha kat sidebar, tengok dah ada, tapi nak gak tanya an)

dude said...

1st?
kompem orang lain p duk ngaji or beribadat(tidur), aku p dok belek blog bulan2 pose cenggini...;(

Fatul Akrul Ramli said...

nak try la petua akak tuh..

Yunus Badawi said...

Mana aku punya rosmeri Jah?

hantumakan said...

jah, aku smalam siap masak kul 8 kui kui kui.. minum dulu.. :)

ni hari lum ada menu,

sebab makan kul 8 maka gambo pon tak sempat hambek, lapo bobona gaya eh

jasrina rahim said...

baru igt nak cari petua menghilangkan pedih ulu hati ketika pose. dah kau buat. mekasih kak jah..

kakngah said...

jonoh den pikir.. mondo eh la param tu... mendiang param kah?? goman eh pasar ramadan.. hahahaha!! lembek pikap..

uji6june said...

adehh Jah ..
ayam tu posing baekkkk ..
ekekeke ..

pos-pos lah barang
sekepak dua kek akak ni ha ..

*

paRi-paRi sYurGa said...

ni menguji kesabaran ke hape ni?
perot dh bunyik2 ni sape yg nak bertggjwb ni?



hehehehehehe...


ai tabik spring kat yu lah kak jah...
yu bab masak2 ni mmg superb!

ashley said...

Salam,
semalam untuk sahur akak masak sup ayam. kuah sup nya banyak lagi.ayam nya nak lenyap.Yalah dah separuh jer ayam tu. Separuh lagi kan buat percik. Jadi hari ni akak guna stok sup ayam tu untuk buat bubur lambuk.Campur daging sikit. Campur santan. tambah serai..siap bubur lambuk dah!
he he he..awesome!

Syima Syaz said...

ayam tuh kak....
mengiurkan...

lupekanje said...

smua org mau balik buka poser kat kampung gamaknya...
busan nya biler jalan jem..

tijah..ko suker tayang gambar lucah gitu nok...buat acik mencecer air liyo...oohh...ayam percik ituuhhh..klu sedara mara ayam tu tgk...misti haruu...
tingat si Yanie...klu suh beli ayam golek...tk kasik potong2...sbb nk merasa betindak kejam menyiat2 ayam itu dgn rakusnya...huhu..

Che La said...

kombinasi susu dan kurma memang ubat. ade le belajar sesikit..

Che La said...
This comment has been removed by the author.
Tijah said...

dude
tumbuk pun bleh...janji hancur & senang nak lumur2 kat badan ayam tu. try aa...


fatul
haa..tu petua seb bajet jugak tu. kurma + susu jer. kenyang sampai petang...


yb
alamakkk. luper la bang. hahaha


dalia
ko ketiduran ke hapo? ker penat bikin wallpaper? hahhaha...


jasrina
yer. ni dah ku 3.41. perut aku steady jer.. hehee


kngah
hahhaaa. tu tando eh tak cukup oksijen tu...param mendiang tu buat apo. dio dah selamat dah.


uji
jgnkan kopak. taji eh pun dah hilang kak. osah lapa eh semlm. mano ado masak nasik. gatah tu yo...


pari2
masak2 marinate mmg i suker. lumur2...simpan lam esbok, esok tinggal bakar jer. sonang kojo den. haha


ashley
wah sodap tu bubur lambok. mkn2 simple jer best kan kak? xyah la beria nak masak cam hari raya...


syima
tu togel blm hias lagi tu kan? hahaha


acik
sey semlm konon2 siap2an pisau/garpu nak siek2. tak sompek do. siek mo tangan yo..copek kit. osah ganeh eh masing2. hahah

Tijah said...

che la
kan? aku pun ada baca gak. dia meneutralkan rembesan asid dlm perut gittew...

||alis|| said...

buat mee berkuah kang... pasal ptg kang aku nak buat mee tom yam kong, ade udang tuh..

:)

tak dapat bubur lambuk kat surau/masjid kak jah? umah kita nih belum ada, umah sewa plak tgh hari tadi dia dah soh amek....

AZANI said...

meeting pasal H1N1 ke Tijah?

Tijah said...

alis
aku niari bikin roti jala. hahaha


azani
hikhik. lebih kurang aa bang....

lupekanje said...

tu baru bebetui lapar kan jah kann...
dapat acik bayangkan gayer ala2 org jaman batu dulu makan...kehkehkeh....
kkdg kito mang kono tiru gayo diorg tuh..baru terasa nikmat donia...ahakks..

adibah said...

Jah, aku buat sardin roll bakar.

ztzett said...

aku saspek ko akan menghupdate menu berbuka dan bersahur sepanjang bulan Ramadhan ni kan? keji lagi kejam tau!!!

zonaku said...

sy x lalu minum susu kosong, pasti muntah. blh letak milo x? nescafe ker??

satu lagi.. ice blended time sahur?? x beku gigi ker?

yuyee cap limau said...

amboi kak jah
mewah nyer ayam tu..
memang delisious pom
kahkah..kite makan
dalam talam je..kat masjid..jimat..

kucingorengemok said...

waaa, ini petua yg bagus... insyaallah akan kucuba, tapi hopefully tak pedas la ice blended kurma ku nanti, hehe

lulujunior said...

ayam tu boleh buat jiwa tertekan menjelang 1 jam lagi waktu berbuka.
:)

::narita:: said...

akak...
beshnyeeeeeeeee cake tue...
nak ckitttt..

Tijah said...

acik
tu la tu. osah raso cam amazing race eh. laju boto kitorang makan semlm smpai tercokek2...


dib
pergh sodap tu. esok aku buat plak...


zt
harus la zet. itu saja modal utk update n3 dibln yg mulia ini. hahaha. ko bila plak nak post n3 masak2?


zonaku
susu tu kalu dah campo kurma agak sedap rasa dia. cube lah...rasa cam smoothies saja. ice blended tu xde la sejuk sgt...sbb ice dia dikurangkan sket


yuyee
mana ada mewah. biasa2 jer tu. ayam murah...daging yg mahal skrg. hehe


kog
aku biasa blend serbuk kopi dulu seblm blend air buah ker haper. aku pun ada 1 je blender..tu la blend cili, tu la buat esblended. huhuhu


lulu
sabar menanti yer? heheheh


narita
mmg best...perisa coklat gittew. mmmmm

apik said...

mcm best je kurma susu tu..
nak sikit...

NenekPenne said...

nanti nak try buatlah susu blended kurma tu...cam sedap jer...

ztzett said...

aku? n3 memasak? hey! perli kah?

n3 memasak akan dihapdate hanya bila ada acara potluck sahaja. ;)

shija said...

waaaaa....nak kek gaks.....cem abihkan tak tingga pok achuuuu.ghupo eh pon dah nampak dilisyes kanz nok.patot la cem ulang alik bukak peti ais yo kojo eh,hahaha

Lifesaver said...

kak tijah...

pos laju la ayam tu kat umah aku

Tijah said...

apik
susu kurma tu mmg sedap...cube la


nenek
iyo. mmg sodap. blend halus2 taw..


zt
potluck saja? heyyy! masih ada doubt tau tu. hehhehe...tapi aku percaya nasi keret tu mmg ko yg masak.


cija
hahhaa. dah habih nok. tadi pegi giant pun dia mintak kek lagi. adoiyai


lifesaver
ontheway. hahahah

bungacahaya said...

Kak Jah kojo apo? Ari Sabtu pun meeting kek KL. Den kojo kek KL pun tak meeting kek KL...

Pocah kaco punah ranap
Sudah baco harap jawab

Tijah said...

bungacahaya
kojo tolong2 org. hahaha. nak tau detail moh la email.

dude said...

along?

Tijah said...

dude
lebih kurang. hahaha