Aug 24, 2009

net crepes in thick chicken curry

amacam tajuk? cukup impresif tak? kahkahkahh!

___________________

mlm tadi akak tanya carlos...

"esok nak bebuka apa bang?"

"apa2 pun bleh! abg tak kisah..."

yaa!!! itu adalah jawapan yg boleh menyentap medulla oblongata. "apa2 pun bleh". stetmen yg mampu membuat akak blur2 sotong selama bbrp menet sambil mencangkung mengadap peti ais.

ayam ada. ikan ada. sotong pun ada. tapi nak masak apa ye?

dan tengahari tadi...

10 menet telah berlalu...

masih terkebil2 merenung bekas bawang itu...

last2 sms carlos tanya nak makan apa. beliau lantas mereply...
haaa. centu la. kan senang. yu cakap jer nak makan apa akan ai usahakan. tandoori, capati, tosay, cheese naan. wohh! itu dah mcm menu ali maulana maju.
so tadi kitorang cuma berbuka dgn roti jala (gambar adalah digugel), kari ayam, tembikai & air cincau saja. dah. terasa lapang perut bila makan secara sederhana.

p/s : nampak gayanya sepanjang ramadhan entry adalah berupa menu berbuka puasa saja yer? hahaha!

53 comments:

Ms.Lilies said...

Aku pun x suka kalo jwpn ala2 einstein tu...biol pala otak mikir mende apa nak masak

Leen said...

haha.. saya sgt suka bg jawapan cenggitu.. sakit kan kepala nak pkir nak masak apa..

jengae said...

awal2 puasa mestila kena semangat dgn juadah2 berbuka..dok gitu cik tijah!! btw juadah berbuka cik tijah mmg mengancam gila lahhhh besnyer!! Sederhana tp penuh kelazatan yg mampu menggugat jiwa!
Tahniah kerana tak overdose hahahahaha

1st day puasa sy mkn roti jala bazaar ramadhan. sedih nye cayor beno kuahnye..appola...takpela bedalkan ajeee.

n Z r A said...

kelas abes menu! hahaha..rasa cam makanan dalam flight plak :P
slamat berpuasa kak tijah! moga diberkati hendaknye~

peej said...

bagus betul bukak puasa korang..simple aje..kita org ni kalau boleh nak bg penuh satu meja..heheh..

sama la..x tau nak update apa..bg menu aje la :D

lupekanje said...

bersederhana ketika berbuka puasa. Itu baru amalan yang betul. Jgn makan banyak2...nanti nak solat maghrib, semua makanan mcm nak kuar balik je masa nak sujud.

jasrina said...

mak aku mmg suka benar kasik jwpn mcm tu. kekdg nak pi pasar malam berangin aje perut dgr.. sib baik surga di bawah tapak kaki ibu. belikn aje la apa2 pon..

hantumakan said...

net crepes, hahahahaha, ala2 crepe suzette le gamoknya, net pon netlah, jah, aku nak balik kampung, bubui, cu next tues..

Yunus Badawi said...

Petang ni kalau emak adam tanya nak buka apa aku nak jawab mcm carlos hehehe

ashley said...

Jah,
Tengok tajuk..
Wah! aku kata budak ni nak go INTERNATIONAL dah ni...

SEKALI...bahaso Nogori gak.
.
.
.
betui la kan Jah...asek entry kuar menu yang dibuat waktu buka posa laaa..
smile

shuzana said...

kak jah..laki shu pun ghitu..suke wat blur2..tanye byk kali baru nak kobar..kalau kobar awal2 kan senang (ekceli laki den pun tgh blur2..malas nak layan bini dia dok tanye2..baru nak rekues kite masak ape..?)..tak patut betul laki kite ni dera perasan binik dia kan..

ztzett said...

babe, kalo ko tak jumpa komen aku sepanjang ko present resipi2 ko sepanjang bulan Ramadan ni, ko jgn risau k.

sebabnya aku hanya akan terpaksa menahan nafsu dari jauh aje... ;)

nafsu makan yer kak!

Lifesaver said...

kak tijah...nak pinjam acuan jala...hehehhe

kucingorengemok said...

boleh tak tukar ayat kpd: 'you cakap je nak makan apa, nanti i BELIKAN' hehe

Aminah said...

gile ah cangkung depan fridge...ahahha...mesti xcool..hahahha.....ala..jangan ah wat entry lauk je....nanti wat rusuhn baru thu

ai said...

kau nyangkung depan esbok tu lelama tak sejuk ke ..... ? kahhhhhhhhh

tp betul kan? lagi elok kalau sebut je nk mkn apa. senang aku masak. ikutkan aku, mau aku goreng telor je! ngeeeeeeeeee

||alis|| said...

kak, nmpaknya sepanjang ramadhan nih 2mggu lebih la kot aku makan roti jala. pasal ibuku berniaga roti jala+tauhu sumbat (adikku tukang jual) ramadhan nih, hehehe...

kak, dates+milkshake ko, tuh aku dah try berbuka smlm, mmg sedappppppppppp.......

Cahaya said...

adoi kak..membaca entry mu,dwaktu2 begini mmg mencabar kekebalan perutku kak:-p

Tijah said...

lilies
sbb kalu ikut kita nak goreng telo mata jer. tapi kang nampak cam kejam plak kan? hahaha


leen
ha...jgn amalkan selalu ok. pecah otak nak pikir masak apa tu.


jengae
sbb masak sindri tu yg menu sikit saja. cuba pegi param, misti penuh susun atas meja. hehehe.


nzra
selamat berbuka puasa juga pd anda. agak2 apply MAS katering lepas tak nih ek?


peeja
ko ramai nok. aku 3 ketul jer kat umah ni. bila ramai2 tu meriah dia datang lain mcm sket kan..


acik
jgn makan byk2 tapi mkn ulang2 takpo kan cik? hehehehe


jasrina
mak aku pun. kadang2 leh termenung depan gerai macik tu pikir nak beli apa kan?


dalia
blk johor kah? huwaaa! ko misti dapat mkn best2 kat sana kan? aku dahlama tingin mi bandung kat terminal bas tu. ntah ada lagi ntah tidak...


yb
lepas tu ko dapat makan ikan goreng dgn telur dadar jer bang. hahahaha


ashley
seminggu pertama ni misti cenggini punya kak. masuk yg ke-2 sok kita buat n3 beskot raya plak. hahaha


shu
kalu cakap nak mkn apa misti tak pening kan? errr..tapi aku pun kekadang buat gak centu bila dia kat pasar mlm tanya aku nak mkn apa. hehehe


zt
alaa...tengok dr jauh pun takkan la takleh taip komen utk aku. hehehe. aku dengar kcik ada blog nih. tapi dimana dia yer?

Tijah said...

lifesaver
akak pakai tin susu jer dik. ketuk dgn paku kasi lubang. hahahah (acah jer tu...)


kog
sbb tu aku tulis USAHAkan bukan BUATkan. kalu rasa cam x mampu buat tu, aku beli jer..heheh


aminah
cangkung depan fridge la cool. nyamannnnn jer. tu yg bleh cangkung lama2 tu. hahahah


ai
sejuk gak. tu yg best tu. hahah. aku jeles dgn ko salu dapat ikan fresh taw...


alis
haaa...sedap kannn? ais ko xyah bubuh byk2 biar dier sejuk nyaman2 jer best. roti jala tu senang..tapi nak tunggu kirai 1-1 tu yg leceh kecoli buat 2-3 dapur terus


cahaya
ni yg buat aku semangat nak tepek gambar makanan lagi nih. heheheh

Hezesuze said...

hahah kt sini men order jek roti jala tu....ekekeke

tp mmg besh kalo cicah ngan kari ayam pekat & kuah serawa doyan...ermmmm mabeles uols!

p/s dpt bygkan tijah mencangkung dpn peti ais...wakaka larikkkk

kakpah said...

Sodap gak buek roti jalo ni....
potang ni menu kari ayam. Bolehlah aku suruh siti menjala tepung kehkeh...

ymn said...

ohhh .. kuih jala .. idea menarik tu di try ptg nnti ..

KaSiH said...

aku ingat ko betul2 buat crepes la kak...haha...oh roti jala kegemaran aku tu..tp nape asal aku menjala je xde lubang2...alih2 dia jd lempeng...nape ek..?

~salwaredzuan~ said...

tijah adelah sgt kijam wooooo..lotak gambar makonan time org tgh bersengkang mata kat opis...kijam..kijam....

eh eh.. ayarosmeri satu!!

cendawanintim said...

sama ar ngan asben aku, tiap kali tanya jawab apa2 pon boleh...tensen..tak membantu langsung!

tasikmerah said...

nampak gayanya aku pun nk menjalalah ptg nih... gambar tu menggoda betol!


.

farish sinclair said...

cedapnyaa roti jaleeeeeeeee

adibah said...

jawapan "apa2 pun bleh" memang sangat menyentap dan boleh menyebabkan darah aku semakin tinggi..

roti jala itu sangat maveles nampaknya... !!

lulujunior said...

iye, tapi gambar ni menyentap emosi. fizikal dan mental tergugat siyot. hahahahaha.

Tijah said...

heze
aku tak penah try lagi dgn kuah durian. sedap kah?


kakpah
alaaa...untung la akak ado siti yg rajin ittew. esok menu apo lak kak?


ymn
menarik utk di try. masak ke beli? hehhehee


kasih
dik. kat param TTJ ada roti jala yg sedap taw. gerai dia kat tengah2. dia menjala kat situ jugak...


salwa
hehehee. rosmeri dah abes stok. nak tanam tak tumbuh2 sampai skrg. heheheh


cend
hahaha. agaknyer dah bertaun2 sampai tatau nak mkn apa ek?


tm
all the best nok. aku niari mkn roti tu lagi. ada baki semlm punya. hehehe


farish
amboi glemernyer namerrrr. hehehee...


dib
jgn nok. ko muda lagi (aku pun muder juer). nanti strok. hikhikhik...


lulu
roti jala banjir tu kannn?? pergh!

faiz said...

uikh.. roti jala ke ghupenya jah oiiii... kot ingat bulan2 posa nie kome dah tukar selera mat salleh..hehe...

xiiinam said...

Ha...ha...ha...
Memang sangat impresif.....

Nama mau antarabangsa kan jah....

Cuba kau beri nama international sikit untuk sambal tempoyak kacau bersama udang galah Jah...

Tijah said...

faiz
cita2 nak ke antarabangsa tu mmg ada. tapi portugis egg tart pun x lepas lagi. hehehe


cklah
wuish! payah esaimen ko tu kak...jap.
shrimp in durian paste. buleh ko?

k.e.r.i. said...

nasib la aku buka blog ni tengah malam.
takde la terliur sangat.

faiz said...

tue ar jah...meroyan aku tunggu entry portugis egg tart ko tue..

Nizam.Ariff said...

Wow! Tajuk nya ngalahkan menu kat restoran Italiano... esok buat menu jala-jala ikan, ikannya masak senggang...

susudalambotol said...

masak campur dgn bahan-bahan kasih sayang mmg sodap!

;D

Yunus Badawi said...

Semalam aku dpt kari ayam lah Tij.
Ikan aku tak berapa gemar. Emak adam tahu tu hehehe

Masy said...

fuh sedap ni. bole wat menu bbuka petang ni hehe

::narita:: said...

beshnyeeee roti jala ;)

Tijah said...

keri
mcm dah tau2 jer kan blogger ppuan suka tayang makanan kan? haha


faiz
petang kang aku buat. tapi tartnyer aku beli kat bbaker's cottage la. bleh? hahahaha


nizam
menu misti hebat walupun makanannya x seberapa. hehehee. singgang pun best tu kan?


hidd
yer dik. memasak dr hati bak kata omputeh kan??


yb
aku pun kureng kari ikan ni. tapi kalu ada aku belasah saja. mak x memilih. hehehe


masy
cubalah. resepi kari ayam pekat ada disebelah. hehe


narita
aaa...kalu xde acuan, ko lenggang2 jer kat kuali cam lempeng dik

NenekPenne said...

oh saya mesti makan nasi bila berbuka.. mesti!!!!
sekian terima kasih.. :P

zie said...

sederhana uh lagik nikmat...saya setuju...kak tijah, sila la share resepi roti jala tuh....i like..

Tijah said...

nenekpenne
saya plak tak kisah. murtabak saja pun oke. sekiah terima kasih. heheh


zie
roti jala? boleh. senang saja. tepung + telo sebijik + air + garam sket + kunyit utk kaler. blend jgn cair2 sgt. itu saja. resepi kari ayam ada disebelah kiri. hehe

tentangseseorang said...

aku pukul rata utk 3 entri sekaligus la ye kak.

1. aku baru berkira-kira nak buat kari ayam untuk sahur dalam minggu ini.

2. 1st puasa aku berbuka kat seremban. tapi aku tak rasa jalan jem sgt pung. sebab aku dari kl pukul 6. ehehehe

3. oh yer, aku sahur makan gitu jer kurma tuh. memang tak pedih perut. ehehehehe

jus call me ida.. said...

comel la akak pangil suami akak carlos!
best nyer carlos bagi idea.. carlos saya langsung tak bagi apa2 idea, cakap ape2 jer boleh..aduh!

Pnut said...

kelezzz semalam pon kami buat roti jala... makan ngan kari daging...

tp tajuk ko ni tak boleh tahan sungguhla aiiihhhh net crepes in thick chicken...

kupaslaroren said...

kak, borang anak angkat bila kuarnye..??

Besar yeh skrin hp kak tijah...msti mahal hak hak hak

Lady Marko said...

wooo...sedapnye! harus besok buat roti jala jugak!! thank u for the ilham!

Tijah said...

ady
yer. pukul la. nak pukul la tabuh pukul rebana pun buleh. hehehe. aku dah tak larat nak ngulang kari ayam tu dah. lepas ni nak masak kering2 jer pulak


ida
lenkali kalu carlosmu x bagi idea, cubit dia sampai dia mampu berkata2. hahaha


pnut
hahahaa. dah tengok kat blog akak. kari tu makin perangat makin best kan kak?


kupaslaoren
mano ado mahal. nokia 6300 jer. 3g pun takdo. hahaha


ladymarko
sama2. niari aku plak xde idea nak masak apa. beli jer la kan? sonang...

FarHa said...

haha sy gelak sorg2 bc ayat power akk nih adoii la...

Tijah said...

farha
gelak takpe jgn kentut dlm air nanti batal pose. errr..ye ke?