Aug 27, 2009

jika sesat di hujung jalan, maka kembalilah ke pangkal jalan...

ada sapa2 bleh rekemen GPS navigator yg bagus sket? tak payah la yg mahal2 atau yg canggih2 sangat kan. akak bukannye polis peronda. bukan apa. kekadang stress tau bila kena masuk KL nih...

salah masuk sket, tetiba kuar jln duta padahal nak pegi ampang...

salah masuk sket, tetiba nampak dewa murugan di batukep padahal nak pegi klana jaya...

maklum la ai kan org luar. datang pun sekali sekala. maka bukannye hapal na jln KL nih. tapi cuba ko tanya shotkat dr senawang nak ke sikamat. hellehh! celah gigi tu bai! buleh ikut jln pantai (nama je jln pantai. tak payah la ko bercadang nak piknik kat situ. sampai mati tak jumpa laut...)

kena plak mcm semalam kan...

dari damansara nak ke ampang ntah celah mana akak masuk ntah tiba2 kuar jln pudu. pastu cari jln tun razak sbb nak gi KLCC tiba2 termasuk jln peel plak. woohhh! saket hati betul. dah la baru pukul 3.45...tapi jam cam haper je sbb byk jln under construction...

so kawan2. kalu anda ada info, sudi2kanlah sexplain ya. tapi sila sajes navigator alone saja taw. akak tanak yg sekali dgn hp blekberi apekejadah sumer tuh. yg murah2 sudehhh!!! asalkan akak tidak sesat lagi dikemudian hari!!!

perlukan info...
  • brand apa bagus? (tanak yg cecanggih sgt sbb they r too sensitive kekadang)
  • harga?
  • spec?
  • senang ke nak update latest map?
  • kat mana nak beli (kat low yat ada ke menatang nih?)
sekian terima kasih.

disudahi dgn ucapan wabillahi taufik walhidayah wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan selamat berbuka puasa.
sailormoon bertukarrrr...datanglahhhh!!!

53 comments:

Mak Ton said...

den xghoti nk suggest apa2...
tp den nk ckp...
lawa wooo kak jah nye wallpaper baru..
sungguh cekci!!!

kucingorengemok said...

macam mana nak kembali ke pangkal jalan kalau dah sesat ek? namanya pun sesat... hujung-pangkal dah tak tau mana, hihihi

julietchun said...

bulan poser ni berpistol plak jah,hehehehe.

aku pon taktau nak sajes GPS apa yg bgs sbb tak penah guna. Aku yg ngaku org Kl ni pun selalu sesat nak gi mana2, byk sgt jln yg underconstruction, ntah tahun bile nak siap.

F A R Y N said...

kak..ko kan ada no phone few bloggers kat kl ni..termasuk aku..
call jela tanya jalan...lagi murah dari GPS..kah kah kah

Ms.Lilies said...

nama je aku dok area sini tapi hapah tak tau jalan akakakaka...
tu pasal tak bleh seges apa2 kat ko nok...aku pun buta jalan

k.e.r.i. said...

yang peymes garmin je la.

tasikmerah said...

aku ada satu GPS tij... tapi ko kena beli keta persona. nnti dapat sekali gps tu. ha ha.



.

xiiinam said...

Akak alergik jalan KL tu....ada GPS canggih pun tak guna....dah tuannya !memang ala-ala buta jalan gitu

Lazyf... said...

Garmin...

Hezesuze said...

mak tijah oiiii nk ke kelana jaya smpai ke batukep....wakakaka jauh beno tu...haish!

ermm den xtau ler...cory! haha

ztzett said...

sampai batukep tak singgah?

cer tanya Ayu Berry...dia ade satu...

lupekanje said...

acik kalu ada map pun blh sosat barat jah...
ngko paham ke nengok gps tuh?

ala jah...terjah jer...tk de hal sesat sesikit...wakakaka...

*aku yg masih fobia ngan KL..

wanieybintang said...

ader.
cap garmin kot klu tak silap.
setakat ni gune, xpnah silap.
rege lak 1400 ++ kot.
huhuh

kuIna LadyInRed said...

ceq lg tak reti kan key el nie... nek LRT & jalan kaki aja tau...

isabelle said...

wahai kakak tijah ku,
apa kata kakak install je garmin software kat hp.
kalo N series, kbyknnya compatible dgn garmin. unless kakak menggunakan hp cap lain atau yg jenis monofonik (kena compose ringtone sendirik tu). hehehe

adrieashawls said...

kompas tak leh pakai ke kak tijah??? [nyorok dalam laci sebelum kene luku]

KV said...

baru nak cadangh beli ipod. Wakkakaka

Che La said...

sesusah berhenti Shell beli map kl satu

Kak Ezza@makcik Blogger said...

Tijah oiii...ko boli je peta Kolumpo tu..beli yang latest...sonang jah Oiii..buek apo nak boli gejet mahal mahal bonar tu..kang ado yang kono baling kek coromin keto tu....

sreSHAziela said...

dah samapi batu caves give me a call lah.. leh den belanjo mkn roti nan kari kambing..

ado hp 3g? poie lah install gps.. murah yo.. tak pon install yg corrupt nyo.. tak yah bayo.. foreee yo

~salwaredzuan~ said...

enpon ai ade gps tau...hihihihih..walopon sy org kl..tp sy juge suka sosatttttttttttttttt

jasrina said...

sebelum pegi mana2 sila bukak google map. ahahhaa.. sajessyen mcm ni aci tak?

cokolat said...

aku tak nak bagi suggestion pasal gps sbb ko tau aku mmg tak tau pasal tu kan..
aku nak komen pasal smlm ko turun kl tak roger aku.
aku juga berada di sekitar kl noks.. mak coti smlm kekdahnyer makanya bersiar2 dgn laki sampai lebam!

eddie dewanaga said...

Jah, kalau lu nak bagpacking seluruh Eropah, guna brand Magellan, tapi kalau setakat nak redah Malaysia je, the popular one is Garmin, reliable beb... masuk site ni

http://www.mygpstalk.com/

boleh tengok dan tanya...

NenekPenne said...

kl ni..aiya.... ini hari boleh jalan ini jalan, esok hari tarak boleh jalan ini jalan...

wa sudah dok lama kL pun wa tetap sesat2 kalau pi mana2.... wa cuma tau dari situ ke situ jer...sesungguhnya wa memang buta jalan...marjinah mari tolong pegang tangan wa..ha ha ha..

dari damansara ke ampang sonang jor... naik jer MRR2 tu arrr..seterait jer jangan bengkang bengkok...

ashley said...

tak sosat tak best Jah..
ha ha ha..
aku gemar word tu macam dah serasi jer!

mRs.jUkoGYu said...

cam jam power ranjes pulek....

Tijah said...

makton
heheh. mokasih. sesekali feeling anak mudo kan????


kog
aaa...tu pasal kono ado gps. buleh patah balik. tapi kok masak terlobih garam tu takpek nolong eh tu doh...


juliet
tu la kan? aku paling x suka area bulatan kg pandan tu. salu konfius disitu walupun selalu lalu...


faryn
alaaa. takpe aaa...aku tanak nyusahkan korang. kang buatnyer aku tgh call ko dlm jamban amacam? hahahah


lilies
aku tau tu....sbb ko salu kayuh beskal pun dekat balkoni jer kan? tak gerak2 natang tu. wakakakakaa...larikk...


keri
garmin eh? nati mak gugel...


tm
wohhhh! hawau ko. akunyer bajet 500 kebawah jer. tapi kalu dapat donpemen persona 500 mmg aku sebat. hahaah


cklah
hhahaa. habes ko pakai gps kat teluk intan jer la yer kak??


lazyf
orait. sudah 2 org sajes. tengs ya. nati mak cari...


heze
tu la tu. dah bertentang arah dah aku rasa tu kan??


zt
ayu berry? orait nati aku tanya dia. ayu berry...bukan blackberry kan???


acik
paham gak cik. abg ipar ado pakai satu. dio buleh cr jln pinteh terdokek. sonang kit.

Tijah said...

waniey
xpenah silap eh? bagus tu...mmg malas nak silap2 jln kat KL nih. buang minyak buang toll jer kan? hehehe


kuina
tu la tu. sy kalu takat layan town mmg nek lrt jer senang. park la kat mana2 ampang ke apa kan???


isabelle
kena kompos ringtone? wakakakaa. jahat taw. aku kupas2 kulit ko kang nok.


adriea
kompas? apa ko tak sajes aku tengok taik bintang jer? wakakakaa...(nyorok aa...aku kunci laci tu sampai esok ko xleh kuar)


kv
ipod? hahaha. aku tak penah ada natang tu nok.


che la
map aku dah ada. buku lagi...tapi tak updated la jln2 dier...


kak ezza
cano den nak pogang buku sambil puleh steering tu kak. kang sudah eh menjunam den masuk sg. gombak. hehehee


sreshaziela
kambing? wah feveret tuhhh. lopeh rayo buleh? hahhaa. mak tak pakai hp 3g nok. takpe la nati mak beli 1...


salwa
sosekkk la bukan sosattt. wakakaka. baca konyer sosat terus aku golak terbahak2 nihh...


jasrina
acii...apo tak sajes aku tengok radar jer? wakakaka...

Tijah said...

cok
nok, mak juer bersiar2 bersama carlos semlm nok. xde maknanyer nak rojer ko bukan dapat berjimbaran pun khann? lagi pun pose...tunggu aa lepas raya. sbb si salwa dah janji nak open tebel kannnn? kan pn. penasihat kannn????


eddie
xde aaa sampai eropah brader. m'sia jer cukup aaa. femes gak garmin ni eh? ramai dah sajes. ok nati aku try tengok site tu. mekasih beb! *adik wa single, lu mau kenal tak? wakakaka...


nenekpenne
dsara - ampang lalu selayang tu ko? aku dah lalu dah...jauh. aku nak masuk duke aritu tak dapat. caner ntah....


ashley
tapi bangi mmg konfem aku x sesat kak. ko ckp jer seksyen mana sumer dlm poket aku tu. ahhhaah. jobo eh pulak tijah tu kan?


mrs. jukogyu
bukan jam ben-10 ko? hehehe

faiz said...

jah...ko nie kalau x buta huruf..buta arah jah..ahaha.. tp serius..jln2 kat kl tue mmg selalu berubah..yg 2 ways tetiba jd 1 way..yg under construction x pernah abis2nya.. btw, cantekkk wallpaper eh...hehe...

ba said...

GPS yang penting "map"nya...setakat ini yang selalu update map dari brand Garmin. Paling murah "Garmin Nuvi 200" rega dlm RM700 agaknya. Peta selalunya dah pre-install dari "malsingmaps.com" . Kat low yatt pun ada atau jenguk je kat website malsingmaps tu ruangan buy/sell.

~Kak AZZ~ said...

tak dapek nak nolong doh Jah uii....sobab akak ni kek dlm soping komplek pun buleh sosek....masok buleh tp bilo nk kuar tu bopinar bijik mato cari pintu....sobab tak boli apo2 kan...ekekekke...

cookie devine said...

Garmin kak Tijah oii.senang n murah.

adibah said...

nok... signboard nok.. signboard...

*selamat berbuka..

AZANI said...

saya downloag ggogle earth
setakat ini boleh membantu , walau tak pernah tau ada oakland kat seremban
taip oakland, seremban, kat google earth, siap boleh zoom lagi, jalan haruan 1 hingga 5 pun boleh dapat.Cuma kena buat kerjarumah sehari sebelum jalan.
lepas tu lakar sendiri peta dan petunjuk

iina said...

Kalau kek sini den rekomen tom-tom.. mudah sebab ado warning speedlimit n camera speed.. lagik2 lak kalau nak round europe cam aku punya leh p 31 negara di eropah heheheh.. alah ado sesetengah hp yg ko leh donwload yo navigator nie dlm hp.. lagik sonang.. ko boli yo hp baru.. ko download yo navigator tuh ;)

Tijah said...

faiz
haahh. nasib baik tak buta warna. kalu x dah lama eksiden traffic light salu kena langgar kan?


ba
yer. yg penting map latest update kan. info berguna tu. nanti aku check ya....tengs!


kak azz
hahahaa. shopping kompleks mano ko sosek tu kak? pertama kompleks ko?


cookie
garmin laie? sahhh! den pasti dapatkan garmin lepas nih...


dib
senbot skrg xleh pakai nok. mak cepat konfiusss...


azani
aiyooo. tapi susah la kalu tetiba nak tukar decision nak pegi mana bang...


iina
alaaa...den takat m'sia jadi la kak. yurop jauh bona tu. tapi agak2 kolo klawang ado x dlm navigator tu? larikkk...heheheh

IRA said...

sama la penyakit kita ni... nk kena cari gps jugak la nampaknya

Mme Doole said...

beli la bmw yg ado gps skali kak jah! tapi sblm beli iklan 20-30 kali dulu tauuuuuuuuuuu

My Spirit Finger said...

banner baru tu betul-betul nak jadi pembunuh upahan tuh

kueh bakar said...

kak ko parking keta kat lrt sg besi...naik lrt lagik selamat...

kompem tak sesat...ha ha ha

pacoksiku said...

senang yo jah ..

ekau ado henpon nokia N or E series dak?

kalau ado aku buleh install percuma je kat ekau sofwer garmin mobile xt ..

maps pulak amik free je kat malsingmaps ..


total ongkos = 0

(itupun kalau dah ade henpon nokia cam E71 la .. tidak cadang la dalam 1k) hehehe ...

Lifesaver said...

kak tijah..nokia la..kalo polis lalu buat speedtrap pon leh tau

Mint said...

I pakai Garmin...ok juga, dulu masa beli dalam RM1400++, i beli kat one of the shop kat KLCC...so far ok..after sales service this shop bagus..nak update map pun senang...Pakai GPS ni ok yang...i tak familiar sangat around KL sebab lama kat tempat lain tapi bila sesat je pandai Minah ni bawa i keluar dari kesesatan...i panggil GPS ni minah sebab suara dia suara pempuan....

farish sinclair said...

kelaz akakk kai jam je hahhaa

Aspalela said...

cuba kontek pacoksiku tuh...

ambo pon mcm nak jugak laa...hehhehe

pacoksiku..tlg ai

cokolat said...

ok noks.. mak terima alasan kukuh ko tuh. benarkah salwa nak open table?
vavava!!!

Desert Rose said...

Aku hadiahkn ko buku 'kembali ke pangkal jalan" buleh?

Cakap Mesjid : aku tak ingat nama la, tapi rega RM1200 tapi kalau ko kenyit2 mata sikit mungkin dpt kurang ko hi hi. Aku tgk tu kat Subang Parade punya lower gr floor , sume tmpat yg juai gajet2, game2 dan henfon tulah.

Tijah said...

ira
kau dok ipoh pun kena pakai gak ke? heheh


leen
wakakakaa. nanti mak nak beli gps pakai cek taw. pe kurlast bawak cash nyah...


dzaza
sedang dlm trening nih. tgh buat list sapa2 yg nak kena bunuh. hahaha


kb
jauh gilerrrr tu wey. apa ko x sajes aku nek komuter jer dr sbn. hikhikhik


pacoksiku
tu la tu. aku pakai nokia cikai jer. nak pakai hp canggih2 na mak x reti. hahaha


lifesaver
polis jer? jpj dia bleh detect sekali tak? kalu bleh mmg aku nak. sbb cemin aku gelap. hahahah


mint
dah tgk website dier. ada gak yg murah kan? tengs for sajesting. beli kat kedai biasa bleh dpt lagi murah kot tu. nati mak nak tgk kat loyat


rizz
aku kan feeling sailormoon. hahahah


aspa
pacoksiku...ada org mintak tulungggg...


cok
benar nok. dia kata dia sanggup tak beli kasut baru bln tu sbb nak open tebel...errr...mana budak nih ek? senyap jer. hahahah


dr
buleh nok. ko perli aku kah itu? hahhaaa. bek ko bagi buku seorg tua di kaki gunung jer.
*kemain malash update sejak blk dr hanimun ni kannnn? heheh

erna said...

jah..jah nampak ko akak sosek tadi...buek cerito sosek pulak...akak tak mandu la...dok..sobolah yo..yang mandu adik akak...nak poi sepital serdang nengok akak ipar mask wad...akak ingt di tau mano tol nak kuar..tetibo..akak tanyo..eh..tol mano ni cu...sungai bosi..kato e...laaaaa...mano lak nak poi ni...mano nak pusing...akak pun surohh dio terus..akak baco singboard..sampi pulak kek ukm...masok blk highway...ayo boto jah..ontah sosek baghek..ko..sosek baghuh ko..tak tau la akak..

Tijah said...

k.erna
akak poie spita serdang ko? laa..sonang yo tu. paling sonang keluar ikut tol kajang/puchong tu. lenkali kuar yo tol terus naik eteh cam nak ke putrajaya. puchong, serdang, sumo buleh ikut lalu tu. ikut yo senbot sampai la deh. heheheh...

NenekPenne said...

ayooo buat apo lalu selayang tijah oi....
kalau dari damansara let say from ikea tu, hang jalan terus sampai jumpa tol penchala, hang naik jer flyover lepas tol penchala tu. hang akan lalu manjalara, terus jer.... pastu jumpa taman metropolitan kepong, pastu batu caves, terus jer flyover tu... lepas tu nanti nampaklah dupe tu....

tak perlah jah, len kali cuba lagi wokeh!