Sep 13, 2009

dah beli...tapi...

tadi akak ke paroi jaya.

usha beskot raya dikedai kegemaran. acara wajib tahunan tu. beskot2 dia mmg telah terbukti keberkesanan kesedapannya. kerepek pun best. dah la byk jenis, murah lak tu. double hepiness akak dibuatnya.

"biskot apo ni kak?"

"pandan delight dik"

"cam sodap yo?"


"try la sebalang lu. sodap sok datang laie"


"orait"


keluarkan duit. rembat sebalang pandan delight sama sebalang cokletcip cookies. each ada 50 bijik. takpe. mlm kang kita test drive.

pandan delight
cokletcip cookies
lepas bebuka tadi akak test la sebijik. mmm...sodap! test lagi. ish! osah sodap eh! ok last. eh ehhh! tak bulih beronti pulak dah!

camno nih?

pandan delight dah tingga 30 bijik yo hah!

konfem!

korang datang raya sok akak gorengkan nugget yo lah! pandan delight yg sodap tu akak nak simpan. makan pelan2 sampai raya taun dopan. kihkihkih!!!

p/s : esok nak cari kepek ubi podeh lak.

74 comments:

~M i z a ~ said...

argghhh! nk jugak kueh raya...ahaha!
mak saya bru pos 3 jnis kerepek last 2 week, dan skang, tinggal 1 jnis je..sbb lgik 2 dah jdik desert pas berbuka puasa...knon2 nk mkn skit je, n nk simpan smp raya, tgk2 amik ko..xbleh berhnti..sedar2 je dah abis..waaaaa!!

zonaku said...

ces...
ala kak, bawak balik tasek gelugoq la kak pandan delught tu...

♥miszluna™ said...

wahh kak jah oi...

kueh raya mkn sorg2 eh..

Cakap Kosong said...

abeh tuh nok...boli pun ntuk makan gak kan...kasi perabih lah kan...sesok org datang...ko goreng kopok ikan jerlah cicah sos

buyuiazliana said...

kejadian yg sama berlaku pada diriku terhadap beskot bernama italian chocolate...sekang dh tinggal lagi 15 bijik sajork...saje nk tinggalkan sebijik je sape dtg raya pakat2 amik bau or snap gamba je...oke x kak ideaku??

Ms.Lilies said...

takpe nok...
abih nnt ko boli lain la hihihi
aku nak dtg makan ni...cam sedap je rupa parasnya itu

Syima Syaz said...

alamak!!
saya pun bakal lah ni sbb esok dapat kuih sedap sesgt.hari tuh dah rasa...sampai hari nih mengigau

ashley said...

jah,
super dilishes nampak gaya pandan delite..

apa pon akak doakan supaya ko jangan GET LOST lak tengah tengah merembat beskot ituh!!
find your way back...

ha ha ha

i.am.belle said...

tijah, aku baru beli biskut kacang mak ai sedap lak biskut tu jah oiii. aku mmg kedekut nak kasi org biskut tu. belasah sendirian berhad jelah. hahaha (keji sungguh)

siggplus said...

aku ingt bila dia suh try, akak try time tu gak..haha

semprit xda ke?faveret tu!

Ajipp said...

kueh ghayo sebona ehh mmg sodap time poso yo kak...
dah ghayo sok takdo mano sodap ehh dohh...
pehtu bilo dah tingga sordak baghu jadi sodap lik smulo...
tu la mejik kueh ghayo hahaha...

tadi ese p boli kepek kek tanjung sopek kak...
kek agro chip tu...
mughah2 yo...
cemacam jonih kepek ado...
tawun lopeh ese round2 dataran senawang...
kepek sigho manih tu sekilo lapan boleh...
gilo tak menasabah ghogo ehh...
koso se nak p sinun g...

ana said...

kak kodai paroi jaya mano yg sodap?nt den blk mesia blk kek semban boleh poie boli..

Shifu67 said...

ada la yg cicah biskut merrie raya ni.... biskut tuan rumah dah simpan makan kat dapur je

NenekPenne said...

ooo yang sodap simpan yer...
tapi pi raya umah orang, orang hidangkan nugget pun best jugak tau....

Leen said...

cambest je, gi beraya leh mkn nugget.. hehe

faiz said...

goreng nugget tempura pun sodap jah...hehe...

oooo..kedekut taik idung masin ko jah..yg sedap ko simpan mkn sorang arr...x baik tawwwww.....

Umie said...

Tgh hari tadi aku pi borong kuih raya tuk umah my MIL.. ada 1 kedai nie memang buat jualan kuih raya secara mega & murah gitu... 1 bekas seploh hengget.. siap ada tempat untuk test kuih2 tu lagi.. nasib baik aku dtg siang, kalau malam mesti sume kuih tu aku nak test.. tapi td ada sorang makcik tu selamba rock je dia test makan biskut2 tu... i was like??? adakah makcik itu terlupa dia sedang berpuasa?? atau dia merasakan waktu siang sudah bertukar jd malam??... konpius aku... ngan nyonya2 kat sebelah makcik tu pun dah konpius apsal makcik nie selamba je makan... ehh, kedai nie kat dlm pasaraya tau nokss...

~Kak AZZ~ said...

hahaha.....tu la padah ehh kalau copek na bona boli kuih...Ghayo lom muncul tp kuih dh losap dulu...hehe..



*akak ni ghaso eh kuarkan beskot tiger yo la ghayo sok...bia kuek sikit ngaum ehh....aummmmm....hahakk...

sheila said...

kak jah,
kek bolah mano kodai tu kak..
kasi den alamat sikit..den haram satu bondo pun lom boli laie ni...sian umah mama den..togel yo tahun ni

adibah said...

nugget pun nugget lah... janji ada air sirap! ehehe

Hezesuze said...

aiyoooo tijah motippp mkn kuih satu balang uols....ekekeke pe laie g ler beli lagik....huhuhuh

lupekanje said...

ni misti kodai sebolah restoren mamak tu kan...acik salu gk memborong kat situ...
carik kepek2 yo...
tawon ni ingat nk poi kek ampangan yo....pengujung2 poser nnt la...

pearl'E.J said...

bawak mai penang sebalang... :D

~0~ said...

wah....xdelight la makan nugget...

ztzett said...

i tak kisah u nak suruk pandan delite tuh...janji u tak lupa i punya chicken rosmery yer!

***i punya katanya!! :P***

shija said...

uik!makkk aihhhh!tingga 30 bijik yo bisikot pandan ko nok!nampak na sodap eh kanz..mak pon cam tak pueh ati laie nengok stok bisikot2 kek umah sazah nok,sikit na gaso eh.ingat balik sok nak caghik laie mo sazah la.tp yg ponting sazah call mak smalam bgtau tat kaksue dah siapppppppp!!!mak ske...mak ske...slurpppp!!!kalu ko nak ghaso tat noneh kaksue tu leh nok.tp amek sebijik duo dah!pehtu tutup balang tat tu kotat2 balek tau.miahahahahahahahah....

::narita:: said...

waaaaaa....sedapnye nampak pandan delight tue...
terliurnyeeeeeee..

Lifesaver said...

akak..ko sambar kat aku 50 bijik pndan delight tu!

Lifesaver said...

akak..ko sambar kat aku 50 bijik pndan delight tu!

Tart LovEr said...

salam jah,

kalau ekau dah jumpo kepek ubi pedas yang lazat,roger2 den yo...den pun tongah cari ni haa

HappyIrfa said...

naget pun nagetlah janji ada.
tp kalau dapat ciken rosmerry lagi bagus

Tijah said...

miza
hehehehe. dah abes sok ko belasah danish cookies jer la pagi raya tu. sedap jugak kan cicah susu...


zonaku
akak kejap lagi nak pegi tengok kat kedai tu blk. kalu ada akak top up. hahhaha


huda
tu la. test drive katanya. terus rasa nak belasah sebalang


ck
kopok goreng pun sodap yo kan? tak pun papadom. ahhahahah


buyuiazliana
hahahaa. tu lagi terok tinggal separuh terus. takpe la...kat giant kan ada sampai lepas raya pun ada jual lagi. tapi tu la..rasa dia x sedap la plak


lilies
kalu ko datang nati aku nak buat muka sedih...
*pandan delight dah abis la mila...opppsss...tersebut lak!


syima
beskot apa tu? sila tunjuk kat blog nati yer?


ashley
wakakakak. sampai skrg wa takot...lu manyak garang aaa???


belle
tu la tu. tak sedar ngap2 sambel dgn tv kan? takpe...tu bukan keji. itu cara kita appreciate org yg buat kuih tu...(nak sedapkan hati..)


siggplus
sampret ada tapi aku x beli sbb tak suka. retrooo ah ko mkn sampret dik...


ajip
umang aih maha eh 18/kg. tapi sodap tak? kok sodap takpo la kok tak sodap kono pulang'an blk tu. ni bukan takat dataran..besepah2 org jua kuih. tu yg tak koso nak boli tu. boli kek kodai biaso yolah...


ana
kodai yg sederet 7-eleven tu. kodai tu mmg hari2 ado stok beskot samo kerepek kek situ...

MK said...

kak!! aku dah jumpo dah makcik tak tau sonyum yg jual popia basah kek TTJ tuh. mmg tak sonyum langsung deh kan... tapi aku tak boli pun popia eh..dtg semato2 nak tgk makcik tu yo..haha

ZARA 札拉 said...

hahaha~

kat rumah ni pon ada kuih yg mesti kena sorok~

Cikpid said...

pandan delight tu..tgk pon raso cam sodap...kalo dapek raso lagi laa sodap eh

farish sinclair said...

sdapnya kakk

julie^beth said...

nanti kerepek ubi podeh tu jgn test drive tau.. nanti kne beli second round pulak.. hehe :)

kucingorengemok said...

ini scenario biasa, hehehe... kita penat pilih/beli kuih sedap², kita makan la... kasi orang buat apa, hahaha...

Tijah said...

shifu
hahaha. kalu rajin mari la cari. kita main hide n seek


nenek
nugget cicah kuah kacang sodap tak gek eh kan?


leen
misti la best. kalu rajin sket leh bancoh cekodok...


faiz
akunyer stok kuih sikit nyah tak cam ko. ko rajin buat sindri ek??


umie
makcik tu ponnnn. kalu uzor pun takkan mkn dedepan org kan? ko tak ckp ko ada bawak van mayat kat makcik tu nok? baru dia tau takot....


kakazz
tak boli kang takot abih plak. situ kuih copek abih cam last yr lambek2 last tingga sordak. hehee


sheila
paroi jaya antara 7-11 dgn kodai makan. ado 2 kodai yg jual kuih ni. yg biaso tu..bukan yg ado tulih frozen food tu doh. nak kono copek tu. lambek2 kok tinggal kerepek yo


dib
sirap selasih lak tu kan? hahahaa. raya ke poso tu?


heze
ni kang kejap lagi mau pegi blk. kot ada lagi la...


acik
iyo. deret2 tu la. ampangan byk na org jua cik. tak tau yg mano 1 sodap yg mano tak


ej
kalu xde stok mak bawak kepek ubi pedas je eh? hehehe


~0~
delighttt perr...cicah lak sos lingam tu kann...


zt
demi u, i simpankan sebijik yer? btw...tengs for the kad raya. ai sukerrrrr....

mamarempit said...

naseb tk ngidam..kalo tk..sure pecah pintu umah tijah mama kopak....cam sodap yo nampak kalo beskot tu...

Tijah said...

cija
tart k.sue dah sampai ko? hoyehhhh! buleh mak try sampai hongehhhh! tat eh tejulo2 yo inti eh kan? tapi nekmoyangkan sodapp.


narita
mmg sedapp. kranci giler pastu ada rasa coklet2 sket kat luar tu...


lifesaver
aku pi tgk blk kang kalu ada stok yer...


tartlover
orait nok. tapi ko sanggup ke nak rembat sampai senawang nih?


irfa
naget apo nak? ayam? lombu? kambeng? sumo ado...


mk
wakakakaa. gilo kau nok. poie ttj semato2 nak tengok acik tu. kannnn? mmg muko eh masam kannn? tapi kuih eh sodap2 nak2 badak berondam tu. osah sodap inti eh cukup raso...


zara
kuih aper tu? femes emeskah? hahaha


cikpid
a'ah. raso eh mmg sodappp.
*ni mulot menyombur2 tgh kunyah nih. hhehehe


rizz
dia ala2 cam mencair dimolot gittew. haaaaa...cer bayangkan


julie
kepek ubi takpo. stok biaso eh ado byk. heheh


kog
mak stujukkkk! ingat senang ke nak pilih kuih raya kan? crack head taw. tu blm lagi kenaberatur panjang nak bayar lagi...

Tijah said...

mama
kaler eh pun menawan kan? adolak selet2 coklet sket eteh tu. pergh!

hantumakan said...

idak ku tahu raso pandan sodap.. nanti nak terai le

tasikmerah said...

aku tu hr beli ngan dak anim 4 balang tat. dah tinggal 2 balang. hahaha... esok kalau org datang raya, aku bg coklat udang jelah. ha ha.

:p

Yunus Badawi said...

Itu yg ko kata 14 hinggit semalam. Ingat ko beli 100 bijik bolehlah aku tumpang rasa.

Aminah said...

bek tak payh buka pintu masa org dtg rYE...ckp je...tuan uma tido..hahahahah....pastuh tengok tibi layan biskut pndan delight tu plan2...ggit skit2

cookie devine said...

agak2 laa try pownnn..kalau balang tuh blh cekik skali, ngn balan2 losap.hehhehehe

Teacher said...

I laughed, i laughed and I laughed..

Tart LovEr said...

no halla...bangi-senawang dekatkan

s@yangh@sni said...

kak tijah wei..

bak datang arr sebalang wei...

julietchun said...

kalo rayo penang tak payah melawa yo? pakai yg lamo cukup,hahahaha..hampesss ko. tapi aku rasa carlos suko,jimat duit.

Mas said...

Jah...mak lom sompek salin resepi tu, nanti mak kasi taw. Eh...mabeles kek batik tu...MIL cakap...sedap rasanya kek nih, tak manis sangat pun.Ari tu Nisha buat tak jadik.(Kembang disitu**)

Aku pun dah rembat 3 bungkus kepek bawang, 2 pek popia simpul, sebalang kuih siput dan 2 jenis kuih moden lain.

Tijah said...

dalia
tapi aku syak kalering & flevering jer tu. takde la bau pandan sgt pun. heheh


tm
tak pun beskot julie's tu kan? kanak2 suka gak tu. aku tart blm beli lagi. masih tgh riki yg mana sedap. kalu x sempat aku dtg rembat umah ko jer la eh?


yb
yer bang. aku test drive dulu. esok2 aku pegi ulang beli lagi. ala..dekat jer pun sepelaung jer paroi tu dgn umah aku nih


aminah
hahahaaa. ape ko tak suh letak awas anjing garang jer terus. org datang nak tekan loceng pun takot nok.


cookie
abes tu dah sedap kannn?? mana bleh tahan benda2 sedap nihh...heheh


tic
sbb tu den takdo idea bila ko tanya resepi beskot raya. mmg tak penah buat sendiri seumor hidup. dulu2 ada la tolong2 acik milah. skrg acik milah pun sudah maleh. hehehh


tartlover
wohh. bangi dekat jer tuhh...ingatkan ko dok london. hikhik


yus
sebalang? balang kosong jer bleh tak? heheheh


juliet
alaaa...bukan apa. dah tua2 ni tak brapa feeling nak beraya sgt dah. kasi can la budak2 kan.


mas
pergh! cayalah nok. takpe...misi mengambil hati MIL harus diteruskan. jgn pedulikan ckp2 jahat dibelakang sana nok. lepas ni ko try nasi daging plak ker.

erna said...

jah.paroi jaya tu..kek mano..kelabu asap ni jah..akak tak nampak,tak leh bayang an yang namo paroi jaya kek stadium tu ko..akak teringin nak boli kuih ni...sojak pindah..tompek akak boli kuih,masih laie kek jijan...hari rabu ni cadang nak poi jijan...kok ado kek paroi jaya lagi dokek kan..ceghito sikit jah..camano nak poi kodai tu..maap la jah...malu akak..memang tak tau...

Tijah said...

kak erna
kodai eh boto2 kek dlm tmn paroi jaya. bukan stadium doh kak. kodai tu sederet 7-11. boto2 sebolah kodai makan yg siap extend sampai keluar tu. kodai tu mmg akak akan namppak byk jual kuih2 kepek2 secara borong. sebolah eh tu kodai frozen food lak. situ kok nak boli karipap segera adolah...

Zyma Saad said...

Tijah.....

Sodap yo cookies tu. Meleleh air liur aku ini.

Tijah laling....

Meh la angkut KAD RAYA kat blog aku mehhhh. Jgn la malu2.....

http://zymasaad.blogspot.com/

ryurisora said...

hahaha...klaka la kak tijah ni. harapkan pagar, pagar makan padi. maksud den, kueh raye tu kan tuk org dtng raye, tp kak tjah yg makan perabis. hahaha. eh tp xpe la. akak yg beli. suke ati akak la...ngehehe

yuyee cap limau said...

kak jah
aik sama nampak kite berdua
nampak gaya kompem goreng nugetla gamaknyer..
nak wish SELAMAT HARI RAYA NIE
tak nyempat-nyempat dah nie
pagi sok lagi nak bertolak..memang tak berupdate la blog..bai-bai kak TIJ lawa suwit..haha

||alis|| said...

kak jah.. misteri nih..

aku pon suka makmur daun (kaler hijau gak kak) yg mydin jual tuh.. walaupun beli sebalang, habis 2 level (ada 3level sebenarnya) aku sorang 2kali ngadap!

Cahaya said...

bertuah sungguh akak ni...tu bukan test drive kak..tuk makan smpi xcident dah tu..simpan le sikit tuk raya..hehe..sodap sgt bunyiyer tu:-p

Aminah said...

nnti orang pikir dtg raye thun baru cine plak....sebb ada anjing...ahahahh..tp care gak wat cmtuh

siggplus said...

retro2 ah best kak..baru feel raya kan..

kuIna LadyInRed said...

eehhh nak g beli gak la...

itupun klu PLUS bg lalu toll free...

Tijah said...

zyma
yolah. mokasih yo. nak den tepek kek mano tu? dahi tak cukup lebar plak hah. hehehe


ryurisora
biasala dik. akak mmg salu duduk tepi pagar tepi sawah padi. (menjawab soklan tak ni?)


yuyee
mekasih. selamat hari raya. jln elok2 eh? ingatlah kak tij ko yg tersayang nih. wakakkaaa...


alis
mydin ada jual makmur gak eh? aku sini mydin jauh nun kat sbn. payah parking plak tu. nati la senang2 sok aku cr kat nilai.


cahaya
takpe la. esok raya kalu x cukup kuih akak beli la cipsmore ke, hup seng ker. cicah milo sedap gak tu...


aminah
nak care lagi letak tokong sebijik. wakakaka. astagfirullahhh tijahhh...


siggplus
nak lebih retro kalu...aku minat agak2 kering tu. kat belah utara byk nunnn...


kuina
hehehe. 20% diskaun jer kak. tapi hewey timur ada la tol free dengar citernyer

bungacahaya said...

Kuih raya yg dibeli awal adalah wajib dihabiskan awal kannnn.....

sheila said...

ok...
akan den ajak teman seperbantalan den terjah ke sanun

Tijah said...

bungacahaya
tak baik tengok2 jer kan? nanges kuih tu nanti..


sheila
ha. jgn lambek2 na. abih kang den tak tau doh...

qishie said...

nak suh mak beli la pandan delight.

terliur aku kak..huhu

ztzett said...

ni hape tak hapdate ni?

ko dah top up blum pandan delite tu? nak raya dah ni...

perasan tak stamp tu? comel tak? haha...

oklah aku nak balik kampong dah esok... uols drive carefully balik penang k...

Tijah said...

qishie
kalu xde pandan delight...ko beli jer kuih bangkit pandan. huhu


zt
blm nyah. hehehe. anak aku ada exam plak minggu ni. mak bz teman dia buat revision...u drive kefuli too ok..

mazlyna said...

hai jah...saya dulu rajin redah jer...first time nak komen...;)

betul ke sedap pandan delight tu?...nak kena pi ni...lom sempat pi lagi...selalu mmg pi situ gak carik kueh raya...mcm jauh na...padahal sebelah umah yo...

lulujunior said...

Kak, bagi tau spesifik kat mana beli kuih tu? Den nak poi somban sok. Hajat hati nak belikan mak sejenis dua. :)

Tijah said...

mazlyna
yer sedap dik. kranci sgt biskut dia. cubelah...


lulu
kau dok mana dik? jauhnyer nak beli kuih sampai sbn hah. hehehe

lulujunior said...

Kak, aku kat Klang. Tapi buah hati den orang TTJ. Jadinya aku kerap ada kat Seremban. Dah mcm hantu raya, kejap Klang kejap Seremban. Terliur tgk biskut tu, terus aku tanya beli kat mana.

Selamat hari raya kak.
Maaf zahir batin.