Sep 12, 2009

nak raya dah? kejap je kan?

persiapan tijah menjelang syawal...
  • baju raya - tak tempah pun. malas. tak kisah. kalu rajin sok cari readymade. kalu tak rajin pakai je baju last year. taun ni raya penang. takde sapa perasan pun akak recycle baju lama. lagi pun kat sana biasa baju raya pakai 1/2 hari je. lepas tu sumer tukar baju kelawar masuk dapo bikin laksa.
  • kuih raya - blm beli lagi. tengok ah esok kalu rajin. rembat kerepek 3 jenis, biskut 3 jenis sudah (dah tu balang kuih akak ada 6 bijik jer kan?). lagi pun akak lebih suka bikin mi ke, bihun ke, roti jala ke...time raya. konyang sikit kan? haa! sapa nak dtg sila buat temujanji. sempat la akak marinate rosmeri ciken nanti.
  • bunga api - esok baru nak riki. nak cari cap kucing yg batang besi tu. bleh bengkok2kan pastu baling atas pokok. mcm krismes.
  • kemas rumah - buat hari ahad sok lah. nak mintak carlos vakum sawang. akak mana sampai. maklum la...ai kan "tinggi".
  • potong rumput - khamis depan bleh la panggil kalam (bangla pemotong rumput). skrg baru tinggi betis. belum kritikal. nak tunggu sampai paras lutut.
  • kereta - 2-2 dah servis. kali ni balik tasek gelogoq bawak kobau bajak. senang nak menyelit cecelah sawah time beraya rumah sedara sok.
  • langsir - dah 4 taon tak tukar. nak tukar apanya...tingkap umah akak sumer pakai blind. lap2 je la kan.
  • duit raya - blm tukar lagi. takyah bagi buleh tak? hahaha!
ada apa2 lagi yg tetinggal? macam tak raya je kan? takpe la. kita amek yg wajib je. bersalam2an dan bermaaf2an sesama insan.

apo susah2! takdo kuih rayo sok...kito goreng nugget yo lahh!!!

61 comments:

manusia~normal said...

buek pisang goreng pun ok gak pagi2 rayo ganti kueh kalau xdo..ahahaha..

xiiinam said...

Samalah kita Jah......


Cuma ckLah lebih fakir sikitlah dari kau...langsir tak pernah tukar sejak pindah masuk ini rumah....dekat 10 tahun tu....

Basuh je..hi..hi...



Tak nak raya ...boleh tak?

Yunus Badawi said...

Ko nak potong rumput Khamis, aku ingat nak potong Jumaat atau Sabtu. Kalau potong cepat sgt org datang lepas raya dah panjang balik hehehe

Ms.Lilies said...

wah...pakat2 kita segeng nok oii...setelah 5 thn baru tahun ni tuko langsir sebab dah koyak rabak digayut dek anak2 aku...nama je anak pompuan...

kuih?? laki aku tgh smngt nak buat tu...sok gigihla kami kuar beli bahan...dia suka na menguli tapi bab bakar2 akula...huhu..kena mintak elaun lebih ni :p

linn said...

duit raya tak masuk list ke nok? baru nak salam lebih sket ngan ko.

Tijah said...

bp
laie sodap kan? cicah lak mo cili kicap tu. pergh! tak nampak lomang dah...


cklah
langsir selagi bleh pakai..pakai jer kak. takyah bazir2 ek?? sekali tukar 1 set ribu2 gak tu. tanak raya? saya pun rasa yg sama...malasnya...


yb
aku blk penang jumaat pagi bang. lambat2 na kang blk sok tinggi tengkok plak...


lilies
laki ko suke menguli ek? wakakkakaa...(maafin aku nok. otak aku senget sket niari. hehehe)


linn
hoklahhh lupaaaaa. hahahaa. singgit sorang bleh nok? huhuh

Aminah said...

bagus la tak tukar ape2 pon..mak kite sume nk tukar..cat uma la..psang lgsir bru tuh wajub bg dia..dia kte tak cam raye bile tak tukr langsir...beli sofa bru la.....macam2......

yuyee cap limau said...

kak jah
ala kak biskut taim raya orang tak
makan sangat,kalu goreng hotdog ke
nuget msti ramai budak-budak suke..
kite yang tua nie pun suke..hehe.kenyang pon kenyang kan
ha lagi satu msti bebudak dah dapat HD nagn nuget trus lupe nak mintak duit raya..haha

adibah said...

Jah, nanti aku gi raya umah mu (ikut LEKAS memang LEKAS sampai nok) .. siapkan ciken rosmeri occay..!

Aku pun jenis jamu makan instead of kueh raya.. ketiau goreng pun okay apa... sodap gak tu, kan?

Mesti kobau bajak teruja nak menyelit cecelahs awah kan nok?


Yang benar,
Aku yang sedang poning mencarik idea nak buat powerpoint presentation aku.. haha

NenekPenne said...

raya bagi akak?

mmm biasa2 jer.. rungsing sebab lepas raya ada exam..uwaaaa...

kueh - my sista beli dan buat
duit raya - i belum kahwin, harus dapat dari orang...ha ha ha..

apapun tijah, maaf lah yer kalau ada terkasar bahasa tanpa disedari...

LiliLaDiva said...

mak ngan wawa beraya pakai knee-high boots tapi wawa tetttaaaappp ngan baju kurung dia walopun sarung boots! hahha nnt aku tepek gamba ok!!

sha89 said...

same aa kite kak...

raya mmg buat simple je...xdela meriah sakan mcm nk wt kenduri kawen~

ape2 pun kak....nk wish awal2 ni~

slamat hari raya, maaf zahir batin :)

hehe~

Tijah said...

aminah
fuyooo. mak ko rawk. cayalah macik. aku tak larat aa nak tukar brg baru tiap2 taun. ni pun cam terpaksa selebret gitu. bleh?


yuyee
idea yg bagus tu. aku mmg tgh pikir caner nak eskep bagi duit raya nih. hehehe


dib
kobau bajak? ha'ahkan lupalak aku tu pekataan paling seswai. nak edit skrg. apo ppoint?? nak raya dah weh. rehat aaa. hahaha


nenek
ye. mak pun mintak mahap dr ujung cagu tangan sampai ujung cagu kaki yer. kalu dtg sbn tu rojer2 la ai....


leen
wahhh! boots are made for walking konsep rayanya kannn? kellasss nokkk. lafloreng dah beli kerrrr?


sha
slamat hari raya too. simple2 jer la tayah membajirkan??

kupaslaroren said...

hehehe kita pun dah setel sume..kuih raya yg beli lebih sikit dari thn lepas..pastu peruntukan tok duit raya xder..bonus tu cukup tok bayo kuih raya jek ;p

Zyma Saad said...

Tijah oiiiiittttt....

Sama la kita ni....
Aku pun takde mood nak beraya....
aku rasa kalau tido lagi best kan...sambil peluk bantal busuk tu.

Cik vios aku pun dah servis....tu pun dua minggu lepas. Aku tak kasik Cik Vios mandi lagi ..... aku tak dan (tak sempat).

iina said...

Jah.. den semuo takdo.. kuih raya.. duit rayo.. langsir rayo baju rayo semua pakai 3 thn sudah.. yg ado cam biaso ler.. ketupat plastik ngan rendang.. ngan kuah kacang.. den raso2 ehh.. umah den bakal kono sorbu yo pg rayo nieh.. tongah fikir apo nak masak sok pg rayo..

~salwaredzuan~ said...

bila bleh serbu ayam rosemeri tijahhhhhhhhh neh

kakpah said...

jah, akak nak datang borayo mah kau. nak laksa penang......

sya mansor said...

bagos2 x yah m'bazir....
en carlos pon makin syg pd kak jah
so pe lagi kak,
mintakla duet raye dr en carlos 2..
haha

lupekanje said...

rayo nnt, gi solat rayo jer.. tu yg fenting ... ngan bayar zakat.
Kito ni skrg sadar tk sadar dah jadikkan rayo tu satu bebanan..
kito yg salah..bkn salah sesapo.

ni hah..agenda rayo patut ehh..
pepagi bermaafan ngan kuarge..
gi solat rayo kat mesejid
ziarah kubur
makan-makan seksikit..
betakbir ... jgn harap tv je takbir..
Raya poser senornya sehari je.
tk yah la kata poser sebulan...rayer pun sebulan..

heheh..guano..

mamarempit said...

nugget tu omputih jah....kito goweng cekodok ikan bilis yo...cicah sadin....yummyyyyy

ashley said...

Jah,
raya ni untuk budak budak jer..mak budak macam biasa...
pakai T shirt ngan kain batik berpeluh kat dapor..

kesian budak..bersungguh nak raya! tambahan si HUDA yang masih tak tinggai posa tu...
buat je lah kuih kuih cornflakes yang SONANG tu!

Tart LovEr said...

jah,

ekau lupo nak gi bank tuko duit raya...tahun ni bagi anak buah rm 2 yoo...kalau mintak lebey2,ekau hulur yo bunga api cap kucing tu 2 peket....

cikgu_math said...

jah,
kau tak tukar lagi duit raya..
nanti kalau kau nak tukar, tukarlah lebih sikit...kalau tak cukup sampul, duit tu kau hantarlah kat sini yerr!

Aspalela said...

kehkehkehhh....

tak yah rayo kak....
tgk katon ngan cito rayo yo lahhh!!

jasrina said...

hidang cekodok ikan bilis pun sodap gak..

Cikpid said...

kehkehkeh..sikit nye simple akaknye persiapan raya..mntg2laa raya di perantauan..hahhahaha

hanimndroid said...

nak monangih baco tontang langsir----------->nangih lu.

umah sey tingkap punyo la bykkkkkkkkkkkkkkkkkk, nak cuci langsir rotate, dah tanggal an kono lak lap tingkap sokoping2 satu row ado lobih sepuloh koping X satu tingkap ado 3row X tingkap ado limo bolehhhhhhhhhhhhhh = kojo sey la tu kono lapppppppp

uwaaaaaaa------->nangih laie

kucingorengemok said...

ko kalah jah baru 4 tahun... aku punya langsir dah dekat 7 tak tukor, berazam untuk tidak menukar hingga mencecah 10 tahun walaupun dah koyak rabak :)

tasikmerah said...

aku pun tak buat baju raya. kuih raya pun br beli kuih tat je. langsir 8 tahun tak berganti. rumah belum berkemas. hahaha... ni mmg perangai gemini la jah. ha ha.


.

pearl'E.J said...

raya penang? meh laa raya rumah cheq.. cheq pun taun ni raya penang..

Che La said...

den pun sama jah satu haram belum boli lagi...minggu dopan dah...

mrMiEZ said...

kak tijah...

taun nie kak tijah aye kat penang kew..

leh dak saye nak g aye umah kakak tijah...leh jumpe cem yang pemes tu..

hehehehe...yehyehyeh...kak tijah aye kat penang

Cakap Kosong said...

cam malas jer nak raya kan jah...huhuhu...tapi malam raya adalah sorga...boleh jalan2 keliling kl...:-D

Syima Syaz said...

saya dah raya dah kak tijah...
saya raya dulu ek...

erna said...

jah tak nak gayo..sobob kek penang kot...he..he...akak pun camtu jah..baju anak2 yo bolikan..sian kek diaorangkan..gumah tak do apo..yang baru...tadi abang akak ajak pi soping nak bolikan akak baju rayo..alahaiii...bukan tak nak tapi..loteh deh dek ngikut satu pun akan tak pokonan..tah apo kono mato ari ni..akak cakap takpo lah...sok lopeh gayo..akak pi tompah baju gayo..jah balik penang bilo..

::narita:: said...

kueh raya org da smggu mak org poss..
x sampai2 lgik :(
mak ckap risau kena rampas lgik cm ikan masin haha..

farish sinclair said...

wakaka goreng nuget ktnya kak wakakka

bungacahaya said...

Selamat hari rayoooooooooooooo!!!!

zonaku said...

hehhehehe.. raya kat penang?
sila sediakan ayam tu yer...... n sila bagi alamat gak, leh g beraya rmh akak kat tasek gelugoq tu....
dekat sesangat jer tu....

Tijah said...

adik kupas
takpe. budak2 datang bagi 50 sen dah. bleh gak buat bayar parking...


zyma
tido, makan,pastu tengok tv citer rashid sibir....best kannn??


iina
sekali ado lak yg datang sobut trick or treat kan? bagi gulo2 yo lah. masak apo? paling sonang nasik impit kuah kacang laa...


salwa
tunggu ayam turun harga. wakakakaaa


kakpah
sey laksa tak pandai kak. roti jalo boleh? hehhee


sya
ni tongah nak mintak la nih. tak dapek2 laie. huwaaa...


acik
ontah eh kan? rayo ni patut eh sari yo. dah salam2, maaf2, makan2 kumpo dekberadikk tu dah la. budak2 yo yg ghoma time ghayo nih...


mama
nugget tu laie sonang dr cekodok takyah bancuh keluar2 poti terus goreng yo. hahahaha


ashley
cornflakes? hahahaa. jgn lupo bakar kak. kang kok jadi cam resepi KOG


tartlover
a'ah la. duit lupo tukar. tengok la sok...kalu tak sompek takyah bagi duit rayo. hahahah


cikgu math
takpe. sampul bleh jer beli kat kedai buku...yg envelope org buat bagi duit time kenduri kawen tu...


aspa
tu laie best kan? boring tengok tv..kito keluar tengok wayang. hahaha

Tijah said...

jas
stok topung abih. nugget gak yg sonang. hahah


cikpid
takde. raya mmg tetiap taun centu. maklum la dah tuer2 ni kannnn...


hanim
wakakakaka. akak donga cito pun cam nak tompang nangeh gak raso eh. osah byk eh comin tingkap kau dik. kau duduk spita apo. huhuuuuuu


kog
hahahaa. giler jimat nok. aku pun sama la. selagi blind tu tak pecah2 pkai jer la sampai bila2. wehhh! tapi ada org tu umah dier dah ada wallpaper baru wehhhh. heheheehe


tm
dan tart tu ko dah belasah sampai habes kan? hahahh. gemini mmg suker jer buat keje lasmenet nih kan?


ej
ahahhh! insyaallah nok. mak ada no ko nati kita calling2 yer...


che la
samo lah. kok tak sompek makan yo la apo yg ado sok kan?


mrmiez
cem jer ke yg pemes tijah tak pemes? huwaaa. hahah. datang la. kat pokok tampang umah akak....


ck
tu la tu. ko blk kg biler nok? ala...tapi kg ko dekat jer kan? mlm raya bleh blk...


syima
ye ke? selamat hari rayaaa la yer? hehehe


erna
kok rayo ttj pun samo yo kak. takdo selebret berio2 bona do. sazah pun dah maleh. hehehe. sey blk penang pagi jumaat tu kak...


narita
haaha. ntah2 kastam tu dah makan perabis beskot kau. hahah. ko beli la pemes emes tu....ok gak kan.

Tijah said...

rizz
senang nok. stok sentiasa ada...7-11 kat 24 jam. hahahh


bungacahaya
selamat hari rayo too....


zonaku
kat penang kite tak buat ayam...sbb itik nila byk. amcam ada beranik? hehheehh

lupekanje said...

tijah...kau tanak upah acik mesin umput umah kau ke..? blh gak acik buat banjer masa rayer nnt ..heheh

Tijah said...

acik
bapo acik cas? kalam amek 40 hengget 1 umah. siap komeh sapu sekali tau. hikhik

dayah said...

Salam Kak tijah,

Kelawo yer.. comel gak tu..hihihi... saya pun begitu gak tp bukan kelawo ler.. pakai seluar n t-shirt senang nak berlari-lari kat dapur nun =D

Ringkas2 sudahkan! Tapi kalau ada omak den. Serba serbi jadi grand.. hehehe.. layankan ajolah kan.

Raya ni, kami sedara mara kecik bercadang ronda Langkawi.. huhhhuhuhu rock raya kan.. jom ikut kak =D

Selamat Hari Raya, maaf Zahir & batin yo!

hantumakan said...

aku kan, kompiden jo dah komen tadi.. hahaha rupanya belum.. aku takdok kuih, camno haa?.. beli aje ngan KOG bleh? dia ado kuih aku tengok.. haha

Tijah said...

dayah
yer. pakai kelawar jer senang. berangin plak tu. baru selesa berada didapo yer tak? hehehe


dalia
ko nak order dgn KOG? mmm...dia pun aku sajes beli jer kat luar.

*psssttt! meh sini nak ngumpat sket. jgn bagitau dier tau. beskot konflek dier lerai nok. tak bakar kekdahnyer. hikhik

Ayda said...

akak pun cam kau Jah.....
baju - tahun lepas nye .... satu kuarga recycle baju yek

biskut - dah order satu.... nanti buat la satu jenis.....kan... nak bagi official raya kan...

kemas rumah - akak ikut flylady... so rumah boleh la terima tetamu 24/7 all year round

langsir - tak pernah tukar semenjak pindah sini 6 tahun yg silam....

bagus kan jah jimat duit

dude said...

yeay ley makan rosmeri ciken pree..
nak alamat!

moon said...

Jah,

Kalo raya ketiga ada kat penang roger2 lah cik moon...boleh jumpa2. cik moon raya kat pantai dulu taun ni.

geraugebang said...

E eh, kita punya balang kuih pun nam je. Sama wak.

zonaku said...

itik nila???? on jer.......

leh supply barang sekor dua x? stok nk buat rendang lum ada nie..... thn lepas pun itik nila, sblm tu angsa... tp angsa mahal sgt laaaa...

Tijah said...

ayda
akak dok jauh takpo. kok tak rayo pun takdo capo nak umpek tak cam sini. sampai taun dopan masih bebunyi. hehehe


dude
alamat? kennyrojes...sbn parade. hehheeh


moon
yer insyaallah. nati tinggalkan hp kat ym sey bleh?


geraugebang
haa..ko beli yg 1 set tu kan? kalu bleh 2 set dah 12 bijik. nak kena beli kuih lebih la plak. wakakakaka

Tijah said...

zonaku
whoaaaa. aku blm penah mkn angsa lagi. sedap tak? misti susah nak tangkap tu kan? garang kemain...

cookie devine said...

Agak2laa Jah duit raya xnak bg.cian bebudak dtg raya.Nak2 CC yg dtg.Haruslaa ada duit raya.i kan bujang.

zonaku said...

hehehheee. ala kak, ada orang bela kat sungai nibong tu.. p jer laa... heheheheheeee, bukan payah nak nangkap pun.. tuan dia kan ada.... tp mahal sesangat ooo angsa tu.....
rasa??? ikut tangan tukang buat rendang ler......kalau dia pandai, sedap laaaaa

Lifesaver said...

akak...kalo nugget pon..mmg sodap!

gerbera said...

kak, bagus idea baling bunga api cap kucing tu atas pokok, sy tak penah terbikir. geliga betul otak akak ni.

Tijah said...

cookie
takde la. aku memain jer tu. ko nak duit gak? jom main monopoli. hahaha


zonaku
mahal ek? tak penah beli lak. ada cam harga sekor turkey tak tu?


lifesaver
mmg pun. nak2 yg cam ayamas tu. tanpa msg dan low fat lagik


gerbera
tapi mek sure ko jgn baling kat pokok kering lak. terbakar kang...bomba pun nak raya gak wehhh. sian diorang

anniecute said...

laaaa...tijah, apo susah,boli biskut panjap, tau tak biskut eh cmno? Klu tak pun biskut azan, cocah samo kopi o paneh...manggg aiii....bapak kan sodap. Lupo ari ghayo, ingatkan ari biaso, tak do lah kisahkan duit ghayo. Jimattt..Hehehe