Sep 11, 2009

to cem with luv...

ada org suka manjakan anak kan? apa anak nak senang2 je dapat. alasan...dulu kita hidup susah. jadi tak nak anak tu lalui benda yg sama.

tapi bila kenang balik kes yg terjadi dlm famili akak baru2 ni...

akak rasa anak akak tu...biar la dia belajar erti "NO PAIN NO GAIN, NO GUTS NO GLORY" (anak akak ok. anak org lain sukati mak bapak dia la nak buat cemana pun kan...). nak something, sila dapatkan sendiri. jangan bagi ikan, tapi bagilah pancing. apa la salahnya bagi anak belajar susah sikit kan?

bak kata org, sayang anak ditangan2kan. sayang laki dicontrol2kan (laki zaman skrg susah mau jaga ok. maklum la sesetengah pompan ni bukan kira laki org ke haper main belasah jer...).

opppss! keluar topik sudahhh.

______________

cem,

walopun kamu tu seketul jer anak mami (buat masa ni la. harap2 ada lagi). mami nak kamu...
  • lepas ni pegi skolah naik van ok. mami tanak antar/jemput lagi. mami dulu rilek je gi skolah jln kaki. (ofkos la sbb mami skolah asrama kan...)
  • kurangkan belanja. jgn asik nak makan kat mcD & kehepsi. (mami takpe...sbb mami cari duit sindri)
  • jaga harta sendiri elok2. jaga pencil box. ni pensel asik la hilang. 1 dozen mami beli aritu mana pegi tinggal 2 je?
  • jgn nak demand osh kosh, guess kebagai. pakai je baju yg mami beli kat giant tu. takde sapa nak belek tag baju kamu tu der. mami pakai baju reject shop tu pun org kata lawa jer (tetttttttttttttt...cukup2 la tu tijahhh!)
  • ada byk lagi do's & don'ts list ni. jgn risau nanti mami tambah lagi...
oh ya!

rumah, kereta, saving, investment & insurans yg mami & dedi siapkan utk kamu...kitorang simpan dulu. mami nak kamu lebih berdikari. sbb mami pecaya...keperitan & kepayahan akan mematangkan kamu nanti.

mami jugak harap kamu jumpa jodoh yg baik bila besar nanti. jgn jadi jantan sembah bini sampai takut nak buat decision sendiri. dan kalau itu terjadi, mami ngan dedi tak teragak2 sekeh kepala kamu lagi dan lagi dan lagi...

yg menyayangi...
mami tanjung tijah & dedi dores carlos

p/s : takpe bang. kalu menantu tanak jaga kita sok...kita suh jer cem kawen lain. kita siap tolong pegi pinangkan. amacam?

60 comments:

F A R Y N said...

hahahaha...
part yg last tu tak bley blah!
cool ;)

shija said...

kelessssssssssss list ko nok!bagos2..mak ske..mak ske.

"ni pensel asik la hilang. 1 dozen mami beli aritu mana pegi tinggal 2 je?"...kahkahkah..mano dilotak eh nok!ce ko carik cecolah sofa ko tue..mano tau kot2 jumpo.psl kalu kek umah sazah time budak2 nie kocik dulu,mcm2 mak jumpo cecolah sofa tu nok!sopet kain la,pencel la,biskot pon ado ngko!yg tak tahan tu bwh sofa sazah tegolek yo buah epel mo manggo...capo nyo kojo tuh?miahahaha...

kucingorengemok said...

yahuuu, cem dapat kawin 2!! (dengan restu ibu lagi)

JiEjAh_DeEn said...

hahahahaha bagusssssssssss ..
mmg mau ajar dr kecik ,
rasa nak dushhh pun , dushh time kekecik ni .
dah besar panjang besok bkn leh ikat kaki tgn depa hehehe

هدايه يسٓ / Hidayah Yassin said...

slm kak...
best gile mami cem camni...haha! bagus2...itu KALAU kan kak? doa2 je yang terbaik...

chiayok2 cem...mami kamu memag sporting la...

suezensuzanna said...

wahhh....siap nk tlg pinang kan tuh bini kedua...kelas kelas:D

Yunus Badawi said...

Nasiblah anak2 dara aku lebih tua dari CEM. Kalau tak boleh berbesan kita ngeh3x

ZARA 札拉 said...

pergh~

awal2 dah warning menantu~

hahaha~

cuak seh~

~Kak AZZ~ said...

den sokongggggggg.........


ha...ha...ha...

julietchun said...

aku bersangka baik, Cem dermakan pensil kat kawan2 yg susah,hahahaha.

baju kat giant mahal gak, yg gambar ben10,upin&ipin tu sehelai 20hinggit dah.

::narita:: said...

org rase kan..akak nt mesti jdik mak mentua yg digeruni hahhahaha ;P

p/s: betol sgt2 sgt2 sgt2.. pmpuan sgt x kire laki ke..tunang org ke..kalau mau...mau jga...kuang ajo betol **berapi2 kat kepala**

Ayda said...

akak siang2 dah ajar anak2 lelaki akak jah...

Mama To Boy #1: When you look for a wife... she has to.....

Boy#1 jawap: Love you mama.....

Mama To Boy #1: Otherwise....

Boy#1: Find another wife....

Mama To Boy #1: Why?

Boy#1: Because you gonna stay with me.... and she has to take care of you..... if she doesn't love you she can't take good care of you..

Mama To Boy#1: That's my boy! Come let me give you lots of kisses.

hihihi.... nih macam brainwash je..

Kak Ayda

hantumakan said...

amin ya amin,
aku stuju beno no pain no gain tuh, hehe..

harap2 anak2 bosa jadi orang yg menyenangkan hati kita udah.. aku harap aku tuo, sound financially, so anak2 tak payah risau pasal well being kitorang..

and dpt menantu rawk macam aku dah le, hahaha, 'rawk' katanya, ya ampun

sasha* said...

hahahaha sy setuju jugak.budak skrg ni mmg manja telebih.anak sedara sy br darjah 6 dh mintak perfume paris hilton kt mama dia.sy ckp jgn ko dh besar jd mcm paris hilton sudah clubbing sane sini haha

hanimndroid said...

me selaloo kena paw ngan arep(nephew) beli pensil / pensil tekan. hu hu stress~ dorg ni mkn ke pensil tu eh

manusia~normal said...

tambah lagi satu kak...balik sekolah suh cem masak sendri...masak nasik,goreng telo dgn lotak kicap pun dah terbaek dah tu..ahahaha..

||alis|| said...

kakjah, walau aku bz dlm kelas nih, tersenyum2 gak aku baca n3 ko nih kak... (nak gelak tak mampu lagi..)

betol, nak ajar anak jadi manusia bukan tugas mudah kan.. :)

good luck cem, moga sukces!

Hezesuze said...

abis la cem...

kupaslaroren said...

Terharunya..kalo la mak sy wat entry mcm ni gak mau banjir opis nih kak...

Terima Kasih pada mak, umi, mummy, ibu,mama di seluruh dunia =)

sbb dengan didikan diorang lar hidup di bumi akan aman dan makmur

MK said...

yg last tu mcm kelakar..tapi ada betulnya kak..

ibu aku asyik la suh aku beranak laie.. biar dapek pompuan plak. sok dah tuo buleh dio cebok an aku ni.

tp mcm akak ckp..kok bini si adam & ryan tanak cebok an aku sok..aku carik yo menantu lain..

Lifesaver said...

tu dia...

mami tijah punya pesanan..wasiat ke kak tijah??hehehe

sya mansor said...

kelass kak tijah.
err.. kalau ade anak pompuan sok pesanan yg akhir 2 terkena kt die jgk ke??? wahaha

Mas said...

Muahahaha...i love this entry so much. Itu lah ada org suka manjakan anak sbb dia kata dulu dia susah nak dapat barang tu....skrg ada peluang dia nak kasi kat anak dia. Tak salah buat cam tu...tapi berpada2 sbb kita tak tau nasib kita nanti cemana.Itu lah kekadang bila nak beranak anak laki takut pun ado. Anak-anak ni bila dah kawen n ada kehidupan sendirik mula nak buat hal pada mak ayah dia...padahal dulu mak ayah dia basuh kencing berak dia tak sedar.Ada anak sanggup cerca mak sendiri...kalu aku jadi mak tu dah tentu kupicit2 anak tu masa kecik...uishh...ter'emo di situ plak.Mak dan ayah kita lah syurga kita. Mak n ayah bole jaga anak 20 org tapi anak 20 org lom tentu mampu jaga mak ayah tu.

lulujunior said...

Cem mesti sedih tak dapat makan kehepsi lagi. Kak, bagilah Cem adik. Sebab Cem sangat comel ye. Kalo dapat lagi satu (baby girl ke kan), mesti comel macam Cem.
Eh, macam eksperimen pulak. :p

mugiwara said...

kata orang,

sayang anak tangan tangan kan, sayang bini tinggal tinggalkan.

kata orang lagi,

pukul anak, sindir menantu.


tu kata orang la~
hikhikhik~

Nomee said...

Alahai. Tak manjo salah, manjo án pun salah.

rOse said...

i loike!!!

den cebokkan bukan takat mak tua.. pak tua den pun den tolong lap najis.. apa nk kisah. yang 'menantu' tu nk jaga pun susah.. suk ko dh tuo.. tau la anak ko hntr ko poi OLD FOLKS HOME nu jauh nun.

ztzett said...

1) Pasal pempuan yg kacau laki orang tu, aku rasa dia takde famili or at least kawan2 yg sayangkan dia yg nak tolong bagi nasihat. (dia sendiri mmg dah tak boleh pikir dgn waras, sbb tgh jiwang. Dan jgn lupa, sila salahkan juga lelaki yg terlibat. It takes two to tango).....kesiannnnn...

2) Pasal nak pinangkan menantu lain atas sbb2 yg dibolehkan...OK tu. Macam kisah Nabi Ibrahim, Nabi Ismail dan palang rumah. Sila cari sendiri kisah sebenar. Nanti aku tulis sini jadi 1 entry pulok...

P/s: Beeesssst makan2 semalammmmm :P

Aminah said...

gua dulu pergi skola agama jalan kali je.....2km kot.....uhuhuhuh...dengan pns2...bwak beg skola pagi berat cm btu blok..memang tabh gile ah...

kalu pensel hilng tkut nk gthu mak...huhuuh

buyuiazliana said...

kak bila akak ck cmni kan..."kurangkan belanja. jgn asik nak makan kat mcD & kehepsi. (mami takpe...sbb mami cari duit sindri)"
tetb mcm filem lak si cem meleleh liur duduk luar tingkap kaca kehepci tu melihat akak mkn ayam-ayaman di dlm...uhu!~just imejin

Ms.Lilies said...

aku suka mesej yg ko sampaikan ni nok...
tapi mesej last sekali tu lagik aku suka...bezanya anak2 aku gegirl....kot dapat jantan lemau camtu gak aku suh laki aku debik sesekor

yuyee cap limau said...

betul kak jah..
saya sokong
dulu ada jugak sdra yang manje
gile,semua nak die dapt
bile dah besar dah
pandai tengking mapak semua..
blahla lu.ajarilah
anak berdikari,biar die kenal
erti kesusahan

psttt:baju rejek shop mahal
ape..

tasikmerah said...

tij, kekdah kita sama. aku selalu pesan kat MC apa yg org lain ada tak semestinya kamu perlu ada. kalau benda tak penting mmg aku tak layan.


.

dayah said...

Salam Kak,
Alahai sweetnya bagi msg kat cem camtukan.. dia baca ke kak? Hehehe

Mesti cem senang ati, mami nak tolong cari bakal isteri. kekekeke.. *entah2 monyok je tu.hikk*

Cem sian dia x leh makan kepsi.. mcd.. x pe2 mami tijah boleh masak kepsi n mcd home made sedap punyakan =D

ryurisora said...

hahaha..kehepsi.

Tijah said...

faryn
misti cem suka kan? hahha


cija
wakakakaa. a'ahkan. agak eh maso ani perabot jati tu bukak kain sofa tu tah hapo la dio jumpo tu kan? ontah2 plastesin pun betepek2 ado dlm tu.


kog
jgnkan 2...4 pun xpe. hahaha


jiejah
silap2 sok dio plak ikat kaki omak ayah eh. ahhaha


hidayah
itu kalau la..tapi harap2nyer cem baik2 saja sampai bila2...


suezen
misti makwe dier kat skolah tu gerun baca kan? hahahah


yb
kalu tak bleh gak besan yg jaga. wakakakaaa...


zara
jgn memain. hahahhaaha....


kakazz
undilah tijahhh...


juliet
esok dah besar derma kain pelekat/kain batik plak kan? sempena pilihanraya. hahahah


narita
amboiiii! kalu citer pasal rampasan2 ni ko emo jer kan??? cuber cer sket...hehhhe


ayda
kelllassss kak. harus aku bagi skrip tu suh cem hapalll...


dalia
ye lah. aku pun harap dah tuo sok takde la menyusahkan anak. ada duit sindri...bleh jln2 obersi. wahh!

faiz said...

yg last sekali tue best jah...baru menantu pompuan ada akai...hahahaha..

Tijah said...

sasha
tu ok mintak perfume. ada anak kawan akak baru 14 taun dah pandai mintak slingbag gucci kat mak. tak dapat rebel. poning palo omak eh. tu la...dr kecik melayan padan la muko...


hanim
pastu pensel tekan cepat naaaa habes ubat dia kan? diorang ni geget2 ape dlm kelas...


manusio nomel
wuii aiii. tu mendera anak namo eh tu tak bagi makan bagai. hahahaha. tapi cadangan yg buleh dipertimbangkan tu...


alis
betul la. zaman skrg ni dugaan dier byk betul. org dulu2 lekkk jer besarkan 10 anak kan?


heze
abes la bini cem. hahaha


adik kupas
(aku tetap sker panggil ko kupas...cam mesereee jer)
tapi ni kalu cem baca...misti dier buat derk jer. hishhh...


mk
sazah pun samo yo. aku ckp biar la..kok ado joki sok ado la. kok takdo nak buek cemano...


lifesaver
wasiat? hahaha. tu cam dah nak mati yo tu...


sya
haa..kena pesan gak suh jaga metuo elok2. kalu tak kang laki dio lak cari lain...


mas
betul tu mas. skrg ni anak laki ke...anak ppuan ke sama jer. yg penting kita doa jer la diorang ni dapat pasangan yg elok dan keturnan yg baik2 kan?


lulu
kenapa cem comel? sbb mami dier comel kan? wakakakaa. (mcm tak jawab soklan kau saja nih..)


mugi
tanak...aku sayang anak. tapi aku nak belasah menantu. bleh? wakakakaka...(jgn memain mak metua ada silat cimande ok)

Tijah said...

nomee
seelok2eh tetongah la. manjo2 jugak. tapi kok melampau kono lompang gak. hahaha


rose
yo lah kan? kito baik mo org tuo...sok anak kito baik mo kito.


zt
betulllll. betepuk sebelah tgn tak bebunyik kan? tu yg rasa nak tepokkkk jer muka 2-2 tu. pasal kisah alang umah tu aku ada gak terbaca. terbaek kann? sinis jer...


aminah
misti bag tu lu sangkut kat dahi kan? wa dulu mcm tu. tu pasal dahi wa cam pelik sket...


buyuiazliana
hahaha. aku dah bayangkan dah...alahai. kesian la plak kan? ok la ok la. aku tarik blk part makan kehepsi tu.


lilies
(aku terdiam...tengah membayangkan betapa lunyainya menantu ko tu lepas kena debik ngan pak metuanya yg taf)


yuyee
wahhh! tu dah over tu siap tengking2 segala.
err..baju rijekshop yg tag oren/pepel tu murah per. salu ada diskaun. hehehe


tm
betul nok. tapi kalu nak buku mmg aku tak berkira. ko beli la byk mana pun tak kisah...


dayah
dia tak baca kot. tapi takpe tunggu dia besar sket sok, once dah paham aku print ni letak kat bag skolah bagi dia baca...


ryurisora
sedap dimakan bersama air pepsi


faiz
takottt kannnn?

nurul@cokolat said...

nok.. aku ske! aku ske! aku ske gila babas entry ko ni.. sangat skeeeee!!!
sampai tak tau nak komen apo!!!

insaflah wahai umat!!!

btol.. lain orang lain cara.. tp berpada-padalah yer. atau lebih senang, kalo ko pamperedkan anak ko, jgn cerita kat orang. simpan utk khazanah ko laki bini... takde sapa sakit hati!

ermmmmmmmmmmm????

xiiinam said...

ckLah nak pinang le si cem ni....

Mas said...

cok...aku setuju ngan kenyataan mu itu. Hahaha bukan kita tak mampu untuk anak kita....tapi esok takut anak kita tak mampu bahagiakan kita 'di sana' dan atas dunia lagi.Nurin salu nak beli menan mahal2....tapi aku bitau dia....duit tu kita simpn bank n tabung hj lagi bagus.Amacam...u laik it? Sorry jah...mak nak gak mencelah.

NenekPenne said...

ya jangan ajar @ manjakan sangat anak pasal kebendaan nanti depa take things for granted... ...ajar depa susah2 dulu..

sib baik akak tak ada anak... kalau ada, ko tengok jerlah umi (umi? bukan mummy? islamik ok!)ko ni melaram... hak hak hak...

dulu masa akak kecik2, susah dapt barang...maklumlah ayah jer kerja... so bila dah diri snediri dapat kerja..tu yang kadang2 sopping tak hengat tu... setiap bulan mesti nak bersopping...

ashley said...

Okay..
bagus Jah..
Bravo!!

kak wos said...

bab anak,
aku setujuk!
biler dia susah nak dptkan sesuatu yg dia nak tu..
dia akan lebih menghargai..

bab menantu kita nanti.. *wahh??*
kita yg skarang nih yg tgh jd menantu kepada mak mentua.. kena la jaga gak tatasusilanyer..
sbb kalo kita wat menda tak baik ngan mak mentua kita.. sok2 menantu kita lak wat kat kita..
donia nih bulat katanyer kan jah?
marilah kita saling ingat mengingati..

sekian dr ustajah wos :)

Tijah said...

nurul...er...cok
yer. biasa la. budak tu pun tgh kecik. takde la zalim sgt sumer tak bagi kan. tapi man man la. ada had dia. pastu...diam2 udah la kan? hahah


cklah
utk sapa kak? heheheh


mas
yer nok. contoh dah pun ada depan mata. kes sedara aku tu ha. tu akibat terlebih manja masa kecik dulu la tu. apa nak bagi jer. skrg jadi besar kepala...


nenek
umi? wakakaka. tetiba islamik nok. kes ko lain aaa...sindri cr duit sindri buang duit. tu takpe. aku pun buat juger. hehheeh


ashley
klep. klep. klep....hehehe


wos
yer. tu pasal kena tunjuk contoh melalui teladan kan? anak2 diorng tu perati jer mak bapak buat apa...mekasih ostajah wos. yb tijah sgt terharu nih...

adibah said...

Tijah, Cem would be extremely happy reading this entry in 20 years time, nok...! :-)

Tart LovEr said...

budak kecik memanjang hilang pensel...den pun samo gak dulu....peliklaa

Penari.Gendut said...

Haha! Hilang pensel..dulu masa aku tadika, selalu je hilang pemadam sebab kena curi.

Tapi walaupon mak bapak saya manjakan saya maasa kecik kecik dulu, skarang dah besar kalau nak menggedik mintak itu ini lagi mmg kena penampo. Haha...

hanimndroid said...

dorg ubat pensel tu kunyah, ape ingat stik biskut panjang2 bercelup coklat bersusu ker~

eddie dewanaga said...

naik cramp rahang gua tersengih sorang2 baca benda ni...

Tijah said...

dib
yer...harap2nyer begitulah kan? anyway selamat hari jadi nok...


tartlover
ntah. bagi pen kang...tutup plak hilang pastu habis bag skolah berselupat dgn ink...


alia
cem skrg pemadam dier aku potong dua. tu pun kena curik jugak. adoiyaiii...


hanim
hahaha. stok leh kunyah2 cam nini...celup2 tu kan?


eddie
rahang gua pun cramp gak nih. sbb kunyah daging liat...

TweetyPeak said...

huhu... mami daddy .. kang tukar nama blog mamichem.. (sementara lum dpt adik lagi) agak eh kalau chem baco ado tak dio dongar kato mami eh.. aminn bulan pose anak yg soleh jo tijah kan.

Zyma Saad said...

Tijah.....

Anak2 zaman skrg ni dah pandai pilih2 brand baju.
Aku dulu pakai je baju cap cokia....tu pun kenkawan ckp tantekkkk siot. Aku tak tau diaorg tu rabun atau baju aku tu mmg tantekkkkk walaupun brand cokia lagi cikai. Huhuhuhuhu.....

Tijah....
Ko mmg seorg mami yg best. Lagi best kalo kita berbesan. Aku boleh tumpang kuih raya ko setiap kali hari raya. Hihihihi.....

LiliLaDiva said...

kak, sekali cem terbaca blog ko ni ha. pecah la lobang! hahha..

hmm aku pon tak setuju ngan konsep 'anak sorang so kena lah manjakan' sebab aku ada cousin yg menggunakan konsep ni utk anak dia sampai budak tu punya berani pegi makan kek org kawin. mak dia dgn selambanya cakap, "budak2.." pale jai HO dia lah kan??

nway

cepat sket pegnen kak jah.. nnt ko ble lah join skali pakaikan baby baju rof loreng!! bwahahah

Tijah said...

tweety
dio buleh baco tp tak tau la dio paham ko tidak tu. heheheh


zyma
sebenarnya...konsep dia begini. org kalu dah cantik pakai cap ayam pun tampak begaye juer. kannnnn?


leen
wiii aii. kalu anak aku tu...mau dah kena jentik kaki tangan telinga bagai tu. cuba anak org gunting langsir raya dia tengok...hangen ke tak kannn???

captainlukman said...

Kak jah,

betul kakjah, time kita bolehplak naik bus, time adik last ni, asyik nak kene berambik berhatar**panasnyaaaaaaaaaaaa hati aku, kes tak cukup tido( gmt lain )**. Biar dia tahu susah senang, besar nanti pandai berdikari,

ni tak asyik awal bulan, sms abg mintak DUITTTTTTTTTTTTTTTTT**lagi panassssssssssssssssss** matilahhhhhhhhhhhh

hahahaha

dude said...

kawenkan cem dgn anak aku.
amacam?

hana said...

aku ada anak sedara yang becita cita nak tinggi ( kekunun nak jadik sazah), sangat sopans santun dan aku dah tren dia suh bedikari.. umo baru 5 tahun huhuhuhuuh.. ko nak book tak nok??

Tijah said...

luke
bukann takat nek bas. jln kaki penah. tompang org penah. nek prebet sapu pun penah kan? sumer buat sindri tak mcm budak2 skrg ni. pastu duit pandai2 la jimat..nak mintak mak takot.


dude
bleh. tapi mek sure anak ko bleh jaga aku dah tuer sok yer? hahaha


hana
nakkk...nakkk. bleh la book. nak letak donpemen tak tu?