Oct 16, 2009

mengimarah masjid...

panas betul hari ni kan?

mmm...jemaah dah lama keluar. skrg turn akak lak. lambat2 kang masok waktu asar pulak. bukan apa. tak baik melengah2kan waktu ni kan?
ada byk masjid kat seremban ni. ada masjid sikamat, masjid senawang, masjid rahang, masjid rasah, dll.

tapi dlm byk2 masjid tu kan...masjid negeri ni la yg paling akak suka pegi sekali. round la satu seremban pun ujung2 misti dtg sini jugak kalu nak solat walaupun 15 menet tadi akak berada nunnnn sejauh 10km di rasah jaya.
bermain kamera sementara tunggu asar. bleh?

lepas zohor akak tengok jam. 3.30. ah! tunggu asar teruslah. dah tak lama lagi dah. lagi pun kan...tak tau la pesal. rasa cam tanak kuarrrr je dr situ. seronok sungguh!

mungkin sebab...
masjid ni ber ekon. maka ia sejuk.

tapi kannn...

yg paling best skali kannn...
ia juga ber wifi. dan signal adalah ekselen yer kawan2!

astaghfirullahalazim!

keji sungguh! patut la beria2 ko nak tunggu sampai asar kan tijah???

49 comments:

::narita:: said...

ahahahaha...
akak mmg rox..
btw..mantap siot masjid nie..

iina said...

ekau solat solat masuk masjid tak tijah?? solat sunat sebelum dan selepas solat wajib buek dak?? ;)

Ayda said...

tijah......... tijah (akak geleng kepala)

tak pa Jah...... niat buat dakwah utk posting nih...ok ... supaya org ramai rajin dtg masjid negeri tuh...

Tijah said...

narita
yer dik. dr luar nampak cam biasa jer taw. it savvy ghopernyer


iina
eh buekk. tapi sbb ado byk maso telobih2 tu kan. tu yg buek kojo lain tu. hehehe


ayda
hkhik. tu la tu. harap2 takdo la sapo2 ikut perangai yg tak elok tu kak.

hantumakan said...

apakah.. apakah?


hahaha..

takpo,kau sejahterakan masjid..

kakpah said...

Cess!!!

Akak agak mosti kau taknak datang mah akak sok kan? sobab takdo wifi...

Sazahhhhhhh!!!!! tengok kojo dak tijah ni ha..

~M i z a ~ said...

idolaku...hahahah!

eddie dewanaga said...

masjid ada wi fi..?

class!

Marina Monroe said...

Terkedu, tak tau nak komen aper!!

ZARA 札拉 said...

pergh!!

ada wifi?!

salute lah!

aminah said...

canggih beb masjid ada wireless...full lak tuh..mmg menarik mint para mukmin mencari ilmu2 yg berpekdah..bkn update blog tau..ahahhah

Signorina Syima said...

kak... sungguh duniawi perwatakan mu... muahahahah akak faham tak apa yg aku ucapkan??

Shifu67 said...

err.... jgn ko semayang online, pakai imam masjid negara dah laaa

linn said...

sib baik tak tunggu smpai magrib!

Fatul Akrul Ramli said...

haha.. bestnya masjid ada wireless

Yunus Badawi said...

Eloklah tu dpt jugak pahala tunggu waktu Asar. Jimat duit tak payah minum kopi mahal2.

ana said...

kak gila kak, ade wifi ke? tak pernah aku tahu, aku igt masjid sikamat tu paling hepp abes daa (roger rumah aku kt situ kak, meh ar dtg bersalaman)

nurul@cokolat said...

nok.. kecewa abang kal kalo tau ni nok. aku mula2 baru nak bagi 5 bintang dkt kau ni. ujung2....

tp itu tandanya.. ISLAM ADALAH MAJU nok! siapa kata ISLAM MUNDUR, kan? kan? kan?

CiK AiDa said...

hehe..tq la kak tijah..aida pun tak tau kt sna ada wifi!

hatim a.r said...

kalau kuil sebelah paksen tuh ade wifi 70 mbps agak-agak akak sanggup x terjah masuk?hahaha

Tijah said...

dalia
hehehe. agak2 masjid besar kat s.alam tu ado signal tak nok?


kpah
kok takdo wifi pun misti ado wireless LAN kan kak? kato ado khemah blogger. kono la ado signal kuek kek situ. hikhikhik


miza
capo? den ko? masjid tu? heheheh


eddie
yer bang! aku syak imam pun tgh surfing sementara tunggu asar tu...


aunty
hehehe. kalu mak saya tau misti dah kena tazkirah ni aunty.


zara
tu ar. kebetulan plak aku gatal2 bawak naik leptop sekali. saja la try kan...


aminah
yer dik. 4 bar ok. sgt canggih. sempat la aku bukak quran online aritu. (err...ni aku saja buat cerita)


syima
err...tak paham dik. wakakakaka


shifu
wakakaka. kalu bleh online...baik aku pakai imam masjidil haram terus bang.


linn
pastu terus isya' kan? wakakaka. keji ko nok...


fatul
yer. unsecured plak tu. sejahtera betul hidupku ketika itu...


yb
hahaha. kalu lepak stabak dah tentu kena 20 hengget kan bang? bang. asal ko nak stop blogging bang?


ana
ko dok sikamat dik? masjid tu lagi besar dr masjid negeri kan? agak2 ada wifi tak?


cok
wakakakaa. sudeh la ko cok. tapi etlis aku tak sekeji puan rahsea kannn? ehh! aku ada doa...ko nak nok? nati aku kopipes kasik ko eh?


aida
ada dik. lagi satu...kat area MPS lagi kuat signal dier. kat lake garden pun ada taw.


hatim
kahkahkahkahhhhh! sanggupppppp! merasa la ko tengok tijah pakai sari kuneng keluar masuk situ....

Ayu said...

uihh.. kak sey ponah poie semayang situ maso kursus 14 minggu kek iprm.. mmg x menahan ekon eh.. sojuk .. tp x sangko lak ado wifi... lenkali nk poie laie la.. hehe..

shuzana said...

kak jah..masjid skrg ni dah semakin mabeles..kalah kat masjid uk ni ha...

CATZ said...

ahahhaha..
bagusss masjid ni..
tak kisahlah apa sebabnya tijah nak stay sampai asar tu Tijah, asalkan berniat baik..niat yang hujung tuuu..
kan..kan..
mungkin salah satu sebab supaya ramai singgah ke masjid. Takdelah lepas Ramadhan masjidd kosong...
bravooo Tijah.

viruspadu said...

kono terima kasih kek orang kojo it gomen somban ni hahahahahahaha

penat tungkus lumus nak kasik yang terbaik tu kah kah kah

ashley said...

Pssstt..kalau datang Bangi ko pergi surau Annur near rumah Dato' Dr Haron Din tu. SURAU nya aircon, bersih, lawa, dan entah dari mana datangnya WIFI yang juga eksilen!!
Sambil dengar ceramah ko tengok blog!!!
he he he..
.
.
.
.
.
.
sungguh KEJI!

mrMiEZ said...

ishish kak tijah nie...

AJK mesjid punyalah nak suh org mengimarahkan mesjid sampe taruk ekon dan siap ada wi-fi kebenda...

kalu kak tijah dak mo pi agi, dak tau la...

next week kalu semayang jemaat, tengah dok dengar kutbah, leh la sambil blogging... keji dak kalu wat camtu... hehehe

~Kak AZZ~ said...

tak baik buruk sangko kek imam Jah...hehe..

ekau jgn lak tgk youtube yg molampau taim tunggu waktu solat masok yoo...sesio yoo nanti....haha...

*sapo punyo ideo lotak wifi bagai tu ehh....takkan tok asan kott....oopppsss....

Blog Erna said...

takpo jah..apo pun yang jah buek sementaro nak tgg asar tu..yang ponting..jah tak lupo surohan tuhan tu...akak ni lai la...ha..tak ponah sokali pun somayang kek masjid nogori tu...salu e kalau tak sompek balik..kek mambau atau kek paroi la akak poi..nak poi gak la solat kek situ nanti...

Zyma Saad said...

Jah...

Sempat ko tempek gambo air-con tu ye.

Masjid ni nak ramai pun ari Jumaat, Jah.
Hari2 lain.....agak kurenggg la..

:)

Teacher said...

lenkali kok blogging dari masjid, adalah lebih afdal sekiranya memasukkan sedikit tazkirah untuk ahli jemaah di blogosphere ini.
Amin

Sazah Ticer

Ms.Lilies said...

Aku dah hagak dah.....dah hagak! Apa kata ko tggu maghrib skali nok, bleh jemaah lg... :p

adibah said...

sambil nunggu time semayang tu, kalo main zuma.. kasik off dulu sound nok.. tekejut lak jemaah lain nanti.. titibaaa ZUMAA!!! ;-)

dude said...

jangan lupa niat iktiqaf k..

J@J@ / Bini The Rock said...

cheeetttttt!!!


**baru nak kasi 5 bintang..terpaksa tarik balik..hehhehe

kucingorengemok said...

memula nak kasik A... pastu A- je lah. hehe. A jugak...

Tijah said...

ayu
haa..bawak leptop tu bukan apo. niat asal eh...kok tingga dlm keto kang takut org pocah curik. test test tgk adolak wifi. apo laie. hehehhe.


shu
yer. seremban juer sudah maju serupa landen nok. hehehe


catz
yer. manfaatkanlah masjid itu sebaik2nyer kannn? hhhehhehe


vp
oppsss. org IT wisma negeri sudah menjawab nih. heheheh. mokasih la byk2 jemah...osah mak terhutang budi nihhh...


ashley
ok aku try kak. lepas ni kalu nampak kobau bajak kaler itam lepak situ lama2 tak gerak tp dlm ada driver. hahahaha. tu aku la tu kak.


miez
ko jgn. silap2 kang dr subuh sampai isya' aku kat situ...


kak azz
tak kak. sey tengok konset beyonce online yo. wakakakaka


erna
laa hai. masjid tu la paling best kak. osah sojuk eh ekon full blast. masjid lain cam paneh kit. hkhikhik


zyma
tu la tu. dapat pahala masuk masjid ni kannn?


tic
contoh tazkirah nok? jgn persia2kan isteri anda. bleh? heheheh.


lilies
wakakakakaa. jgn la buwok sangka kat aku nok.


dib
tu siriyes keji okkkk. pastu ada lak bunyi tuing! tuing! tuing! booommm! bila dapat tembak 3 bola tu kan? hahahah. mau terperanjat imam.


dude
yerlah dik. heheh


jaja
alakkkk. bagi la balikkk...


kog
ni sorang lagikkk. buwok sikuuuu nihhh...

MaMa DaNiA said...

hahahaa...klakar la kak tijah ni...Masjid Negeri mmng best kak...samo la kito 1 negeri....

xiiinam said...

Patutlah...
Akak tunggu kau depan masjid tak keluar-keluar..
Mati-mati akak ingat kau tolong Tok Siak memvakum karpet majid ke...buang taik cicak ke...




Psst: Akak belum tergamak bkak nettop aspire one akak kat masjid lagi...Nak buat jugaklah!

xiiinam said...

Cukupkan 40...he..he..

MaMa DaNiA said...

kak tijah,saye ni minat gilo ng akak ni....slama ni jdi SR je..tpi ni dh der blog sndri tu yg galak nk komen tu....(kalau sudi link la saye ye kak)
wakkakaka....
blog akak mmng lawak dn sempoi..
tpi kak,knape kah ko sorokkan muke mu iteww....letak la gmbar...

[S]itie [B]Um [B]Um said...

ni nk tarik org dtg masjid ar ni. bagus gak!! jgn salah niat udah..

Tijah said...

mama dania
haa..air daud soya kat tepi masjid tu pun best.pegi la try


cklah
wakakaka. try jer kak. tapi kalu connection secured...akak kena la jumpa tok siak tanya password. hikhikhik....


siti
kann? jgn surf benda yg bukan2 sudah. berdoser tuuu...

Hazey said...

wow, tak sangka masjid ada wifi... jgn salah guna kemudahan yang ada dah la... tapi kalau nak update blog... ok kot sbb yg buat ni pun 'blogger tegar' tak gitu jah?

Tijah said...

hazey
hehehe. ni aku tgk investigate nih. ntah2 tok siak pun ada blog gak nih...

sheila said...

huh..
lopeh ni den nak ckp ngan tok siak kek situ..

agak2 ado yo fomfuan tak beghapo nak botul masuk bwk laptop..suruh fomfuan tu tinggalkan kat luar..

camlah den kona bona ngan tok siak tu...

Tijah said...

sheila
tak dapek do mbong. kok masjid sikamat buleh la kau belagak. wakakakaka....

Hazey said...

okeh, jgn lupa roger blog add tok siak nanti...

Lifesaver said...

akak..ko sembahyang lillahitaala or lillahiwireless??