Oct 18, 2009

bersama ostajah!

tengah makan nasi briyani kah? tauuu! misti korang tengah bermalas2an sebab banyak minyak sapi dalam badan kan?

ok mari ke mari. kita ada assignment sket! ostajah nur baayah tijah kena tolong kawan nih!

A = perempuan. isteri B (
umur 43)
B = lelaki. suami A (
umur 45)
C = budak perempuan (
umur 25)
D = lelaki. bapak C (umur 50)

ceritanya begini :

  • C goda B.
  • B pun layan. maklum la pucuk muda. sedap buat stok geli2.
  • A dapat tau dan dia sangat bengang. dia gadoh kaw2 dgn B. tapi lepas tu dia cool. malas nak stress lama2, dia pun pasang strategy.
  • A goda D, bapaknya C. bukan setakat goda malah dicukurnya sekali. D kan byk duit.
  • dan sekarang D pulak gadoh dgn bini dia...maknya C.
  • A sangat hepi. puas hati dapat kucar kacirkan keluarga C seperti mana yg C buat kat dia selama ni.

baiklah...

apa pendapat anda tentang perbuatan A tu? sebab A cakap...drp dia meroyan sorang2 yg ujung2 boleh buat dia jadi gila...ada baiknya dia balas dendam.

lagi pun...

katanya. betul ke?

79 comments:

CikChelsea said...

sakitkn ht org yg menyakit kn ht kita adalah bessssttt...

geliga la otak si A tu kak tij!

Ms.Lilies said...

bunyi sungguh bestkan nok...


tapikan....


kalo dia buat gitu samalah dia dengan si B dan C punya pangai...

takkan nak sama taraf jugak kot??
Tuhan itu ada...minta padaNya kan lg baik...

awwwww aww awwww...
aku jd sangat mithali mlm ni

Tijah said...

cikchelsea
tu yang akak tak tau nak ckp apa kat dia tu...


lilies
kalu centu apa nasihat yg ko bleh bagi nok? ni cam lebih kurang citer kawan ko aritu kan? tapi sian dia la nok

BeN`z said...

kak tij,

A tu mengamalkn konsep 'what goes around comes around' yek..

tp agak scary la jugak. nanti benda ni non-stop. x sudah2 berbalas dendam.. cane ni?

mungkin kena berkumpul seisi keluarga kot... *kerut2 dahi@

peej said...

aku kan jadi mcm A la..mintak simpang..mcm x berkesudahan je mcm tu..
kalau aku akan terus beribadah dan bertakwa..lantak la yg lai2n..
wah feeling beriman..boleh percaya ke uolls?? haha

Ms.Lilies said...

aku x pegang prinsip ko buat aku...aku buat ko balik..
aku pegang prinsip..what goes around comes around..
si A kalo buat gitu salah jugak. dah dia pun pecah belahkan famili orgkan. org kalo tgh mabuk bercinta xde sapa leh halang...gasakla cemana pun, dia lentuk gitu je kan...

aku pun xtau nk ckp cemana....tp si isteri kenala doa byk2..baca yassin and air yassin buat bancuh air utk laki dia (kalo laki dia suh bini dia buatkanla)....paling penting si A kena doa byk2 tanpa putus asa

HoPe said...

sekurang2 nya dia ade ikhtiar kak..
dari duk nanges berhingus2 tu..
pueh hati owh dia buat camtu!

~0~ said...

berdendam bukan penyelesaiannya...kena perlu hukum yang x bersalah??melibatkan org lain sebagai mangsa???kejamnya

Fatul Akrul Ramli said...

tak patut .. tak patut..

secara ilmiahnya, benda macam tu berdosa..

secara kejinya, benda itu seronok..

terpulanglah kak.. manusia ada akal utk fikir

melovesfood said...

kite rasa hebat! tapi dosa mengacau bilaukan rumah tangga org adalah sgt besar, so tanggung la sendiri!!!

Tijah said...

benz
yer dik. dia mcm never ending story nanti kan?


peej
wahh! tiba2 mak rasa cam nak sujud syukor dengar tazkirah ko kali ni nok. hehehe...


lilies
betul jugak kan nok? pecaya je la hukum karma tu. hari ni kita buat org satu hari kita akan kena balik. tapi nak lebih afdal bancuh java chip kan nok? slurppp!


hope
tapi tu la. harap2 C berenti kacau laki dia. dan dia plak berenti kacau bapak C seblm terlambat kan?


~O~
skrg sama2 fair n square. mmm...harap boleh setel seblm dendam jadi cinta. isk!


fatul
yer betul. mmg bedosa bina bahagia dr air mata org. takpe la masing2 dah besar panjang ada otak boleh fikir kannn?


melovesfood
betul! betul! saya sokong 100% tanpa prejudis...

NenekPenne said...

yes revenge is sweet...

ha ha ha entry ni telah memberikan aku idea yang paling licik di abad ni..... pekata aku goda bapak si btina yang goda laki aku... errr kalau bapak dia tak hensome? errr lupakan... aku akan suruh jantan lain pulak goda mak dia....muahahahaha....

shuzana said...

kak jah..sungguh jahat A,B,C & D tu kan..tak patut..tak patut..

faiz said...

ha'a jah...rasa sgt puas hati bila dpt balas dendam kan..

tapi tue la.. this will be a never ending story kan...kan....

mrMiEZ said...

So sweet...

Kalu miez la kan, miez akan buat macam Si A buat.

Biar kucar kacir idop si C sefemli...

alang2 Si A stress sorang2, kita kasi semua sekali A,B,C,D,E,F,G,H, dan slanjutnya

hahaha..

hantumakan said...

wa, drama cerita nih,
aku agree ngan mereka,
what goes around comes around, biar org lain aje yg pekena si B dan C itew..
si A dok buat aktiviti lain mcm mengait ke, cross stich ke, baca buku citer ke, berniaga cari uwang ke, menten anak2 study and body sindri ke, pi slim world kasik body howt ke sampai org pewit bila lalu, laki pun tak lena tidoq, muahahaha

tapi kenapalah lelaki ni mudah sgt terguda ngan yg lebih muda dan cantik kan, kalau dorang tade kisah sgt, idak le jadi kisah drama nih..

xiiinam said...

Pening akak kalau watak guna nama A,B,C ni..ha..ha..
Rekalah nama Samy ke...Angamah ke...Pooja ke...senang sikit akak nak 'imejin'....




Err...A tu pandai mencukur ya? He..he..

Shifu67 said...

A... C... B... errr... ABC.... malas nak pikir.. bz layan maruku.... hahaha

AZANI said...

A pandai cukur je.....bagus kalau dia upgrade knowledge sambung gunting gunting pulak....boleh bukak saloon...ada gak paedahnya.jangan dia gunting an* si B sudahlah...atau dia tikam si C dgn pisau cukur sudahlah...jadi macam Jack the Ripper...

mugiwara said...

ya allah,
jauhkan lah perkara perkara begini daripada terjadi kepada aku dan keluarga aku.
amin~

kakpah said...

Eeee.. maleh akak nak masuk campur. Gasak dorang lah. Ni somo kojo orang yang tak ado iman.

ryurisora said...

dasatttt.......dorang sumer b'dosa tu. copek2lah tobat..

~Kak AZZ~ said...

akak tak dapek nk komen la Jah uii sobab ni kisah umahtanggo...tapi kalau buleh jgn la pocah bolah an kluargo org....

*lelaki mmg tabiat ehh cmtu....tp yg A tu patot ehh kono la lobih bnyk2 berdoa....jgn lak dio nak tojun masok noghako skali...

**kemaafan dendam yang terindah bak kato Aishah.....hehe...(nyanyi buleh la...)

bOnda said...

uiks, tetiba rasa nak marah sama!
kill kill!! die die!!
hiks..

just macam ni je laaa
"ikut nafsu, meluru..hati, badan binasa"

eh, betOl ke pribahasa den ni kak? hantam sajaaaaa...

kak wos said...

err.. kalo aku la kan..
err..
tak koser la nak rebot-rebot!!
pehtu cam geli-geli sket nak ngowat org tua.. walopon beliau manyak duit!
tapi..
tah la kan..
kalo kena muka sendrik tataw la..
tetiba bleh 'ter'buat perkara yg sama mcm si A buat..
biarlah takdir yg menentukan..
pasrah katanyer khan? chehh...

tentangseseorang said...

takpe sesama kumpul dosa.
ahahahaha

ai said...

Kalo aku jd A, aku kerat dulu kote si B!!!! PUAS! :P (eh, lupa plak nk blurkan perkataan itu..lalalalala)

kakngah said...

jonoh den refer lagend...

tepuk dada tnya selera

revenge is sweet

kakngah said...

jonoh den refer lagend...

tepuk dada tnya selera

revenge is sweet

kakngah said...

eh.. apsal komen den sampai duo kali kuar ni.. den hntr skali yo..
misteri dh ni..

tak pasal2 jadi tigo dah.. hahhahha!!

Mak Ton said...

sgt baguih strategi ini ya....

Cikpid said...

x setujulaa kak jah ngan si A tu..die mrhkan org..n lps tu die buat mende yg sama bls dendam..kan bodoh tu??

baik die g jual usana..hahahahhaa...pang!!pang!!pang!!

kesimpulan xde kene mngena

Tijah said...

nenek
alamak. tapi kalu bapak x ensem, mak pun x lawa caner tuh?


shu
tu la tu. tijah jugak yg baik kan? err...kau pun baik jugak. hehehe


faiz
never ending story cam citer sembilu kan? ntah bila nak abes.


miez
wakaka keji ok. apatak kasi habes sampai Z terus?


dalia
biasa la nok. org jaman skrg ni bukan kira. ntah la. duduk dlm marketing line ni aku byk jmpa org. dah mcm2 kisah aku jumpa...antaranya ni la.


cklah
alaaa...takkan tak biasa chegooo. kalu tak dapat jawab boleh tanda...non of the above. hehehe


shifu
dah ...dahh. raya dah abes bang. hhahaha


azani
nanti sy sajes kat dia yer bang? bleh gak saya pegi potong rambut free 6 bln sekali. hehehe


mugi
amin...mari kita doa sama2 patne.


kakpah
osah eh. sumo2 pun samo salah kan?

Tijah said...

ryurisora
ya. kembalilah kepangkuan keluarga masing2 kan?


kakazz
hahaha. kekadang nak maaf tu buleh tapi nak lupo tu susah kak. biaso eh centu la kan?


bonda
hahaha. salah tu. yg boto eh ikut hati mati, ikut rasa binasa. yo ko? ontah la...


wos
tapi kalu org tua tu muka ensem, awet muda pastu kayer cam amitabacan ok tak wos? hehehe


ady
bagos ko dikkk! hahaha.


ai
wakakaka. ko lupa ke buatt2 lupa nak blurkan?


kngah
hahahaa. tapo. nampak kit komen den cam jadi byk.


makton
cam citer gerak khas kann?


cikpid
wakakaka. alamak. mano usana den lom sampai2 nih...

Yunus Badawi said...

Org Seremban ke ni Ostajah?

Boleh buat drama hehehe

Che Ta said...

wah komplikated ni..
tp kan, sebagai pompuan yg tumpang sakit ati dan turut merasai kepedihan hati A, saya suka ide dia tu hehe
tp kan, pikir balik, berdosa eh buat gitu. unles dia dah hilang tarp 'bini org'
apa2pun, dosa tu perkara utama yg patut dijadikan landasan
but stil.. revenge is sooo temtingg...

ztzett said...

best tajuk nih...

saya suka jawapan Ms. lilies (yg suwit itu...phewwitt!!!) dan Kak Pah juer...

Revenge memang sweet!

Tapi arwah nenek aku ade pesan "biar orang buat jahat kat kita, tapi kita jangan buat jahat kat orang"

Tijah said...

yb
ok KL bang. client aku. skrg tgh proses nak cerai. sian kan? sian kat anak2 la...

che ta
revenge itu so tempting tu umpama membelasah ketupat rendang semasa open house kah???

Tijah said...

zt
yer. tapi kan zett. aku nak tunggu jawapan dr ticer bai plak nih. mana la budak ni tak blk dr bangkok lagi ker eh?

Teacher said...

Aku pernah amik satu course kat Education Department di mana Dr. Azian, lecturer yang ajar advanced Islamic Psychology, ada pernah memberikan satu case seperti ini kepada kami sebagai salah satu assignment yang besar. dalam 20 per cent gitew... aku tak dapat A pun dalam kelas dia.. eh... dr ni duduk kat labender la tij... anyways... case senario ko ni menunjukkan yang kau menggunakan problem based learning method, satu method yang digalakkan utk lecturer guna tapi tak ramai yang sanggup guna sebab bukan senang kat create problem untuk diselesaikan oleh learners. Camni la Tij... di pendekkan cerita, aku rasa kau patut tolong dr aku tu dalam teaching and learning planning dia... bukan apa, it seems like aku lagi ske nak selesaikan masalah ni daripada masalah yang dia kasi 3 semester dahulu. Patutla aku tak dapat A ye... A minus jerrrr ... okay.. nanti aku bagi number telephone dia..

NenekPenne said...

wheres my comment?

NenekPenne said...

ooo ada rupanya....ingat hilang tadi...

kalau mak tak lawa, bapak tak encem? lupa kan jerlah...

Otak Delusi Pelita said...

kak tijahhh ni den ni hohho silo la tgk blog yg den da buek tu(namo jgn di mention hahahha)
Kalo den la den akan abiskan tenago den usaha ke nak membuatkan diri den kayo dan berjayo.kalo den ado laki gitu la kan den maleh nak layan.org kato kalo laki buek tak elok kat bini 1st mmg suwei le idup

kucingorengemok said...

jah, bini D-mak C tu nak ngorat sapa pulak? tak abis² la gini...

tasikmerah said...

hmmm... tak terkomen aku tij. hahaha....


.

Tijah said...

tic
wohh. teral den buek case study kan? kalu centu den laie advance la dr dr tu kan? hehh. bagi no tak? dah berbisnes sket mo dio. hahaha. lain lak tujuan eh dah. tapi kau tak jawab laie nih pasal A tu...cano tuh?


nenek
hehehe. apak x lawa, omak x lawa, anak pun misti la x lawa. kesimpulan eh? laki sapo la mato buto tu kan??


odp
ni capo ni? kau ko sharina? main suruk2 lak kau kan?


kog
bini D ngorat bapak A plak. ehh! takleh. bapak A dah meninggal donia. hehehe


tm
kehkehkeh. mentang2 dah kuwosss. eksyen kan sampai tak terkomenn...

MommyCT said...

salam.....nak follow boleh? Kelako la ko ni...btw, revenge mmg best..cuma takut samai ke sudah (mati) tak sempat tobat jek.

kupaslaroren said...

Baguslah ntry k.Tijah senang paham...pandainya si A. Sangat kagum..kita mmg patot porak peranda org yg xsedar diri mcm si C

Ini namanya bukan balas dendam tapi 'Dunia Itu Bulat' wakakakakaka

Tijah said...

mommyct
time kasih sudi datang yer (ceh cam open house plak kan?). nanti mak advice kawan mak suh berenti buat keje keji nih...


kupas
kehkehkehh. ko cam penah buat jer dik. err...moh kite ym? hahaha...

kardina said...

omaigod.. i loike it very much..
kak tijah kalo jumpa A kata saya ucap syabas..tak ramai pompan mcm ni, otak bergeliga sungguh.. tapi kesian jugak bini si D tapi sapa suruh tak bela anak betul2 tak bagi nasihat bila anak dok ber'geli-gelian' ngan laki org..

salam,
dina

Hidup KOKA said...

masaalah orang tua tua.... malas nak pikir!

adibah said...

Jah, mak nak jadi E boleh?

*larikkk!!!

eddie dewanaga said...

I must say... good job A...!!!

fight fire with fire!

Syima Syaz said...

kalau saya....
saya tak jadi mcm A...sbb saya tak pandai nak balas balik.takat ngutuk2, ngumpat2 tuh terror la..

Tijah said...

kardina
mmm...silap2 mak dia pun carik skendel jugak lepas nih. hehehe


koka
amboiiii! mari sini bisik brp umur ko bang? heheh


dib
E? E tu watak penjual cendol tempat B & C salu dating. wakakaka.


eddie
hahaha. aku dah agak dahhh. dewanaga misti jawab cenggitu punyer.

Tijah said...

syima
kalu ko...ko buat apa dik?

kupaslaroren said...

kita ayat berbisa tu leh lar bagi pastu nangis tanpa henti..hahahahaha

mamarempit said...

kes benar ke...kes hayalan ni Jah???

dayah said...

Salam Kak Tijah,

Dasyat la si A ni. Penghabisnya berpisah mereka. Yang monang tentulah Bkan. Logiknya saya kata begitu sbb B dah dlm prosess ngan A. Tp A menang kebebasan dari dok ngan laki yang tak tahu menghargai.

Dan A pulak terlebih menghargai orang lain wakakaka.. sbb ngorat si D. Padanlah muka si C. Tapi lebih kesian si E (omak si C) dia tak bersalah dlm cito ni.

Moralnya jagalah peribadi, igtlah esok lusa Allah ambik nyawa tak sempat tobat jadilah taw buat jo. ^_^

Tijah said...

kupas
sapa yg nanges sudahnyer nanti kan??


mama
kisah besar yg telah diberi sentuhan hayalan utk dijadikan kes study. kena rasier nama maa...heheh


dayah
tu la. sampai bercerai berai yg tak best tu. apo2 pun jgn la jadi penceroboh rumah tangga org kan? walau apa pun tujuannyer...

Hidemichi said...

susah nak cakap...pasal apa yg A,B,C,D buat semuanya berat ke Jahanam!

Tijah said...

hide
ke neraka jahanam ek? basement lak tu...

Ayda said...

ye ye yip yip horay...(akak tepuk tangan lama2 dan kuat2)....
sangat boleh feel for A .....
tahniah A tahniah.... cukur dan teruslah mencukur.. sampai org tu botak...
tersangat la creatif si A nih JAh oi.... sila2 tulih buku...

As said...

Kalau nawaitu A nak sedarkan C bagus jugakan. Mana tahu Allah kasi pahala :D

p/s komen pun ada unsur ustazah ;)

::narita:: said...

wallaweh..
org suspek la A tuh..
sgt brilliant ;D
good idea nie haha..

Tijah said...

ayda
apo tajuk yg sesuai kalu sy tulis buku tu kak? heheh


as
baiklah ostajah. nanti saya nasihatkan A supaya tak overdose yer. hehehe.

Tijah said...

narita
aku tau ko misti sokong A kan? mmm...ni kalu jpa byk akak nak korek citer dr ko nih. sesuatuuu nihh. hehehe

Cakap Kosong said...

kalau aku yg jadi A...aku akan buat benda yg sama....kadang2 kepuasan tuh yg penting...walaupun kesudahannya "menang jadi abu,kalah jadi arang....."

Tijah said...

ck
aku pun sebenarnya kesian dgn A, kesian dgn bini D jugak. tapi cam ko ckp tu la. kadang2 kepuasan mengatadi segalanya. huhuhu

kak wos said...

amitabachan?
wow!!
mak rela...

Hazey said...

yup agree revenge is soo sweeet..

Otak Delusi Pelita said...

den la tuhh aaa apo komen ekau dgn pendapek den?kan tak merugikan kito ppuan.yo idup wanita!

Tijah said...

wos
ensem kan dier????


hazey
penah buat ehhh? citer la..citer la. hehehe.


ODP
apolak namo pelito ni yg ko pilih? kau ghoma makan kek pelito nasi kandar ko?

dude said...

tanak jadi macam B atau D.

A atau C apatah lagi..hehe

Tijah said...

dude
abes ko nak jadi hurop apa?

Lifesaver said...

aku rasa tak patut....

Hazey said...

tak penah buat pun Jah... saje je mengiakan... apa org kata saja join 'provoke' he he he

Hazey said...
This comment has been removed by the author.
Tijah said...

lifesaver
sapa? sapa? hahaha


hazey
hahaha. aku suka ko nih.