Oct 29, 2009

membaca amalan mulia...

wuuuu tajuk! ilmiahnyaaa!!!

baiklah!

sapa sini suka membaca sila angkat tangan?
(wooo...wooo...turunnnn tangan! turunnn!!! tu cape tak cukoq bulutiak tuuu??)

akak mmg suka membaca. dr kecik sampai la skrg. dulu masa kecik2 2 hari sekali misti pegi lebri. buku yg akak salu pinjam adalah jenis2 penyiasatan cam nancy drew, enid blyton, 3 sekawan semua tu. tajuk buku mmg tak bleh blah temtu.

MISTERI JAM MENJERIT!

MISTERI RUMAH HANTU!

MISTERI BLOG PUAKA!

MISTERI LATEEFA!

ehh! salahh! buku tu tiada dipasaran. blm diterbitkan lagi oleh wosjesika production. mungkin kamingsun! skrg masih dlm pra-tonton.

pastu bila dah remaja sket akak beralih pula ke genre percintaan nan gedik cam ada la karya sorang mamat nih. ala...aritu dia ada masuk sokabar. jln citer sgt stereotype. dan watak pula sgt tabley blah. tengku sharatila edora manjalara la. syareefa lateefa bezolina syeikh suleiman akhlakhan la. hishhh! pelik2 tul nama.

tak bleh tahan. buang karen ah beli buku2 centu. membajir je. pegi lebri pinjam lagi bagus!

satu hari akak ke perpustakaan negeri sbn. hajat asal nak buat member card je utk cem. sementara tunggu dia layan "ayam jantan yang sombong" kat kid section, akak try la baca nih!

wooo! best! ini telah menukar persepsi akak pada malay writer selama nih!

mula2 akak cam...mende la mencari locus standi tu. ingatkan nama watak gak cam...mencari syareefa lateefa bezolina syeikh suleiman akhlakhan ke kan.

salah! salah! salah!

itu law punye term la tijahhh! isi mmg padat & hebat. worth buying. mmg patut pun menang hadiah sastera.

dan skrg akak dah start baca balik buku2 cenggini. selain nisah haron, akak jugak baca ramlee awang mursyid & khadijah hashim. hamka? penah try tapi cam berat...paleotak akak takleh terima. kang akak saket kepala cane nak update blog? haa! jawab! jawab!

eh tak la!

bukan buku je. akak jugak suka baca blog terutama BLOG FIKSYEN! blog yang mana kebanyakan jln ceritanya adalah dikarang dan dibuat2 walhal semua itu propa saja. best apa! sidney sheldon pun tabik spring kalu baca. selain menghiburkan, ia juga mampu mengundang simpati sehingga mengalirkan air mata. owhh! kesiannya dia bersusah payah perah otak mereka cerita nak bagi org baca...

hey! kau dah lari tajuk ni tijah...

takde la...

cuma nak lepaskan rasa tak poti je nihh!

asal pelepasan cukai beli buku tak dinaikkan dlm bajet 2010? 1k yg lama tu mana cukup bai? kata nak galakkan rakyat suh minat membaca?

akhir kata!

undilah yb tijah di pilihanraya akan datang! nescaya pembelian prepaid juga akan ada pelepasan! ai promis!

p/s : kak nisah, if u read this. saya tinginnnn nak jumpa akak tapi cam segannnnnn sangat. sey ni bukan apo. bodan yo bosa tapi ati nek moyang'an kocik!

61 comments:

The Inner refugee said...

Tijah, u r sooo funnyy...akak memang terhibur sejak terserempak ngan blog u ni. Muahhh muahhh from kak ning

kak wos said...

yb,
saya nak cadangkan.. pasnih semua blog kena letak klasifikasi di sebelah atas ujong belah kanan!
amacam?

baidewei, so suwitt!! nama syareefa lateefa bezolina syeikh suleiman akhlakhan.

pekata pas nih kalo ko, aku dan cok dpt bebi gurl, kita letak nama nih? utk membezakan anak2 kita nanti, ujong nama tu jer kita tambah 1,2 or 3.

bergantong pd siapa yg dapat bebi gurl dulu la!
boley centu?

pari pari syurga said...

oouuhh.. buku mamat tu? memang. semuanya bantai kaya nak mampos. umah banglo atas bukit lah.. banglo 5 tingkat lah. kan?


tp penulis die skrg dok kat celah mana? hahaha...


anim byk beli alaf 21.. best jugak. penuh 1 lemari. hehehe.

Ms.Lilies said...

Ramlee awang mursyid???? Aku br sambar 1 aritu....best wooo

Tijah said...

tir
funny kat sini je kak. kat luar sy agak membosankan orgnye. huhuhu


wos
sedap kan wos? bolehhh wos. nama sama binti jer lain kan??


anim
ko skrg patut baca buku lain tau. errrr..nanti aku kasik soft copy. wakakaka...


lilies
yer. cerita2 dia misteri kan? aku sukaaa....

~salwaredzuan~ said...

LOCUS STANDI? hahaha skang tijah dh bleh jadi loyar laa tijahhh..ganti eden yg dh pencen nih yerrrr

ai said...

Buku apo tu Jah? Lombab na plak sey ni..ish!

xiiinam said...

Jah;
Aku penulis novel pencen....
Sempat buat 3 je...tapi yang last tu dapat tempat ke 3 sayembara Novel Remaja GENERASI. (Gabungan Penulis Selangor) Kalah kepada Norhisham Mustaffa dan Othman Putih...


Tapi itu cerita dekat dua ploh tawon dulu lah...Nama pun novel remaja...sekarang tulis merapu dalam blog je....dah hilang skil dan feel...

aripsamat.... said...

ramlie awang murshid terbaekkkk....banyak unsur2 thrilll....

eddie dewanaga said...

sedang meneliti 'In Combat Zone' mengenai pasukan khas seluruh dunia especially Her Majesty Special Air Service dari United Kingdom serta beberapa negara Komanwel...

Cik Cookie said...

tiba feeling nak blaki and ada anak cam lateefa plak
feeling je lebey CC.

BTW, cuba bc bograpi cam I,POOLAN DEVI.
best loorr

adibah said...

Jah, Khadijah Hashim is my febret.. citer "Laila Azwa Gadisku" sangat best.. aku bayangkan 'abang Adnan' dalam novel tu kalo sekarang ni.. macam.. err.. err.. Fahrin Ahmad nok..."sehatiii berdansaaaa!!!"

lupekanje said...

hantam la tijah..aper2pun...acik dari kecik sampai besar ni...suka lagi kat novel enid blyton gak..

Lifesaver said...

akak...ko kalo dah baca...mengantuk tak????

Teacher said...

Tij, kau ingat tak library kek Pilah tu... dah roboh rasanya... man.. bukunya terlalu 'banyak' sampai habis sume kita baca... kau mesti ingat ni kan??

~Kak AZZ~ said...

akak bnyk koleksi Khadijah Hashim....Akak baru je beli novel Ramlee Awang Murshid iaitu Hijab Sang Pencinta...lom abeh baca lg sbb ayat2 dia kena faham betul2..Tadi keluar smpt gak capai 1 lg novel...hahaha...

Tijah said...

salwa
mana leh. ko tetap maknyer puan penasehattt...


ai
ko kena baca sindri tu. tapi mmg meransang minda gak la...


cklah
nama penah ko ape kak? aku nak gugel nih kot2 a jumpa...


aripsamat
kan? aku nak pegi kedai la esok tengok2 buku baru diorang...


eddie
wuish ganas muhh. gua tak faham sgt citer2 kombet nih..


cookie
wakakaa. buat la blog satu. kukidanlaki. bleh? heheh


dib
nama watak pun biasa2 je kan? yg penting jln citer tu best...


acik
sy pun sampai skrg ghoma alfred hikok tu...


lifesaver
aku ngantok kalu baca buku teks jer. wakakak


tic
hahaha. betul betul. giler "banyak" kan? sampai tercabut2 kulit sbb asik ulang2 baca stok tu je kan?


kakazz
best ko? pinjam leh? wakakakaka....

Erna said...

jah,suko e akak bilo jah kato suko membaco..akak pun camtu..sekolah dulu.terok boto..cik gu ngaja pun akak bolih lai curi2 baco...sampai tetangkap..sib baik maso tu cik gu yang baik...kok tak...ha..siap ko..ramlee awang mursyid punyo buku cito..sumo tajok akak ado jah...ha..ha..tu baru boto suko membaco..

nurul@cokolat said...

nok.. ko bleh geng dgn wakzu. dia adalah fenklab khadijah hashim dan dia ada koleksi novel kh banyak okeh! aku tukang pinjam je..

mengenai blog pula.. mmg wujud apa cam ko cakap tu, an?an?an? mmg ada apa... ko nak aku bagi url yang best2??? yang kejenyer membohong je dekat blog.. aku rasa kopun tau ni.. nanti aku bagi kat ym. cekidaut!

pastu bab anak tu, aku ok je. janji ko jauhkan aku dari nama lateefa! puiii...

nok.. satu lagi. blog yang kuat propagandanya kita nak klaskan under apa ek?

ct sarah said...

kak...saya pun suka membaca...ada yang beli ada yang pinjam kat library...selalunya sebulan 2 kali ke library pinjam buku....satu novel inggeris satu novel melayu...ramlee awang mushid bestkan karya dia...

Zyma Saad said...

Ko dah rajin membaca ekkkk,Jah???
Aku pun nak tiru ko la cenggini...

Senin ni la aku pegi library cari buku2 yg ko baca tu....
:)

ashley said...

Tij,
akak suka sama itu Khadijah Hashim.
Bahasa sedap..
Akak suka baca cerpen dan novel dia.
Meleleh ayor mata.

"Tersungkap"
"Nasinya tumpah"
"Bilik atas sebelah kanan"

ooooo..nostalgik!

among my peberet laaaa..

orang putih lak...SIDNEY SHELDON's : POWER RANGER orang tua nih tulis. dia gabung banyak unsur dalam novel dia!

Lazyf... said...

komik sinchan akak baco x?

al-lavendari said...

syareefa lateefa bezolina syeikh suleiman akhlakhan

tambah lagi - al-lavenderian senawangian shah. alang2 dah panjang biar dio sampai menjelo2 !

hanimndroid said...

akak ado baco ramlee awang mursyeed yg laksamana sunan tu x.. hui, yg tu best. 20 fingers up (sekali jemari kaki~). dia ada sambung2.

~0~ said...

membaca amalan mulio kak...

go akak go

~0~ said...

membaca amalan mulio kak...

go akak go

Yunus Badawi said...

Ko nak bertanding kawasan mana Jah pilihanraya akan dtg?

Aku sokong ko bagi rebat utk prepaid. Tapi postpaid pun ko kena bagi rebat jugak sbb aku pakai postpaid huhuhu

dude said...

bila masa yang sesuai ko baca buku kak?

Tijah said...

erna
sey ingat akak byk baco buku tamar jalis sbb tu takot na deh kok abg poie ostesten. hikhikhik. umah akak misti cam lebri tu kan? umah sey ado la kumpo buku sesiket...


cok
nak. nak. nati kita exchange url yer nok. mak mmg suka betul baca blog fiksyen nih. jimat duit mak drp beli buku2 fiskyen kan? lateefa? sedappp apa nama tu. misti anak ko petah berkata2 tu nanti. klasifikasi? AMPSM- awas miss propa sedang membohong


ctsarah
yer best dik. akak skrg ni jer jarang gi lebri sejak lebri sbn ni pindah tetengah town. payah parking


zyma
hahhaa. ko baca jer apa2. baca blog pun okeeee...


ashley
hehhe. sey kok takdo novel kak...majalah kuntum pun sey baco.


lazyf
komik tak baco dik. akak dah tuo. hahahaa


al-lavendari
wakakkaaa. klakar la kau ni bang. a'ahkan...kok tambah "al-lavenderian senawangian" pun org tak perasan kan? konfem tak kono saman JPJ tu...tak tedayo deh nak ejo namo panjang2 kan?


hanim
humang aih. kok 20 jari sekali naik maun tersingkap kain tu kan? wakakakak...


~0~
iyo dikkk. sojuk porut cikgu akak maghin kan?


yb
kawasan senawang la bang. hahhaa. senang aku nak berceramah pakai bahasa n9. hahah


dude
aaa...dlm keto masa tunggu anak balik skolah. huhuhu

hatim a.r said...

fuh akak skarang sudah maju kehadapan.hehe saya zaman muda gemilang dulu feberet novel hari-hari terakhir seorang seniman ngan seorang tua di kaki gunung.skarang sebab dok obersi terpakse lah layan novel omputeh plak.papepun den respek lah akak encourage si cem tuh membaco!!gudjob!

dayah said...

Salam Kak Tijah oii ^_^

Saya kalau baca blog akak kalau x gelak x sah ^_^

Bca bku ni mmg perkara yang sgt seronok! Nak lagi baca buku dikala sedang jammed. Dari dok layan dgr radio sajo, membebel2 x kena gaya baik ambik buku satu letak dlm kete sambil tunggu giliran nak gerak laju2 kat jalan raya tu, baca sikit paling tidak dapat selesai setengah perenggan ke kan kak ^_^

*sya pernah buat gla! Bca buku sampai x sedar keta dah kosong kat depan.. kena hon bertalu2.. kakakakaka*

mugiwara said...

serius.
seribu memang tak cukup.

patne. sila buat usul masa perhimpunan agong nanti ye...

bila mini lebreri saya dah siap, jemput le datang. pastikan dah daftar sebagai ahli ye...
kikiki~

zuwaini rawk said...

jah ko mcm tau2 jer aku x cukoq lagi!!!!

wos asal ko luper kat aku...kalau aku pon dapat anak pompuan aku nak boh gak anak nama 2 syareefa lateefa bezolina syeikh suleiman akhlakhan.!!!! tp lateefa xnak lah...!!!

jah nanti kiter tukor2 nobel ekk!!! hidup YB JAH!!

shija said...

mak pon ari2 bace nok!err..kok kek umah tu mak baco..pamphlet avon,ado..perabot bahagia,pinjaman wang berlesen pon ado nok.pendek2 yo ayat eh,tak stress mak nak baco,muahaha..

Che La said...

lain lain tak po ko bagi buku sejarah den tido

mamarempit said...

ohoooo...kek sini pun ado yo mistewi lateefa....hahahaha....matik kutula ekau lateefa....

kucingorengemok said...

http://www.ujanailmu.com.my/default.cfm - kalu beli buku kat sini, nescaya ada harapan mendapat otograp kak nisah itu

Nomee said...

Den suko Hamka. Tijah ado laie ko buku dio? Pinjam leh?

Desert Rose said...

Teej, (best tak nama aku bg ko ni?

Aku rasa mcm aku ada je Buku Misteri Jam Menjerit tu wei, dgn buku Misteri Tengkorak Bercakap, ko ada tak yg tu?

Dan aku tau gak mamat yg tak bleh blah tu, dia dah bankrap ko ...hi hi hi aku gelak plak ek.

Aku rasa writer buku tu yg ko baca, die pun sorang loyer yg terperangkap dlm kerjaya nya septi aku, aku ni sebenarnya cita2 nak jadi Kurator Muzium nok hi hi hi, tapi ko memang lah, perkataan locus standi itu membuatkan aku tetiba teringat kerja aku yg melambak ni yg aku buat2 lupa nak buat cisss btoi bc blog hg ni.

p/s : Genre blog aku adalah autobiography (seorang pesakit mental,) ko suka tak baca jenis bhn bacaan cam tu???

NenekPenne said...

dulu masa kanak2 riang ribena, akak pun suka bca citer nancy drew misteri, enid blyton... pastu citer alih bahasa melayu, 2 kembar di sekolah asrama cempaka laaa...

bila remaja sikit, baca buku cinta omputeh mcm nukilan Catherine Coulter..hero pulak mcm hansome2, tegap2 gitu..terus feeling abis nok!

pastu baca jugak citer tulisan Khadijah Hashim..Ombak Bukan Biru... best giler buku tu...

dululah...la ni nak baca buku2 cenggitu mcm tak ada masa sebab masa dah dispend kan utuk baca blog tijah...wooohooo boleh gitu?

*Miss Geli^ said...

lateefa terus diam kekdahnya...

jgn la tetiba laki nak suh nama bebi ini as nama diatas tu...

|| NaFiRaa || said...

x suka baca novel!!! sbb lambat abes!! suka baca buka nipis2 jek..hahahhha

arap2 anak sy x mengikut perangai mama dia~

saya lah said...

nak baca nobel2 cintan ni, kalo sampai part laki curang, memang emo sampai gado dgn bopren. ai sangat menjiwai watak ahkak..

Tijah said...

hatim
a'ah la. sorang tua dikaki gunung tu pun akak ada baca tu. tapi dulu ada kuar tv per. best citer dier. lagi best dr keliwon. wakakaka


dayah
hahaha. giler ko dik baca dlm jam. tapi kalu ko nak pahala besar sket baik ko baca tafsir terus. hikhik


mugi
kan? kurang2 5k baru cukup. buku ni jam dah la mahal nak2 buku budak2..


wakzu
wakakkaa. ngaku jugak ko nok. lateefa tanak ek? besh apper nama tu...


cija
aku br dapek pamplet avon aritu kemain girang laie maklum la dah lamo tak buek purchase kan? byk boto brg baru kosan eh


che la
samo la cam den. nak2 sejarah melako. wakakaka...


mama
adoooo. kok dah namo eh misteri tu mano2 pun dio ado...


kog
kalu aku dapat tankap gamba dgn kak nisah nanti aku kasi ko tgk eh?? misti ko jeles...heheh


nomee
hamka tu den pinjam org punyo. tak abih pun baco tak tedayo otak ni nak absorb do...


dr
teej? waahhhh. sedap jugak yer. jgn teef da. tu dah cam lateefa plak. misteri tengkorak berckp aku rasa cam x pena baca jer. tu buku siasatan ker buku tamar jalis tu nok? hahaha. biar betul ko nihh. a'ah. kak nisah tu lawyer by profession. pasal genre blog ko tu...setakat ni aku bleh telan lagi. hahaha. aku sukerr apeee. tapi ko tu pemalas update tu masaklahnyer. eh. panjng lak respon. hehehe


nenek
hins. hins. ni yg buat aku kembang bontot nih. aku pun sker gak baca buku2 yg ada gamba hero gagah tu. pastu lepas baca misti feeling heroin plak kan? cehhh!


nowa
jgn nok. nama tu amat ta sesuai kekdahnyer. takut nati anak ko membesar sebagai pempropa jer. hehehe


nafiraa
kalu centu ko bleh la langgan majalah kuntum. hehehe


sayalah
hahaha. ko mmg bleh pegi odisyen drama telenovela dik...

Hidemichi said...

gua pun dulu rajin gak baca buku misteri, tapi yg pendek2 je la...mcm Misteri Mimpi Syakila.

Cahaya said...

kak, kita berkongsi minat pada buku yg sama di masa kecil dan comel..hehehe.. Dulu pantang kuar kat library yg baru, sy antara terawal la merembatyer:-)

Mak Su said...

buku tajuk misteri blog puaka pun ada? kih kih kih

tasikmerah said...

hahahaha.... mmg mcm haram lawak dak tijah nih...

tak kuasalah nk komen dah jah. esok je la kita gebang panjang.



.

Tijah said...

hide
misteri mimpi syakila? hahahaa. tu bukan tajuk lagu ko?


cahaya
lepas tu ulang2 pinjam sampai kaver luar tu lunyai kan?


maksu
blog puaka tu...saya la penulis merangkap penerbitnya. wakakaka.


tm
esok? esok hari apa yer nok? wah! asal tiba2 bulu woma aku naik menjelang esok nih?

Cik Puan Huda said...

panjang nye name kak oii..kalo la wife cem nanti name cenggitu, cmno nak panggil tuh..

penah bace novel selaut kasih x? tu pon best gak..

IBU KUMBANG said...

kak jah,
aku advice ko baca "lasykar pelangi by Andrea hirata frm Indonesia.. aku berani kata antara buku terbaik yang penah aku baca.. silakan!

Saya juga suka membaca.. hehe!

Tijah said...

huda
err...panggil oi. oi. jer senang. hahaha


ik
bahasa dia senang paham tak nok? kalu cam ayat2 cinta tu...pening jugak aku

Weed and Bandages said...

ketijahannnn..hang suka membaca rupanyaaa.. haha.. keep it up bebeh!

Tijah said...

ms weed.
yer. tabiat ini baru mahu dipupuk semula ni

IBU KUMBANG said...

don't worry, translated already!

Tijah said...

ik
kalu dah translet ok la tu. heheheh

CATZ said...

tijah..
ko sezaman dgn ku..
enid blyton sumer tuh mmg layannn..
besttt..
hahahaha...kecik2 baca siri penyiasatan..dulu baca buku2 cenggituh mmg rasa best gila...
hahahha..'misteri jam menjerit!'.
kihkihkih

Tijah said...

catz
kan? tu yg ngulang lebri 2 hari sekali tu...

miss nina said...

salam ziarah.
blog akak ni best :)

Tijah said...

nina
mekasih dik. kau telah membuat akak blushing nih...