Oct 25, 2009

promosi utk makcik...

jam 9. pagi ahad.

cem main game...

carlos tengok tv...

tijah lak baring2 sambil main gps (yer! masih gayat dgn benda itu...)

semua tgh malas2. breakfast pun belum lagi. cadang nak keluar cari pulut kuning kat paroi jaya. takpe ah. kita rilek2 dulu.

tiba2 ada call masuk. ada kawan nak dtg dr sg. buluh. masing2 terus bingkas bangun. bincang nak masak apa. nasi ayam? alaa...dah biasa. masak lomak cili api? diorang makan ke nanti? last2...nasi daging ah! sedap & senang.

akak shoot ke pasar tani paroi jaya. daging nan ado. tinggal tulang saja. akak tanya penjual tu mana pegi brader daging sebelah dia? gerai dia sorang je niari. biasa ada dua.

"budak tu tak meniago hari ni dik. kaki eh kono cagu". ewah! tak kelakar ok!

drift pulak ke pasar ampangan. lega tengok daging banyak lagi dan terus menuju ke gerai kegemaran.

sebab apa?

sebab makcik tu salu bagi lebih bila menyukat. harga pun lebih murah. mintak daging 1kg je tadi. dia bagi extra sampai dekat 300g. pastu masa bungkus dia tanya "nak buek sop ko nih?" akak cakap yer. pastu dia tambah lagi daging2 tetel yg ada lemak2 sket tu for FREE. "ambik la nak. uboh lam sop osah sodap eh nih!" owh! mekasih la makcik!

jadi dgn ini akak nak buat iklan free sket utk makcik tu. sapa2 duduk sbn...nak beli daging kat pasar ampangan, sila la beli kat makcik daging yg pemurah tu ye? sumpah akak takde dapat komisen berupa bekalan daging percuma sepanjang taun ni der. ni kira cam tribute je nih.


gerai dia tu yg kaler merah tu. masuk je entrance tengah, gerai dia belah kanan tepi sekali berdepan dgn org jual keledek/serai/pisang.

sekian laporan hari ini yg bertajuk "MAKCIK DAGING BERHATI MULIA". semoga murah rezeki & bisnes makcik sukses selalu. aminn...

jemput makan semua!

36 comments:

Ms.Lilies said...

yg kaler merah tu mmg penyedap tekak aku tu...okeh!sok aku lalu somban sila masak ini yek

kakpah said...

Osah sodap e ghoman nasik daging kau jah. Oda sopinggan leh tak!!

ashley said...

Sedap sedap sedap...
Makanan orang UTARA nih.VERY GOOD JOB,..JAH!
.
.
.
KOG,( kenen sama itu kucing oren)
SILA belajar masak nasi daging dari kawan ko nih!
ha ha ha...

+a.z.i.e+ said...

kak tijah,
kita nak resipi boleh? ;)

hatim a.r said...

woh osah sodap eh.nasi daging tu cmno nk buek kak jah?resepi xdo ko?

Manusia said...

bagus makcik tu yea..

~Kak AZZ~ said...

Jah....daging tu ko buek lompap yo ko.....lompap ni kalau ado yg lomak2 tu mmg sodapppp....perggghhhh....

nasi daging tu cmno ghoman ehh....ado rosopi tak..? kok ado lotak la kek sini.... bak kato dik Hatim tu haa...

linn said...

mana aci, gambar adalah gambar lama.

Tijah said...

lilies
penat2 aku masak...ko lalu jer nok? hehhee. tukar ah. ko buatkan aku muffin eh? nak topping coklet taw


kpah
apolak sepinggan yo kak. sekawah pun buleh. sey cas 15 hengget yo sekepalo. air sirap limau kaler ijau.


ashley
yer. sbb yg datang tu pun org sg. petani tu kak. suka carlos geng dia datang....


azie
buleh. resepi ada kat sebelah yer dik...


hatim
ado. sebolah tu. nasi daging utara tajuk eh.


manusia
yer. tu baru betul ikhlas meniaga...


kakazz
ado kek topi tu. dah salu buek dah tu. lompap? jangek laie sodap. tu kok buek masak lomak cili api podeh2 judu'an mo gelimbing osah sodap eh tu...


linn
hahaha. ko redha jer la nok. nak snap tadi ada org...cam segan la plak kann...

joegrimjow said...

makcik tu buat baik

org xkenal tahu apa dia buat
tu kegunaan berbuat baik

Hjh Esah Jolie said...

DEn tak ponah poei pasa..masaalah eh!

mrMiEZ said...

sedapnya kak tijah...

kak tijah mesti pukao mata mak cik daging tu..

mak cik tu sedor kak tijah pukao die.. dan terbagi kak tijah daging lebih...

ilmu per kak tijah pake... share skit... kuahkuahkuah...

Kujie said...

makcik tu ade laman web tak?

nk beli online...kehkeh

Teacher said...

nasi daging? tak pernah dengar pun makanan ni.. nasi goreng daging merah adalah aku dengar.

mugiwara said...

tak nampak pon daging dalam nasi tu~

MommyCT said...

kalau dokek, den pon nak poi carik kodai makcik nih..

~0~ said...

kompem syg makcik tue kak akak...hehehhe

~0~ said...

kompem syg makcik tue kak akak...hehehhe

Tijah said...

joe
kan? mmg happening pun gerai makcik tu. ramai je org...


makji
err...yo ko? tapi pasa mlm poie tak? tau fu fa daud soya osah sodap eh tu...


miez
akak x sempat pukau dik. akak yg terpukau makcik tu baik sgt


kujie
nanti saya tanyakan eh kak? hehehee


tic
adala...ni utara mari resepi ni. yg nasi goreng daging merah tu siam punyer. hehehe


mugi
tuu...yg pucat kaler kelabu tu aa. alaa...saja wat2 tak nampak plak patne nihh...


mommyct
tu la. nak suh courier cano lak kan?


~0~
masaklah eh tak tau la macik tu cam akak ke tidak...

Yunus Badawi said...

Ada lebih lagi tk Jah? Aku nak hantar anak balik Serting tghari ni. Kalau ada lebih boleh aku singgah rumah ko hehehe

Che La said...

bilo ko nak open house? den sanggup turun

eiza in the house.. said...

sedapnya..nyum3

eddie dewanaga said...

buat baik berpada-pada... buat jahat, masuk liang lahat.

Tijah said...

yb
dah selesai bang. kita gi mkn nasi minyak kat umah kakpah jer la. hehehe


che la
krismes...datang la. kita goreng nugget jer. hehhee


eiza
try la. senang giler buat dia tu..


eddie
yer. kebaikan macik tu kubalas dgn promosi...

kak wos said...

soklan pengetahuan am dr wos;

makcik dageng ko nih ada pertalian saudara tak ngan abg dageng kat blog nogha geli tuh?

sekian,
wos

Tijah said...

wos
aku rasa takde. sbb mereka berlainan rupa. hahahah.

*dak nogha tu pilih penjual ikut paras rupa je kan wos??? tewok taw!

zie said...

oh ye ker....kena bgtau my mum nie - selalu gak g pasar ampangan nie.....

Erna said...

jah akak tau gerai mak cik tu,salu boli daging ngan dio..jah,bogi la resepi nasi daging...akak kalau dapek makan pun setaun sokali..tu pu poi mah kawan yang tiap tahun rumah terbuko e..ado nasi daging...sodap lak tu...

Umie said...

sedapnya sambal belacan ko tu nokss... terliur aku tengok hah...huhuhu

Lifesaver said...

ada papadom???????aku nak!

Tijah said...

zie
yer. bagitau. sama2 kita memartabatkan macik itu


erna
haaa. tu la deh kodai eh. resepi ado kek sebolah tu kak. sonang ya amat buek tu. sazah mo aji usop ghoma boto tu


umie
tu ayaq asam tu nok. tapi mmg aku letak belacan sket kasi flever. ko amacam? best makan sushi hari2? heheh


lifesaver
adaaaaa. kranciii sangatttt...

uji6june said...

ala Jah
terlio akan nengok'an
nasik daging tu ..

tapi kalo tak silap akak
kat belah utara
dorang tumis daging tu
kemdian beras masuk
sekali kan?

dude said...

cam bese.
menu pleaseeeeeeeeee

Lazyf... said...

osah la baik ae acik daging tuh...
kemsalam kek dio yo kak...

|| NaFiRaa || said...

syok nye cuti~ jeles!!!!

salam kenal... sy add kak tijah kt blog saya yek... time kasih sbb n3 blog sis ni slalu wat saya guling2 kat opis~ehe..

suka baca blog sis..walaupon kadang2 kena refer 'diksyeneri' sis..

Tijah said...

kak uji
nasi daging ni ado mcm2 version kak. yg sey buek ni versi mak metuo mmg daging eh asing'an dr nasik. tapi kok nak campo tumih an sekali pun buleh gak kot. cam setail nasi briyani tu kan?


dude
menu kat sbelah dik..


lazyf
yolah. acik tu jawab waalaikumsalam..


nafiraa
hehehe. mekasih dik. jgn la sampai guling2 kek opis. kang kono potong gaji kang. hehhehe