Oct 11, 2009

tu la...

5 taun lepas...

dia call akak marah2...

"kau ni...memandai2 je bagi nomo talipon aku kat ejen insuren ko kan?"

dan semlm...

"ja, suh ejen ko call aku bleh tak? aku kena slipped disc la beb! lagi 6 bln operate. skrg on pain killer..."

akak gelak je (dlm ati la...)

sori bai. ko cari la sindri. tak dapek den nak nolong doh! ko penah dengar tak...
  • sihat sebelum sakit
  • muda sebelum tua
  • kaya sebelum miskin
  • lapang sebelum sempit
  • hidup sebelum mati
haaa! skrg ko pilih la mana2 yg ko rasa masih sempat buat sebelum terlambat.

wa tala luit mau tolong lu. kalu ada pun wa tamo bagi. eh! lumah lu ada tv flat skrin 42" kan? kasi jual laaa...

wa ciao dulu arr. mau pegi open house.

36 comments:

♥cybermummy♥ said...

Waaa !!! tijah manyak kejam oooo ...
Tapi kan tijah org macam ni memang patut pun kena kutuk macam tu .. Bila kita suruh beringat waktu belum susah tak mo . Tapi bila dah tersepit macam tu baru terkial2 nak mintak tolong .. Bak kata org sendiri mau ingattt .. ngehh !! ngehh!!

hantumakan said...

ia la noks, kengkadang ada orang dah le tak nak beringat, pas tuh muka sposen aje mintak tolon kan..

Tart LovEr said...

hehe...slipped disc tu...parah dah tu jahhh..sian dia:p

xiiinam said...

Orang susah nak bawak berunding ni memang banyak...
Ada teman sesekolah ckLah...gaji 5K juga, gelang emas sampai siku (hiperbola lah ni)...tapi bila sakit, asyik ngulang farmasi beli panadol. Bila dah parah....baru nak cari doktor pakar...pinjam duit sana-sini....

Dulu, orang cadang ambil insurans melawan...siap dengan dalil lagi!!!

eddie dewanaga said...

health insurance memang cukup penting nowadays, beb...

kos perubatan makin meningkat setiap tahun, diorang ni will trying their best to keep us alive, then suck our blood to death with the cost!

siggplus said...

haha yg ni aku suke kak..bia dia merasa sikit..

dlu kemain marah orang, kena batang idung sendiri padan ngn muka dia..

lagipun dia ni xpnah amek insuran ke?manada orang amek lps sakit,mmg xkn dpt la pampasan..haish..

btw aku klik nuff kau kak

Ms.Lilies said...

muka tersenyum2...
sedang membayangkan yb tijah tersenyum sinis sambil berkata "padan muka ko!"
wakakakakaka

KV said...

dah terhantuk baru nak terngadah...

Marina Monroe said...

Boleh beli lagi tapi..."Insuran Kematian" adakan Tafakul buat kalau tak silap...

Shifu67 said...

errr.... ada siapa egen insuran kat sini... haloo... aku nak beli insuran ni

joegrimjow said...

bile masa da maju
semua akan cari insuran ;)

Mak Ton said...

hiks...
udah sakit xguna do..
xdo mano ejen insuren tuh nk cover...
suh dio g que kek sepital tunku jaapar...
peringatan utk kite sume okeh....

adibah said...

Jah, orang kampung aku kata..

"BETTER LATE THAN NEVER.."


*Jah, nanti kot ko datang kolumpo, roger2 la aku.. boleh jugak kure2 bertemu dengan kobau bajak.

kak wos said...

jah, baru jer kita bincang pasal perkara2 ceni kan?
ayo.. tatot la...

Zyma Saad said...

Dah tergolek baru nak teringat ye...muahahahah.

Syima Syaz said...

kalau dah ade record kat hospital,dah siap tau nak buat operation....insurance tak cover dah.

Yunus Badawi said...

ganaz ko jah....

~0~ said...

brutal sakan kak...hehehe...

mugiwara said...

dah terlambat...

ejen insuran tu mesti tamau org2 dh tentu sakitnya...

dia musti cari org sehat2...

tasikmerah said...

pendendam jugak ye ko jah....









hmm... samalah kita! hiks.

isabelle said...

wallaweii...
baru dia tau langit tinggi rendah. hahaha.

Tijah said...

cybermummy
betul tu. sindri mau ingat la kan? tu pun kita penat dah tolong ingatkan dia 5 taun lepas...


dalia
nasib baik mintak tolong nak phone no jer. kalu nak mintak pinjam duit? lagi haru nyah..


tartlover
haa..disc dah terkeluar. skrg on physio try nak masukkan blkk sisc tu kalu dapat la. kalu tak kena operate jugak la sok...


cklah
hehehe. sama la dgn sedara sy sindri kak. bini loyer. blagak kemain kata ins penipu. ye la dier amek personal accident mana la cover sakit. pastu skrg dah ada kencing manis baru nak try apply. harus la reject tu...


eddie
betul bro. dr pakar mmg makin kaya dan kaya dan makin kaya skrg nih esp dr tulang & spine nih. nak suh cem jadi dr lah...


siggplus
aku pun suka gak cerca org degil nih. masa sihat tanak beringat. dia lepas ni bleh amek insurans keta/motor jer lah kan? hahaha. keji. btw...tengs klik nuff aku. nati akak blanjer laksa yer?


lilies
yer nok. yg buat aku sakit hati tu...jgn la marah2 aku kalu ko tanak amek pun kan? aku introduce jer..nak amek, tanak sudah.


kv
tu yg takut tu kan? oh! aku nak check blk polisi ins aku...adalah sudah lengkap.


aunty
tak sure plak aunty. tapi tu cover mati jer la kot kan? health coverage tak sure la plak mcm mana...


shifu
ko kena cari yg berdekatan dgn ko bang. baru senang service. hehehe


joe
betul. betul. masa tu sapa takde ins sila tunggu tepi kaki lima. tak pun kena cari dukun...

Tijah said...

makton
sepital tunku jakpar? hahaha. tu yg kena tunggu 6 bln baru nak operate tu. nasib baik slipped disc jer. kalu saket jantung? padam dulu kot. hikhik


dib
better late tu jgn sampai it's too late sudeh kan? nomo ko apa weh? ym ar...


wos
yer. bincang di mana aritu ek wos? hehehe. banana split tu xleh makan salu wos...nati sweet pee (bak kata cok...)


zyma
dah tergolek dan dah terslipped...hikhik


syima
tu ah. takpe...nati aku sajes dier cr bomoh tulang. hehehe


yb
aku mmg bengang dgn org2 degil pastu sombong ni bang. hikhik


~0~
kasi dia sentap sket kannn....


mugi
yer. sapa dah saket...pegi la rebus mas cotek je kan? tak pun daun ketum utk tahan sakit.


tm
ingatan aku kuat nok. masih terngiang2 tem dia call marah2 tu. mcm la aku buat dosa besar sgt. bukannya aku bagi nomo dia kat org swiss cash pun kan?


isabelle
itu biasa dik. sudah terkena baru tersentap...

Lifesaver said...

akak..

ko kena berjiwa murni kak..baik ko tolong

NenekPenne said...

sekarang ajen insuran kan ramai.... pilih jer yang mana satu..apo lak yang shusahnya, kan tijah kan...

mamarempit said...

no komen....

FIESYAH said...

sedia kan payung sebelum ujan...

~Kak AZZ~ said...

akak takdo amek insuran dohh...dah tak kojo nak bayar ngan apo....tapi kdg2 tu sakit gak ati bilo ado oghang amek insuran tp mintak duit kek omak apak ehh nk bayar bulanan insuran tu...pehtu sibok la cakap duit tak cukup manjang...ko ingat mak apak ko tu cap duit ko hapoo...hahaha...lopeh an gogham kek sini jap...hehe...

*lg sakit ati bila org yg perasan mcm la dia tu bagus sgt...padahal dia la yg paling ngabih an bogheh...hohh...(ghaso nak tunjal yo jondol org tu kan Jah kan...hehe...)

Teacher said...

update update update!!!!!
Kentut ku berbau rosemeri cikenmu hari ni tij

Hidemichi said...

Eloklah amik Takaful... Islamik sikit. Insuran ni kira2 dia bleh ke arah haram.

Tijah said...

lifesaver
minyak masak seri murni 2 kali pemeringkatan aku bleh bagi dier. hikhik


nenek
ntah kan? tengok kiri...tengok kanan. misti ada punya.


mama
cam artis lak yo?


fiesyah
org tua2 salu cakap centu kan?


kak azz
capo gek eh tu kak? cam tak pueh ati yo bunyik eh tu? hahahaa


tic
kontut den lak berperisa parsley ini hari. wakakaka...


hide
ada byk option skrg kan? tepuk dada tanya selera.

farish H said...

cayaalahh kak tijah!

lorongsetia8 said...

wah mantap je citer ni, mmg laser! hehehe

Tijah said...

farish
nak sound depan2 mak tabrani...hehe


nafnaf
benda2 cenggini patut sindri mau ingat la kan dik?

AZANI said...

pesan kat kawan tu...takaful kan ada kalau tk mau konvensyen...banyak pakej yang ditawarkan...

Tijah said...

azani
masalahnyer bang...dulu apa2 pun dia taknak amek termasuk la takaful. degil kemain tu.