Nov 5, 2009

cem...

lupa lak nak cerita.

02.11.02 aritu adalah besday cem yg ke 7. bujang dah anak akak ni. nak adik ke cem? orait! nanti mami beli kat ekonseb.

cija belanje kek & eskrem smarties kat sikretresepi. kemain la suka. tuhh! siap doa mintak acu kawen cepat2 lagi tuhhh.
kendian bangjo, abg kandong cija (huhuhu...) sms. "arep minat mickey mouse ko ngah?". akak balas la "iyo!".

cesss! tak tau lak dia nak belikan cem bag skolah mikimos. tau akak cakap cem minat gucci.

mlm tu jugak bangjo, kit & nurin datang bawak adiah. cem sgt hepi. misti dia feeling krismes sbb paklong datang mlm2 kasi adiah mcm santaklos kan?
upacara pemberian hadiah oleh pengerusi PIBG...
penerima hadiah sedang memeriksa sekiranya terdapat defect.
kata mak bapak ex-QA kan? wakakaka!

takde makan2 ke? eh adaaa. akak buat nasi briyani sket. tengok beras basmati lebih buat nasi daging aritu terdampar lesu je kan. 1st time nih! sehingga agak neves semasa menumis bahan!

guna rempah nih...
resepi/cara nak masak nasik & ayam briyani ada kat blakang plastik tu. refer sindri la ek? akak malas nak salin balik...

tuu diah! buleh la telan. nasik tu rasa cam kureng sket sbb takde daun pudina, kismis, susu cair & gajus. pastu dia suh letak kalering nak nampak menarik tapi akak belasah je kunyit. janji tak pucat sudehh!

tapiiii...ayam briyani adalah setapp (mampos sindri masak sindri puji nehh...). pastu buat la acar timun & goreng papadom sket kan. baru mecing!

tak ajak sapa2 ke? takde. makan sindri je. kena improvise sket. dah pefek sok baru berani jamu org.

41 comments:

tasikmerah said...

jah, nasi beriyani ni ilham mari dr rumah kak pah la ni kan? he he.

hepi befday cem.

:)


.

tasikmerah said...

gua fes jah..... gua fes..... ha ha.


.

hantumakan said...

aww, mnantu ai dah 7 ke jah?.. jago anak truno ko bebaik yo.. anak aku yg baya cem bulan doblas ni baru 7 thn.

ayam beriani kau nampak mengiurkan, nasib baik aku dah brekpes, kalau tak, mrenjes aje asid porut den.

afiq said...

hepi besay cem! nasik x kesah bona..ayam eh tuh! kihkikih sobab den ghoma ayam...i miss mai mam kuks veri maj la kak....

Qumairah said...

hmmmm, sedapnyee masak beriani nih..kat sinih hujan plak..harus lepas nih trus kuar gie carik...heheheheheh..uh entry ni telah membuat ku tringin

Lifesaver said...

ko mmg mummy dan isteri mithali la kak!!!

Cikpid said...

humang aii..mcm sedap jek..telan air liur..kak jah ade perubahan ape2 tak??sile laa roger2 i ok..

shija said...

"tuhh! siap doa mintak acu kawen cepat2 lagi tuhhh."......aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnn,hakhakhak....slamat hariiii lahir yg ke7 cayangggggg!!!..kemain nuyin jadik pengerusi PIBG lagi kekdah eh!miahaha..

shija said...

"cesss! tak tau lak dia nak belikan cem bag skolah mikimos. tau akak cakap cem minat gucci.".........wakakakakakkaka....mak ske part yg niek nok!

momguess said...

hahaha
kalo ko rasa nasik briani mati ko tu blh telan
sudi2 lah ko buat
ajk kwn2 rasa nyer pulak yer

Mak Ton said...

epi besday cem....

nasi beriyani sedap!!

nk p mkn nasi beryani lah sat g...

mamarempit said...

dh bujang dak cem kan...tk lame lagi tijah sibuk le carik calon menantu...hiii...

bariyani??? erkk...minat gak...tp lom timbul napsu nk nerai memasak...

eddie dewanaga said...

Selamat hari ulangtahun yg ke 7 kepada Muhammad Ariff Farhan..

semoga panjang umur, murah rezeki dan diberkati Al-Malikul Quddus.


...dan jadi anak yang soleh.





*Cem, kalau mama tanya nak hadiah apa, mintak adik sorang... hehehe!

Mas said...

Happy Besday lah cem....wah, tak lama jer tijah nak time nantu. Eh, nampak cam sedap jer nasi tu...tapi mak skrg diet lah nok...dah ilang 7kg pun, ado lagi 13 kilo mak nak buang nih.Doakan mak berjaya nok...Apapun mak nak puji gamba kek fb tuh....bila cem makeover tu?

uji6june said...

huhuhu ..
anak akak yang kecik (tapi skarang dah remaja)
dulu salu mintak adik ...

akak jawab :
"nanti mak beli tepong .. gentel2
jadi bebi.."

dulu dia tak paham

Umie said...

terliur aku tengok nasi beriani ko ni nokss...huhuhu

~0~ said...

kak...mintak biriani sepinggang

|| NaFiRaa || said...

hahahahahahhaaha... adesss la...

ekonseb tu kat bahagian mana ade jual anak kak.. nak jugak beli sorang neh!!

Tijah said...

tm
yer nok. aritu nak makan tambah cam malu2 kucen kannn? hahhah. lu fes? taniahhhh. nati aku kasi adiah side mirror sebijik


dalia
dahhh! aku dah teral dah sukat air utk basmati tu. aritu 2 pot beras, 5 pot air. konfem jadi. huhuhu


afiq
mekasih angkel.wah. angkel kekdahnyer kan? acik ina kok masak ayam misti sodap kan?


qumairah
hujan, nasi briyani, neskepe? ohhhh! heavennn...


lifesaver
errr...aku masak tu pun sbb tekak aku yg tingin nak makan. huhuhu


cikpid
almost 2kg dik. hehehe. tapi mmg kenyang aa...


cija
sekali pakwong beli bag cucci...caner?


momguess
kena 2-3 kali try lagi tu. selagi tak capai piawai xleh kasik rasa lagik. heheh


makton
mekasih acik ton. briyani ot mohd yg kat depan kilang mcis tu best.


mama
alahh. takat nak makan sorang boli yo la. hahaha


eddie
tengs angkell eddie! wah. siap nama penuh lagi. ni misti tgk kat fb nih. hehehe. angkel. saya nak adiah rifle...dgn silencer sekali taw...


mas
wah byk ko ilang dah tu mas. ko masih beryoga ke? bagus. bagus...


uji
hahaha. kok cem mintak, sey boli plastisin la kojap laie ni kang...


umie
hehehe. agak2 kat jopun ado tu rempah tu?


~0~
sepinggang?? wakakakaa. buah pinggang aku ade...


nafiraa
ada. kat tempat jual pemainan. huhuhu

jo said...

lapau pulak nengokkan nasi briani ni...

Ms.Lilies said...

epi besday cem ensem...
*ayat mau bodek2 sket*

nok...sangat sedap itu papadom la...idea mari dr movie papadom ka?

Tijah said...

jo
ahahhh. ayam tu ada rasa cam briyani gam sket....sket jer la.


lilies
wakakaka. kalu tak bodek nati xleh tanya acaner nak goeng "benda" tu kan?

adibah said...

harus ayahbonde cem bertungkus lumus untuk menyediakan hadiah untuk cem.. chaiyo!!! chaiyo!!!


*larikkkkk!!

hajarus said...

hepy besday cem....

zuwaini rawk said...

bepday cem selang sehari ler ngan kakak zue.... samer la kiter kan.....
patot ler kimia 2 agak dekat jerk!!!

farish H said...

wahh ade papadom lagek haha!

captainlukman said...

Happy birthday CEM, smga panjang umur murah rezeki n jgn lupa mak bapak dah besor kekgi. Koho comel hnakhekan gapi mak sorang ni**yahampoooooon mak cem jgn ko sagat aku plak dgn pengikis ikang tuh**hhehee

p/s; ni si cem kening tuh lebat sangat, kasi kat pakcik skit**matilah naik taraf pakcik ni!!** hahaha

NenekPenne said...

akak kalau buat nasi briyani...(aippp akak masa jadi isteri orang rajin lah jugak 2 bulan sekali masak....) pakai beras koohinor beli kat singapura. pastu rempahnya pakai Maggi jer... sonang...
time makan, pelahap pulak ex laki akak tu... seperiuk dia sorang melantak...

NenekPenne said...

02.11.02? bukan 02.11.09 hari tu ker maksudnya....

tak berapa jauhler jarak umur akak dgn cem... akak lak 05.11.** ahaks......

panggil tijah auntie boleh? muahahhaa

NenekPenne said...

02.11.02? bukan 02.11.09 hari tu ker maksudnya....

tak berapa jauhler jarak umur akak dgn cem... akak lak 05.11.** ahaks......

panggil tijah auntie boleh? muahahhaa

ashley said...

UHHH..papadom memang BEST!!
tingat TM..nonton papaDOM sampai nanges...ha ha ha

Tijah said...

dib
adiah apo tu ek? hahhhaha


hajarus
mekasih kakak. wah kakak gittew!


zuwai
kakakkkkk zue? (tijah pitam depan pintu sogo)


rizz
kranci tuhh...


luke
wakakaka. merasa mak kena kecik2kan mata baca hayat2 cinta pakcik luke. huhuhu


nenek
tekenang lak semasa lalu ek? errr..a'ah mak salah tulis tu. hahaha. malas la plak nak betulkan blk...


ashley
aku blm tengok lagi kak. bangi ada wayang tak?

bungacahaya said...

Sama besday ngan adik den yg bungsu...tp lg bosa...15 thn.

Zyma Saad said...

Bercahaya mata ku melihat makanan yg ko tayang ni,Jah.

:)

Tijah said...

bunga
15 taon dah bujang dahh tu...


zyma
rasa tak tentu tuuu..

aNiS tHe BumbleBee said...

hepi besdey cem..wowoh..sedapnyee nasik beriani tu..akak,kat sini de jual papadom besor pinggan.akak ndak tak?

Tijah said...

anis
besar pinggan? hahaha. tanak ahhh. aku sker papadom tecit2 tu senang simpann

aNiS tHe BumbleBee said...

hahahha..kak tij,kalo gune papadom tu,makan xyah pakai pinggan kak tij..letak je nasik atas papadom tu.ekekeke!xyah basuh2 pinggan agi dah.sonang keje.kih kih kih!

Tijah said...

anis
susah gak tu. kang nak kaut nasik pinggan lak pocah

dude said...

kak, cam setail aku je tiru resepi belakang plastik ;p

Tijah said...

dude
ko try la. tapi mak sure beli rempah tu dulu baru cr bahan. kalu x jadi cam aku byk jer benda yg x cukup