Nov 15, 2009

help! help!

assalamualaikum!

kom apa?

kombat!

bat apa?

batman!

jahatnye! tak baik tau memain...

semlm akak dapat 1 email dari sorang silent reader ni. dia mintak tolong akak tunjuk cara mcm mana nak trace anon2 yg telah mengganggu gugat rumahtangga dia.

hishhh!

akak mmg pantang anon2 yg keje suka kacau laki org nih. mula la rasa cam nak jadi catwoman pastu rejam sekor2 sampai mandol!

ayoh!

kita berjemaah bantu kawan kita nih!

ada sapa2 tau cara nak trace IP add yg paling accurate? juga cara nak trace email sender & location. akak pun nak belajar gak! maklum la skrg ni kan ramai penipu. eh! jgn memain. ada yg sanggup create spesyel ID semata2 nak menyamar, mempropah dan melaga2kan org tau!

saiko kan?

mari merungkai mistewi!

tengs in advans!

akak tunggu respon korang ni tau!
(cam paksa lak kan? biasa la yb...misti ada sikit gila kuasa!)

39 comments:

Yunus Badawi said...

Yes aku first

Yunus Badawi said...

Lambat ko tido malam ni Tijah. Mesti Carlos shift malam lagi hehehe

Yunus Badawi said...

ok nak sambung baca emel peminat senyap ko tu hehehe

Yunus Badawi said...

eh belum ada org lain komen.

Aku rasa buat aje laporan polis. Polis ada pakar yg boleh trace IP ni. Lebih terer dari akulah kiranya ngeh3x

ashley said...

I know one person that can trace these sort of people...
ko lapor kat security commission...
wakakaakaka...

tak tak tak...
ko lapor kat MYCERT!!
police internet mesia!!
virus ker.
hacker ke.
psiko komputer ke.
diorang terer JAH.

he he he..

aku sebab adik ipar dulu pernah kerja sana..

ashley said...

Dak tu patut tak allow anon.
pastu kena tepet la widget yang trace IP..
kan?

dapat IP, lapor la kat MyCERT kalau serius nak ambik tindakan la...

zarazaznan said...

kesiaan kan kak...
mmg selalu bgini laah di alam barzakh ni kak, huk aloh oooops silap!! alam cyber ni kak...
tak terel lagi mahu tracking tapi still can sort thing out cuma perlu byk cari source di intrnet or luar juga...

Kujie said...

Jah..

ko try kat sini,

http://kujie2.blogspot.com/2009/04/bagaimana-menjejak-penghantar-email.html

Kujie said...

skrg ramai guna streamyx, ip dynamic, tak dpt trace secara tepat..sipi2 adalah..tapi perlu kemahiran deria ke-6

ehem... pengeras bukan takat ayam golek je..hahaha

~Kak AZZ~ said...

tak dapek nak nolong ehh dohh....cubo la soh budak tu pakai widget junaidix...sobab kalau sapo guno widget jonih ni, dio leh tau sapo2 masok kek blog dio....peh tu berapo lamo visitor tu monenggek kek blog dio....

soh dio try guno msjbox@junaidix dgn msjbox visitor log skali....

takpun cubo tanyo kek tuan punyo blog ni cmno nk apply widget junaidix tu..

http://anakomak6.blogspot.com


yg lain2 tu tak tau la Jah.....akakpun bkn fhm sgt psl blogging ni huhu....

lupekanje said...

hmmm...
anto tuju2 ke arah IP tuh...komfem tepat kener ehh..
hehehe..
itu worang tarak cukup brani nk timbulkan diri...pengecut jgn di layan....klu bebetul nk carik gadu, mari... *singsing lengan siap!h di hikut hati yg lara...

dude said...

tak tahu.
tapi apa masalahnya?
report je la polis terus.

jo said...

cara nak isi IP aku tau la kak...
kuang..kuang..kuang...

Zyma Saad said...

Salam Tijah.....

Haaaaa, bagus ko open this topic. Aku pernah terkene gak menatang kejadah ni. Mangkuk ayun yg pernah hantar e-mail "busuk" dan terjah blog aku dgn kata2 mcm ayaq longkang dulu tu pun saiko gak. Dia tolong hntr e-mail bagi pihak laki aku. Huhhhhh, saiko kannn????
Dah tu siap nak ganyang aku.
Aku dgn selamba m`jawab "IKUT SUKA LA AWAK NAK BUAT APA PUN. AWAK YG GILA, SAYA RELAX JE".

Aku telah mensaiko kan dia dgn ayat2 ku yg sgt la COOOOOOLLLLLLL. Orait tak??? Kira aku ni berhati perut la tak sumbat dia masuk lokap. Kalau tak, dia makan nasik free berkuah ayaq masak dlm lokap tu,Tijah.

Baru2 ni lak, ada lagi gejala sosial yg ntah jin atau iblis kirim e-mail mcm ayaq longkang kat aku. Aku ada buat n3 psl ni dlm blog aku. Ko gi baca.

http://zymasaad.blogspot.com/

n3 : Siapa Dia? Siapa Mereka? Siapa Aku? Kita Adalah Sama Sahaja.

Tijah said...

yb
heheh. tapi xde adiah bang. nak report polis bleh tapi kekadang saja nak check dulu. kalu sampai memudaratkan baru leh buat report


k.ash
mycert? x penah dengar plak tu. nati aku cekidout yer kak. tengs


zz
biaso la. maknosia ni ada mcm2 perangai...


kujie
mekasih kak. dapat sipi2 pun jadila kekadang kita dah bleh agak sapa kan? err..pengerasnya apa kak? hahaha


k.azz
wiii. handa kosan eh akak kito ni hah. ok. nati kito tengok samo2


acik
lopeh tu belasah cam budak yg kono tembak mo polis tu kan? ehhh! tapi apo pasal polis tembak dado tak tembak kaki ek?? kan dah mati budak tu...


dude
report polis cam utk kes berat sgt kot. takat nak trace2 tak bebaloi la plak...


jo
IP apo tu? kau ni cakap tak abih nihhh. hehehe


zyma
manusia centu mmg ramai jer. kekadang tu ada yg create blog laki sindri pastu tulis "i love my wife" . huhuhu. giler saikoooo!

linn said...

kalo ada statcounter or webcounter tu leh check ip kan? tu utk blog laa. tp kalo email aku pun tak reti. ramai btol org ada PHD sekarang ni ek.

Tijah said...

linn
a'ah nok. tu yg sama2 nak tau tu. leh apply kat blog kita jugak

Erna said...

tolong jah..jangan tak tolong orang tu, sian dia..akak memang la tak dapek nolong..lagi la..tak tau apo2.jah kan yb yang berbakti untuk rakyat..kalau dah ramai orang sebut jah yb..tu dah satu doa kan..mudah2an..betul2 jadi yb nanti

Dayah said...

Salam Kak Tijah,
Report jo kat cybersecurity. Depa boeh tlg. Kalau tak buat cenggitu orang tu tak insaf, apalah dia dapat nak kacau hidup orang. Buat tambah dosa, kalau tiba2 kena cabut nyawa tak sempat taubat.. Uishhh takut.

Nak dpt IP add paling accurate tu susah nak bg cadangan kak. Cumalah ni byk web yg boleh trace but mostly yg saya jumpa tok blog. antaranya live traffic cthnya

F A R Y N said...

santau je org tu..kah kah kah..

Mak Su said...

babap kat anon tu, hep hep

~Kak AZZ~ said...

live traffic feedjitpun kdg2 tak betol gak sbb dorang boleh ubah lokasi utk tujuan mengelirukan....Mcm live traffic feedjit kt blog akak tu, kdg2 maso akak in, dio tulih dr kuantan, kdg2 dr perak, kdg2 dr ganu, pehtu kdg2 dr kolumpo....padahal akak tak ubahpun lokasi akak dr mano...tp tingin gak nak dio tulih akak dtg dr london ke paris ke....kannnn

hehehe.....

Tasek Merah said...

tij, ko dh tau sok ko ajar aku yek. he he.



.

~Kak AZZ~ said...

Jah....ekau try guno widget IP yg ni. Akak dah lotak dah kek blog akak....kono reg dulu la yoo...Ekau cubo kek blog ekau dulu, tgk boto tak dapek detect sapo2 yg dtg sini...


http://www.geovisite.com/en/inscription.php

mummymujid said...

saya ada petua k.tijah....simbah je ngan air milo panas...

Tijah said...

k.erna
tu la kan? semlm sey baru niat nak kol akak tanyo nasi ambang tu. sekali tadi bongka ko 10....takyah la. konfem abih punyo. hahha


dayah
ok mekasih dik. sama2 kita cuba yer


faryn
tu yg nak kena tau location tu...senang nak antar tuju2. ahhaa


maksu
babab kat mana tu?


k.azz
feedjit mmg cam tak boto kan? dio bukan lokasi asal gek eh. dio kiro dr mano kito browse org tu. contoh bukak blog tijah dr blog sapo2 yg ado link kek london ko kan?


tm
orait nok. btw..mekasih sms ko tadi. hidop harus berhati2 kann?


k.azz
yolah..kang sey tengok. mokasih kak


mummy
membazir jer tu. baik minum. huhu

vidadarisakura said...

gila ar kak tijah. macam kak sri dalam suratkhabar tu jak.haha

neway c belle terer trace ip addres orgkalu x silap.hee

~~@L0nG W@niE~~ said...

husiihhh..osah boghek ceghito eh tu..sapo lah annon tu kan?kn??kok smpi nk ber'trace' ip eh nie..jwb eh kono poei nuntut kek pakar2 it nie...

huishh boghek2x...kes nie

Tijah said...

vida
belle terel eh? errr...harus aku nuntut dgn dia nih


wanie
tu la tu. anon mmg cam celako kan? hahahah

AZANI said...

errrr.......sori buk nggak tau

faiz said...

apa kata kita pakat ramai2 p serang si anon tue plak.. bernas x idea aku nie jah..???

Tijah said...

azani
bz ke bang? lama x update?


faiz
buleh jer kalu tau sapa orgnyer. huhuhuu

Lifesaver said...

aku tak pndai kak trace2 id ni...aku bukan hackers

Tijah said...

lifesaver
trace id ni sbb nak trace hacker la nih. hehehh

pearl'E.J said...

yer nok, mak dh kena... org tu create id semata-mata nk antor komen kacau... mcm sialan tau... tp maleh nk layan org saiko mcm tu, bukan apa, takut kang dgn kita2 sekali tumpang saiko mcm dia kalau dok layan lebih2...

PUTUBAMBU said...

baguih ni..
boleh gak tau saper2 yg try ngorat teman dari cyber ni...

Tijah said...

ej
saiko je org centu kan? sanggup susah payah semata2 nak buat kecoh...


putu
tapi ip salu berubah2 tu yg cam leceh tu...

NenekPenne said...

aku pun nak trace jugak betina sial yang memporak perandakan rumahtangga aku..

sapa kat sini ada kerja maxis bahagian akaun?

Tijah said...

nenet
ko tunggu jer dier kawen pastu ko porak perandakan plak umatangger dier. ahahahaha