Nov 24, 2009

nak buat apa?

akak selongkar peti ais. dekat2 nak raya ni hoskiping la sket kan. sok nak simpan laok paok takot takde space plak.

segala jenis tepung akak letak kat tempat buah bawah tu. tepung gandum? tepung sagu? tepung jagung? tepung beras? tepung pulut? tepung maruku? name it. semua ada. tepung tawar je takde. tu kat umah org kawen bleh tengok!

tepung sagu tu...tak bukak pun lagi. nak expired dah pun. akak pun tak perasan bila masa dan apa motip beli.

tapi kan...

tepung tu bleh buat makanan org s'wak tu ek? alaa...yg org panggil ambuyat tu la...


apa rasa dia?
sedap ke?
masak dia mcm mana?
tak rasa cam telan gam ke?
nak makan dgn apa?
serunding bleh ke?
tem makan tak lekat kat lelangit ke?

53 comments:

xiiinam said...

Peti ais ckLah hantar kedai...repair!



Makan kat kedai jelah minggu ni..

jo said...

pos sini bila dah siap masak tu kak..tak baik dibiar expired...

Erna said...

jah..jah simpan topong lam peti ais yo..tak ponha umo akak simpan topong lam poti ais..aduhai jah..dah certo poti ais tu..anak akak pulak cakap...mak poti tak sejok..sumo cair..HAAAAHHH YO KOOO..wah tokojut akak..

AZANI said...

ambuyat,,,,
http://azani-kisahaku.blogspot.com/2009/04/ambuyat.html

cara masak macam buat gam dari tepung ubi....
aku pernah campur dengan serbuk ikan masin dan serbuk ikan bilis...campur bawang goreng...ok je...bahan celup..masak lemak dan kuah sadin...
laju gak..

melovesfood said...

ala kak tijah, makan jek ngan sambal belacan..sedap je.. tapi make sure sambal belacan cair.. kalau tak, buat udang masak asam pedas ke. boleh je.. makan main cicah2 tau.. nak masak tepung tu, kena guna air panas yg baru pas masak.. gaul2.. sampai agak2 dah boleh angkat dgn chopstick.. kena makan sempena dia panas, kang dah tak panas, dah tak boleh angkat dah.. okie dokie..

Ms.Lilies said...

Fridge nok?aku simpan dlm tupperware dlm kabinet je tepung2 aku tu ahahaha....apa kata ko buat kuah cocktail makan dgn mende tu...feeling2 western skit hahaha...kalu x sedap ko buat2 sedap jela

Ms.Lilies said...

Fridge nok?aku simpan dlm tupperware dlm kabinet je tepung2 aku tu ahahaha....apa kata ko buat kuah cocktail makan dgn mende tu...feeling2 western skit hahaha...kalu x sedap ko buat2 sedap jela

~Kak AZZ~ said...

ambuyat.....ghaso2 ehh maso kocik2 maghin ponah makan bondo ni...tp mcm manih sikit ghaso ehh....mgkn omak akak lotak gulo gak ehh maso bancuh tu....Lg pun kek kg banyak pokok ghumbio ni...asal lalu yo kek kwsn pokok tu, akak copek2 bolari....sobab dorang kato kek colah2 pokok tu ado antu tekau...

*baghu somalam cito psl ghumbio ngan ambuyat ni ngan omak....

KAKTINY said...

ko buat inti kelapa manis tuuhh..
pastu tabur atas dia dan makan..
ala2 kuih koci tapi inti diluar.. hahahha... (buleh ka?? kahkakah)

Si-KerDiL @ Spendex said...

haqhaqhaq...ktew penah mama...2 months ago...
my room8 from sabah bwk mai jb...
dye cam tepung yg direndam air...
then cedok dlm 2 sudu letak dlm mangkok(2 sudu dh ckup byk!)
tuang air sejuk dulu...sambil kacau...then perlahan2 tuang air panas sambil kacau sehingga ia bertukar warna jadik mcm warna gam kanji...haaaaaaa...siap!
amek btg lidi yg ala2 chopstick...kaut2..ngap!
oleh kerana kami tinggal kat ostel...kami mkn ngan kuah asampedas...pergh sedap...tp AWAS!!! esok konpem menabor!

joegrimjow said...

rini nak masak dengan kasih sayang

Tijah said...

cklah
hahha. abes raya caner kak?????


jo
aiyo dik. nak masak caner pun akak takdek idea...


k.erna
a'ah kak. simpan lam poti dio tak berulek. kok luar tu kang kekojap dah ado ulek putih2 tu. maklum la awak bukan eh pakai selalu topong tu..


azani
fuyooo. bunyi cam sedap jer tu bang? jgn kang dier melekat kat tali perut aku sudah bang...


melovesfood
kena makan sempena dia panas? adoiii laa.. kelakar la ko nih dik. kalu nak sejuk baik makan gam UHU jer kan?


mimi
yer. aku jarang main tepong nok tak cam ko kekejap membaking. hikhik (baking powder pun baru ni tadi aku beli...) aku try la eh.. tapi cam lojik gak mkn ngan koktel kan?


k.azz
hahahaa. sey pokok ghumbio tak takot na. paling takot pokok ketapang. org koba antu ghoma main boyan kek situ...mengobang2 yo kain putih eh tu...


tiny
ko nihhh. siriyes ke tak nih? tak jadi kang aku antar umah ko tawww....hahahah


kerdil
menabor? hahaha. kalu menabor takpe dik. takot terus sembelit sbb dia dah gam usus disittew kan...teros tak berak!


joe
hehehee. eh! tapi benda ni kolestrol free kann?

Zyma Saad said...

Salam Jah.....

Sekali sekali makan cenggini pun best gak....

;)

♣ haNie ♣ said...

hahah kak jah..buleh mkn ngan ape2 lauk..
tp ngap jek..terus telan..
xyah kunyah2..

Cik Cookie said...

onde2 wat ngn tepung apa ekk?

Lazyf... said...

kak...
toraila buek ambuyat tuh..
akak kan kreatip!!!

faiz said...

amboi jah..suma tepung ko simpan dlm peti ais ke??

ambuyat tue..cuba ko wat dulu jah..pas tue hapdet k...

adibah said...

Jah, masa aku stadi kat Kuching dulu.. aku penah la makan kat umah kawan aku.

Makan dengan belacan+ikanbilis tumbuk ala2 sambal belacan kering. Layan gak tu nok..

Ko kena pintal2 sagu tu guna sebatang copstik ala2 spagetti nok.. baru bleh makan, kalo makan pakai sudu.. kompom kono golak dek oghang! ekekeke..

Tijah said...

zyma
Kau sudah penah makan kah?

Hanie
Bagaimanakah rasanya? Sedapkah?

Cookie
Onde2 buat ngan tepung pulut dik...lekit2 sket

Lazyf
Dah jadi gam pastu buat topeng lekat2 kat pinggan kan?

Faiz
Kalu aku x update maknanya aku mati tecekik la tu ek?

Tijah said...

dib
cam best je bunyi eh tu nok. Buleh try tuh...

Shifu67 said...

ko ni banyak tanya la pulakk... hari tu masa ko beli tak tanya ke nak buat apa tepung sagu tu

Hezesuze said...

slmt hari raya haji jah....
ko smbelih lembu tak??? hehehe

aku pingin bangat nk jumpa ko jah...gilakah aku jah??? hahahah

Daun Bidara said...

bonda ni ado jual kat kedai ko?

Tijah said...

shifu
hahahaa. tak bang. aku rasa beli tu sbb nak bancuh buat gam kot. projek kraftangan tadika cem temtu...


heze
aku semelih ayam jer. tu pun kat ayamas. hehehe. ko nak jmpa aku? bulehhh. tapi aku pemalu tawww. bersediakah anda?


daun
yg dah siap masak ceni aku tak tau la plak. tp tepungnyer ada la jual kot ko nak try

Yunus Badawi said...

Tepung ke masuk peti ais ke?

Walaupun aku lama duduk kat Sarawak dulu tapi aku tak pernah makan benda ni. Aku lebih gemar makan bubur pedas hehehe

f.i.e.z.a said...

kak tijah..sy org kch..

ambuyat ni ada gak org sebut linut
sedap mkn ngan sambal mangga..
kalo kat kch org panggil sambal asam embang..

sedapp niiiiiiiiiii

catz said...

hi Tijah,
baru minggu lepas catz mkn ambuyat kat brunei..hiks..tak biasa makan..pelik je..kena cicah sambal tempoyak dan lauk lauk..
kena kait2 guna kayu tuh..
last2 aku order nasik..hahahahha...
sebab lagi sodap mkn nasik dgn sambal tempoyak tu...
tak sempat lagik wat entrynya..karang ko tgk camno aku makan..hehhehe..

HaNa NyoTa uHArA said...

ambuyat tu makanan orang sabah lerr.. tak tau laplak kot kot orang sarawak ada makanan ni

lupekanje said...

kat opis acik ni dulu ada yg rajin buat tu...
tpi klu tk silap, makan dengan kuah gula...dah lama dah org tu tk buat..sampai acik udah lupa makan dgn apa...

kak wos said...

manyaknyer soklann..
serba salah aku nak jawab..
sbb aku pon tataw apekemendanyer ambuyat tuhh!!

Lifesaver said...

kak...peti ais akak leh buka 1 lagi kedai jual tepung ke?hihi

-ilyannur- said...

sy suka makan ambuyat. fyi, ambuyat kt sabah pun ada. terliur la pula....

ztzett said...

ambuyat tu buat pakai tepung sagu ye? cer tanya chubby weh...

eit...mana resepi moroccan kr apa ntah ari tu? tak jadi terai ker?

mamarempit said...

try le..dh jadik...leh jamu raye nanti..kalo tk jadi...masukkan dlm botol...bg cem...buat gam

nasazfrog... said...

tak ponah makan plak,, tapi tau la tu makanan dari sarawak,,, ontah la cam gam pun ado nampak eh,,, kang kok makan molokat2 pulak.. uhhh....den tak ponah raso... :)

Nomee said...

Selamat pagi Tijah. Selamat Raya Korban. Ado ko pengorbanan taun ni?

chai n tea said...

kueh apa kak? x pernah dgr la pulak

jap jap off topic..
semalam akak ada tgk Chandramukhi tak? channel 108

tapi dalam hindi la..alih suara gitu..so ketakutan x seberapa aaa

ai said...

kau buat dulu Jah. kalau jadi sok, aku plak try. kau tayang kt blog goblog kau ni tau..

PUTUBAMBU said...

rasa macam makan gam je kan...?

(teringat gam 20sen satu tiub masa sekolah2 dulu)

karang tertanggal pulak gigi pelesu org yg makannya...

julietchun said...

buat gam jual murah2 kat budak nak bukak skolah sok,heheheeh.

suezensuzanna said...

ambuyat...sgt sedapppppppppp

Tijah said...

yb
apo bondo plak bubur pedas tuh? asam pedas aku tawu ler bang. heheheh


fieza
haiii org kuching...apa kabar kitak? kamek baik2 sajakkk. wahh. betul ke tuh...


catz
ko ni asek jenjln jer....bila nak bawak aku nih? ai promis hotel a bayar sindri. hehhehee


hana
ada ler kot kan? tu org kuching cakap ade. hehehe


acik
kok rayo aji ni idang ambuyat samo samba gesek lado api melopong tak org linggi ni kak? kihkihkih


wos
takpe la wos. nati kite try order kat sikretresepi kot ada ekk??


lifesaver
buleh dik. hahaha. dah cam kedai runcit dah tu...


ilyannur
ni mmg sabah/swak punyer mknan tradisi la kot nih kan?

Tijah said...

zt
aku adalah sangsi nak tanya chubby resepi nih. aku tanya is terus la. hahahaa. resepi morrocon, humus tu aku blm buat lagi sbb resepi dia kena ada tahina (sesame paste). benda tu aku blm jmpa lagi kat sbn. tapi aku rasa kat cold storage GE mall ada kot sbb sana ramai ambass kan...


mama
hahah. buat projek skolah kan? buleh buat topeng tu...


nasagfrog
kang dr peramah terus jadi pendiam kan? efek drp gam ittew. hehheh


nomee
pengorbanan? aaa...ado. tetiap minggu berkorban jiwo dan rago. wakakaka...


chai
chandramukhi?? tengokkkk. petang tu lagi akak dah check schedule kat website. sanggup masak awal makan awal tu..nak tengok abg rajni punyer pasal kan...a'ah la. ada plak tukar hindi kan?? potong stim tol


ai
ko nak try dulu pun bleh nok. agak2 mak biah tak carot ko...aku try la plak lepas tu. kihkikih


putu
hahah. a'ah la. tingat gak gam tu. tiub dia ada kaler kuning/merah bagai kan?


juliet
budak2 skrg tak naknyer dorang der. diorang skrg pakai gam jenis pusing2 cam UHU tu...


suezen
buatkan aku satuu...

Otak Delusi Pelita said...

den dari dulu tingin nak makan.mst sedap kalo cicahnye ala2 pedas kan.fuh!!kak jah try la buek anta kat den sikit.hhohoho

Tijah said...

odp
ok. den buek sebelango bosa yo? kau tak abeh jago. haaaa...

uji6june said...

eh! .. pestaim akak donga
oghang simpan topong lam
petiaisbok ...

apo motipnyo Jah?

supayo topong tak bekulek
ko apo?

*

Tijah said...

k.uji
iyo kak. tahan lamo topung tu. lopeh tu dio tak berulek bona. ala...yg putih2 tu la..

ztzett said...

sib baek ko dah letak dalam kurungan (sesame paste)... hehe...

mmg bahan2 utk memasak ala2 ambass ni banyak kat cold storage.
kat wangsa maju pun da ada cold storage...beb...bila mau pindah da?

Tijah said...

zt
hahahaa. aku tau nama dia agak felik. tu la tah bila la sbn nak ada cs ntah. pindah? insyaallah..jadi kalu akan diberitahu kelak

lulujunior said...

Mak aku selalu masak. Ni sagu rumbia kan nama dia? Erk, selalu mak curah santan dengan air gula melaka lps masak sagu tu. Sedappp.

The Mindtripper said...

salam cik jah..selama ni saya ni pembaca senyap je..hehe..ambuyat tu makan dengan tempoyak la paling layan ..sebab kan kitaorang ni eberiweek ada family gathering musti layan ambuyat ni..kalu bahasa kitaorang panggil ambuyat ni "na'au"

FiqaSaleh said...

wow..sedap ni kak..leleh aek lior tgk gmbr ni.. mggu lepas baru pas mkn ni..

FiqaSaleh said...

wow..sedap ni kak..leleh aek lior tgk gmbr ni.. mggu lepas baru pas mkn ni..